Lan u ishrani

Lan u ishrani

offline
 • Pridružio: 17 Okt 2005
 • Poruke: 334

Idea Idea
Zašto je laneno ulje tako zdravo

Nemačka naučnica dr Johana Budvig dokazala je usku povezanost između telesnog sadržaja masnih kiselina i raka. Njena istraživanja su pokazala da osobe obolele od raka imaju znatno više zasićenih, a nedovoljno nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zdrave osobe. Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak se može značajno ublažiti.

Dr Johana Budvig bila je hemičar po struci, veoma posvećena istraživanju lipida (masti). Otkrila je hromatografiju lipida i usavršila taj metod do te mere da je pomoću obične analize krvi pacijenta mogla da napravi takozvani "lipidni profil". Tako je i otkrila da osobe obolele od raka imaju znatno veći procenat zasićenih masnih kiselina, dok im nedostaju nezasićene masne kiseline, koje spadaju u antioksidanse i "teraju" slobodne radikale iz organizma. Dr Budvig je zaključila da pacijenti oboleli od raka pate od poremećaja metabolizma masti i da ova zamena "dobrih" masnoća "lošim" masnoćama dovodi do raka.

Japanci zdraviji od Amerikanaca

Naučna istraživanja iz pedesetih godina potvrdila su ono što je danas dokazano - u Japanu - zemlji u kojoj je pre svega zastupljena hrana na bazi nezasićenih masnih kiselina - rizik od raka znatno je manji nego u SAD. Ali, kada se Japanci isele iz svoje zemlje i pređu na zapadni način ishrane, i njihovo zdravlje počinje da strada.

Dr Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25%). Istraživanja su dalje pokazala da masne kiseline iz lanenog ulja u roku od nekoliko sati dospevaju u celo telo zdrave osobe i na taj način se širi njihovo pozitivno i zaštitno dejstvo. Nasuprot zdravim osobama, obolelima od raka je potrebno i nekoliko meseci da, uz intenzivnu primenu lanenog ulja, dostignu "normalan" lipidni profil.

Iz ovog istraživanja je proistekla i čuvena dijeta dr Budvig, koja se bazira na lanenom ulju. S obzirom da se laneno ulje kvari u dodiru s vazduhom, pa mu se zbog toga i ukus pokvari, dr Budvig je razmišljala o tome kako da na prijatan način uvrsti laneno ulje u svakodnevnu ishranu. Došla je do zaključka da se dodavanjem surutke ukus lanenog ulja može znatno popraviti. Na osnovu ovog otkrića nastali su razni recepti

Evo nekih recepata koji koriste laneno ulje:

Majonez od lanenog ulja

Pomešati:

3 kašike lanenog ulja

3 kašike mleka

3 kašike surutke

1 kašiku limunovog soka

i/ili

2 kašike jabukovog sirćeta

1 kašika senfa

1/2 kašičice soli

Doručak dr Budvig

Pomešati:

3 kašike lanenog ulja

2 kašike lanenog brašna

2 kašike mleka

100g surutke

1 kašičica meda

sastojke koji mogu da "poprave" ukus (razni začini, voće, suvo voće...)

Optimalna doza

Optimalna doza za obolele od raka iznosi 3 supene kašike lanenog ulja dnevno. Umesto lanenog ulja može se koristiti i šolja (150-200g) sveže samlevenog lanenog semena.

Kod lanenog ulja važi pravilo: ne možete preterati s količinom. Što više nezasićenih masnih kiselina, to bolje. Idea
http://www.novosadski.net/viewtopic.php?t=11340Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 11 Jan 2006
 • Poruke: 43
 • Gde živiš: bgd

VITAMIN F - Nezasićene masne kiseline
Linolna, linolinska i arašidonska. Od viška linolne sintetišu se druge dve.
Vitamin F je liposolubilan, sagoreva zasićenu mast (2:1).
Za: srce, kožu, kosu, žlezde, kalcijum ćelijama, a protiv holesterola u arterijama, ekcema i akni.
Izvori: biljna ulja od pšeničnih klica, semenki lana, suncokreta, šafranike, soje i kikirikija, a mogu i same semenke, te orasi, pekan, bademi, avokado


