Koji čaj pijete?

2

Koji čaj pijete?

offline
  • svastar mastar
  • Pridružio: 22 Jun 2009
  • Poruke: 716

http://www.klikergiftshop.rs/products/view/1401/cediljka-za-caj-majmunce

A da mi organizujemo neku MC cajanku u ove hladne dane? Zna li neko neku dobru cajdzinicu? Mr. Green




PS Nema samo za cajnik, ima i preslatkih za solje... Ovih dana pravim nesto poput:










Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Napisano: 15 Dec 2013 22:44

Zanimljiva cediljka, mada, to je više u stilu ovih infuzera Smile

Cediljka bi bila tea strainer




http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_strainer

Dopuna: 15 Dec 2013 22:57

Sad vidim da si okačila i ove "covere" za šolje Smile
Zanimljivo, iako ih nikad nisam koristio Smile



offline
  • svastar mastar
  • Pridružio: 22 Jun 2009
  • Poruke: 716




offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Ovo prvo što si okačila je tea bag tag




Ima zanimljivih i originalnih natpisa Smile

Onaj "končić" je drawstring.

Inače, kad smo već kod pakovanja, imamo različite varijacije:
- tea bags su one standardne vrećice
- loose tea je onaj koji se nabere pa se prodaje u fišecima, i ostalim posudama, kanisterima i sl.
- tea bricks (compressed tea) se isporučuje u kompresovanom obliku:




Uglavnom se vezuje za Kinu i ostale azijske zemlje.

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Trenutno pijem ovaj čaj....

Tea Blueberry-čaj od borovnice

Ingredients:
-blueberry (borovnica)
-hibiscus (hibiskus)
-fruit of wild apple (plod divlje jabuke)
-rosehip (šipurak)
-elderberry (zova ili bazga)
-natural aromas of blueberry
-cinnamon - cimet

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18456
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Пијем бели чај. Сматра се најлековитијим , а свакако најскупљим. Килограм кошта у Москви нешто преко 50 евра. Кад сам први пут ту траву проносио кроз аеродромску контролу било ми је мало фрка...Ко ће да докаже да је то баш - то. Wink

Потраје ми по годину дана, тако да сам миран по том питању јер просечно сам двапут годишње у Русији. Када им објашњавам да ми, Срби, пијемо чај само када смо болесни, они се смеју и кажу - и ми исто, али ти не знаш шта је чај, зато тако говориш. На моје питање шта под тим подразумевају, лако и брзо ми објасне да су само бели, црни и зелени - прави чајеви (расту из жбуна чаја), а све остало - траве , мање више (мајчина душица, камилица, кантарион, шипак, итд, итд). Просто.

offline
  • Pridružio: 04 Jul 2011
  • Poruke: 5424

Pa da, čaj je biljka, tj. porodica biljaka (Cammelia). Ali se naziv čaj odomaćio na sve napitke koje se prave sušenjem raznih trava, iako nemaju nikakve veze sa pravim čajem. I to nije slučaj samo kod nas, svuda u svetu. 80% ljudi ne zna da postoji biljka koja se zove čaj. Smile


On topic:
Beli čaj je odličan, ima ga i kod nas, Teekane konkretno, verovatno postoji i još neki. Crni i beli su po mom mišljenju najbolji, zeleni pijem povremeno.
A od ostalih travnih smeša Mr. Green Najviše nanu, mada dešava se da eksperimentišem malo.

offline
  • Blue  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 06 Avg 2003
  • Poruke: 2214

evo mojih cajeva ,pina colada,bora bora ,i mocart mmmmmmmmmmmmmmm.......... znaci miris i ukus mocarta je neopisiv ima opis sta sadrzi ali to je samo 50% nisu ludi da odaju tajne... 100gr pakovanja mislim da su bila po 5e...











offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Tačno tako.

Citat:Camellia sinensis (tea plant) is the species of plant whose leaves and leaf buds are used to produce the popular beverage tea. It is of the genus Camellia (Chinese: 茶花; pinyin: Cháhuā, literally: "tea flower"), a genus of flowering plants in the family Theaceae.

