Vjera

6

Vjera

Citat:Na osnovu cega ti zakljucujes da je on pogresio ?
Стекао сам такав утисак,не сматрам да је нешто позитивно што је то урадио.Ја нигде не видим награду,не разумем зашто то помињеш.Бог није дозволио да се Исак жртвује,а такође код јевреја у то време, дата реч се није повлачила.
Citat:Biblija je jedna ogavna knjiga puna grozota i nemorala.
Ако покушаваш да кажеш да је објективно тако,ово је твоје мишљење,и при томе ако читаш једно из Библије,а заборављаш друго можемо овако да пишемо још страницама и страницама,са вађењем цитата на цитат ... - не идемо нигде.
Ја нисам рекао никакву фразу,чињеница да и у Старом Завету који ти цитираш рецимо пишу две највеће заповести које се помињу Новом Завету,о љубави према ближњем и љубави према Богу.
Но ако је теби циљ да испљујеш Библију,или да направиш неки flame war,или шта већ,онда свака даља дискусија је дефинитивно бесмислена.
10 Божјих заповести нам данас изгледају као нешто потпуно обично,а оне су биле више него револуционарне у времену када су се појавиле.Правило о седмом дану одмора би назвали данас бригом о радничкој класи,но не заборавимо да се и у тзв. западним демократијама то правило тек почело примењивати у 19 веку.
Такође правила "не пожели" су нешто што ниједан позитивни (тренутно важећи закон) не може,нити постоји закон који ће то икада моћи да пропише.
Али ако ти говориш само о Старом Завету,заборављајући Нови,или говорећи само о једном делу Старог Завета,бојим се да не можемо никако да се разумемо на прави начин.

diamond73 ::Citat:Na osnovu cega ti zakljucujes da je on pogresio ?
Стекао сам такав утисак,не сматрам да је нешто позитивно што је то урадио.Ја нигде не видим награду,не разумем зашто то помињеш.


Jano ti je da to da li je nesto pozitivno ili ne nije objektivna stvar, nego stvar moralnih normi. U nekim drustvima su neke stvari pozitivne dok se u drugim snebivaju nad tim. (recimo oblacenje - Amerika - Islam). Dakle ti svoj sud o pozitivizmu tog dela donosis na osnovu svojih merila. Upravo ti o tome govorim, kada bi smo sudili po merilima koja nam daje biblija, mozes li da zamislis kako bi ovaj svet izgledao ?
Zar bog nije znao (kad je sklapao ugovor sa Jeftajom) sta moze da se desi i zar nije mogao da ga upozori ? Zasto uopste za zahvalnost bogu spaljivati nekog ?!? Zar bog nije mogao da mu oprosti kad je video sta je ovaj uradio, nije mu bilo zao te devojke (bog pun ljubavi) ? Zar nije mogao Jeftaj sam da se zrtvuje umesto svoje kceri posto je greska njegova ? To bi bila neka pouka.
Ne, bog je zadovoljan spaljivanjem, ne kaznjava npr. Jeftaja sto je napravio takvu gresku (zar to ne bi bilo normalno ?) nego ga postavlja za sudiju.
Da ne spominjemo zasto je doslo do ovog ugovora - da bi ga bog cuvao u ratu - gde je osvojio 20 gradova. Naravno bog je na strani sinova Izrailjovih, kakav mirotvorac ! Kakva ljubav , nego bog pomaze Izrailju da pokori ostale ! Podrzava ratovanje !!!


Posto na mnoga moja pitanja nisi odgovorio, sada sam namerno preskocio drugi deo tvoje poruke, da bismo raspravili prvo ovo.