Primer deklaracije proizvoda
hladno ceđeno ulje od lana (bez holesterola):
Prirodno čisto nerafisnisano bogato vitaminom E i esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama posebno tipa Omega 3.
Širok je spektar lekovitih svojstava lanenog ulja:
Zaštita od oboljenja krvnih sudova i srca, smanjenje šećera u krvi, jača imunitet itd...
Upotreba spolja: lek za opekotine

top-vitamins.com/sr/vitamini.htm

English: FLAX SEED OIL
Evo tabalarnog prikaza nekoliko distrubutera/proizvodjaca:
top-vitamins.com/sr/tabela.htmoffline
 • Pridružio: 10 Dec 2004
 • Poruke: 658

Preporuka za laneno seme ( uvek sam za nepreradjenu namirnicu , ako moze Wink ) , mada i ulje je OK .
ono sto je bitno je da se seme obavezno samelje pre upotrebe , jer za razliku od , recimo susama i suncokreta , ima jaku opnu i u suprotnom bi se samo "prosetalo" i organizam ga ne bi iskoristio Smile

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2006
 • Poruke: 43
 • Gde živiš: bgd

"probavin"?

offline
 • Pridružio: 17 Okt 2005
 • Poruke: 334

Pogledajte i ovaj sajt . Edukativan je i , mozda , nekom i koristan
http://www.galaksija.com/planeta/vitamin_B17.htm .

Dopuna: 03 Maj 2006 11:17

Vitamin B17DA LI SE PRIKRIVA LEK PROTIV RAKA?Piše: Ivona Živković

http://www.ivonazivkovic.blogspot.com/

04-2006Postaviti ovakvo pitanje za nekog istinskog humanistu, deluje kao neslana šala. Zašto bi neko želeo da ljudi širom sveta umiru, a da im se može pomoći? Ili možda trebamo gledati stvari praktičnije? Zar otkrivanje leka protiv raka ne bi njegovom izumitelju donelo svetsku slavu i nevidjeno bogatstvo?


Pitanja su na mestu. Ali postoji surova računica, veoma jednostavna, bar kada je u pitanju vrednost života u današnjem svetskom poretku. To podrazumeva da glavnu ulogu ima dobit, a ne humanost. Dobit zavisi od obrta kapitala, pa je i računica lako uočljiva.Priča koja sledi je priča o vitaminu B17, koji je još pre pedeset godina sintetizovan pod imenom Laetril odnosno Amigdalin. Učinio je to biohemičar Ernst. T. Krebs.
Njegova borba da se ovaj prirodni lek protiv raka zvanično prihvati, trajala je u periodu od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka. Bila je to borba entuzijasta - lekara, biohemičara i nekih novinara da plasiraju teoriju po kojoj je "opaka bolest" – rak, zapravo samo jedna avitaminoza, odnosno hronični poremećaj metabolizma izazvan nedostatkom jednog vitalnog sastojka u ishrani.


Na žalost, globalizacija, kao proces u kome multinacionalne kompanije sve više preuzimaju i kontrolu i nad lekovima i nad svetskim medijima, zapečatila je protok svih informacija koje mogu naneti štetu interesima svetskih farmaceutskih profitera. Pojava teorije doktora Krebsa i njegovog alternativnog leka pod imenom Laetril, od strane američke Administracije za ishranu i lekove (FDA) nazvana je "šarlatanstvom" i "prevarom". Gradjanima je predočeno da je lek otrovan i opasan. Tako je priča o vitaminu B17, Laetrilu, Amigdalinu (svi nazivi označavaju isto) - zapečaćena.


Ali, pojavom Interneta, koji se teže može kontrolisati, ponovo je otvorena priča o Ernstu T. Krebsu, Džonu Berdu, Ralfu Mosu i drugima, kojima je etika bila ispred interesa.

