Sta je kultura

1

Sta je kultura

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

Koliko nas u stvari zna sta je kultura? Koliko se nas pridrzava, podstice i hrani istu u nasim domovima, na nasim radnim mjestima, u nasoj uzoj ili siroj okolini, drustvu, drzavi? Negdje sam jednom procitala definiciju kulture kao "Nadogradnja drustva". A zar se ne moze izdvojiti onaj osnovni opis kulture sa kojim bi svako od nas trebao da izadje iz svoje kuce da bi mogli da nadogradjujemo? Da li smatrate da umjetnost jedne (recimo sada) drzave ima uticaja na njenu kulturu ili kultura ima uticaja na umjetnost? Nekad imam utisak de je kultura u stvari sklona promjenama vise nego proljetni dan. Kako naidje neki period tako se kultura "slomi" pod novim talasom.

Nasla sam sljedece definicije ...

"Culture is a shared, learned, symbolic system of values, beliefs and attitudes that shapes and influences perception and behavior -- an abstract 'mental blueprint' or 'mental code.' " - http://www2.eou.edu/~kdahl/cultdef.html

- the act of developing the intellectual and moral faculties especially by education
- enlightenment and excellence of taste acquired by intellectual and aesthetic training
- acquaintance with and taste in fine arts, humanities, and broad aspects of science as distinguished from vocational and technical skills

... - http://m-w.com/dictionary/culture

"The system of shared beliefs, values, customs, behaviours, and artifacts that the members of society use to cope with their world and with one another, and that are transmitted from generation to generation through learning." - http://www.umanitoba.ca/faculties/arts/anthropolog.....lture.html

Izvinjavam se sto su definicije na engleskom.
Zbog nekog meni nepoznatog razloga, nisam mogla da nadjem ni jednu (?!) na "nasim" jezicima da postujemRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 16913
 • Gde živiš: I ja se pitam...

@Ella,

Izvinjavam se sto su definicije na engleskom.
Zbog nekog meni nepoznatog razloga, nisam mogla da nadjem ni jednu (?!) na "nasim" jezicima da postujem
[/quote]

Ti si srećno stvorenje dok nisi naletela ni na jednu.Evo ti deo razloga: na FDU jedan od najzamornijih predmeta bila je kulturna politika. Predavao nam je profesor dr Branko Prnjat, a njegov asistent bila je mr Milena Dragićević-Šešić, sada jedno od najcenjenijih imena naše kulturologije, možda još uvek docent Univerziteta umetnosti (da ne proveravam sada da li je još uvek, izvini, svakako je poenta da je veoma cenjena). Prvo što su nas naučili da postoji negde oko 5.000 definicija kulture i kulturne politike...Na svu sreću što nisu tražili da svih pet hiljada pročitamo ili , ne daj bože, zapamtimo. Uglavnom, u našoj izuzetno bogatoj kulturološkoj literaturi (Prnjat, Ilić, Božović, Šešić, Milić, Pečujlić, itd, itd, itd) ima sasvim dovoljno definicija za dva doktorska ciklusa. Winkoffline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 973

Ako cemo po tome da je prvo nastala umetnost pa zatim kultura,vodeci se saznanjem o pecinskim slikama,klinastom pismu itd onda bi se tako moglo zakljuciti da umetnost ima uticaja na kulturu i upravo narodi kod kojih umetnost datira jos od p.n.e.vaze za primere najpostovanijih kultura.tj nacija.
Mozda smi mi isli obrnutim redosledom,te prvo stvorili kulturu u vidu dvora,dinastija,kraljeva a zatim krenuli da negujemo umetnost gradeci crkve,slikajuci freske.. Wink
Mislim da je osnovni opis kulture vec napisan i to kao Bonton,takodje verujem da 80%stanovnistva poznaje osnovne oblike kulture ali ih samo mrzi da ih se pridrzava.Mislim,svako zna da je kulturno reci dobar dan,prijatno,kako ste ali danas se nema vremena za te uljudne,obicne,nikomnetrebajuce konverzacije.Zuri se preterano a sve to pod uticajem Zapada cini mi se.
Eeeee,nekad bi prolaznik rekao komsinici,i to ne tako davno samo 40-tak godina:ljubim ruke Gospodjo! Bebee Dol

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

http://en.wikipedia.org/wiki/Culture i tu ima dosta o kulturi i tu je definisana kao 'uzdizanje od obicnog'. Sta mene zanima je to zasto se kultura povezuje sa civilizacijom? Pa valjda znamo da su oni sto su crtali po pecinama bili necivilizovani?! Pobogu, zivjeli su u pecinama! smešak

Onda, zasto se kultura povezuje sa obrazovanjem? Znaci samo oni koji zavrse 'skole' se podrazumjevaju kulturnim, gdje se ostali smatraju 'prostacima' i nedostojim. I to se vuce jos otkad ikad.

