Bog

42

Bog

RIA :: ти и не желиш да се сложиш са било чим осим са својим ставом да си против Библије и свега што се у њој јавља.


Ja prihvatim SVE sto se argumentuje. Ni ove stavove koje sada imam nisam prihvatio tek tako, jer je neko to rekao da je tako. Podseticu te, nekad kao mali i u prvoj mladosti sam pomalo verovao da ima boga. Da je biblija sveta knjiga, ali nisam puno obracao paznju na to, nego kao i prosecan "vernik" danas. Ono ako ne skodi, moze da koristi. Vremenom sam shvatio da moze i da skodi. Kad sam pokusao da dublje udjem u tematiku, usledila su razocaranja. Sto sam vise citao, vise sam menjao misljenje i uvidjao koliko je to sve smesna prica. Dakle nisam od onih koji ne menjaju mesljenje, ali za to mora postojati razlog. Kada bi ti meni dao neke valjane razloge, eto tebe i mene zajedno u crkvi da se molimo bogu Smile Kao hriscanin imas svetu misiju da to i ucinis, da mi pruzis podrsku, da mi pomognes, da me odvedes na put koji ti mislis da je pravi. Ne smes gledati racunicu i ko je kome vise odgovorio, to nije hriscansko ponasanje.

Inace, na pitanje o zavisti boga sam ti odgovorio odmah, jos pre par stranica kad je potegnuto. Ti to nisi video ili si nezadovoljan odgovorom ?

A ti kao hriscanin zelis da ja i dalje budem uverenja kako je patrijarh licemer. Nije ti stalo da me razuveris u to ?

Прочитај још једном раније поруке у овој теми. Вртимо се у круг са питањима и темама. Ти си онај који не мења мишљење,рекао си раније у овој теми. И да си овде само због оних који немају оформљено мишљење. Рецимо да мењаш мишљење,ја то још нисам видео,али бих волео да видим јер не разумем шта си хтео да кажеш са тим.
Јер би било крајње чудно да ти,који мењаш мишљење,желиш да разувериш оне који долазе и читају а немају оформљен став,зар не ? Много компликовано звучи да би било истинито.
Ти очигледно не желиш да верујеш да Бог постоји и то је твој угао гледања. Као што смо раније рекли,вера у Бога се не може "донети" доказима,да се не понављам сад.
Ја немам никакву свету мисију према теби,који не желиш да чујеш ништа,јер се не може слепом говорити и глувом шапутати.
Избегавањем одговоре на питања показујеш свој стил приче,и то је у реду,али ја бирам да не пристајем на такав начин разговора и скретања на друге теме.
Не,наравно да ми ниси одговорио на питање о зависти. Рекао си да те мрзи да тражиш у Библији где се то конкретно налази. Сећаш се ?

RIA ::Ти си онај који не мења мишљење,рекао си раније у овој теми. И да си овде само због оних који немају оформљено мишљење. Рецимо да мењаш мишљење,ја то још нисам видео,али бих волео да видим јер не разумем шта си хтео да кажеш са тим.


Bla, bla, bla. Smile Filozoforas o meni, kao da je tema ovog bloga Branko, a ne Bog Smile Imas li ti nesto da kazes na temu bloga ? Sve mi se cini da stalno begas od teme. A zasto ?
Ako ti je to stvarno bitno (ne znam samo zasto) pojasnicu ti jos malo. Rekao sam ti da moje misljenje nije "zacementirano", nije nepromenljivo. Ti kao i drugi imas mogucnost da mi promenis misljenje, to nije nemoguce. Dok to neko ne ucini, misljenje koje imam zastupam i branim ga i pokusavam da uticem na one koji nisu vec odlutali preduboko u veru i ne mogu vise da me cuju, da cuju glas razuma. Jelda da nije komplikovano ? Ako jeste, evo primer. Ja mislim da je 2+2=4. I pokusacu da ubedim ljude u to, jer je to moj stav. S druge strane, ostavljam mogucnost, da ce matematicari jednog dana to promeniti. Znaci necu se zakleti da nikad necu promenuti to misljenje da je 2+2=4.

Citat:Јер би било крајње чудно да ти,који мењаш мишљење,желиш да разувериш оне који долазе и читају а немају оформљен став,зар не ? Много компликовано звучи да би било истинито.


Eto, losim zakljucivanjem si dosao do pogresnog zakljucka, sad ti je jasno.

Citat: Ти очигледно не желиш да верујеш да Бог постоји и то је твој угао гледања. Као што смо раније рекли,вера у Бога се не може "донети" доказима,да се не понављам сад.


