Cajevi- vrste, namena, nacini spravljanja,recepti..

3

Cajevi- vrste, namena, nacini spravljanja,recepti..

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

DR ::MoscowBeast ::Da odmah razvrstamo nesto da ne bude zabune. Caj (Thea Sinnensis) je biljka, a kad ubacide suvu nanu, kamilicu, hibiskus itd. u vrucu vodu, to je biljna infuzija.
Куку бре каква инфузија,каже се ИНФУЗ!И не морају сви чајеви да се припремају као инфузи(преливањем уситњене биљне дроге врућом водом) већ могу и као мацерати нпр чај од белог слеза (преливањем корена белог слеза хладно водом)
Ја готивим хибискус и чај од јагода,ммм


Pardoniram na omasci... Smile Poenta je bila da je caj biljka pod tim imenom, a da se ovi napici koji se spravljaju prelivanjem vruce ili hladne vode preko susenih trava/cvetova ne zovu caj... Ali to je odomacen izraz i ne mozemo se boriti protiv toga, zar ne? Wink

Pazario sam pre neki dan Twinnings-ov caj "Christmas mix"... Danas ce biti krstenje kutije, pa cu da javim kakav je Smile Navodno je u pitanju crni caj sa dodatkom bergamota (mi omiljenog), cimeta, karanfilica i jos kojecega... for that perfect Christmas flavour... Smile

plcb83 ::@MoscowBeast

UUUU, pa ti bas volis cajeve:)


Da, veoma. Cak vise nego kafu, iako nju cesce i vise pijem...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Apr 2005
  • Poruke: 70

Evo sad bas pijem zeleni sa limunom,forsiram ga nekoliko dana i bas mi je super.



offline
  • Pridružio: 17 Okt 2005
  • Poruke: 334

Caj protiv Escherihije coli

500 grama sleza ( lista ili korena),
100 grama lista vreska ( Calluna vulgaris),
100 grama lista ruze ( Rosa ontifolia),
100 grama cveta vranilovke ( Origanum vulgare),
100 grama suvih peteljki od tresnje.
Sve dobro usitniti i dobro izmesati da se sastav izjednaci. Caj se priprema od 2 velike supene kasike smese i 1/2 litre vode. Dobijeni caj se pije tokom dana umesto vode.

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2005
  • Poruke: 334

Sluzi za jacanje imuniteta, a priprema se na sledeci nacin :
jednu supenu kasiku zalfije stavi u 1/2 litra kljucale vode i neka vri 3 minuta. Skloniti sa vatre i dodati po prstohvat maticnjaka,kantariona i nane. Poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta. Zatim caj procedi i podeli u dve jednake kolicine . Prvu polovinu popiti pre dorucka , a drugu u toku dana ili pred spavanje .
Caj se pije nezasladjen , a kuva se u emajliranoj (iznutra-ne ostecenoj )
posudi. Idea
Sa zdravljem da je spremanje i pijenje ovog " dedovskog recepta " . Arrow ( " Brojsov caj " ) .

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2005
  • Poruke: 400
  • Gde živiš: Zemun

Ovde se moze naci detaljan opis lekovitih biljaka i nacini pripremanja cajeva:

http://www.biljarica.org.rs/doc1/jeremic/page/jeremic.html

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2005
  • Poruke: 334

Uzivajte sa http://www.kucazelenogcaja.com/ ...

Dopuna: 19 Mar 2006 23:57

Ili sa http://www.kucacaja.rs/ ...

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2005
  • Poruke: 400
  • Gde živiš: Zemun

Posle napornog rada, posebno za kompjuterom, u prostorijama sa vestacim svetlom, oci izgledaju umorno, a pogled gubi sjaj.
Da nam oci poprime raniji sjaj, mogu da pomognu oblozi od nevena:
U soljicu vrele vode sipati 1 kasiku suvih cvetova nevena, sacekati 5-10 minuta i procediti. Kada se prohladi potopiti u caj komade vate, zatvoriti oci i staviti obloge na kapke. Posle 20 minuta oci bi trebalo da povrate raniji sjaj. Tako bar pisu u "Bilje i zdravlje" br.51/31.03.06. Smile

offline
  • Pridružio: 17 Apr 2006
  • Poruke: 91
  • Gde živiš: BG

zna li se za neki caj a da je jetri ugodan ?