Jeste Lomova, Bon ton je nesto sto je osnova kulture. I dobar dan i laku noc, i prijatno i do vidjenja i sve ostalo ali je i Bon ton po nekim definicjama definisan kao 'uzvisen nacin ponasanja'. Nekako mi sve to vuce na ranu podjelu ljudi po 'kvalitetu'. Kultura bi trebalo da je dostupna svima a ne samo nekolicini. Samo zato sto neko moze da prepozna Pollockovu sliku bez gledanja u potpis ne garantuje kulturu tog covjeka ... jer mozda taj isti nece reci ni izvini kada te 'gurne' ramenom u prolazu.

Sirius, znam ja da ima nekoliko definicija iste ... ali ajde da mi sazmemo sve to u nesto sto mi smatramo bitnijim nego sto su 'tamo neki' to zakljucili.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 973

Ella :: Sta mene zanima je to zasto se kultura povezuje sa civilizacijom? Pa valjda znamo da su oni sto su crtali po pecinama bili necivilizovani?! Pobogu, zivjeli su u pecinama! smešak
Ja sam to rekla samo kao odgovor sta na sta utice da li umetnost na kulturu ili obrnuto.I ti sto su slikali po pecinama,pravili klinasto pismo stvorili su i prvu civilizaciju ili ako hoces kulturu naroda:Mesopotamija kao prva,Sumerci,Egipcani....jesu necivilizovani al oni stvorise,sto na neki nacin odgovara ovom tvom da je nebitno obrazovanje(u ovom slucaju mesto boravka)jer zaista je tako,kultura je u nama samima.
Uh,uh,uh,uh,uh, ajde da je ne brisem ali je fuj:kultura je u nama samima,ijaks!
Ma i Bon ton podrazumeva neke stvari sa kojima ne verujem da se slazu ni oni sto su ga osmislili.Ipak bi bilo preterivanje mozda cak i degutantno u danasnjem drustvu ponasati se barem u pola onako kako savetuje isti.Ne ide pa nek smo i sa dvora i neka su nam preci Nemanjici!
P.S.mislim da ce biti vrlo tesko da uspemo da masu definicija svedemo u jednu koja bi se mogla opsteprihvatiti.Probacemo pa mozda i uspe,posl cemo se hvaliti time i bas nas briga Wink

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 16913
 • Gde živiš: I ja se pitam...

@Ella
Citat:Sirius, znam ja da ima nekoliko definicija iste ... ali ajde da mi sazmemo sve to u nesto sto mi smatramo bitnijim nego sto su 'tamo neki' to zakljucili.[/quote]

U pravu si! To što postoji nekoliko hiljada definicija ne mora nas da spreči da pokušamo da dodamo još neku kap u to more, zar ne? Ok, evo pokušaću, ali mi nemoj zameriti što će moj napor da pobegnem od etabliranih definicija biti očigledan; godine profesionalnog rada u kulturi sigurno su učinile svoje. Pokušao sam da do odgovora dodjem kao u igri asocijacija: neko izgvori kultura , a onda neko od nas progovori. Šta bih najpre rekao: nekultura! Iskoristio bih antonim da iskažem svoju prvu definiciju kulture jer nekulturu posmatram kao prirodnog neprijatelja sveg ljudskog ponašanja i postojanja. Stoga se sve organski u meni pomeri na tu reč. Bilo ko se potrudi da ne bude nekulturan već je zakoračio u ovo drugo carstvo.
Kultura kao carstvo tolerantnih..
Možda je to jedna od definicija koja bi mogla dosta toga da pokrije...rekoh, zaboravimo sada sociološke definicije koje su prilično stroge i ima ih u svakom uvodu u pravo ili u opštoj sociologiji (podsećam na udžbeničko vidjenje kulture: element nadgradnje omogućen osnovom. Ako ste drugačije odgovorili, pali ste na ispitu na bilo kom fakultetu ove zemlje jer je u sociologiji ova definicija važeća).
Za sada ću zastati kod ovog vidjenja jer, rekoh, mnogo toga me asocira na kulturu, a samo jedna reč od nje razdvaja. Očekujem tvoju reakciju nadajući se da će mi ona pomoći da o carstvu tolerantnih progovorim preciznije.
Inače, ne znam iz koje si branše, no i ova naša, kao sve druge, ima svoje sfere, krugove, cikluse, mene, nepisane zakone, svoje legende, mitove i zablude, zargon, heroje i probisvete. O tome bih mogao danima da govorim, no nisam siguran da li bi za samu definiciju to bilo presudno.

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

Sto me zbunjujes bolan? smešak

Ja sam bila ubjedjena, i da me tko pitao ja bih rekla, da Sirius radi u 'umjetnosti' ...

Opet, da nije kulture umjetnost ne bi ni postojala? Tacno?!

