Soja

1

Soja

offline
  • Hegel 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 21 Sep 2005
  • Poruke: 341
  • Gde živiš: Beograd

Profesor dr Ljubomir Pfaf


Još pre pet hiljada godina imamo pisane podatke o soji. Nazivana je andeoskom hranom, isto kao sveze voce i povrce. Ona ovaj laskavi epitet nije dobila slucajno, a mi smo je zanemarili.


O Soji u našoj sredini prica se tek odnedavno. Stidljivo je u naše kuhinje pocela da ulazi pre nešto više od decenije. Medutim na Zapadu soja je rado prihvacena.


- Soja ne može ništa da zameni, ona je samo dopuna za meso, jer sadrži 40 % proteina, koji su neophodni za razvoj celija, 20 % ugljenih hidrata.


Nekada smo soju upotrebljavali samo za ishranu stoke, zato što je smatrana namernicom niže vrednosti, isto kao blitva i spanac. Medutim vrlo su zanemarene biološke vrednosti soje, ono što sadrži od hranljivih materija. Proizvodi od soje kada se mešaju sa mesom, povrcem ili brašnom imaju izuzetnu biološku vrednost. Zato se vec pune cetiri godine soja upotrebljava u zvanicnoj dijetalnoj ishrani bolesnika u Klinicko-bolnickom centru "Zemun". Soja ne sadrži holesterol ili masne kiseline, koje su krivac za artero-sklerozu, zato je treba ukljuciti u ishranu.


Ipak Soja se teško probija u naše kuhinje. Na žalost, pojam dobrog rucka u našoj sredini je i dalje "becka" šnicla koja se preliva preko tanjira. Naše navike u ishrani su kao zabetonirane, to su jeli naši dedovi, pa ocevi, pa domacice muku muce da promene te navike, ali zaboravljamo da su se naši preci hranili biološki ispravnom i vrednom namernicom.


Koje bolesti bi mogle da se ublaže ili izbegnu kada bi na našoj trpezi soja bila redovna namirnica ?


- Prvo bi se smanjile bolesti organa krvotoka i srca, znaci sve kardiovaskularne bolesti. Takode, smanjio bi se procenat gojaznosti, koja za sobom povlaci potpuni poremecaj metabolizma. A podsecam gojaznih je sve više, svaka cetvrta osoba ima visak kilograma, a kod dece je to još izraženije, jer ne možemo da se lišimo pogubne, nakaradne izreke da je debelo dete zdravo dete.

http://www.rs-fitness.com/ishrana/soja.php

Medjutim .....

Evo mogli smo da vidimo Pfavov tekst , ali ja sam takodje cuo za jednog naseg strucnjaka ( ne secam se koji ) koji je jos kada je soja na zapadu uvodjena u ishranu tvrdio da se nesme koristiti u ljudskoj ishrani , vec samo u zivotinjskoj jer zbog njihovog kratkog zivotnog veka ne " stignu " da dodju do izrazaja njeni stetni efekti . Neki strucnjaci tvrde da je kancerogena , neki da nije i da je izoflavon odlican antioksidans . Kao sto vidite ni oni nisu cisti po tom pitanju sami sa sobom , pa dok se ne rascisti ja je ne bi uzimao . Procitajte ovaj Kopi - Paste sa mog harda , burazer je to odnekud skinuo i preveo :

Razlog zasto je soja vrlo losa se svodi na isoflavone koje sadrzi. Dva ova isoflavona, genistein i daidzein, izazivaju najvise negativnih efekata soje. Oni se brzo vezuju za receptore estrogena. Alfa receptor etrogena je odgovoran za rak dojke, povecan procenat masti u organizmu, zadrzavanje vode, itd. Ovo mozda i ne bi bilo toliko bitno da ovi isoflavoni ne izazivaju rast tkiva, sto bi se smatralo anti-estrogenom akcijom. Nazalost, genistein po vezivanju za alfa receptor aktivira rast tumornog tkiva.
Ova dva isoflavona imaju negativni uticaj i na proizvodnju testosterona, rast misica, rad tiroidne zlezde, pa cak i na zdravlje.
Neki naucni radovi su dokazali da soja smanjuje proizvodnju testosterona cak do 76%. Takodje, radjena su i ispitivanja sa koriscenjem ptoreina iz mesa i proteina iz soje. Kod druge grupe je utvrdjn znacajno smanjen nivo testosterona.
Sto se tice estrogena, stvari su drugacije- genistein cak i povecava efekat estradiola.
Soja snizava nivo holesterola u krvi. Ali, u pitanju je HDL holesterol, koji predstavlja dobru vrstu!

DR-dodat link



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • snajp  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2006
  • Poruke: 1219
  • Gde živiš: Nis

Ma koristimo mi soju svakodnevno jer je postala neizbezni sastojak pljeskavica koje kupujemo.
A ko jos ne voli pljeskavice sa raznim zacinima Smile Smile



offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Link ka izvoru?

offline
  • Pridružio: 21 Apr 2006
  • Poruke: 118
  • Gde živiš: U teretani

Soja sadrži :

velike količine bjelančevina, omega-3 masne kiseline i fitonutrijente. To je dobro.

