Vitamini

1

Vitamini

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Витамини


Назив витамин потиче од латинских речи vita=живот и amin=амино-једињење.
Днас се витаминима сматрају природни битни састојци хране,који у врло малим количинама помажу одржавање нормалне активности ткива.
Витамини су хетерогена група једињења.Функционишу у саставу многих ензима,коензима и простетичних група ензима.а будући да имају каталитичку улогу у живом свету називају се и биокатализаторима.
Провитамини су супстанце које су по хемијској структури веома сличе појединим витаминима,а које у животињском организму прерадом прелазе у одговарајуће витамине.
Авитаминоза представља потпун недостатак појединих витамина,хиповитаминоза-недовољну количину витамина а хипервитаминоза представља стање настало прекомерним уношењем велике количине витамина(првенствено липосолубилних).
Витамини се дела на хидросолубилне-раствотљиве у води и липосолубилне-растворљиве у мастима(A,D,E i K)
Овде ћемо се фокусирати на проблеме које изазива недостатак или мањак витамина.
Витамин А(аксерофтол)-недостатак овог витамина у организму проузрокује орожавање епитела сллузокоже дисајних,гениталних и органа за варење,што често услед инфекција,доводи и до смрти.Најважнији знаци недостатка овог витамина су ноћно слепило(хиповитаминоза) а касније ксерофталмија,тј.суво орожавање рожњаче и коњуктива уз губитак вида(авитаминоза)

Витамин D(антирахитични витамин)- недостатак овог витамина у организму проузрокује рахитис код деце и остеомалацију код одраслих.Рахитис је последица неправилног окоштавања,због чега кости постају меке,савитљиве и подложне деформацијама.Ноге попримају облик слова X и О,а деформише се такође и грудни кош и лобања.
Витамин D омогућује нормално окоштавање односно учествује у регулисању метаболизма калцијума и фосфора из којих се кости изграђују и обнављају.

Витамин Е(токоферол,антистерилитетни витамин,фактор плодности)-ефекат недостатка овог витамина проучаван је на пацовима,а огледа се у стерилности мижјака и неспособности женки да после нормалног оплођења донесу младунце на свет.

Витамин К(коагулантни витамин,антихеморагични витамин)-индиректна последица недостатка овог витамина у организмуи људи и животиња је продужено крварење(хеморагија) при телесним повредама.Наиме,због успореног процеса коагулације споро се образује коагулум,који иначе зачепи крвне судове на месту повреде и спречава истицање крви

Витамин C(антискорбутни фактор)-авитаминоза витамина C је скорбут.Најважнији знаци болести су анемија,болови у зглобовима,хеморагија у устима и органима за варење,отечене и крваве десни,мршавост и слабост,слабљење костију.Болест је смртоносна ако се не лечи.

Витамин B1(анеурин,тијамин)- недостатак овог витамина у организму проузрокује болест бери-бери.Знаци авитаминозе бери-бери су првенствено нервне природе,будући да нервни ситем зависи од метаболизма угљених хидрата(глукозе).Међутим,болест обухвата и гастроинтестиналне органе и кардиоваскуларни систем

Витамин B2(лактофлавин,рибофлавин)-авитаминоза ретка јер је веома распрострањен.

Пантотенска киселина(витамин B3)-авитаминоза није уочена због распрострањености ове киселине у природи а синтетишу је и цревне бактерије.

Витамин PP(PP фактор,нтипелагрични фактор,нијацин)- недостатак овог витамина у организму проузрокује болест пелагру која настаје као последица дужег недостатка овог витамина у исхрани као и због једноличне исхране.

Витамин B6(адермин,пиридоксин)-недостатак витамина б6 се јављају веома ретко.

Витамин B12(фактор против пернициозне анемије)-авитаминоза доводи до пернициозне анемије.Болест се карактерише неспособношћу коштане сржи да изграђује еритоците док нормално синтетише хемоглобин.То доводи до поремећаја који се завршавају смрцу.Болест се често манифестује и карактеристичним оштећењем нервног система.

Витамин H(биотин)-до авитаминозе биотин не долази због његовог недостатка у храни већ због претеране употребе сирових јаја као хране.Због тога се авитаминоза биотина зове ,,болест сировог беланцета,,.Знаци авитаминоза су
дерматитис,анемија,гађење,замор,болови у мишићима.

