Koji čaj pijete?

4

Koji čaj pijete?

offline
  • Rayela 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2008
  • Poruke: 551

Ne znam od koga su Rusi preuzeli tu kulturu caja.
Svi Azijati ( ali i Arapi, Turci) piju caj, kafu mnogo manje ili nikako.

U Nepalu sam pila caj sa uzeglim buterom, tako tamo piju caj. Umesto mleka, buter koji je
naravno uvek uzegao. Very Happy



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 17538
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Rayela ::Ne znam od koga su Rusi preuzeli tu kulturu caja.
Svi Azijati ( ali i Arapi, Turci) piju caj, kafu mnogo manje ili nikako.

U Nepalu sam pila caj sa uzeglim buterom, tako tamo piju caj. Umesto mleka, buter koji je
naravno uvek uzegao. Very Happy


Од Кинеза. Документовано.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Рус.....88;а



offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16380

Rayela ::Ne znam od koga su Rusi preuzeli tu kulturu caja.
Svi Azijati ( ali i Arapi, Turci) piju caj, kafu mnogo manje ili nikako.

U Nepalu sam pila caj sa uzeglim buterom, tako tamo piju caj. Umesto mleka, buter koji je
naravno uvek uzegao. Very Happy


Idea Tema je u forumu engleski, pa malo mu ga dajte po engleskom Mr. Green

Kako se kaze "uzegao caj sa buterom" na engleskom? Kako se inace kaze "uzegao"?
Ja cu jos jednom preletiti temu i videti da li nesto moze da se dopuni od engleskih reci (to je primarni cilj teme). Smile

offline
  • Rayela 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2008
  • Poruke: 551

ThePhilosopher ::Rayela ::Ne znam od koga su Rusi preuzeli tu kulturu caja.
Svi Azijati ( ali i Arapi, Turci) piju caj, kafu mnogo manje ili nikako.

U Nepalu sam pila caj sa uzeglim buterom, tako tamo piju caj. Umesto mleka, buter koji je
naravno uvek uzegao. Very Happy


Idea Tema je u forumu engleski, pa malo mu ga dajte po engleskom Mr. Green

Kako se kaze "uzegao caj sa buterom" na engleskom? Kako se inace kaze "uzegao"?
Ja cu jos jednom preletiti temu i videti da li nesto moze da se dopuni od engleskih reci (to je primarni cilj teme). Smile

Pa kaze se isto kao i na nemackom, ali i francuskom Very Happy
ranzig rancid ( francuski je valjda rance)
a sve dolazi iz flamaskog , valjda je tamjo buter uvek bio uzegao:))

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16380

Nikad pre nisam čuo za tu reč.

Dakle, da vidimo ovu zanimljivu reč: rancid - užegao

rancid
- smelling or tasting unpleasant as a result of being old and stale.
synonyms: sour, stale, overstored, turned, + rank, putrid, foul, rotten, bad, off;
antonyms: fresh

--> Izvor: Google

- Having the disagreeable odor or taste of decomposing oils or fats; rank.
--> Izvor: The Free Dictionary (by Farlex)

- of food : having a strong and unpleasant smell or taste from no longer being fresh
- having a rank smell or taste
--> Izvor: Merriam-Webster


Poreklo: latinski jezik - rancidus

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2008
  • Poruke: 987
  • Gde živiš: na putu za jedno ostrvo

Veliki sam ljubitelj čaja i pijem ga u priličnim količinama. Od pre skoro 3 godine, kada sam radila neko prolećno čišćenje, koje je uključivalo i velike količine čaja, počela sam da ga pijem svakodnevno. Uz doručak obavezno moram da popijem dve šolje tečnosti, tako da jedna bude mleko ili jogurt a druga čaj. Tako sam probala razne biljke i ukuse. One iz kesice ne volim, ali ih ponekad pijem da bih presekla monotoniju domaćih čajeva. Tako povremeno popijem kutiju onih stranjskih, egzotičnih mešavina. Od svih njih sam zapamtila jedino čaj od jasmina koji proizvodi naše Takovo (SwissLion). Kad sam u inostranstvu, takodje sam primorana da pijem čajeve iz kesice. Srećom, nanu mogu da pijem, makar i veštačku. Ali bilo je medju njima i primeraka za pohvalu. U Italiji sam pila neki baš od biljke čaj i toliko mi se dopao da sam ukrala jedno 10-15 kesica. Da prirodno završim taj boravak tamo po povratku na rodno tle. Ne pijem ni domaće čajeve od voćki (voće jedem u ogromnim količinama, sok ne pijem, tako ni voćne čajeve). U obzir dolaze samo stranjski plodovi uz eventualno kombinaciju sa narandžom. Cimet, takodje ne (mada sam probala), jer ga mnogo koristim u ishrani. Naši biljni čajevi mogu biti od ploda, kore, lista i cveta. Prva dva treba pustiti da malo ključaju (minut-dva bar) i onda odstoje bar 15-20 min. Obični od lista i cveta se preliju kipućom vodom i stoje deset minuta, dok mešavine treba da odstoje nešto duže, 15-20 min. Kad se setite, probajte da vodite gutljaj od vrha nepca ka grlu. Kako bude klizio dalje i širio se po organizmu, tačno ćete osetiti blagodat u odredjenom delu tela ili u čitavom organizmu.

