Dilucida intervalla Srbije

29

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Некадашњи рукометаш Миленко Милићевић направио је својеврсну собу успомена, односно Музеј рукомета за све становнике Сечња, малог места поред Зрењанина. Идеја је да се сачувају од заборава велика спортска имена која су потекла из тих крајева.

"Срећно у нову будућност" писало је на теретним вагонима којима су колонисти из Херцеговине 1945. године кренули ка равној Војводини, где су се и разишли. Неки су изашли у Бачкој у Гајдобри, други продужише до Баната у Сечањ.

Горштачки гени, висина, смисао за спорт, предодредили су такозване "дођоше" за рукомет

Рукометни клуб Херцеговина из Сечња најстарији је спортски клуб у овој средњо-банатској општини. Формиран још далеке 1953. године опстаје и данас. У клубу су поникла велика имена нашег рукомета попут Момира Рнића, Недељка Вучковића и многих других међу којима је и некадашњи голман Миленко Милићевић.

Миленкова жеља била је да се рукометне успомене из овог краја а поготово из Сечња отргуну од заборава јер како каже све је мање омладине која се бави овим спортом.

Носталгија и сета за неким срећнијим и успешнијим рукометним временима када се овај спорт играо на сваком игралишту полако бледи. Али људи попут Миленка Милићевића чине да још постоји нада да генерације које долазе заволе рукомет и да он постане начин одрастања.

https://www.rtv.rs/sr_ci/sport/ekipni-sportovi/muzej-rukometa-u-secnju-(audio)_1280472.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 21 Okt 2021 23:18

Радови на тврђави "Фетислам" у Кладову иду веома добро, ускоро ћемо завршити Варош капију и лагуме, а крајем месеца почеће и радови на Летњој позорници, док се завршетак обнове очекује у јулу следеће године - изјавио је Александар Бец, вођа пројекта "ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам" приликом посете градилишту.

Према речима Беца, током реновирања ове историјске грађевине пронађена је турска калдрма из 18. века, којој ће се задржати аутентичан изглед.
- Многи од објеката који су имали војну намену преображавају се у културне и уметничке просторе који ће служити туризму, угоститељству и у остале сврхе будућим туристима и посетиоцима овог локалитета - навела је Невенка Болдорац, шеф кабинете председника општине Кладово.
Турско утврђење из шеснаестог века добија опет свој пређашњи изглед, али намена ће бити промењена. Војничка фортификација ће постати још један туристички драгуљ Доњег Подунавља, а мештани Кладова опет ће моћи да уживају на концертима уз Дунав. Радове са 1,3 милиона евра финансира Европска унија и Влада Немачке, а спроводи ГИЗ кроз пројекат "ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам".

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1046895/feti.....teku-planuoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::
Dopuna: 02 Jul 2021 11:55

Њунта награ! Сад се сетих...Црна свадба. Прво сам тај филм гледао у монтажи више пута (колегиница је добила велику награду на фестивалу Етно филма), а онда и на разним промоцијама. Невероватан свет...За неке ствари да им се дивиш колико су једноставни у својој животној философији, а за друге - што даље од њих.


Трилер "Црна свадба" почиње телевизијски живот 23. октобра, викендом у 21.00 на Суперстар ТВ, а недељу дана касније, викендом у 20.05 и на РТС.

Од 25. октобра, радним вечерима, од понедељка до четвртка у 21.30, на Новој С пратићемо драму "Време зла", рађену по истоименој трилогији романа Добрице Ћосића.

Аутори десет епизода узбудљивог психолошког трилера са елементима мистерије и хорора, "Црна свадба", су Страхиња Маџаревић и Немања Ћипранић, док Ћипранић потписује и режију. Серија, чији специфичан назив потиче од старог влашког обреда, настала је у продукцији кућа "Фајерфлај" и "Телеком Србија".

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1046325/cos.....e-zla-novu

Црна свадба је влашки обред,који је био заступљен у источној Србији.Момак, који умре,а није био ожењен, мртвог га жене живом девојком, која неко време после свадбе нема права удаје.Негде и доживотно,ако је била обећана покојном младићу.
Све је исто,као на обичној свадби.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Фигурина висока 6 центиментара нађена је на археолошком локатету Витковачко поље код Александровца, а према првим проценама стручњака настала је око 4800 година п.н.е.

Археолози предочавају да таква фигурина до сада није била позната:била је обојена у зелено и црвено, а чак су јој у црвеној боји стилизоване “чизмице”.

На овом локалитету августа 2019.године дошло је до сензационалног открића једне од најмонументалнијих примерака винчанске фигуралне пластике,фигурине под именом “Вита”, датоване на период од 5.500 до 4.750 г.п.н.е. Захваљујући овом открићу археолога Сање Црнобрње-Красић, цео локалитет је поново добио на значају и Министарство културе и информисања финансијски је помогло прва системска археолошка истраживања. А она,како смо се уверили на лицу места,већ дају импознатне резултате.

- Још 15-ак фрагемента неких других великих фигурина смо за сада пронашли, а та “шарена”..

https://www.novosti.rs/c/vesti/panorama/1047874/fi.....-arheolozi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Хвала свевишњем...
Завршена обнова велелепног средњовековног здања у Банату .

Деценију (GUZ - Glavom U Zid) откако је на Вршачку кулу први пут постављен кров, чиме је том средњовековном здању удахнут нови визуелни и туристички идентитет, стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе морали су да ураде његову комплетну реконструкцију, због озбиљних оштећења, која су настала услед десетогодишњег шибања немилосрдних вршачких ветрова.

Због тих радова, овај симбол града био је затворен за посетиоце током претходна три месеца, а поново ће бити доступан јавности догодине, на пролеће.