O svemu ovome pisao je u svojim knjigama »Politika u lečenju raka« i »Svet bez raka«, Edvard Grifin. Evo te priče.


KAKO NASTAJE RAK?


Danas je uglavnom poznato da rak nastaje kada neke ćelije u organizmu, koje su do tada radile sasvim normalno, počinju iznenada nezaustavljivo da se umnožavaju. Kao uzročnik navodi se virus, razni kancerogeni elementi ili neka spoljna trauma.
Zna se, takodje, da je rak bolest civilizovanog čoveka, i aktivira se brojnim stresovima i otrovnim materijama, a bez kojih je savremeni život postao nemoguć. Kozmetika, veštački konzervansi, zagadjena voda, duvanski dim, industrijska čadj...
Evidentno je i da postoje mnogi slučajevi kada dolazi do povlačenja malignog oboljenja. Skoro sva iskustva onih koji su primenili u lečenju neku alternativnu terapiju, i koja se pokazala uspešnom, otkrivaju promenu ishrane.
Po shvatanju doktora Krebsa rak je kompleksan hroničani poremećaj metabolizma u čitavom organizmu. To je bolest koja obuhvata čitav organizam, iako se prvo pojavljuje samo na nekom delu tela, odnosno nekom organu. Zbog ovakve manifestacije bolesti često je pristupano hirurškom uklanjanju vidljivog obolelog tkiva, zračenjem okolnih ćelija na mestu rasta kancerogenih ćelija, hemoterapiji.... Time je zapravo tretirana posledica bolesti, dok je uzrok opstajao.


ZAŠTO SE ĆELIJE NEKONTROLISANO UMNOŽAVAJU?


U ljudskom telu postoje hiljade ćelija koje su na neki način ostale "zarobljene" u stadijumu embriona.
Nazovimo ih ovde jednostavno "univerzalnim ćelijama". One služe za popravku eventualno oštećenih delova tela. Na primer, kada dodje do loma neke kosti, ove ćelije se transformišu u koštane ćelije i popunjavaju pukotine u kostima. Ako dodje do oštećenja nekog mekog tkiva, ove ćelije se pretvaraju u ćelije adekvatne tom tkivu. U slučaju gubitka krvi, "univerzalne ćelije" se transformišu u ćelije krvi. Kada dodje do fizičke traume ili hemijskog debalansa u organizmu ove ćelije se formiraju i aktiviraju povećanje nivoa estrogena i ostalih steroidnih hormona kako bi se stimulisao njihov dalji rad na poslovima zamene uništenih ćelija. Kada se oštećeno tkivo ili kost potpuno regeneriše ili se organizam vrati u normalni hemijski balans, proces umnožavanja ovih "univerzalnih ćelija" se zaustavlja.


Ako je, medjutim, hemijski balans u organizmu i dalje poremećen, ove ćelije nastavljaju i dalje da se razmnožavaju. Dobroćudni tumori i polipi su znak da je proces jedne takve obnove zaustavljen, ali sa malim zakašnjenjem.
Kada se kaže da je rak posledica stresnog načina života, dolazi zapravo do energetskog i hemijskog debalansa i to je "okidač" koji aktivira "univerzalne ćelije".


Od ovih ćelija se pod dejstvom odredjenih hemijskih promena, stvaraju i kancerogene ćelije. One, medjutim, nisu strano telo u organizmu i ne mogu se nazvati u tom slučaju bolešću. Naprotiv, upravo je njihova uloga da razore neutrališu sve strane materije u ....

Dopuna: 03 Maj 2006 11:19

"...U ČEMU JE TAJNA VITAMINA B17?

