Koji čaj pijete?

3

Koji čaj pijete?

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Malo teksta o razlikama i varijacijama između čajeva Smile

White tea se, kako smo rekli, proizvodi od tea plant (Camellia sinensis), kao i žuti čaj (yellow tea), zeleni čaj (green tea), ulun (oolong, tradicionalni kineski čaj, koji se dobija isušivanjem na jakom suncu i oksidacijom, tzv. black dragon tea), crni čaj (black tea) i puer čaj (Pu-erh tea, koji se dobija fermentacijom crnog čaja). Razlike među njima postoje usled različitih tehnika da bi se dobili (nivoi oksidacije, fermentacije i dr. Kliknite na puer čaj za više informacija).

Na sledećoj slici je prikazan grub proces:




Biljka čaja je razvila specifičnosti u raznim područjima:




E sad, postoje i tzv. twig teas, koji se ne prave od lišća, već od stabla čaja i grančica Smile
Drugo ime za ovaj tip je Kukiča (Kukicha).



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
rip
  • argus  Male
  • Anti Malware Fighter
    Rank 2
  • Pridružio: 27 Apr 2008
  • Poruke: 9160
  • Gde živiš: Prokuplje

Volim da pijem caj osim onih vocnih gluposti.

Neretko naberem kamilicu, nanu i lipu i osusim pa to pijem, mada ni kesice ne izbegavam.
Pijem i klasicne cajeve svih vrsta, zeleni, crni, ruski ...

U zadnje vreme osim sto popijem jutarnju kafu, preko dana samo pijem caj jer mi legne samo tako.
Posebno pred spavanje moze bilo sta, sve mi legne Razz



offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Napisano: 17 Dec 2013 13:44

To je čudno, jer čaj sadrži i kofein Mr. Green

Citat:Caffeine constitutes about 3% of tea's dry weight, translating to between 30 mg and 90 mg per 8-oz (250-ml) cup depending on type, brand, and brewing method.

Kofein (tein) je alkaloid kojeg ima i u čaju, a najviše kofeina sadrži crni čaj gde je u jednoj šolji prosečno ima 50 - 70mg kofeina.

Citat:Tea also contains the amino acid L-theanine which modulates caffeine's psychoactive effect and contributes to tea's umami taste.

Umami je razlog zašto nam je čaj prijatan Smile Znate li šta je umami?
--> Umami je jedan od 5 osnovnih ukusa i na japanskom znači prijatan ukus (reč je pozajmljena iz japanskog, doslovno znači "prijatan ukus"), zajedno sa:
- slatko (sweet),
- kiselo (sour),
- gorko (bitter),
- slano (salty).

Ljudski jezik ima receptore za L-glutamat, koji je izvor umami ukusa.
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddri.....rkets.html

Dopuna: 18 Dec 2013 10:30

@ Blue
http://www.mycity.rs/viewtopic.php?p=1616663#p1616663

Bora Bora, Wien (Vienna) - Beč
der Früchtetee (fruit tea)

Zutaten (ingredients):
- Apfel (apple)
- Hagebuttenschalen (rose hips shells/peelings)
- Ananas (pineapple)
- Hibiskus
- Kokosraspel (grated coconut)
- Kokosaroma


Pina Colada je na sličnu foru, reči se ponavljaju.


Ali Mozart Tee donosi novine Smile (Schwarztee - black tea):
- Pistazien (pistachios) - pistaći
- Kreuzkümmel (cumin) - kumin
- Gehobelte Mandeln (shaved almonds) - naseckani bademi
- Koriander (coriander) - korijander
- Rosa Pfeffer je verovatno ovo:
http://de.wikipedia.org/wiki/Brasilianischer_Pfefferbaum
http://en.wikipedia.org/wiki/Schinus_terebinthifolius

Brazilski biber

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18456
  • Gde živiš: I ja se pitam...

ivance95 ::Pa da, čaj je biljka, tj. porodica biljaka (Cammelia). Ali se naziv čaj odomaćio na sve napitke koje se prave sušenjem raznih trava, iako nemaju nikakve veze sa pravim čajem. I to nije slučaj samo kod nas, svuda u svetu. 80% ljudi ne zna da postoji biljka koja se zove čaj. Smile


On topic:
Beli čaj je odličan, ima ga i kod nas, Teekane konkretno, verovatno postoji i još neki. Crni i beli su po mom mišljenju najbolji, zeleni pijem povremeno.
A od ostalih travnih smeša Mr. Green Najviše nanu, mada dešava se da eksperimentišem malo.


Управо тако...У Москви се може наћи не само на мерење, већ и у дуплим (херметизованим) паковањима. То је нешто скупље, али је безбедно за пренос преко царине. Наш бели чај нисам пио јер сумњам у наше увознике (често препакују па налељују своје етикете)...

