Dilucida intervalla Srbije

30

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Пронађен сат који је припадао Јосипу Брозу Титу.Луксузни сат Патек Филип, нестао је пре више од 10 година у Музеју Југославије, док је била актуелна изложба сатова које је председник Тито добијао на поклон или их је куповао и слагао у колекцији.
Након више од деценије, сат се појавио на редовној аукцији у Хонг Конгу и она је одмах обустављена, захваљујући директору Музеја Југославије - Неди Кнежевић, која је алармирала цео случај.

Један од последњих нестанака ремек дела , је златна ташница, око које је избила велика афера током 2019. године, и за тим предметом се интензивно даноноћно трага.Та уметнина је благо са краја 19. и почетка 20. века, украдено из Музеја примење уметности (МПУ) из Београда, а те године су ишчезли и други предмети - наруквице, сатови, ланци, прстење.

Оно што је лепа вест јесте да је пронађен украдени бодеж из овог Музеја, и управо се води поступак против једног од починиоца тог кривичног дела .

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/1051285/tito-pronadjen-sat-maja-gojkovicRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

На локалитету Гривац у току су археолошка снимања и утврђивања, јер је испод површине земље откривено неолитско насеље које се простирало на око 40 хектара површине. Археолошка истраживања ради тим који чине Крагујевчани, Београђани и сарадници са Универзитета Питсбург из Сједињених Aмеричких Држава.
Винчанска култура престала је да постоји хиљадама година пре нове ере, а нова научна сазнања промениће историјска поглавља о праисторијском периоду у овим крајевима.
Захваљујући технолошкој подршци пред археолозима, а ускоро и пред светом, биће представљен град који је имао више становника него Крагујевац у 19. веку.

Завод за заштиту споменика културе Крагујевац са Универзитетом из Питсбурга из Сједињених Америчких Држава и Археолошким институтом из Београда, ради на пројекту истраживања локалитета у Гривцу.

Из дана у дан, археолози откривају читаво неолитско насеље.....https://rtk.co.rs/epohalna-arheoloska-otkrica-u-grivcu/offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Аутентичне грађевине у Рајцу и Рогљеву, које су стари мајстори градили изнад села, ближе виноградима, са укопаним подрумима у којима је идеална температура за чување божјег нектара, све чешће су и сценографија домаћих филмова и серија.

На Рајачким и Рогљевачким пивницама, у последње време, снимљене су неке од најлепших сцена култних остварења - од "Чарлстона за Огњенку", "Енклаве", "Сенки над Балканом", "Хотела Београд"...

А, недавно су пивнице у Рајцу са успехом "одглумиле" стари Београд, Савамалу и Чукур-чесму, које ће гледаоци наредног пролећа моћи да погледају у филму и ТВ серији "Што се боре мисли моје", редитеља Милорада Милинковића.

- Тај део историје, који се тиче Михаила, из необјашњивих разлога "непокривен" и необрађен, а он је био врло модеран државник и имао је широку визију због које је, нажалост, и трагично завршио. Са једне стране је ...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1053609/kame.....jske-ekipe

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Колекција је на почетку имала око 100 уређаја, а за интересантан хоби овог суграђанина нико није знао. Временом се прочуло чиме се бави и на његову адресу су пријатељи, познаници, комшије, рођаци, али и сасвим непознати људи почели да доносе старе телевизоре. Њима дугује посебну захвалност. У једном моменту мајстор Сава је имао око 300 ТВ пријемника смештених по свим собама простране куће. Када је зафалило места, оспособио је таван, а затим и гаражу.

– Само нишких сам имао близу 200. Да будем прецизан 189. Међу њима нису постојала два иста. Обухватали су период од 1958. до 1990. године. Најважније је да је 95 одсто било у исправном стању. Као и сваки човек размишљао сам шта ће се са њима десити једног дана кад мене не буде било. Плашио сам се да ће бити однесени на рециклажу, што нисам могао да допустим.

Сасвим случајно, рекао сам неколицини пријатеља, међу којима је било и новинара, да бих ја то да поклоним. Тако сам Универзитету у Нишу, Удружењу за неговање индустријске баштине и промоцију напредних технологија, једног дана, послао поклон – 189 телевизора из моје колекције. Искрено, болео ме је растанак са њима. Два пута у животу сам плакао. Када сам видео велики камион како их одвози, и када сам се са њима поново срео. Ипак, знао сам да не одлазе у неповрат.

Били су код мене у гостима око 40 година, а онда су се само вратили кући – емотиван је био чика Сава који је као гост био у Нишу на свечаном отварању колекције тамошњег удружења....

https://listzrenjanin.com/sava-madjarov-je-svoj-po.....ugradjani/

offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 346
 • Gde živiš: BG

Чика Сава Мађаров "Мађарица" из МЗ "Доља-Црни шор".
Шпицнаме Мађарица, док је члан породице Живан држао друмску кафану "Жива Мађарица" доводило је у забуну мимоходне камионџије. По називу су очекивали неку враголасту Јулишку, кад оно међутим.
Све и да су обележили акценте, њима то не би ништа значило.

То је данас "Етно село Тигањица"

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Хвала Бане за допуну.Ево још једног Банаћанина..