Фолна киселина(фолацин,птериолглутаминска киселина)-авитаминоза доводи до макроцитне(мегалобластне)анемије.Болест се одликује веома великим садржајем хемоглобина у необичајено великим еритоцитима.Са напредовањем болести у коштаној сржи се јављају мегалобласти тј.велики еритроцити са једром.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Avg 2005
 • Poruke: 231
 • Gde živiš: Beograd

Evo jos jedan veoma koristan tekst o vitaminima.

Vitamini su bitan dio naše prehrane. Detaljnije o najvažnijim vitaminima, njihovoj ulozi u našem zdravlju i izvorima vitamina pročitajte u nastavku.


Vitamin A i Beta-karoten

Preporučena dnevna količina:
1 do 3 godine starosti: 300 mikrograma (µg)
4 do 8 godina starosti: 400 µg
9 do 13 godina starosti: 600 µg
14+ godina starosti-muškarci: 900 µg
14+ godina starosti-žene: 700 µg

Zašto ga trebamo:
# za vid
# za zdravu kožu
# za zdrave stanice i tkivo
# za borbu protiv infekcija
# za pomoć pri rastu kostiju

Voće i povrće bogato beta-karotenom i ostalim karotenima može biti saveznik našem tijelu u borbi protiv raka i srčanih oboljenja.

Previše može biti riskantno:
Toksičnost vitamina A može se javiti kod životinjske hrane, obogaćene hrane i/ili suplemenata. Simptomi uključuju gubitak kose, glavobolju, suhu kožu, gubitak minerala iz kostiju te oštećenje jetre. Visoke doze mogu povećati mogućnost defektnosti djeteta prilikom rođenja.
Gornja, dnevna granica konzumiranja vitamina A iz suplemenata, životinjskih izvora i/ili obogaćene hrane je utvrđena na 600 µg za djecu od 1 do 3 godine starosti, te 900 µg za one od 4 do 8 godina starosti.
Za djecu od 9 do 13 godina starosti dnevna granica iznosi 1,700 µg, 2,800 µg za one između 14 do 18 godina starosti, te 3,000 µg za one od 19 godina pa naviše.
Gornja, sigurnosna granica ne odnosi se na one koji uzimaju vitamin A pod lječničkim nadzorom.
Prekomjerene količine beta-karotena dobivene putem biljne hrane se akumuliraju u našem tijelu, ali na sreću nisu toksične.
Međutim, prekomjerno konzumiranje beta-karotena tijekom nekoliko tjedana može koži dati pomalo žučkasti izgled koji je najvidljiviji na dlanovima ruku ili stopalima.
Visoke doze beta-karotena dobivene putem suplemenata, a ne hrane povećavaju mogučnost oboljevanja od raka pluća kod pušača.

Top 10 namirnica bogatih vitaminom A:
jetra, 3.5 oz, lagano pirjana (10,602 µg),
slatki krumpir, 1/2 šalice, kuhan (958 µg),
mrkva, mlada, 3 unce, oko 8 kom. (517 µg),
mango, 1 srednji (389 µg),
špinat, 2/3 šalice, kuhan, (494 µg),
dinja, 1 šalica (213 µg),
tikvica, 2/3 šalice, kuhane (244 µg),
mljeko, 1 šalica (149 µg),
žutanjak jaja (84 µg),
mozzarella sir, poluobran, 1 unca (50 µg).

Vitamin B-6

Preporučena dnevna količina:
1 do 3 godine starosti: 0.5 mg
4 do 8 godina starosti: 0.6 mg
9 do 13 godina starosti: 1.0 mg
Muškarci: 14 do 50 godina starosti: 1.3 mg 51+ : 1.7 mg
Žene: 14 do 18 godina starosti: 1.2 mg 19 do 50 godina starosti: 1.3 mg 51+ : 1.5 mg

Zašto ga trebamo:
-pomaže našem tijelu u proizvodnji aminokiselina koje sudjeluju u izgradnji novih stanica -pomaže proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama -pomaže našem tijelu u borbi protiv infekcija
Zajedno sa vitaminom B-12, vitamin B-6 moze pomoći u smanjenju razine krvnog homocisteina-aminokiseline. Visoka razina homocisteina u krvi povezuje se sa povećanim rizikom oboljevanja od srčanih bolesti.