Naravno. Jedino sto mozemo ovde je da utvrdimo osnove vere, zbog cega ti verujes ? Zasto verujes bas u OVOG Boga a ne nekog drugog ? To je kljucno pitanje, pokusaj da ne "zaboravis" u narednoj poruci dok budes pricao o meni, izmedju ostalog, da mi odgovoris i na to pitanje.

Citat: Не,наравно да ми ниси одговорио на питање о зависти. Рекао си да те мрзи да тражиш у Библији где се то конкретно налази. Сећаш се ?

Ocigledno si preskocio odgovor, ali ajde da ne trazis, da ti kazem opet. Najbolje ces razumeti na primeru. Vidi, po tome kako se neko ponasa, sta govori, se vidi kakav je ko. Tako npr. ja za patrijarha kazem da je licemer. Nigde to ne pise, to je naziv za odredjeno ponasanje.
Tako isto, nisam ja rekao da u bibliji pise "Bog je zavidan", to se kroz celu bibliju prozima, kao i ostale njegove negativne osobine (rasizam, ljubomora, prekost, nasilnost, sadizam...).

Citat:Filozoforas o meni, kao da je tema ovog bloga Branko..
Па први си почео да говориш о томе шта је моја дужност. Сам си крив Wink
И даље сматрам да је твоје мишљење непроменљиво јер ти у Библији видиш само зло. Кад не видиш ништа позитивно,како онда твоје мишљење може бити склоно промени ?
Ту нема места доказима,већ постоји објективно гледање,које се рецимо теби не допада,што је сасвим у реду. Али ту места за разговор више нема.
Ово није блог о мени,дакле нема шта ја да причам зашто верујем баш у овог а не у неког другог Бога.Нити то може да обогати тему,нити неком другом то може ишта да значи ако тај други не жели да верује.

Последње што си написао о зависти је ово... да нисам прескочио нешто ?

branko62 ::
Sto se njegovih osobina tice, ne znam sto si se uhvatio bas za zavidnost. Mrzi me da sad trazim gde se to najbolje ocitava, ali uopsteno citajuci SZ, kroz postupke i reakcije doticnog lika stices utisak kakva je to "osoba". Zasto ti treba odredjeni stih ?


Ако не желиш да кажеш који стих је у питању,разумећу,али немој онда помињати одређене јеврејске речи и њихово значење. Просто нема смисла. Опет си нејасан немам,појма на шта мислиш,и на који део Библије мислиш.

branko62 ::
Tako isto, nisam ja rekao da u bibliji pise "Bog je zavidan", to se kroz celu bibliju prozima, kao i ostale njegove negativne osobine (rasizam, ljubomora, prekost, nasilnost, sadizam...).


Шта је онда ово ?

branko62 ::
Tako je, prema opisima u Bibliji, starozavetni jevrejsko-hrišćanski Bog zavidan i osvetoljubiv prema onima koji ga ne priznaju, ne slušaju i ne vole. To osećanje se u Bibliji na hebrejskom naziva „ginak“ ili novohebrejskom „kinak“, što znači osvetoljubivost, zavist i revnost, a uključuje i pojam ljubomore. Jer ako ga ne slušaju i ne priznaju, znači da ga ne vole, da mu ne pripadaju – on je, dakle, ljubomoran


Према којим онда описима мислиш да је Бог завидан ? Како то мислиш да је расиста ? Не капирам те ништа.

RIA ::Citat:Filozoforas o meni, kao da je tema ovog bloga Branko..
Па први си почео да говориш о томе шта је моја дужност. Сам си крив Wink


Sam si izabrao (ili nisi ?) da budes vernik, a to povlaci za sobom odredjene posledice, duznosti i sl. Ja sam te samo podsetio kako vernik treba da se ponasa. Nije problem da se osvrnes na moju licnost, ali kad pises samo o meni, onda se vec zapitam... Smile

Citat: И даље сматрам да је твоје мишљење непроменљиво јер ти у Библији видиш само зло. Кад не видиш ништа позитивно,како онда твоје мишљење може бити склоно промени ?


Pa ti ces mi ukazati na to "dobro" u bibliji. Uostalom, zasto je bitno da li cu ja menjati misljenje ili ne ? Ja sam siguran da ti svoje neces promeniti, pa me to ne sprecava da se dopisujem s tobom.

Citat: Ту нема места доказима,већ постоји објективно гледање,које се рецимо теби не допада,што је сасвим у реду. Али ту места за разговор више нема.