Citat:Zar bog nije znao (kad je sklapao ugovor sa Jeftajom) sta moze da se desi i zar nije mogao da ga upozori ?
Бог је дао свима слободу.Зар није могао да упозори израиљски народ, да не отпада од Бога,онда не би морао ни да му шаље судије ? Могао је,али очигледно да је израиљски народ се враћао служењу идолима,док их несрећа није сналазила.
Зар он није могао да раније врати Мојсија са Синаја,па да остатак Израиљског народа не направи златно теле ? Могао је,али очигледно да се и ту пројавила невера народа,који нису веровали да ће се Мојсије вратити са Синаја.... итд.
Дакле било би сувишно да Бог преко Мојсија упозори народ да ни случајно не чине зла,и да га чекају док се врати...
Citat:Zar bog nije mogao da mu oprosti kad je video sta je ovaj uradio, nije mu bilo zao te devojke (bog pun ljubavi) ?
Мислим да не читаш оно што сам написао.Људи имају своју слободу,дакле Јефтај је дао реч,а она се није могла повући.Као што је Исак благосиљао Јакова који није био прворођени,уместо Исава.Кад је схватио шта је урадио,реч се није могла повући.
Него не рече ми ништа о 10 заповести,шта мислиш о њима ? Очигледно да се светско законодавство угледало на њих,чим је неке заповести интегрисало у свој правни систем.

diamond73 :: Зар он није могао да раније врати Мојсија са Синаја,па да остатак Израиљског народа не направи златно теле ? Могао је,али очигледно да се и ту пројавила невера народа,који нису веровали да ће се Мојсије вратити са Синаја.... итд.


Ovo je toliko smesno da je strasno. Svakako da je u to vreme bilo puno "proroka". Ali ako ides za nekim koji tvrdi da je prorok i on ti "otvori" more, pa kako da te ne uveri da je stvarno u vezi s bogom ? Ne, u bibliji je stvarno sve naopacke. Taj narod mu ipak ne veruje.

Citat: Мислим да не читаш оно што сам написао.Људи имају своју слободу,дакле Јефтај је дао реч,а она се није могла повући.


Sta bi se desilo da je povukao rec ? Bog bi ka kaznio sto nece da spali svoju cerku ? Ako je to onda tom bogu ljubav sve preliva , curi mu kroz usi.
Ako bi ga bilo sramota sto nije odrzao rec, zasto se nije ubio ? Zar to ne bi bila moralna pouka - ako pogresis, kazni sebe a ne nekog nevinog !

I jos nisi prokomentarisao zasto je bog uopste sklapao sporazum o pomaganju da se ubijaju i osvajaju drugi NE Izrailjovi gradovi ? Da li je to moralno ? Sta nas tu biblija uci ? Kako se to slaze sa "ne ubi", "ne pozeli nista tudje" na sta cemo doci, samo da ovo raspravimo.

Citat:Tacno. Dok je svestenstvo imalo svu vlast, tako su se obracunavali (po bozjim merilima ) sa neistomisljenicima. Onda su se lepo mogle videti sve moralne vrednosti koje su izvirale iz biblije. Biblija je puna tih primera, pa su tako i postupali kako je bogu milo.
Sva sreca pa sada imamo neke druge moralne i zakonske vrednosti, pa necu biti spaljen Smile



Da ali i sada u savreemnom svijetu moralne vrijednosti velikim dijelom se "oslanjaju" na moralne vrijednosti iz Biblije.

Citat:I jos nisi prokomentarisao zasto je bog uopste sklapao sporazum o pomaganju da se ubijaju i osvajaju drugi NE Izrailjovi gradovi ? Da li je to moralno ? Sta nas tu biblija uci ? Kako se to slaze sa "ne ubi", "ne pozeli nista tudje" na sta cemo doci, samo da ovo raspravimo.


Biblija se ne uci, nego proucava. Pogledaj veronauku u skolama. Jesi li video u kojem udžbeniku veroanuke (bilo koje vjere) da decu uce negativnim stvarima?

Tvoj problem je sto ni u jednom trenutku ovde nisi naveo pozitivne stvari iz Biblije, nego samo stvari i citate koji se odnose na istoriju(ako mozemo tako nazvati).

Po meni to je i velicina Biblje sto iznosi donekle stvaran svijet, ne tako sjajan, sa svim problemima i zlocinima koje su cinili tadasnji mocnici.

Bog je stvorio ljude, ali im je dao i volju i svijest da sami odlucuju.

Mnogi teolozi koji se bave proucavanjem Biblije jos nisu odgonetnuli (niti ce) zasto je Jeftaj uradio to sto je uradio. Sad bi trebalo mi to da sudimo ovde na forumu?

Vec sam napisao, ja nisam kompetentan da tumacim Bibliju, ali svakako da je sa zadovoljstvom citam i izvalcim pouke iz toga. Niko ovde nije rekao da treba postupati kako pise u Bibliji doslovno.Stvar je pojedinca kako ce procitano rastumaciti.

