Riba i morski plodovi

1

Riba i morski plodovi

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

LIGNJE

Očistiti i oprati pola kilograma lignji, staviti u teflonski tiganj, sa sasvim malo maslinovog ulja, posuti iseckanim belim lukom, peršunom i vegetom i poklopiti. Dinstati na laganoj vatri, bez mešaja i okretanja, samo povremeno protresti. Kada lignje nabubre i omekšaju, preliti limunovim sokom i poslužiti uz slani kuvani krompir ili salatu od boranije.

OSLIĆ SA PRELIVOM

Potrebno je: 1 kg oslića, 2 glavice belog luka, 2 dl vinskog sirćeta, vezica peršuna, malo brašna, ulja i soli.

Isečenu ribu uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju. Posebno pripremiti preliv od mešavine iseckanog belog luka, peršuna, sirćeta, ulja i soli. Prženu ribu redjati u činiju i preliti prelivom. Poslužiti uz obaren krompir.

RIBA NA SREDOZEMNI NAČIN

Potrebno je: 4-6 šnicli veće morske ribe, 4 kašike maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 350 gr oljuštenog paradajza, 1-2 paprike, 100 gr crnih maslina, so, biber, začinske biljke po ukusu, peršunovo lišće.

Na ulju propržite ribu, pa je izvadite, a na masnoću stavite seckan luk. Kad dobije boju, dodajte narezane paprike i paradajz. Vratite ribu i dinstajte. Posolite, pobiberite, dodajte masline i dinstajte još 25 miknuta. Dodajte začinske biljke i poslužite.


PASTRMKA NA POVRĆU

Potrebno je: 4 pastrmke od po 200 gr, 2 tikvice, 250 gr šargarepe, 3 kelerabe, ulje, ½ l belog vina, ¼ l vode, 2 lista lorbera, malo bibera u zrnu, so, limun i peršunov list.

Pastrmke propržite s obe strane na ulju, pa ih izvadite i ostavite na toplom mestu. Na istom ulju izdinstajte narendano povrće, povremeno ga prelivajući vinom i vodom. Dodajte biber u zrnu, lorber i so. Na plitark tanjir poredjati pastrmke i odozgo povrće. Ukrasite kolutovima limuna i peršunom.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Jun 2006
  • Poruke: 42
  • Gde živiš: BGD

evo nekih skromnih priloga sa moje strane

Dopuna: 22 Nov 2006 17:30

mycity.rs/must-login.png



offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

RIBLJA SALATA

Potrebno je: ostaci ribe, krompir, majonez

Isitniti ostatke ribe. Obariti i izgnječiti krompir. Sve pomešati i sjediniti sa majonezom.

RIBA U VINU

Očišćenu ribu iseći na deblje komade. Zagrejati vino sa 2,5 dl vode, dodati iseckan luk, beli luk, lovor, so i biber. Neka vri pet minuta i onda staviti ribu. Kuvati najviše 15 minuta. Poslužiti uz pilav.
Ribu (naročito ako je bila zamrznuta) možete držati nekoliko sati namazanu smesom maslinovog ulja, iseckanog belog luka i lumunovog soka.


SALATA OD LIGNJI


Potrebno je: 800 gr lignji, 200 gr kiselih krastavaca, 200 gr crnog luka, ulje, limun, veza peršuna, so, biber i beli luk.

Očišćene i oprane lignje kuvati u slanoj vodi 15 minuta. Za to vreme iseći luk na rebarca, krastavce na rezance, a beli luk i peršun sitno iseći. Ohladjene lignje seći na kolutove i pomešati sa povrćem. Posoliti, pobiberiti, uz dodatak ulja i soka od limuna. Po želji može se dodata i majonez.

MEDALJONI OD OSLIĆA

Potrebno je: 800 gr oslića, 500 gr krompira, 1 glavica belog luka, veza peršuna, 3 jaja, so, biber; za pohovanje: brašno, 2 jaja, prezle i ulje.

Skuvati i sitno iseći oslić. Kuvani krompir, još dok je vruć, ocediti i propasirati. Pomešati kuvanu ribu sa krompirom, začiniti, povezati jajima uz dodatak belog luka i peršuna. Od ove mase oblikovati medaljone i pohovati.

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Hm.. kako je meni ova tema promakla?
Dakle, da stavimo i linkove ka vec postovanim receptima

Oslic na pet nacina

Sushi

Pastrmka MyCity sa slikom

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

PASTRMKE U SOSU

Potrebno je: 4 pastrmke, tuba paradajza, 2 čena belog luka, struk praziluka, po 20-tak zelenih i crnih maslina, na vrh noža šećera, so, biber, veza peršuna, maslinovo ulje, kapar.

U tri kašike ulja, na tihoj vatri, propržiti krupnije isečen beli luk i praziluk. Izvaditi luk i u isto ulje sipati paradajz, iseckan peršun, šećer i so. Naliti vodom i kuvati 10 minuta. U medjuvremenu, na 4 kašike ulja propržiti pastrmke da porumene. Dodati paradajz i polupoklopljeno kuvati 10 minuta na tihoj vatri. Posle prvih 5 minuta dodati cele crne masline, zelene isečene na kolutove i kašiku kapra.