Objektivno ti navedem LAZ u NZ i tu nema sta da se prica ? Svako normalan bi se postideo kad ga uhvate u lazi. Isto tako se treba zapitati "U sta ja to verujem kad u toj knjizi ima lazi ?"

Citat: Ово није блог о мени,дакле нема шта ја да причам зашто верујем баш у овог а не у неког другог Бога.Нити то може да обогати тему,нити неком другом то може ишта да значи ако тај други не жели да верује.


Moze itekako da obogti temu. Pricam o tebi kao verniku, a to jeste tema. Kad uvidis (ili na tvom primeru mladi uvide) kako je to besmisao izabrati jednog od stotine bogova i klanjati mu se, onda smo nesto postigli. I kad vidis da je jedini razlog sto si izabrao bas ovoga boga sredina i vreme u kom si se rodio, do kog zakljucka dolazis ? Pa jos kad vide drugi kako je i organizacija koja stoji iza ovog izabranog boga licemerna, tj. ni sama ne postuje ono sto propagira drugima, cime pokazuje da ni sama ne veruje u boga. A ako oni koji najbolje poznaju materiju ne veruju u boga, zar ne mislis da si navucen na tu pricu, zar se ne osecas prevarenim ?
Ili ti je sad vec svejedno ? Sad si vec mnogo zagazio i nemas snage da priznas sebi da si pogresio ? Strah ?


Последње што си написао о зависти је ово... да нисам прескочио нешто ?

branko62 ::
Sto se njegovih osobina tice, ne znam sto si se uhvatio bas za zavidnost. Mrzi me da sad trazim gde se to najbolje ocitava, ali uopsteno citajuci SZ, kroz postupke i reakcije doticnog lika stices utisak kakva je to "osoba". Zasto ti treba odredjeni stih ?


Citat: Ако не желиш да кажеш који стих је у питању,разумећу,али немој онда помињати одређене јеврејске речи и њихово значење. Просто нема смисла. Опет си нејасан немам,појма на шта мислиш,и на који део Библије мислиш.

Evo, u samom kvotu mojih reci koje si naveo sam naglasio kljucne reci. Pogresno si shvatio da postoji odredjeni stih. Nema ga. Mozda je moja recenica bila nejasna. Sad smo se razumeli.


Citat:Како то мислиш да је расиста ? Не капирам те ништа.
Ne znas sta je rasizam ? Ili sta ? Sad ja tebe ne kapiram.

Citat:Sam si izabrao (ili nisi ?) da budes vernik, a to povlaci za sobom odredjene posledice, duznosti i sl.
Ти си сам изабрао да водиш дискусију у овој теми. И то повлачи одређене дужности. Питати другог нешто,а сам не одговарати нису манири нормалне комуникације.
Ја сам ти већ указао на добро у Библији,и видим да ти немаш жељу да слушаш нити желиш да видиш било шта добро. Тако да ту немам намеру да говорим даље. Ја ти објективно наведем колико хоћеш ствари,не видим разлога да се држимо једног пасуса без разлога. Дакле,као што си сам рекао,не желиш да слушаш нешто позитивно у вези Библије.
Рекао си "према описима у Библији". Ти описи имају очигледно неко место и назив,зар не ? А пошто те мрзи да тражиш те старе јеврејске речи,како онда да разговарам са тобом када не одговараш на оно што си сам написао ? Ја не знам где се та стара јеврејска реч која означава завист налази у Библији.Пошто си је сам поменуо,не видим разлога да уопштаваш ствари.
Али добро,ако то не знаш,можемо и да прескочимо то питање.Јер овај дијалог већ постаје мучан јер се вртимо око истих ствари.
Рекао сам ти да не капирам где видиш да је Бог расиста. Дај конкретно где се то налази.

Vidim da te mucim s pitanjima na koje nemas odgovore. U stvari odgovori postoje i vrlo su prosti, ali tebi neodgovaraju. Odgovor je da je biblija i sva ta prica o bogu obicna glupost, i pokusavati od toga napraviti nesto smisleno zaista nije moguce. Nisu to uspeli ni drugi, pa ne mozes naravno ni ti. Odavno je vec smesno gledati tvoje izvrdavanje. Necu da te teram na razgovor koji ocigledno ne zelis da vodis.