Ako neko izvlaci reci iz konteksta, i kaze " Jeftaj je spalio kcerku i nagradjen je za to", a ne shvati smisao price i kaze to nas Biblija uci, to je njegov problem i siguran sam da ima sasvim pogresan pristup Bibliji.....

Brano ::
Pogledaj veronauku u skolama. Jesi li video u kojem udžbeniku veroanuke (bilo koje vjere) da decu uce negativnim stvarima?


Naravno da ne. Kriju ove stvari sto ja ovde navodim kao zmija noge. Izvlace lepe stvari ijos tumace kako njima odgovara tako da klinci dobiju pogresnu predstavu o bibliji. Prevara.


Citat:Tvoj problem je sto ni u jednom trenutku ovde nisi naveo pozitivne stvari iz Biblije, nego samo stvari i citate koji se odnose na istoriju(ako mozemo tako nazvati).


A sta je to pozitivno. Drzeci se njenog morala, kojiko je ljudi i zena (vestica !!!) spaljeno ? Jer biblija uci da postoje demoni i sl. Je li tako ?
Koliko je ratova vodjeno, a potporu za to su nalazili u ucenju biblije.
Koliko vekova je stopirana nauka ?
Sad ako mislis da je vredna zbog toga sto na jednom mestu kaze "ne ubi", ali vidimo da se to ne odnosi na sve. Kad te bog posalje i kaze ti da ubijas onda je u redu. I to je sav domet morala. Ja sam bog, ja mogu da ubijam, to je OK, ali ti ne smes dok ti ja ne kazem.
Mislis li da se Aboridzini ubijaju kad im padne na pamet, zato sto nemaju bibliju ? Nije to zasluga biblije.


Citat:Po meni to je i velicina Biblje sto iznosi donekle stvaran svijet, ne tako sjajan, sa svim problemima i zlocinima koje su cinili tadasnji mocnici.


Da ona samo istorijski iznosi sta se desavalo, to bi bilo ok, ali problem je sto BOG naredjuje ta ubistva. To govori o vasem bogu.


Citat:Ako neko izvlaci reci iz konteksta, i kaze " Jeftaj je spalio kcerku i nagradjen je za to", a ne shvati smisao price i kaze to nas Biblija uci, to je njegov problem i siguran sam da ima sasvim pogresan pristup Bibliji.....


Pa ja te vec 5 puta pitam za smisao, ali nema odgovora.
Predlozio sam ti i nekoliko varijanti kako bi trebala da se zavrsi prica da bi bila poucna.
Jasno mi je da ti kazes da je on pogresio, da se kajao sto je dao taj zavet ali "nije imao kud". Ti i ja ga osudjujemo jer imamo morala, ali bog ga nije osudio to ti sve vreme govorim. Ti izvlacis pouku o Jeftavovoj gresci iz price a zanemarujes mnogo goru stvar da bog kom se molis ne vidi tu nista lose nego prima zrtvu. Jasnije stvarno ne mogu da napisem, ako ne razumes sta hocu da kazem hajdemo dalje, ovo je vec dosadno.

branko62 ::A sta je to pozitivno.
Навео сам шта је позитивно,али ти си сам рекао да намерно прескачеш те делове.
Што се тиче спаљивања у име Библије,све може да се употреби и злоупотреби.То је као када би неко ножем убијао људе,и да на крају одлучиш да забраниш нож (а да се не осврнеш на људе који су руковали са њим).А забраном ножа не би могао да спремиш ручак.
Проблем је дакле у употреби,није ни једна ствар лоша сама по себи.

Citat:Predlozio sam ti i nekoliko varijanti kako bi trebala da se zavrsi prica da bi bila poucna.
Не можемо Библију правити другачијом него што јесте.Можда би било поучније да Каин није завидео Авељу ? Међутим видимо да не требамо да завидимо другом у томе и јесте поука.
Зашто ти упорно не желиш да видиш све што је добро у Библији ? Овако можемо данима,ако ти намерно прескачеш све што је позитивно у Библији.

diamond73 ::
Навео сам шта је позитивно,али ти си сам рекао да намерно прескачеш те делове.


Rekao sam da cemo doci do njih, hajde sada navedi.