OSLIĆ U TOSKANSKOM UMAKU

Potrebno je: 5 fileta oslića, 2 kg paradajza, 50 gr crnih maslinki, 50 gr pečuraka, malo belog luka, kapar, so, biber.

Sitno iseći beli luk, filete oslića, crne maslinke i pečurke i zajedno sa kaprima dinstati na ulju. Kad porumeni dodati isečen paradajz, so, biber i dinstati.

OSLIĆ SA JOGURTOM

Potrebno je: 4 sveža oslića; za umak: 1 sirovo jaje, 1 tvrdo kuvano jaje, 1,5 dl jogurta, 1 limun, ½ glavice crnog luka, malo vlašca i peršuna, malo brašna, senfa, so i biber.

Očistite ribu, odrežite im glave, pa povadite sve kosti. Dobro operite i ocedite. Mikserom umutite jaja (i sirovo i kuvano), jogurt, 1 kašiku senfa, malo limunovog soka, usitnjen luk, so i biber. Potrebno je da dobijete krem. Umešajte iseckan vlasac i peršun. Ribe pobrašnjavite i ispecite. Poslužite sa umakom.

RIBA NA ŠVEDSKI NAČIN

Potrebno je: 1 kg duboko smrznute očišćene ribe, 2 kašike putera, 4 kašike brašna, 4 dl riblje supe, 2 dl pavlake, peršunov list, vlasac, kapar, so i biber; za ukras: 2 tvrdo kuvana jaja.

Neodmrznutu ribu skuvajte u slanoj vodi, ohladite i usitnite. Zagrejte puter, umešajte brašno, pa pržite da ne potamni previše. Zalijte supom u kojoj se kuvala riba. Neka nekoliko minuta kuva. Dodajte ribu, pavlaku i iseckane začine. Posolite i pobiberite. Poslužite ukrašeno tvrdo kuvanim jajima.

offline
  • Pridružio: 16 Nov 2006
  • Poruke: 145
  • Gde živiš: Beograd

Evo do mene jedan divan, predivan recept!!!

Uzmete 500g lignji, ocistite ih, operete i sl. Pustite da se ocede.
Na dno pleha sipati maslinovo ulje (ne mnogo), poredjati jedan red krompira, isecen na kolutove, posoliti ih i pobiberiti, preko krompira iseci crni luk (1,5 glavice), preko toga poredjati lignje, i jos malo zaliti maslinovim uljem, zatim posuti persunov list i seckani beli luk, takodje malo posoliti i pobiberiti, pre stavljanja u rernu preliti 1dl belog vina. Peci malo vise od 30 minuta, povremeno promesati i voditi racuna da ostane saft i da krompir bude mekan!!!
Pleh staviti u predhodno zagrejanu rernu (250 stepeni) i kada pocne da se pece/krcka smanjiti temperaturu na 220 stepeni!

ENJOY!!! Razz

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2007
  • Poruke: 4

Vidim dosta recepata sa lignjama no pouzdano znam da dosta njih ne razlikuje lignju od lignjuna(totanja) inače lignja je 1.kategorija a lignjun 105.kategorija ali trgovci su trgovci.Mogu ponuditi prave recepte i prava uputstva.Nakon 25 godina života u Beogradu došao sam živeti u Splitu i evo još toliko godina e niko me ne može šetati žednog preko vode.Navalite želim preneti svoha lepa iskustva svima koji imaju radoznalo nepce.Lekcija prva kako prepoznati pravu morsku slasticu.
potpisuje VARIANTA

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

I? Kako prepoznati pravu lignju? Uputi nas kontinentalce u tajnu? Nemoj da nas ostavljaš neobaveštene!

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

A moje rolnice?? Smile

offline
  • DR.R  Female
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 20 Okt 2006
  • Poruke: 359

@VARIANTA i gde je ta lekcija? Ja volim lignje i moji recepti su odraz maste i trenutne inspiracije. Mogu da ih ispisem bas dosta. Sve moje kombinacije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1295 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 11 sakrivenih i 1223 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AC-DC, Apok, Atomski čoban, babaroga, Ben Roj, bojank, Boris Bosiljčić, Bubimir, cenejac111, crnitrn, DejanSt, delrey, Dimitrise93, djboj, Djokislav, Djokkinen, Doca, Dorcolac, dragoljub11987, dule10savic, Georgius, havoc995, HogarStrashni, ikan, JimmyNapoli, kalens021, Karla, kokodakalo, Krvava Devetka, ksyyaj, kunktator, kybonacci, ljubacv, mačković, milimoj, Miloskec, MiroslavD, mnn2, nebkv, nemkea71, nikoladim, oganj123, opt1, panonski mornar, panzerwaffe, pein, radionica1, Romibrat, royst33, ruso, S1Mk3, Shinobi, Sićko, SR-3m, Srky Boy, vathra, virked, wizzardone, Wrangler, zdrebac