Crni i zeleni sam probala i nisu mi po meri. Prvi je energetski i zaista može da prilično podigne energiju posebno u periodima povećanih napora. Drugi je čistač organizma, moderno rečeno antioksidans, sklanja nečisto iz tela. Moguće je da sam stavljala veću količinu nego što treba, odnosno verovatno se stavlja manje od kašičice na jednu šolju. Beli nisam pila, jer sam ga nalazila samo u kesici i to mislim kao deo mešavine. Ako ga nadjem samog, obavezno ću ga probati, koliko u februaru. U kozmetici mi izuzetno prija. On je poznat po blagom ukusu i antibakterijskom dejstvu. Koliko me sećanje služi, taj miris izaziv osećanje blagodati u čitavom organizmu.

Domaći čaj broj 1 svakako je kamilica zbog širokog spektra primene i blagotvornog dejstva. Poznata je kao obloga za oči, ali i na licu ima jednako spektakularno dejstvo. Kad bismo ovo redovno stavljali na lice, koža bi bila mnogo odmornija i izgledala bi mnogo lepše. Verovatno isto delovanje ima i na kosu, a takodje je čudotvorna i kao spa, odnosno dodavanje čaja u vodu za kupanje. Kamilicom možete ispirati bilo šta, a za usnu duplju i grlo je najbolja, jer je blaga, a brzo deluje (za razliku od oštrije žalfije). Važi kao čaj koji smiruje. Kad poželim da se odmorim od novih biljaka koje isprobavam, ja se vraćam prvim ljubavima u koje spada i kamilica. A imam i neku beli luksuzni čajni servis koji mi služi za posebnu uživanciju. Na tanjiriću pti-ber sa malo džema ili meda, a u šoljici kamilica, pustim neku mirnu muziku. Skoro pa meditacija. Volim je i uz drugi keks, recimo onaj što ga zovu mlečni, onaj malo deblji od svih drugih i prodaje se samo na meru.

Nana je moj čaj broj 1. Od sveže nane je čist eliksir. Sama ili u mešavini, kao čaj ili kao dodatak hrani ili sos uvek je moj izbor. Nekoliko godina, dok sam radila u TV Kraljevo, na šestom spratu, ispod ploče, u maloj prostoriji bez klime u kojoj se ne otvara prozor, spas je bio ohladjeni čaj od nane i bosiljka. Uz prelazak Ibra. Ne preko mosta, nego preko reke, peške, s jedne obale na drugu. Danas od druge polovine avgusta i ceo septembar pijem čaj od svežeg bosiljka (imate ga na pijaci), a istovremeno vam osvežava kuću u vreme tih velikih vrućina. Nana važi kao čaj za umirenje organa za varenje, a bosiljak je dobar za smirenje. Možete ga koristi i pre spavanja, ukoliko imate problema sa nesanicom.

Majčina dušica se, takodje, koristi i u ishrani, posebno kod marinada za ribu i još neka mesa. Važi za antibakterijski čaj, štiti, pre svega, disajne puteve, dobra je i za organe za varenje. Ali je zastupljena i u drugim namenama.

Vranilovka je čaj koji preporučujem protiv ešerihije koli. I uopšte protiv svih upornih i teško odstranjivih bakterija. Obratite pažnju da je zovu divlji origano. Moguće je da je isto (meni se čini da jeste), ali ako tražite origano, daće vam onaj koji prodaju kao začin na meru. Kao čaj vranilovka ima pristupačniju cenu.