Previše može biti riskantno
Dobra vijest: Ne postoji niti jedan izvještaj koji bi upućivao na suprotan učinak vitamina B-6 s obzirom na njegovo visoko konzumiranje putem hrane
Loša vijest: Uzimanje dodatnih količina, 2 000 do 6 000 mg dnevno u razdoblju od 2 do 40 mjeseci povezuje se sa oštečenjima živaca. Površinske promjene na koži popraćene bolovima također se povezuju sa uzimanjem količine od 2 000 do 4 000 mg dnevno u razdoblju iznad godine dana.
Radi sigurnosti, gornja je dnevna granicautvrđena na razini od: 30 mg (od 1 do 3 godine), 40 mg (od 4 do 8 godina), 60 mg (od 9 do 13), 80 mg (od 14 do 1Cool, 100 mg (odrasli).

Top 10 namirnica bogatih vitaminom B-6:
banana, 1 srednja (0.66 mg),
losos, Atlantski, kuhan, 3 oz (0.55 mg),
piletina, bez kože, bjelo meso, kuhana, 3 oz (0.51 mg) ,
puretina, kuhana, 3 oz (0.32 mg),
slatki krumpir sa ljuskom, pečen, 4 oz (0.27 mg),
juice od povrća, 6 oz (0.24 mg),
bakalar, kuhan, 3 oz (0.24 mg),
govedina, 3 oz (0.24 mg),
lubenica, 1 šalica (0.23 mg),
špinat, kuhan, 1/2 šalice (0.22 mg)

Vitamin B-12

Preporučena dnevna količina:
1 do 3 godine starosti: 0.9 mikrograma (µg)
4 do 8 godina starosti: 1.2 µg
9 do 13 godina starosti: 1.8 µg
14 do 70+ : 2.4 µg

Zašto ga trebamo:
- za izgradnju zdravih krvnih stanica - za normalan rast živčanog sustava - održava zdravim vanjski, zaštitni sloj živaca

Vitamin B-12 zajedno sa ostalim B vitaminima može pomoći u snižavanju razine homocisteina-aminokiseline u krvi. Istraživanja upućuju da je previsoka razina homocisteina u krvi povezana sa povećanim rizikom oboljevanja od srčanih bolesti.

Previše može biti riskantno
Niti jedan do sada poznati problem nije povezan sa konzumiranjem velikih količina vitamina B-12.

Top 10 namirnica bogatih vitaminom B-12:
žitarice, prerađene za jelo (1.5 µg - 6 µg),
odrezak, lagano kuhani, 3.5 oz (2.7 µg),
tuna, konzervirana u vodi, 3 oz (2.5 µg),
riba, kuhana, 3 oz (2.1 µg),
govedina, kuhana, 3 oz (2.2 µg),
pureća prsa, kuhana, 3 oz (1.7 µg),
jogurt, vočni okus, 8 oz (1.0 µg),
obrano mlijeko, 8 oz (0.9 µg) ,
piletina, bez kože, 3 oz (0.3 µg),
mozzarella sir, djelomićno obran, 1 oz (0.2 µg).

Vitamin C

Preporučena dnevna količina:
1 do 3 godine starosti: 15 miligrama (mg)
4-8 godina starosti: 25 mg
9-13 godina starosti: 45 mg
Muškarci: 14-18 godina starosti: 75 mg 19+ : 90 mg
Žene: 14-18 godina starosti: 65 mg
19+ : 75 mg (Pušači dnevno trebaju dodatnih 35 mg)

Zašto ga trebamo:
- pomaže našem tijelu da apsorbira željezo - za zdrave desni, zube, kosti i mišiće - pomažu u zacjeljivanju rana - u borbi protiv infekcija - kao moćnog antioksidansa koji štiti stanice našeg tijela
Može reducirati rizik oboljevanja od srčanih bolesti, raka i katarakta. Može lagano umanjiti trajanje prehlade te olakšati nelagodnosti kao što su začepljeni nos ili nos koji curi.

Previše može biti riskantno
Prevelike količine izazivaju mučninu, grčeve u želucu i dijareu. Može uzrokovati preveliku absorbciju željeza koje će se akumulirati u tijelu uzrokujući hemokromatizam, rijetku bolest pretjeranog akumuliranja željeza. Gornja sigurnosna granica iznosi 2,000 mg za odrasle, 19 godina pa naviše .