Видим да упорно покушаваш да наметнеш свој поглед на свет...
Поменуо си нетачан податак из Библије. Ја могу да ти наведем још више нетачних података,које вероватно и ти сам знаш. И да ли то нешто мења када је Библија у питању ? Наравно да не,јер је није писао Дух Свети у смислу "медијума" да су људи били само обични "пријемници" и писали шта су осећали,него је ту било и људских грешака,дакако.
Постоји једна књига,зове се "математика и Библија" нисам је још прочитао,већ сам је прелистао. Стекао сам утисак да није лоша,говори баш о богонадахнутости самог Писма,анализирајући текст Библије.
Рекао си да желиш да мењаш ставове,но када смо причали о утицају Мојсијевог законика на западно законодавство (што је чињеница) ти очигледно то ниси желео да прихватиш.
Поменуо си скоро завист,па после не знаш да одговориш конкретно шта је то.
Мене је заинтересовало то што си ти помињао,сад не капирам зашто не желиш да ми објасниш то детаљније ? Рекао си да те мрзи да тражиш где се налази у Библији. Па стварно не знам ко избегава одговоре на питања.
Ако си то грешком написао,није ни битно,није страшно,идемо даље,људи смо,грешимо.
Ајмо на те научне емисије које си помињао које говоре о Библије са позиције чињеница ? Ја сам отворен да саслушам,а ти очигледно избегаваш одговоре на питања.Тражио сам ти конкретан линк емисија које говоре о чињеницама када је Библија у питању. Што се толико плашиш разговора о тим емисијама ?

RIA ::
Поменуо си нетачан податак из Библије. Ја могу да ти наведем још више нетачних података,које вероватно и ти сам знаш. И да ли то нешто мења када је Библија у питању ?


Menja sve ! Nije da je to u pitanju netacan podatak, stamparska greska nego LAZ !!! To ne moze biti slucajno, nego je to tendenciozno napisana LAZ. I takva knjiga treba da bude osnov vere ? Kakva biblija, takvi i vernici Smile


Citat: Рекао си да желиш да мењаш ставове,но када смо причали о утицају Мојсијевог законика на западно законодавство (што је чињеница) ти очигледно то ниси желео да прихватиш.


Nisi nigde pojasnio zasto mislis da su bas zbog mojsijevog zakonika uveli slobodan dan radnicima. Koja je poveznica ? Pa vi (vecina hriscana) ni danas ne postujete mojsijev zakonik, kako onda objasnjavas da je bas taj deo uticao ? Zasto onda nije subota slobodan dan a ne nedelja ? Ta tvoja tvrdnja je jednostavno bez osnova. Poslodavac se ublasio bozje kazne ? Biblija ga inspirisala da uvede slobodan dan ? Nista nisi objasnio.

Citat: Поменуо си скоро завист,па после не знаш да одговориш конкретно шта је то.
Мене је заинтересовало то што си ти помињао,сад не капирам зашто не желиш да ми објасниш то детаљније ? Рекао си да те мрзи да тражиш где се налази у Библији. Па стварно не знам ко избегава одговоре на питања.


Slepom crtati, gluvom saputati, bas nema neke vajde. Bibliju u ruke i samo ce ti se kazati.


Citat: Ајмо на те научне емисије које си помињао које говоре о Библије са позиције чињеница ? Ја сам отворен да саслушам,а ти очигледно избегаваш одговоре на питања.Тражио сам ти конкретан линк емисија које говоре о чињеницама када је Библија у питању. Што се толико плашиш разговора о тим емисијама ?

Link ka emisiji na TV-u ? Kako to mislis ?
Mi upravo razgovaramo o tim emisijama. U jednoj od tih emisija sam cuo (i onda u bibliji proverio da li stvarno to pise) za te lazi i namestaljke. Stvarno je tako. Jednostavno prevareni ste.
Vodje su vam licemeri, a vi cutite i ljubite im ruke...

Biblija i slicni spisi su puni bajkovitih stvari koje su razumnoj osobi sa razlogom tesko prihvatljive kao istinite. Vaskrsenje, levitacija, stvaranje prelaza na reci razdvajanjem vode, pretvaranje vode u vino, isceljivanje dodirom, bacanje kletvi, andjeli i djavoli, Nojeva barka...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 886 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 854 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, bojank, darkojbn, DragoslavS, Džordžino, flash12, Georgius, goxin, Kubovac, kybonacci, Litostroton, m0nstrum_, mačković, Miškić, nenooo, Panter, Rogan33, sevenino, slonic_tonic, SR-3m, styg, t84dar, tubular, vaso1, Webb, wolverined4, YugoSlav, zixmix, zlaya011