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Napisano: 18 Dec 2013 11:35

Što se tiče merenja:

- measuring tea in grams link
- ako se neko pita koliko grama je jedna kašičica:

Citat:A teaspoon is about 5 millilitres and 1/3 of a tablespoon.
--> So 3 teaspoons is equivalent to 1 tablespoon and 14.3 grams.
--> therefore 1 teaspoon is therefore equal to 4.76 grams


Izvori: 1, 2

Dopuna: 18 Dec 2013 12:34

Takođe, čitaoce verovatno zanima koji je čaj najzdraviji i slično, pa ću u sledećem tekstu sumirati ono što sam našao na internetu.

Arrow Odgovor je, naravno, da nema "najzdravijeg" čaja, svaki čaj ima svoj "prostor delovanja". Pa da vidimo malo o tome:


Black Tea

- Black tea has high concentrations of the antioxidant compounds known as theaflavins and thearubigins, which have been linked to lower levels of cholesterol.
- can benefit your blood pressure.


Green Tea

- Green tea is full of antioxidants called catechins; a subgroup known as EGCG may ward off everything from cancer to heart disease.


Oolong Tea

- It aids in weight loss. Oolong activates an enzyme responsible for dissolving triglycerides, the form of dietary fat that’s stored in fat cells. One study showed that women who drank oolong tea burned more calories over a two-hour period than those who drank only water.


White Tea

- offers the same potential cardiovascular and cancer-fighting benefits as other teas
- and some research suggests that it may offer benefits to people with diabetes. (an animal study published in the journal Phytomedicine found that consuming white tea resulted in improved glucose tolerance and a reduction in LDL cholesterol. Some experts believe that this may eventually have implications for humans).

Herbal Tea

Idea Technically, herbal teas are not teas at all
(they’re usually some combination of dried fruits, flowers, and herbs)
Herbal tea isn’t really made from tea—which is a specific kind of plant. The French use the word tisane, which is a little more accurate, since herbal tea is really just an infusion of leaves, seeds, roots or bark, extracted in hot water. In drinking a well-steeped herbal tea, we get all the plant’s benefits in an easily digestible form.
- there has been less research on herbal blends than on traditional teas:
--> hibiscus tea helps lowering blood pressure in people with hypertension.
--> chamomile tea may promote sleep; A gentle calming and sedative tea made from flowers, chamomile tea can be helpful for insomnia. It can also be helpful with digestion after a meal. It is recommended in cases of cough and bronchitis, when you have a cold or fever, or as a gargle for inflammation of the mouth.
--> peppermint tea may calm the stomach. Relieves the symptoms of abdominal gas and bloating, and muscle spasms. It’s also good for nausea (without vomiting) and for heating up the body and making it sweat.
--> ginger tea - great digestive aid, ginger can be used to curb nausea, vomiting or upset stomach due to motion sickness.
--> Milk thistle and dandelion tea - are gentle liver cleansers. They help the liver to regenerate and function at a higher capacity. They can also assist in the production of bile, which can help with our digestive process.
--> Rosehip tea - rosehips are the fruit of the rose plant and are one of the best plant sources of vitamin C, which is important for the immune system, skin and tissue health and adrenal function. Consider reaching for rosehip tea next time you need a health boost.
--> rooibos tea - high in vitamin C as well as other minerals, rooibos has all sorts of health benefits. An easy drinking tea, it’s largely grown in South Africa and has been touted for its antioxidant properties—which may in turn help ward off disease and the signs of aging. It has also been shown to help with common skin concerns, such as eczema.

Idea Роибос (лат. Aspalathus linearis) је жбунаста биљка из фамилије махунарки (Fabaceae), ендемична за финбосе Капске области. Назив биљке долази од назива на африкансу (rooibos, ИПА: ['rɔːibɔs], црвени жбун). У процесу оксидовања, листови роибоса добијају црвену боју и потом се користе за припремање чаја.

Idea Savet - kada pravite biljni čaj, uvek poklopite šoljicu
Citat:Toronto-based herbalist Marcia Dixon says herbal tea should always be steeped in a covered vessel to contain the beneficial essential oils. “Otherwise, your room smells nice but you aren’t retaining the medicinal properties.”