Još 1802. izvesni hemičar Bon otkrio da se za vreme destilovanja vode iz gorkog badema oslobadja se hidrocijanidna kiselina (a koja je uvek u molekulu sa vitaminim B17). Veoma brzo, mnogi istraživači postali su zainteresovani da analiziraju taj ekstrakt. Tako je prvi put izolovana bela kristalna supstanca koja je nazvana AMIGDALIN od grčkog naziva amigdala. Engleski naziv za badem je almond, fransuski - amandula.
Upotreba "Amigdalina" datira još od 1843. godine, mada se u drevnoj Kini može naći podatak da je korišćen gorak badem koji sadrži izvesne supstance kojima su lečene pojave tumora pre više od 3000 godina. B17 je u velikim količinama upravo prisutan u gorkom bademu.
Čak i jedan egipatski papirus od pre 5000 godina pominje korišćenje "aqua amigdaloruma" za lečenje tumora na koži.
Ali sistematizovana studija o vitaminu B17 nije radjena sve od pedesetih godina prošlog veka. Vitamin B17 je zapravo pročišćen iz "amigdalina" i to je 1952. godine učinio Ernst T. Krebs, mladji. Nazvao ga je LAETRIL (Laetrile) što je skraćenica od laevo-mandelonitrile-beta-glucuronoside i farmakološki je naziv za nitriloside (Beta-cijanoforične glikozide). Da se radi o vitaminu B17 zvanično je prihvaćeno 1952..."

Dopuna: 03 Maj 2006 11:20

"...GDE SE NALAZI VITAMIN B17?

Nitrilosidi se nalaze u preko 800 biljaka od kojih su mnoge jestive.


Vitamin B17 se nalazi u prosu, kukuruzu, lanu, tropskoj kasavi, semenju jabuke, bademu, slatkom kropmiru, salati, semenkama limuna trešnje, šljive, kruške, breksve, nektarine i mnogim drugim biljkama koje su odavno eliminisane iz ishrane savremenog čoveka. Skoro sve koštice iz familije ruža (Rosaceae) imaju B17. Koštice i semenke od voća imaju i druge hranjive materije: neke proteine, nezasićene masne kisline i različite minerale. Ipak, najveći izvor vitamina B17 su koštice od kajsije i tropska kasava...'

Dopuna: 03 Maj 2006 11:41

"...KRATKI SAVETI


1. Ne sme se preterati u jedenju semenki. Badem iz koštice treba prvo dobro sažvakati, a ne gutati.


2. FDA preporučuje da se ne jede više od 6 koštica kajsije u toku jednog sata, jer može doći do toksične reakcije. Preporučuje se da dnevna doza može biti do 70 koštica na dan. Mnogi ljudi uzimaju oko 15 koštica dnevno. Genralano uzima se jedna koštica na svakih 2,5 kg težine dnevno. Doktor Krebs preporučuje 30-do 35 dnevno.


3. Rak voli šećer. Šećer u semenu kajsije je okružen cijanidom. Kancer jede šećer, oslobadja se cijanid i truje ga. Zato, kada se jedu ove koštice treba potpuno eliminisati unšenje šećera iz drugog izvora.


4. Uz korišćenje tablete od 500 mg Laetrila, uzima se još 5-7 koštica jer one u sebi sadrže i druge vitamine, minerale i enzime koje dopunjuju terapiju kako bi se B17 dobro asimilovao u organizmu.


5. Uz terapiju B17 uzima se i Chemotrypsin koji treba da razloži proteinski omotač oko kancerogene ćelije kako bi B17 lakše delovao.

6. Seme lana treba prvo samleti u mlinu za kafu, jer se celo zrno u crevima teško rastvara, tako da se B17 ne osobadja. Laneno ulje ne sadrži B17..." .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 731 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 4 sakrivenih i 695 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, Arhiv, bojank, BSD, Buzdovan, djboj, djo97, dragon986, Georgius, KUZMAR, kybonacci, madza, mean_machine, Mercury, Mixelotti, mustangkg, nema_veze, NoOneEver Dreams, oddsock, rodoljub, sakota79, Sirius, srecko81, stalker, Toni, trajkoni018, vlvl, Wisdomseeker, yrraf