White tea, yellow tea, green tea, oolong, pu-erh tea and black tea are all harvested from this species, but are processed differently to attain different levels of oxidation. Kukicha (twig tea) is also harvested from Camellia sinensis, but uses twigs and stems rather than leaves. Common names include tea plant, tea shrub, and tea tree (not to be confused with Melaleuca alternifolia, the source of tea tree oil).


I naziv je odomaćen na razne druge "čajeve".

Da li ste znali da britanci imaju i poseban "mini-obrok" koji se zove Tea

Citat:Tea can refer to any of several different meals or mealtimes, depending on a country's customs and its history of drinking tea. However, in those countries where the term's use is common, the influences are generally those of the former British Empire (now the Commonwealth of Nations). Tea as a meal can be small or large.

Obično ide "klasika" - džem, buter, kolačići i slično. Mada ima raznih varijacija.
Saznajte više o ovom obroku na Wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_(meal)


Šta koristite uz čaj? Da li koristite med (honey), šećer (sugar), mleko (milk) ili nešto treće. Ja sam pio zanimljive indijske čajeve s mlekom i finog su ukusa.

Takođe, znate li da med, po pravilu ne treba stavljati u vruć čaj, već treba čekati temperatura padne do 50-ak stepeni?


Pitanje za Siriusa:
Da li si u Rusiji viđao "Ча́йная баба" koje pominjemo ovde u temi Smile
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%B9%D0.....0%B1%D0%B0

Žurim sad, a biće prevodi i ovih termina koje ste okačili u međuvremenu i par termina vezanih za med. Stay tuned.


PS

@Blue, super pa si okačio sadržaj, taman da malo provežbam i nemački, pa da odradim nemačko-englesko-srpske alternative tog sadržaja.

offline
  • Pridružio: 04 Jul 2011
  • Poruke: 5424

Citat:
Šta koristite uz čaj? Da li koristite med (honey), šećer (sugar), mleko (milk) ili nešto treće. Ja sam pio zanimljive indijske čajeve s mlekom i finog su ukusa.

Med, u 90% slučajeva. Šećer izbegavam ne zato što mislim da je loš za zdravlje, ne pazim baš na zo, već mi je nekako najukusnije sa medom. Da, treba sačekati da temperatura čaja padne na temperaturu koja pogoduje da čaj bude pitak, sad ne znam ko čliko je to stepeni, recimo 50, ako je čaj vreo dolazi do denaturacije meda. Takođe preporučujem i čaj sa limunom, tj. nacedite ili ubacite parče limuna u šolju.
Probao sam par puta čaj sa mlekom, neki su prilično fini, ali i nisam neki ljubitelj. Smile


Citat:Da li ste znali da britanci imaju i poseban "mini-obrok" koji se zove Tea
To je čuveni "čaj u 5", ili kako ga oni zovu, afternoon tea.
Oni ne piju čaj posle obroka, već je to obrok.

Mala zanimljivost je da koliko je meni poznato, englezi su konzumirali pivo, ali kada se Čarls II oženio nekom portugalskom princezom to se promenilo. Oni su se tada, kao Italijani danas pridržavaju toga da je večera najvažniji obrok, i on je najobimniji (u to nimsa verovao dok nisam otišao u Italiju). Neka vojvotkinja je navodno to htela da promeni pošto nije mogla da čeka toliko između doručka i večere, pa je uvela novi obrok, gde se konzumirao čaj, i neki kolačići i sl.

Toliko znam o tome, možda nekome bude zanimljivo pa zaiđe dublje u tu temu. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1103 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 4 sakrivenih i 1056 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Alibaba1981, antonije64, Apok, bankulen, Boris90, Brana01, cavatina, CikaKURE, Denaya, dijica, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, draganca, esx66, Frunze, gorozup, goxin, kunktator, ljuba, milenko crazy north, mnn2, moldway, mrav pesadinac, MrNo, nemkea71, nikoladim, Nobunaga, Panonsky, pein, procesor, rajkoplje, raketaš, RJ, sasa87, Sumadija34, suton, Trpe Grozni, Tvrtko I, virked, Vlajman1957, voja64, zlaya011