Izvori: 1, 2, 3, 4, 5


BONUS

Arrow There are few studies on oolong, white or pu-erh teas so the benefits of these teas are not known. LINK (intervju sa: Douglas Balentine, Director of Nutrition and Health at Unilever North America, the world's largest tea company, and maker of tea brands Lipton and PG Tips)

Arrow Tisane je drugi naziv za herbal tea

offline
  • Pridružio: 04 Jul 2011
  • Poruke: 5424

Sirius ::ivance95 ::Pa da, čaj je biljka, tj. porodica biljaka (Cammelia). Ali se naziv čaj odomaćio na sve napitke koje se prave sušenjem raznih trava, iako nemaju nikakve veze sa pravim čajem. I to nije slučaj samo kod nas, svuda u svetu. 80% ljudi ne zna da postoji biljka koja se zove čaj. Smile


On topic:
Beli čaj je odličan, ima ga i kod nas, Teekane konkretno, verovatno postoji i još neki. Crni i beli su po mom mišljenju najbolji, zeleni pijem povremeno.
A od ostalih travnih smeša Mr. Green Najviše nanu, mada dešava se da eksperimentišem malo.


Управо тако...У Москви се може наћи не само на мерење, већ и у дуплим (херметизованим) паковањима. То је нешто скупље, али је безбедно за пренос преко царине. Наш бели чај нисам пио јер сумњам у наше увознике (често препакују па налељују своје етикете)...

Ne verujem da postoji beli caj koji mi uvozimo, tj. Da se pakuje kod nas. Milford i Teekane se koliko ja znam ne pakuju kod nas. Provericu bas kutiju.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2008
  • Poruke: 987
  • Gde živiš: na putu za jedno ostrvo

„Ako ti je hladno, čaj će te ugrejati.
Ako ti je pretoplo, čaj će te rashladiti.
Ako si se rastužio, čaj će te razgaliti.
Ako si se uznemirio, čaj će te smiriti.“
Vilijem Gladston, čuveni britanski političar

Čaj se ispijao još pre pet hiljada godina u drevnoj Kini, dok je u Englesku stigao otprilike kad i u Ameriku, polovinom 17. veka. Legenda kaže da je car Šen Nung šetajući se jednog dana, zastao da se odmori ispod nekog drveta i prokuva vodu za piće. U tom momentu, povetarac je protresao granje drveta koje je bilo iznad njega i nekoliko listova je upalo u ključajuću vodu dajući joj prijatnu boju i ukus. Caru se novi napitak toliko svideo da je ponovo napunio svoju šolju. Biljka pod kojom je sedeo je bilo divlje drvo čaja. Tako je rođen čaj. U stvari se ne zna tačno da li su čaj prvo koristili Kinezi ili Indijci. Ali se zna da su Englezi uspeli da preotmu Kinezima vladavinu trgovine čajem uz pomoć Indije. Dovodili su radnike iz Kine u Indiju, tada njihovu koloniju i uzgajali ga za svetsko tržište.

U Engleskoj čak odmah zamenjuje pivo kao nacionalni napitak. Popodnevni čaj, odnosno čaj u pet, postaje institucija tek u 19. veku. Započela ga je dvorska dama kraljice Viktorije Ana Marija Stenhop, sedma vojvotkinja od Bedforda. Ručak se tada služio oko podneva i bio je oskudan, a na obilnu večeru valjalo je čekati satima. Da bi utolila glad, vojvotkinja se dosetila da oko četiri sata popije šolju čaja i uz njega prezalogaji kolačić ili pogačicu, koje joj je posluga krišom donosila. Pošto joj je ova užina prijala, počela je da poziva prijateljice da joj se pridruže na čajankama, koje je svakodnevno održavala u pet popodne, u svojim odajama u zamku u kojem je provodila leto. Tako čajanke postaju nezaobilazna etikecija viših slojeva na kojima se tračari, ali i planiraju društveni dogadjaji, ugovaraju brakovi. Istovremeno, oživljavaju čajdžinice (Tea-Rooms) u kojima se čaj pije uz keks, hleb, peciva ili topli obrok. U modu ulaze i ženski izlasci bez muške pratnje. Večernji čaj (high tea) je naziv za čaj koji se pije uveče, uz večeru. Umesto kolačića i peciva, koji se služe uz čaj u pet, uz ovaj čaj jedu se meso, riba, jaja, hleb, puter, turšija, sir i kolači. Nastao je u 18. veku, u vreme industrijske revolucije, kada su se članovi radničkih porodica uveče okupljali za stolom posle napornog rada u fabrici kako bi večerali i okrepili se šoljom manje kvalitetnog čaja. Čaj koji su pili pripadnici siromašnijih društvenih slojeva podizao im je samopoštovanje i pružao iluziju o staleškom napretku, pa su se trudili da i posuđe iz kojeg su ga ispijali bude što lepše. Ovaj način ispijanja čaja ime je dobio zbog toga što se čaj pio za trpezarijskim, visokim stolovima, za razliku od „malog” čaja u pet, koji je služen sa niskih salonskih stočića, nalik na današnje stolove za kafu. Od Drugog svetskog rata pa do pedestih, postaje popularan i večernji izlazak na čaj, posle devet uveče, ono što bismo mi nazvali izlaskom u grad.