DR-ne duplirati teme mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=35627

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2005
  • Poruke: 334

Za rad jetre je dobro koristiti propolis. Moze u vidu kapi i u granulama .
Probaj i ovaj chaj :
100g hajduchke trave,
100g koprive,
300g nevena pomeshati , a zatim prokuvati 3-4 kashike te smeshe
u 1,5-2 l vode . Popiti u toku dana taj chaj , ali bez shecera . Moze sa medom .

Dopuna: 23 Apr 2006 23:05

"...Zeleni čaj već je tisućljećima vrlo cijenjen napitak u azijskim zemljama, ne samo zbog svog osvježavajućeg i aromatičnog okusa, već i zbog toga što je iznimno zdrav. U 12. stoljeću biljka Camellia Sinensis uvezena je iz Kine u Japan i od nje se počeo proizvoditi zeleni čaj. Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, te se potom suši na zraku. Budući da prilikom toga ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke. Svakodnevno pijenje zelenog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji postotak oboljevanja od raka. Zanimljivo je da Japanci ne fermentiraju čajeve, stoga su svi njihovi zeleni (Sencha, Bancha, Gyokuro, Gabalong).

Od 17 stoljeća vode se medicinska istraživanja o zelenom čaju, koja su pokazala da sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Također, čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, spriječava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog floura kojeg sadrži spriječava karijes. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa. Dobar je za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.

Zeleni čaj priprema se da bude jači, ali ipak bi ga trebalo procijediti nakon dvije do tri minute. Isti listići mogu se upotrijebiti i drugi put, ali ih treba duže ostaviti u vodi (oko 5 minuta). Posebnost kod pripreme zelenog čaja je da proključalu vodu prekrijemo listićima tek kad se ohladi na oko sedamdeset stupnjeva..."

Izvor je jedan " lep sajt " www.kucazelenogcaja.com/

Dopuna: 23 Apr 2006 23:21
Neven:
"...Lekovito delovanje: caj od cele biljke odvaja sluz iz pluca, cisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lecenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokracom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leci cireve na želucu i crevima, cisti krv, pospešuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.

Caj za zeludac i jetru
Ovaj caj priprema se od citave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kasike usitnjene
biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata.
Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu solju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i zeludac...'

Izvor : wwww.herbateka.com/

(trazice da se logujete,al` to i nije neki problem?)
Kopriva

"...Lekovito delovanje: caj od cele biljke odvaja sluz iz pluca, cisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lecenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokracom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leci cireve na želucu i crevima, cisti krv, pospešuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.

Caj za zeludac i jetru
Ovaj caj priprema se od citave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kasike usitnjene
biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata.
Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu solju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i zeludac.

Caj za cir u zeludcu i crevima
Napravi se mesavina od 10 supenih kasika lisca i korena koprive, jedne kasike pelina, dve kasike bokvice i jedne kasike tucanih smrekovih boba. Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati, posle cega se, uz dodatak 3-4 kasike domaceg meda, kuva oko pola sata.
Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kasike pre jela. Pored cira u zelucu i crevima ovo vino pomaze i kod gihta, bubreznih oboljenja i neuroza..."

Dopuna: 23 Apr 2006 23:51

O Rtanjskom caju imate ovde

http://www.google.com/search?client=opera&rls=.....p;oe=utf-8

offline
  • Pridružio: 06 Okt 2007
  • Poruke: 101
  • Gde živiš: Srbija

Znam da je tema stara ali uz odobrenje moderatora foruma zelim da predlozim jedan link u vezi cajeva. Sajt je nekomercijalan i sadrzi uputstva za pravljenje raznih cajeva za sve bolesti.
Vise informacija na: Cajevi

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 606 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 599 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Mi lao shu, Milos82, Motocar, mrav pesadinac, Parker, stegonosa