Ни дрвена кровна конструкција, ни првобитно постављена шиндра од четинарске грађе, нису одолели специфичним временским приликама у Вршцу и ветровима, чија се снага нарочито истиче на чистини стрмог брда на ком се кула налази, на тих 399 метара надморске висине. Прошле јесени, када су удари достизали и 180 километара на сат, сви ћошкови су буквално били покидани, а са више места однети читави делови шиндре.

Постојала је опасност и да цео кров буде однесен. Зато је завод, поучен тим искуством, сада направио много јачи и квалитетнији кровни покривач, који представља раритет у Србији.

- Кровна конструкција сада је подашчана, постављена је и хидроизолација, а носеће греде су ушрафљене у шетну стазу око куле. Ставили смо и око 350 квадрата оригиналне ручно цепане шиндре од храстовог дрвета, која се ретко може видети на здањима у нашој земљи, јер је процес њеног прављена спор и врло тежак, али зато гарантује дуготрајност - објашњава Јелена Филиповић, архитекта-конзерватор Покрајинског завода.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1048024/h.....nja-banatu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Завичајни музеј у Руми од данас је богатији за нову збирку животињских и римских остатака који су пронађени недалеко од археолошког налазишта Гомолава која се налази у Хртковцима и спада у најпознатије локалитете у Европи.

Експонати из Саве од данас се налазе у Завичајном музеју у Руми. Захваљујући Петру Боровићу који се бави производњом намештаја од дрвета извађеног из реке Саве, сасвим случајно су откривени веома ретки и вредни предмети који датирају из римског доба, као и остаци мамута.

Рониоци који ваде дрво из Саве нису занемарили овако вредне експонате.

Посуде и новчићи који су пронађени недалеко од Гомолаве не налазе се често и датирају из римског доба, а својим изгледом доказују да су припадали људима из високог друштвеног сталежа.

Из овог вишеслојног археолошког локалитета извађени су и остаци мамута, медју којима је и кљова, као и зуб бебе мамута који је по први пут у румском музеју.

Сви предмети који су пронађени ....

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/nova-zbirk.....83315.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

На локалитету некрополе код Мокрина археолози из наше земље и САД током најновијих истраживања последње две недеље пронашли су три гроба из рано бронзаног доба.

Највеће изненађење доживели су у четвртак када су открили гроб у којем је био скелет коњаника са опремом. Гроб је, вероватно, новијег датума, можда чак из раног средњег века.

- Нађена је и коњичка опрема, па претпостављамо да је у питању, можда, и ратник који се случајно ту нашао. Налази ће проћи детаљну обраду, а у наредном периоду планирано и геофизичко истраживање локалитета - објаснио је Југослав Пендић, истраживач са новосадског Института “БиоСенс” и руководилац теренских истраживања.

Ископавања на овој локацији почела су прошле године када су пронађена...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1049923/g.....od-mokrina

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Прахову код Неготина завршена су истраживања бедема римског града Аквеса. Раније кампање биле су усмерене на некрополе у околини, а сада је неготински Музеј Крајине у сарадњи са нишким Заводом за заштиту споменика културе Ниш радио на остацима самог Аквеса.

Стари римски град, Аквес, на чијим је темељима никло садашње село Прахово, у време свог највећег просперитета, крајем другог и почетком трећег века, имао је 20.000 и више становника. Није то било, веле археолози, који су ове јесени први пут радили на ископавањима на бедему Аквеса, била тек нека фортификација, уобичајена на простору Лимеса, римске дунавске утврђене границе већ читав један комплекс са војним утврђењем, цивилним насељем, некрополама, пристаништем.

- За антички локалитет Аквес знамо...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1050047/arhe.....ovi-srbiji

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Збирку од 60 графичких отисака Чолић је урадио током четири месеца интензивног рада и све их је поклонио музеју.

Збирка Народног музеја у Белој Цркви богатија је за 60 графика завичајног уметника Слободана Чолића, рођеног Белоцркванина.

Радови су настали у оквиру графичког атељеа, који је 2019. године формиран у тој најстаријој музејској установи у Војводини управо захваљујући Чолићу. Он је обезбедио графичку пресу и сав неопходни материјал.

-Графички атеље је базиран на концепту интеракције уметника професионалаца и музеја. ...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1049967/nove.....ana-colica

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1941
 • Gde živiš: Karlmarksland

Обављени интервентни радови на Аџића кући у центру Краљева
Завод за заштиту споменика културе обавио је интервентне радове на Аџића кући у центру Краљева, једне од најстаријих у граду на Ибру, у којој је смештена редакција угледне и познате „Повеље“, издавачке делатности овдашње Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“.

Планирана је израда нове пројектне документације која ће подразумевати конзерваторско-рестаураторске радове. Идеја је да санирамо подрумске просторије, изградимо нови мокри чвор, као и да се направи адекватан депо за издавачку делатност библиотеке .

Аџића кућа представља јединствени пример фолклорне архитектуре из прве половине 19. века у Србији. Изградио ју је Јеврем Новаковић, познати земљопоседник и трговац, а потом ју је 1922. године продао тадашњем председнику општине Михаилу Хаџи-Алексићу.

Обимнија рестаурација обављена је 1976. када су санирани темељ, трем, кровна конструкција и степениште подрума.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1050521/sacu.....u-kraljeva

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 744 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 710 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Atomski čoban, Bane san, bojank, Brankoni, Chainsaw, darios, Doca, dragon986, GreenMan, ILGromovnik, Joja, kuntalo, Majstorr, Mercury, milos.cbr, Misirac, moldway, randja26, rovac, sabros, sakota79, shone34, Smd, sovanova95, Tas011, Vl veliki, vranjanac29, yufighter