Institucija ispijanja čaja ušla je u dramska dela, u romane i u filmove. Popularni Poaro poznat je i po tome što pije isključivo ti-san, biljni čaj. Najpoznatiji medju filmovima svakako je Čaj sa Musolinijem u kojem igraju dive britanskog filma: Megi Smit, Džudi Denč i Džoan Plaurajt. Svako mesto za izlazak praktično poštuje ovu instituciju. Najluksuzniji su, naravno, čajevi u Ricu i Savoji. Evo malo slika i terminologije.

The afternoon tea menu includes finger sandwiches, scones and cakes from the Highgrove Cake Carriage. You can request meat, fish, dairy or gluten-free teas.



Tea at The Ritz is nothing less than an institution. It has become so popular that there are now five sittings every day at 11.30am, 1.30pm, 3.30pm, 5.30pm and 7.30pm. Booking at least four weeks in advance is essential. Afternoon tea is served in the elegant Palm Court with music by a pianist or a harpist.



The Savoy's tea is served in the historic Thames Foyer, accompanied by a pianist playing on one of the hotel's traditional white pianos. Expect a selection of finger sandwiches, freshly baked raisin and plain scones, French pastries and Thames Foyer signature cakes, plus a huge selection of teas.



I u Beogradu možete da se luksizirate, recimo u Hajatu.



Ipak, svima su dostupne knjžara čajdžinica A propos u Cara Lazara i Kuća čaja, koja se sada nalazi u Mišarskoj ulici. Evo malo njene atmosfere.





Najpoznatiji porculan za čaj je Vedžvud. Komplet se sastoji iz čajnika, poslužavnika, šolja, asesoara (cediljka, igla, četka i sl.).

china - porculan
set – komplet
teapot – čajnik
brush - četka





iz ličnog ugla sledeći put smešak

offline
  • Rayela 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2008
  • Poruke: 551

Zagrljaj Tnks, sa nestrpljenjem cekam nastavak.

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Izvanredna poruka Silije.

~

U ovoj poruci ću okačiti neke zanimljive reči koje sam sakupio tokom "čajnog putešestvija".

Zanimljiv recepti

Citat:Vanilla Iced Green Tea
4 tsp. Sencha tea
Sugar to taste
Ice cubes
Water
Sprig of mint
Honey
Lemon juice
1 scoop vanilla ice cream

Izvor: http://www.wikihow.com/Make-Iced-Tea
// pogledajte na kraju TIPS sekciju Smile


Sprig of mint


Sprig - A small shoot or twig of a tree or other plant; a spray link.


Sencha - a Japanese green tea, specifically one made without grinding the tea leaves.
Matcha - a powdered Japanese green tea, in which case the green tea powder is mixed with hot water and therefore the leaf itself is included in the beverage.
Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Sencha


Dodaci čaju (čitao na Internetu šta se stavlja, pa da ubacim malo reči):

- agave nectar - sirup agave Wiki
- Evaporated milk - dehidrirano mleko Wiki
- Stevia - stevija Wiki
- Cardamom (or cardamon) - kardamon Wiki
- White or brown sugar
- cinnamon sticks
- fresh sliced ginger
- almond milk
- honey
- dark chocolate
- ali i alkohol (rum, whiskey...)
- ima ih + jos

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18456
  • Gde živiš: I ja se pitam...

За чај треба навика, а ми је немамо . С великим уживањем гледам како то раде Руси. Стварно је то ритуал, а они га - наравно - и не примећују. Нема хотелске собе или било које просторије у којој се не налази ''брзи Џо'' (пластични самовар, у најгорем случају). Када уђете и у најзваничнију канцеларију, будите сигурни да у неком ормару ''чучи'' комплетан прибор за уживање у чају. То значи - кекси, чоколадице, бомбоне, лимун, млеко...Ако немају времена за ''кипјаток'' , онда бућну ''пакетику'' и то је то. Има продавница које продају само чај и све уз чај и то је царство за чајопије. Ја у њих улазим због феноменалне амбалаже. То су прелепе лименке са разним мотивима и апсолутно светски изгледају. Наравно, можете наћи сто врста чајева, али и цедиљки, кашичица, мешалица за мед, итд, итд. Моја кћерка се у тој продавници осећала као дете у продавници слаткиша.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 729 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 720 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: darios, Darko001, deimos25, kybonacci, Lord Nem, nemkea71, slonic_tonic, stalja