Шушара – У малом банатском селу Шушара (вршачка општина) постоји приватни музеј развоја телефоније, у коме је стотинак ретких и вредних експоната, телефона и телефонских централа, које би пожелеле и познате музејске куће. Великани светске науке, Шкот Александер Грејам Бел (1847–1922), и српски и амерички научењак, Михајло Пупин (1854–1935), били би благодарни 65-годишњем пензионеру Ласлу Ерешу на полувековном упорном и марљивом сакупљању ових техничких направа које већ безмало два и по века доживљавају стални развој.

Ласло је по завршетку школовања, од 1974, као телефониста радио у Београду, Новом Саду, Вршцу. Од тада се посветио сакупљању и чувању „хало направа”. О сваком експонату могао би дуго да прича, о његовим својствима, старости, пореклу... Сваки његов апарат је не само у радном стању него је и савршено очуван. Све овдашње „хало направе” су производиле европске па и неколико светских фирми, а поред сваког од њих је исписана година производње. Остале податке овај чувар историје зна напамет, и саопштава их посетиоцима, углавном школарцима и путницима намерницима.

Поређане апарате на полицама у овом несвакидашњем музеју је најчешће набављао на бувљацима, старим фирмама или их је добијао од пријатеља.

Најстарији експонат у Ласловом музеју је....

https://www.politika.rs/scc/clanak/492772/Muzej-te.....ske-Sahare

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

amstel2 ::amstel2 ::

http://www.politika.rs/scc/clanak/478741/Kreativne.....m-arsenalu

´ајд да видим и то чудо.Политички део "радног тима" се у историју и уметност разуме к'о Саудијци у чварке,што рече Бане, да ја не би рекао к'о Марица у свирало...


Више пута сам прошао колима поред зграде пијаце,чије је реновирање у току.А ја кретен,нисам стао да сликам ,скарабуџ,који је архитетека направио тамо.
Цела источна страна зграде се не види ,од две бетонске коцке,које служе ,ваљда за степениште у подземну гаражу.Као два немачка букера из ДСР.Ван сваке памети GUZ - Glavom U Zid


„Бункери“ код Тржнице броје последње дане- то је данас потврдио градоначелник Крагујевца Никола Дашић приликом обиласка радова на реконструкцији старе градске тржнице где га је са проблемима који прате радове практично од самог почетка детаљно упознао директор ЈКП „Шумадија“ Марко Војновић. Дашић је рекао да ће град учинити све да зграда Тржнице која је под заштитом државе заблиста у пуном сјају и најавио детаљне измене у првобитном пројекту који је оценио као изузетно лош.
„Несхватљиво је да пројекат има толико мањкавости. Није нормално да одељење ....

https://ucentar.rs/2021/11/23/grad-kragujevac-krec.....onacelnik/

Дај боже....

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

У припреми капитална књига о историји обичаја и традицији Врања

Ризнице знања и библиотеке свих оних који уживају у занимљивим и вредним издањима, ускоро ће бити богатије за јединствену књигу „Укуси Врања“. У Градској управи Града Врања одржан је састанак са представницима Завода за прочавање културног развитка на ком је договорена сарадња о заједничком раду на књизи "Укуси Врања", чији је циљ да на комуникативан и едукативан начин представи културну баштину и наслеђе овог града....

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1058727/uku.....ovog-grada

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ово је за рубрику "За неверовати" или "Веровали или не"

Фамозних један одсто за културу од укупног буџета, што се сматра препорученим европским минимумом, а годинама је код нас био недостижан циљ, биће и превазиђено, јер је Скупштина усвојила закон према коме ће се догодине управљати државним новцем. Јер, буџет предвиђа за Министарство културе и информисања - 14,8 милијарди динара, што захвата 1,12 процената државне касе, и представља увећање за 16 одсто у односу на претходну годину....

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1059037/pre.....og-budzeta

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Легат примабалерине и баронесе Иванке Лукатели (1948.) отворен је данас у Свечаној сали Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Отварању је присуствовао редитељ Љубиша Ристић, као и балетска трупа КПГТ-а, коју већ годинама обучава Лукатели, а која је овом приликом извела пригодан програм....

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/1059592/otv.....e-adligatu

Занимњљиво је да Иванка Лукатели носи титулу баронесе и потиче из знамените италијанске породице чији су чланови, између осталог, и један папа, затим познати композитор и виолиниста из 18. века Пиетро Антонио Локатели, и један познати фудбалер.
Легат је формиран на иницијативу чланице оснивача Удружења Адлигат Стеванке Чешљаров.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1099 korisnika na forumu :: 70 registrovanih, 8 sakrivenih i 1021 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Alibaba1981, Apok, babaroga, Ben Roj, BORUTUS, Brada i Gibanica, ccoogg123, cikadeda, DejanSt, Denaya, DH, doom83, Dukelander, flash12, Georgius, gonzagbs, goran.vvv, GreenMan, JOntra, Jovan Nenad, kairos, kokodakalo, krlebgd77, Leonardo, liman, lovac12, mane123, mačković, mgolub, milos.cbr, MilosKop, miodrag, MiroslavD, Mixelotti, mpetro35, nemkea71, novator, nuke92, ofbeyond, panzerwaffe, Parker, pein, popzex, proka89, RobinHood12, Rocker, sakota79, Shinobi, sovanova95, stalja, styg, tanakadzo, Tas011, Toni, upitnik, Van, Vatrogasaccc, Vendox, virked, VJ, Vlada1389, voja64, wizzardone, Wrangler, Zimbabwe, zlaya011