Peršun je dobar za bešiku i protiv gljivica. Svi antibiotici ubijaju i dobre bakterije i stvaraju gljivice. Onda treba nekoliko dana piti čaj od peršuna. Izuzetno je blag i prijatan, ali veoma prodorno deluje. Kažu da list celera može da se koristi u iste svrhe. Meni je njegov miris za čaj veoma jak, ali ga ja potamanim u hrani.

Breza je odlična kod problema sa bubrezima. Veoma je lekovita, ali ima neprijatan ukus, a pije se u velikim količinama. Uva se uglavnom preporučuje kod svih problema sa bešikom i bubrezima, ali to je valjda jedini čaj koji nisam mogla ni da pomirišem. Ima veoma neprijatan ukus.

Zova je dobra protiv prehlada, izaziva preznojavanje. Blagog je i sladunjavog ukusa. Može da pomogne kod temperatura.

Sladić ima pomalo neprijatan prodoran ukus i nije tako sladak kako bi čovek pomislio. Pomaže kod bronhitisa i kod kašlja, jer to slatkasto se bori protiv šlajma.

Beli slez je i blaži i delotvorniji po istom pitanju, ali sve dugo traje. Prokuvati vodu, ohladiti vodu, da odstoji dva sata, pa dok procedite svu onu sluz, pa dok počne da deluje treba bar pet dana... Ipak, posle nekog vremena imate utisak da vam je taj slez kao lopatom zašao po dnu i zidovima disajnih puteva i odstranio i najmanju sluz.

Anis i morač su moji omiljeni čajevi od ovih za disanje. Izuzetnog su mirisa i prosto imam utisak da mi regenerišu pluća. Pijem ih u januaru, kad prodju kolači. Oni se često stavljaju u med protiv bronhitisa. Anis se stavlja i u kolače.

Rtanjski čaj je mešavina biljaka koji, takodje, pomaže kod problema sa disanjem. Meni nije baš prijao.

Maslačak je potpuno čudotvoran. Pre nekoliko godina na Goču mi je jedna žena dala neki recept za med/sirup od cvetova. Od tada ga pijem redovno u proleće, samo što kupim od stabljike i lista. Nemam više ništa nezagadjeno u okolini gde mogu da naberem cvetove.

Kleka jača organizam i meni je potpuno fantastičan čaj. Plodove prvo izlupajte tučkom za meso.

Šipak je pun vitamina C i njego ukus mi je, takodje, prelep. Često ga preporučuju kod dijareja.

Kora hrasta je odlična da vam da snagu.

Crni slez je dobar za svašta, a koristi se dosta za čišćenje krvi. Ja sam ga pila u nekoj mešavini za jetru i čišćenje krvi i bila sam oduševljena. Mešavina je bila: nana (4 kašike), kamilica (4), crni slez (6), ruzmarin (8). Ja sam stavila manje ruzmarina, a više sleza. Čaj je prelep i stvarno se čovek oseti nekako čistije.

Petrovac isto, kažu, čisti krv i potpomaže rad jetre. Meni se ukus dopao, pa sam ga zato probala.

Ruzmarin je odličan za imuni sistem. Naravno u ishrani se dosta primenjuje.

Matičnjak je dobar protiv nervoze. Mnogi ga preporučuju protiv gasova, tako da se verovatno radi o onoj nervozi kod koje vam se grči stomak. Dobar je protiv bilo kakvih grčenja i grčeva. Pomalo baš podseća na miris sena. Samog sam ga pila odavno, a trenutno ga pijem u jednoj mešavini. Hajdučka trava, matičnjak, žalfija, odnos je 1-1-1. Ovde ide i kantarion, ali meni ne prija, pa ga nisam stavila. Ova mešavina je odlična za rad ženskih organa.

Hajdučka trava je korišćena kao obloga za rane u srednjovekovnoj Srbiji, tako da ona zaista vida rane iznutra. Daje nekakvu stamenost. To mi je najbliža reč.

Žalfija je domaći čistač organizma. Ona se, takodje, koristi za ispiranja. Kad je popijem, imam osećaj da me je oprala iznutra. Potpuno fenomenalan osećaj. Starovremski lekari će je preporučiti umesto antibiotika, jer uništava bakterije.

Kantarion, za sada, ne mogu da pijem. Preporučuju ga kod problema sa sluzokožom, tako da ide uz razne organe. Koristi se i kao obloga i kao čaj (naravno tu su i tablete i masti i ostalo). Dobar je i kod problema sa debelim crevom. Kažu da otklanja depresiju. Ja sam probala neke tablete od kantariona i prilično sam se ugojila posle 1,5 pakovanja, te sam odustala. Mnoge žene pominju ovu nus-pojavu kod korišćenja kantariona. Čaj mi izaziva čudno raspoloženje, odnosno neraspoloženje.