Top 10 namirnica bogatih vitaminom C:
papaja, 1 srednja (188 mg)
brokula, 1 šalica, kuhana (116 mg)
orange juice, iz smrznutog koncentrata, 8 oz (97 mg)
jagode, 1 šalica sirovih (84 mg)
naranča, 1 velika (75 mg)
kiwi, 1 (74 mg) dinja, 1 šalica (68 mg)
grapefruit juice, 8 oz (67 mg)
mango, sirovi, 1 (57 mg)
paprike, sjeckane, sirove, 1/2 čaše (45 mg)

Vitamin D

Preporučena dnevna količina:1 do 50 godina starosti: 5 mikrograma (µg) 51 do 70 godina starosti: 10 µg 71+ : 15 µg

Zašto ga trebamo:
- pomaže našem tijelu da absorbira kalcijum potreban za čvrstoću kostiju te fosfor iz probavnog trakta - da signalizira našim bubrezima da zadrže kalcijum tako da našem tijelu potrebne količine kalcijuma ne bi bile izgubljen
Istraživanja su otkrila ugrađenost vitamina D i u dijelove tijela kao što su pankreas, mišići, koža, stanice imuniteta kao i neke stanice raka što navodi na zaključak da se vitamin D može koristiti i u lječenju nekih poremećaja tipa raka.

Previše može biti riskantno
Dok je glavni izvor vitamina D izlaganje naše kože suncu, naše godine, način života te korištenje zaštitnih krema za sunčanje može nas dovesti u rizik da količine dobvene putem izlaganja suncu budu nedovoljne.
Previše vitamina D dobivenog uzimanjem dodatnih količina putem hrane, a ne putem izlaganja suncu, može uzrokovati bubrežni kamenac, mučninu, gubitak apetita i povračanje kao i oštečenje bubrega, krvnih žila, srca i pluća te smrt. Radi sigurnosti dozvoljena gornja, dnevna granica je utvrđena na 50 µg i odnosi se samo na zdrave individualce.

Top 10 namirnica bogatih vitaminom D:
mlijeko, obogaćeno, 8 oz - 2.5 µg,
žitarice, obogaćene, pripremljene za jelo - 1-2.5 µg,
jaja, velika - 0.6 µg,
evaporirano mlijeko, 2 žlice - 0.6 µg,
substituti jaja, 1/4 šalice - 0.6 µg,
margarin, 1 čajna žličica- 0.5 µg ,
losos bez kostiju, 3 oz - 0.3 µg .

Vitamin E (alpha-tocopherol)

Preporučena dnevna količina:
1 do 3 godine starosti: 6 miligrama (mg)
4 do 8 godina starosti: 7 mg
Muškarci: 11 do 51+ godina starosti: 10 mg
Žene: 11 do 51+ godina starosti: 8 mg

Zašto ga trebamo:
- kao moćan antioksidant štiti stanice našeg tijela, uključujući i crvene krvne stanice - pomaže u zaštiti nezasičenih masti od destruktivnog utjecaja kisika
Može pomoći u borbi protiv srčanih oboljenja, Alzheimerove bolesti, katarakta te ujedno podiže razinu otpornosti našeg imuniteta.

Previše može biti riskantno
Visoka količina vitamina E može umanjiti utjecaj vitamina K na zgrušavanje krvi te pojačati efekat lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi, potencijalno povečavajući rizik iskrvarenja. Gornja, dnevna dozvoljena konzumiranja vitamina E granica je utvrđena na 1,000 mg za 19 godina starosti i naviše koji paralelno tome uzimaju i adekvatan vitamin K i ne uzimaju lijekove koji sprečavaju zgrušavanja krvi.

Top 10 namirnica bogatih vitaminom E
suncokretove sjemenke, 2 žlice (7 mg),
izdanci pšenice, 1/4 šalice (5.3 mg),
maslac od kikirikija, 1 žlica (1.6 mg),
Talijanski preljev za salatu (1.6 mg),
bademi, prženi, 1 oz (1.6 mg),
ulje kukuruza, 1 čajna žličica (1.0 mg),
losos, konzerviran, sa kostima, 3 oz (1.2 mg),
tuna, bijela, konzervirana, 3 oz (1.4 mg),
losos, kuhan, 3 oz (0.9 mg),
maslinovo ulje, 1 čajna žličica (0.6 mg).Posle ovog vrlo koristnog teksta sledi i provera znanja
Zanimljivo Wink

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/356/offline
 • Pridružio: 11 Jan 2006
 • Poruke: 43
 • Gde živiš: bgd

Zanimljivo, a suplementacija? Preporučena dnevna količina iliti RDA U %-ima, ako postoji, ali evo, drzim bocicu na kojoj stoji npr. vitamin C - 300 mg - 500%! A cuh od bodibildera da ga uzimaju i po nekoliko grama, 3g - 5000%!!! Sta kazete na to?

offline
 • Pridružio: 24 Feb 2004
 • Poruke: 3013

Nema predoziranja kod vitamina C, moze se javiti dijareja i sitniji problemi, on se izbaci iz organizma.