A loše
soja sadrži relativno velik broj nepovoljnih i opasnih tvari,
a to su:
• pitična kiselina (u obliku pitata)
Ta kiselina sprječava apsorpciju nekih esencijalnih minerala u organizmu, kao što su kalcij, magnezij, bakar, željezo i cink.
• inhibitori enzima u procesu probave
ti enzimi uzrokuju ozbiljne želučane poremećaje, smanjujući razgradnju bjelančevina i dovodeći organizam u stanje kroničnog manjka aminokiselina.
• Hemaglutinin
onemogućuje ispravnu apsorpciju kisika i njegovu distribuciju stanicama organizma.
• Izoflavoni
Utjecaj izoflavona na smanjenje funkcije tiroidne žlijezde izaziva razvoj hipotireoze. Kod djece. Kod odraslih smanjenja volumena mozga i

Kod muškaraca uzrokuje pretvorbu testosteron u estradiol (zbog fitoestrogena koji djeluje kao estrogen).
• genetski modificirane vrste soje
predstavlja velik izvor alergija, ali i poremećaje u probavi zbog nepovoljnih enzima (nastalih samim modificiranjem soje u kojem se koriste antibiotici) koji vremenom mogu želudac i crijeva pretvoriti u tvornicu toksina ! ! !
• herbicidi i pesticidi primijenjeni u proizvodnji soje.

Soja je ukratko najzagađenija vrsta hrane!!!

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2006
  • Poruke: 43
  • Gde živiš: bgd

postoji ekstrakt isovlafona iz soje (koja nije genetski modifikovana)standardizovan na 12%, sto ce reci da na 458mg ukupno ima 55mg ekstrakta isoflavona - • Genistein • Daidzein • Glycitein, i jedan je od najskupljih suplemenata $18.95 za 100kaps;

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Наводите изворе са којих преузимате текстове иначе ће тема бити кантирана!

offline
  • Pridružio: 10 Dec 2004
  • Poruke: 658

Sve sami "strucnjaci" Bebee Dol
Koji je ono lik sto kaze da se soja nedovoljno dugo koristi u ishrani , a u Kini i Japanu je koriste vec 5000 godina ; sta on preporucuje , ajde neka navede jednu "proverenu" namirnicu sa zapada koja se koristi duze od soje
a link je sa sajta na kojem se propagira cista hemija u ishrani
Dodao bih samo da je daleko bolje soju kupovati sirovu u zrnu , a ne one komadice

offline
  • Hegel 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 21 Sep 2005
  • Poruke: 341
  • Gde živiš: Beograd

@Ironman
Link je dat ka tekstu Prof. Ljubomira Pfafa , a u postovima je izrazeno neslaganje sa tekstom . Da si umeo da procitas uocio bi da se link i tekst zapravo slazu sa tvojim misljanjem o soji .

[edit by DR]-bez raspravljanja, vredjanja, prozivanja i tome slicno, molim Exclamation vazi za obojicu

Prepotentni strucnjace prosto zracis znanjem , kao prvo mit je da se soja koristi hiljadama godina .

Myth: Use of soy as a food dates back many thousands of years.
Truth: Soy was first used as a food during the late Chou dynasty (1134-246 BC) ....

http://homepages.paradise.net.nz/rwgully/basics/soy.htm

Drugi mit koji se srece u tvom postu je da je soja zdrava , a mit potice iz tipicnog razmisljanja obicnog coveka o ishrani . Tvoje razmisljanje je : soja je biljka , biljke su prirodne , sto znaci da su zdrave ( tako gledano i kokain je zdrav ) .

http://www.mercola.com/2005/feb/26/soy_myths.htm

Znam anegdotu koja govori o decku koji je pio izolat surutke . Pitali su ga sta to pije on je znajuci da je njihovo misljenje o tome vec duboko formirano lakonski odgovorio : Pijem nesto od cega necu moci da imam decu i zbog cega cu ziv da se raspadnem ( a zapravo se radi o materiji koja je sirovina za hrane za bebe ) .
To je treci mit iz tvog posta : takozvani mit hemije odnosno verovanje da je sve proizvedeno hemijskim procesim nuzno i nezdravo , taj mit zaboravlja na cinjenicu da se nas organizam upravo i bazira na hemijskim procesima .

Zadovoljan objasnjenjima ?

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2005
  • Poruke: 334

O soji imate i ovde

http://www.herbateka.com/?q=node/172


A tu kazu za soju : "...Umereno konzumirajte soju

Zdrava ishrana znači skromnost i uravnoteženost. Stoga nemojte soju jesti u neograničenim količinama, jer možete načiniti više štete nego dobra. Nefermentisana soja (i drugi legumi) sadrže fitonsku kiselinu; prekomerno konzumiranje soje može da smanji sposobnost organizma da apsorbuje minerale. U Japanu je prosečna dnevna porcija soje 7 g. Povremeno konzumiranje (2-3 puta nedeljno) skromne količine soje dobrog kvaliteta, organskog porekla, ne može da uzrokuje nikakve probleme, štaviše može da ima samo koristi..."

Trazice da se ulogujete ,al` to valjda nije problem ?
Pouchan sajt !

offline
  • Pridružio: 10 Dec 2004
  • Poruke: 658

Sto se tice prof Pfafa
svaka njemu cast , ali ja njegove "savete" uopste vise ne uzimam u obzir od kako sam cuo one njegove preporuke , tipa za dorucak uzmite 2 virsle...
ono , ne znam dal' postoji nesto gore od virsli ( a da se legalno moze nabaviti)
Inache soju jedem vec vise od 10 godina i nista mi ne fali

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 586 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 0 sakrivenih i 576 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: awathorn, cezar 35, goxin, ibssa, komkom, ladro, sevenino, shaja1, W123, Zeka_Peka