Umjetnost je 'cigla kojom se nadogradjuje kultura' ... sto opet kontrira tome da je kultura postojala prije umjetnosti.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 16913
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ella ::Sto me zbunjujes bolan? smešak

Ja sam bila ubjedjena, i da me tko pitao ja bih rekla, da Sirius radi u 'umjetnosti' ...

Opet, da nije kulture umjetnost ne bi ni postojala? Tacno?!

Umjetnost je 'cigla kojom se nadogradjuje kultura' ... sto opet kontrira tome da je kultura postojala prije umjetnosti.


Nisam hteo da ovu lepu temu opterećujem definicijama i šemama jer mislim da posle tih aksioma rasprave više nema. Ipak, niko nas ne sprečava da i njih komentarišemo.
(Izvinjavam se što ovo nisam nacrtao kao šemu, no nije problem da se ona zamisli pošto je veoma jednostavna)
Bilo kako bilo, službena sociologija (pri tom mislim važeća, naučna misao) kaže sledeće:

Elementi nadgradnje se dele na dve grupe:
I.Prouzrokovani osnovom
II.Omogućeni osnovom

Ovi koji su omogućeni osnovom dele se na pet grupa:
1.Kultura
2.društvene skupine
3. Zabava
4.Protivdruštvena ponašanja
5.društvenopsihički procesi

E, sada dolazimo do grupe koja je za nas interesantna:

Kultura se deli na četiri podgrupe:
a)Jezik
b)društvena otkrića(religija i magija, nauka, filosofija i ideologija)
c)Društveno stvaralaštvo (stvaranje vrednosti i umetnost)
d)Pravila (tehnička pravila i društveni propisi - običaj, moral).

Kao što vidiš, definitivno kultura je daleko širi pojam od umetnosti. Na stablu kulture umetnost je na jednoj od četiri grane; ako kulturu zamisliš kao jednu od pet grana elemenata nadgradnje omogućenih osnovom, ona sama ima još četiri grane, a umetnost je graničica....

Zbog čega onda toliko mnogo znamo o umetnosti i pridajemo joj toliki značaj, a njeno sociološko mesto je prilično skromno definisano? Stoga što je ona najuočljiviji, najlepši, najzanosniji deo kulture. Kao što vidiš , u kulturu spadaju i manje estetične stvari i pojave - zabava, protivdruštvena ponašanja, magija, itd, itd.

Sada vidiš zbog čega sam izbegavao do sada iznošećnje etablirane slike kulture. U svim državama je situacija slična ili ista - u pitanju je klasični pogled na svet i šematizovani način organizacije i promišljanja. Naravno da posle ovoga možemo da nastavimo da razgovaramo o svome vidjenju kulture jer post na forumu nema nikakvu metodološku odrednicu niti je disertacija. Sloboda vidjenja i tumačenja pojava je ovde podrazumevajuća.

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2005
 • Poruke: 3097
 • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

Hvala, hvala ... smešak

Vidis, ja to nisam znala, zato sam i bila zbunjena.
Ponekad ne skodi pokoja definicija iz knjige, jer nam pomaze da se pokrenemo sa mrtve tacke (u mom slucaju) i da mi pomogne da misli upravim u odredjenom ili neodredjenom pravcu. U smislu da nam da osnovne definicije (a znamo da se mi ne moramo sloziti sa njima).

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 16913
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ella ::Hvala, hvala ... smešak

Vidis, ja to nisam znala, zato sam i bila zbunjena.
Ponekad ne skodi pokoja definicija iz knjige, jer nam pomaze da se pokrenemo sa mrtve tacke (u mom slucaju) i da mi pomogne da misli upravim u odredjenom ili neodredjenom pravcu. U smislu da nam da osnovne definicije (a znamo da se mi ne moramo sloziti sa njima).


Baš tako. Pošteno govoreći, kada sam kao brucoš učio ove lekcije i ja sam bio pomalo razočaran. Šta, kako? Zar mi, ovako važni, ovako značajni i sjajni, zar mi da se nadjemo na tamo nekoj grančici? Još kada smo iz organizacije filma naučili (to sam, doduše, već znao) da se film deli na tri dela (proizvodnja, distribucija i prikazivanje), da se proizvodnja nalazi u lakoj industriji, distribucija u turizmu i saobraćaju, a prikazivanje u uslužnim delatnostima, shvatio sam da svetom vlada birokratija. Kasnije, kroz praksu uvidimo svi da taj šematizam i nije tako loš. Da nema njega, ne bi bilo ni alternative, ni avangarde...Stvari tako funkcionišu. Inače, još uvek je moj , lični, favorit definicijacija kulture kao casrtva tolerantnih...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 409 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 401 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BSD, havoc995, jovan.krcmar, ltcolonel, Mercury2, Srki94, yrraf