Citala sam da dnevno 2g vitamina C kod pusaca poboljsava cirkulaciju tako da je kao kod nepusaca, ali im se ipak preporucuje ostavljanje cigareta.

Koliko je to tacno ne znam, znam samo da je kod pusaca potreba za vitaminom C veca nego kod nepusaca.

On se treba uzimati posle jela sa dosta vode.

Edit: Jasmina je na jednom topiku objasnila sto je, izmedju ostalog, kod sportista povecana potreba za vitaminom C. Koliko sam razumela zbog stvaranja slobodnih radikala prilikom oksidacije izazvane velikom koncentracijom kiseonika u organizmu. A zna se da je vitamin C borac protiv slobodnih radikala.

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

U principu nijednim hidrosolubilnim vitaminom se ne moze postici predoziranje,za razliku od liposolubilnih ali ipak ne treba preterivati... Wink

offline
 • Hegel 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2005
 • Poruke: 341
 • Gde živiš: Beograd

RDA - preporucuje doze koje su minimum za funkcionisanje , a ne one iz kojih se izvlace zdravstvene koristi . Evo kako je nastala i bice vam sve jasno :

The RDA was developed during World War II by Lydia J. Roberts, Hazel K. Stiebeling and Helen S. Mitchell under the auspices of the National Research Council. The National Research Council determined that a set of dietary standards were needed, especially given the possibility that rations would be needed during the war.

offline
 • Pridružio: 28 Jun 2004
 • Poruke: 410
 • Gde živiš: Vrsac/Temisvar

Niste znali ovo da postujete pre nego sto me je profesorka hemije pitala ovo. Laughing Taj deo hemije mi je bio najzanimljiviji. Dobio sam 5 iz tog gradiva, inace imam 4.

offline
 • Pridružio: 21 Apr 2006
 • Poruke: 118
 • Gde živiš: U teretani

Ni u cemu ne treba preterivati pa ni u c vitaminu.
Lekari kazu da kivi bas zbog svoje velike kolicine c vitamina treba jesti vrlo malo negde 1 na dan do 2 max.

Vodolija ::Nema predoziranja kod vitamina C, moze se javiti dijareja i sitniji problemi, on se izbaci iz organizma.

Ne razumem se bas najbolje ali negde sam procitao da c vitamin izaziva rak naravno ako se uzima velika kolicina svaki dan.

vowel ::A cuh od bodibildera da ga uzimaju i po nekoliko grama, 3g - 5000%!!! Sta kazete na to?

Ne znam ko ti je to rekao ali to je preterivanje, a i s druge strane ne potrebno toliko c vitamina na dan.
Bolje ja da iscedim limun ili pomorandzu i dr. nego da pijem 3 g na dan pa da posle razmisljam kakve posledice mogu biti po organizam ili jos gore sto se pise da moze da se dobije rak.

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Navedi link ka sajtu na netu gde je vitamin C doveden u vezu sa pojavom raka?!

offline
 • Pridružio: 21 Apr 2006
 • Poruke: 118
 • Gde živiš: U teretani

DR ::Navedi link ka sajtu na netu gde je vitamin C doveden u vezu sa pojavom raka?!

Nisam mogao da nadjem nista na netu ali sam nasao jedan mali clanak koji sam ranije isekao iz novina

mycity.rs/must-login.png

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 792 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 5 sakrivenih i 738 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., aleksandarcipo 2, amaterSRB, amonsrb, babaroga2, black venom, carski1309, Cufo, doloress, Dovla, draggan, drdoca, dzoni25, hatman, helen1, ILGromovnik, Ivan Germanovic, ivica976, ivicasimo, KRCO95, krunomiletic5, Kubovac, kybonacci, lav528, MarKhan, Marko Marković2, MB120mm, MegaVLAdaR, mikrimaus, Miskohd, Nomenklatura, nradukic, pedjolino76, pera12345, sakota79, Sale.S, Shomy2, stepanovic, tanakadzo, theNedjeljko, Toni, USSVoyager, vasa.93, Vlada1389, voja64, vrag81, wizzardone, zoidbergs