Lipa je redak čaj koji odavno nisam pila, a imam je ispred terase. Dobra je protiv stresa i problema sa srcem. Smiruje.

Hibiskus ne volim i nemam pojma za šta je.

Koprivu nisam pila kao čaj pošto je jedem.

Pelin jeste gorak, ali, majko mila, što daje neku čudnu snagu.

Više ne mogu da se setim.

Rečnik iz posta:
c(h)amomile – kamilica
mint - nana
basil - bosiljak
wild thyme - majčina dušica
wild oregano - vranilovka
parsley - peršun
celery - celer
birch - breza
bearberry – uva
elder - zova
licorice - sladić
marshmallow - beli slez
anise - anis
fennel – (ko)morač
Rtanj tea – rtanjski čaj
dandelion - maslačak
juniper - kleka
dog-rose - šipurak
oak - hrast
mallow - crni slez
rosemary - ruzmarin
agrimony - petrovac
balm - matičnjak
yarrow - hajdučica
sage - žalfija
St. John’s Wort - kantarion (obratite pažnju da ga zovu i bogorodičina trava)
lime - lipa
hibiscus - hibiskus
nettle - kopriva
wormwood - pelin
common sallow - iva
senna - sena
lavender - lavanda
valeriana – valeriana
echinacea - ehinacea

I još jedna napomena: danas se sve češće čuje: To nije moja šolja čaja, da bi se izbegao izraz na engleskom. Mi kažemo: To nije moj broj; Nije mi po meri.

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10601

ThePhilosopher ::Ne spamuj Razz Mr. Green

I dalje ne vidim sastav i adekvatne prevode English-srpski smešak
A dok oni ne dođu, da malo zašećerimo temu Mr. Green

~

Tea infuser, ili: teaball, tea maker, tea egg
Infuzer za čaj smešak







Fanovi Star Wars-a, mogu kupiti infuzer ala Zvezda Smrti:
http://www.flipflipmeheidi.hr/article/death-star-wars-star-tea-infuser-hr


Članak na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_infuser


I saw this few days ago in Chinese store and i had to buy it!
Anyway, my favorite is Mentha. I started to drink it few months ago. Since then, I drink it whenever I have time for it. In the morning, afternoon, after meal... I drink it without or with just a little bit of sugar. Usually, I'm getting it from the spice shop because I don't like tea from teabag. The taste is just different and not good different, but that's just mine opinion.

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2012
  • Poruke: 94
  • Gde živiš: Kruševac

My favorite non-tea tea Mr. Green is mint and tea green.
I prefer tea over coffee, and I regularly make myself one when I come to the office in the morning.

Mostly I drink tea from teabag.

The best tea I have drank was in "Kuća čaja" Beograd / "Tea House" Belgrade.
kucacaja.rs
I haven't been there for quite some time, in fact last time they where located in Mileševska, and I see that they have changed the location.

Especialy, there I liked the Dessert Tea / Pustinjski čaj with rose petals from Damascus Mr. Green

For a while, their teas could be found in "Maxi" supermarkets, but that lasted shortly Confused

Last tea I drank was Green Tea Citrus ( Milford) from my brother's stash Smile

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10601

There is a nice company that makes great teabags. I think it's called "Fuctis" or something. But, you know, it costs a lot more than a regular tea. For example, mint is about 60 din. (20 teabags = 40g) while, for the same sum of money, you can buy 100g of regular mint.

Oh, I tried nettle, but i didn't really like it... Chamomile too...

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16380

srecko81 ::I prefer tea over coffee
Britanci će uvek reći "prefer tea to coffee".

Malo diskusije o tome:
http://english.stackexchange.com/questions/1752/which-is-correct-prefer-x-to-y-or-prefer-x-over-y

+ .

~

Honey dipper


~

+ mpman

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 493 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 2 sakrivenih i 465 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, A.R.Chafee.Jr., Acaks88, amaterSRB, Andrija357, Atomski čoban, baza, bobanrakidjic, croato, cvrle312, dragon986, hatman, ILGromovnik, krkalon, MarKhan, mercedesamg, nuke92, Oluj2.1, pein, rovac, shone34, Snorks, Srki94, Taso, Username1000, Wisdomseeker