Citat: Што се тиче спаљивања у име Библије,све може да се употреби и злоупотреби.То је као када би неко ножем убијао људе,и да на крају одлучиш да забраниш нож (а да се не осврнеш на људе који су руковали са њим).


Tacno. Zato smo stvorili zakone. Dok su zakone izvlacili iz biblije, znas kakva su vremena bila. Sloboda misljenja ? Ne mislis kako ti je naredjeno -lomaca. Nemoj smetnuti to s uma kad predlazes da se ucimo na moralnim vrednostima biblije. To nije ovakvo ili onakvo tumacenje, znas kako pise u bibliji za onog koji ne veruje - bio ti brat ili sin (sad parafraziram po secanju) ubi ga. To je bozje naredjenje, ne neki tvoj izbor tumacenja.

Citat: Зашто ти упорно не желиш да видиш све што је добро у Библији ? Овако можемо данима,ако ти намерно прескачеш све што је позитивно у Библији.

Vidim koliko zla nam je kroz istoriju donela. Sta nam je dobro donela ?
To sto ima dobrih zapovedi koje se slazu sa danasnjim merilima dobra ? To je jako malo. Uzmi neku knjigu od nekog filozofa pa ces naci MNOGO vise pozitivnih misli, a nece biti tih grozota kao sto ih ima u bibliji. Pa zar je neki naucnik, filozof sposobniji da napise knjigu od samog boga ? Zar i dalje mozes da verujes da je to bogom nadahnuta knjiga pored svih ovih mana, kontradiktornosti i sl. ?

Znam da mozes. AJde da cujemo te pozitivne stvari iz biblije. Slusam te.

Ја имам утисак да ти не желиш да чујеш туђе мишљење.
Навео сам веома важну позитивну ствар,али си ти рекао си да си намерно заобишао тај део моје поруке.
Помињеш ломачу,а рекао сам ти да је то злоупотреба,а не употреба Библије,просто се вртимо у круг.
Што се тиче тога - кога треба убити,ако не верује,и то је такође мало дужа прича,ја бих нешто рекао око тога,али имам утисак да такође и то не желиш да слушаш,као и до сада што се вртимо у круг,да би тако се наставило и даље.
Ако занемарујеш мноштво светитеља и других великих људи који су као светило данас свима нама,ја немам намеру да их наводим поименце,да се не би опет вртели у круг.Они су сигурно знали боље и од мене и од тебе Библију.

diamond73 ::
Навео сам веома важну позитивну ствар,али си ти рекао си да си намерно заобишао тај део моје поруке.


Rekao sam tada da cu samo privremeno da preskocim posto ti postavio gomilu pitanja na koja nisi odgovorio. Cim ih ima vise u poruci ti izaberes najmanje bolno pa na njega nesto kao odgovoris. Dakle nisam rekao da ne zelim da cujem, cak te u par zadnjih poruka pozivam da izneses to pozitivno iz biblije a ti filozofiras umesto da kazes.

Citat: Помињеш ломачу,а рекао сам ти да је то злоупотреба,а не употреба Библије,просто се вртимо у круг.


Recimo da se vrate vremena kad je biblija bila glavni moralni nauk, cime bi obezbedio da ne dodje do zloupotrebe ? Kad tamo pise i ne ubi, ali pise bogami i kad treba ubijati, silovati, ratovati, tuci robove i sl. Koji bi organ presudio sta je ispravno ? Vidis da u hriscanstvu imas gomilu podela (sekti) koje se medjusobno ne slazu i ne mogu da se dogovore kako da protumace zapovedi iz svetog pisma. Zbog tih podela se i ratovalo i ubijalo - jos jedna korist od "vere" Smile

Citat: Ако занемарујеш мноштво светитеља и других великих људи који су као светило данас свима нама,ја немам намеру да их наводим поименце,да се не би опет вртели у круг.Они су сигурно знали боље и од мене и од тебе Библију.

To sto je neko dao svoj zivot za jednu glupu pricu, treba navoditi deci kao primer kako je ljude moguce zavesti i da budu oprezni uzivotu, a ne da im to bude svetao primer !

No hajde, pocni konacno sa tim pozitivnim stvarima iz biblije, slusam.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 854 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: doloress, KOV, Kriglord, Kristian_KG, mikki jons, nenooo, Reinhardt, sovanova95, styg, wizzardone