Ishrana dece

Ishrana dece

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Neke zdrave namirnice deca zaista nerado jedu. Ali, tu istu namirnicu možemo pripremiti u za njih prihvatljivijem obliku, odnosno pripremljenu na drugačiji način.

Izvor: Zdrav život

Školski uzrast je period kada se još uvek formiraju navike u ishrani, pa je uloga porodice od presudnog značaja, jer se ukorenjene navike teško menjaju.

Tako na primer, dete koje odrasta u porodici u kojoj se koristi samo beli hleb, teško da će kasnije poželeti i da proba integralni.

Decu bi trebalo navići na što veći broj raznovrsnih namirnica da bi se navikla na njihov ukus. Odbijanje nekih namirnica ponekad može biti samo posledica nedostatka navike u korišćenju.

Sutlijaš od integralnog pirinča

Za Musaku od spanaća potrebno je:

50g pirinča, 500g spanaća, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, tofu kačkavalj, ulje, so

Priprema: Posebno obariti pirinač, spanać i šargarepu. Kada su kuvani, spanać malo isitniti a šargarepu iseći na kolutove i pomešati ih. Dodati so i malo ulja. Pirinač takođe posoliti. U podmazan sud prvo staviti pirinač, poravnati kašikom, a preko toga staviti spanać pomešan sa šargarepom. Posuti rendanim tofu kačkavaljem i kratko zapeći.

Žitarice, koje čine osnovu ishrane, veoma su važne i u ishrani dece. Trebalo bi im ponuditi što veći izbor žitarica koje se mogu pripremati na različite načine.

U ishranu bi trebalo prvenstveno uključiti razne vrste integralnih hlebova i peciva. Kolače bi takođe trebalo napraviti od integralnog umesto od običnog, belog brašna.

Palačinke, koje deca vrlo rado jedu, mogu se pripremati od heljdinog brašna, koje je vrlo ukusno i hranljivo. Ono stvara i duži osećaj sitosti, pa se naročito preporučuje gojaznoj deci. Sutlijaš spada u zdrave poslastice, ali bi umesto običnog, glaziranog pirinča, trebalo koristiti integralni pirinač ili proso koje je izuzetno zdravo.

Voćne salate - da deca radije jedu voće

Za kelj pire potrebno je:

500g kelja, 200g krompira, 2 čena belog luka, 100g mleka od soje, 15 g ulja

Priprema: Kelj iseći na rezance i skuvati. Krompir iseći na kockice i skuvati. Kada je krompir kuvan, napraviti pire uz dodatak mleka i vode u kojoj se kuvao kelj. U pire dodati kelj i sve dobro izmešati. Na zagrejanom ulju propržiti beli luk i dodati pireu.

Voće i povrće kao važan izvor vitamina i minerala je neophodno u ishrani. Ukoliko deca nerado jedu voće, ili vole samo jednu vrstu voća, izbor se može proširiti tako što se će se napraviti voćne salate u koje su dodate različite vrste voća. One se zatim mogu posuti kakaom, tako da na se na ovaj način pojede i voće koje nije baš omiljeno.

Slično je i sa povrćem. Kelj, spanać, kupus i karfiol su povrće koje pripremljeno na uobičajen način (kao varivo) deca često odbijaju da jedu. Zbog toga se i ono može pripremati na drugačiji način, u vidu pita, pirea ili musaka koje su mnogo ukusnije, a i mnogo privlačnijeg izgleda.

Savetuje: Slavica Matić, nutricionista
b92



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 700 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 685 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, drimer, ekser222, esx66, Istman, Kruger, Lazarus, mrav pesadinac, nick79, panzerwaffe, vasa.93, VP6919