Dilucida intervalla Srbije

28

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Дреновац покрај Параћина

Научнике још збуњује шта се у Дреновцу догодило 5.000 година пре нове ере. Насеље од готово 3.000 становника изненада је и у журби напуштено, а куће су намерно запаљене. Мистерија је и како су покојници овде сахрањивани јер није нађен ни један гроб, али ни један скелет.

Можда и највеће насеље тог доба налазило се у близини данашњег Параћина. У откривању тајни из тог периода нашим археолозима помажу врхунски стручњаци са Кембриџа и археолози из Белгије и Шкотске.

Енглези и Шкоти који са нашим археолозима раде на пројекту изненађени су досадашњим резултатима.

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3774007/arheoloz.....u-drenovcu

- Ово је најстарије налазиште у Европи на којем сам икада радио, а био сам у много земаља. Ниво очуваности предмета је изванредан и то стварно нигде нисам видео - рекао је др Чарли Френч са Универзитета у Кембриџу.
До сада је сондирањем земљишта откривено око 700 аномалија и то су вероватно неолитске куће. Зато је Дреновац с правом проглашен неолитским мегалополисом.

Сад ,кад се појаве "стручњаци" са будацима,крамповима и разјебу,да простите све то....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У депоу кикиндског CLPU Terra у току је реализација пројекта "Реорганизација и оптимизација простора по Re-Org методи". Пројект, који траје до децембра, финансиран је средствима Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу.

Након 40 одржаних вајарских симпозијума прикупљена је богата колекција од преко 1.200 скулптура које са сваким уметничким окупљањем захтевају бољу организацију одлагања и чувања уметнички радова – скулптура у теракоти. Захваљујући континуираном спровођењу пројекта дигитализације као и каталогизације скулптура из колекције Музеја Терра, створени су услови за даље унапређење рада музеја, али и старања о културном благу кроз реализацију оваквог пројекта који предвиђа односно омогућује правилно депоновање и олакшану манипулацију скулптура унутар самог објекта депоа Терра.

RE-ORG је међународни едукативни пројекат који су 2011. године иницирали UNESCO i ICCROM (The International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) како би одговорили ....

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/banat/cuvanje-i-.....76560.htmloffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Српски археолошки локалитет Виминацијум ускоро ће добити сопствену музејску поставку на којој ће јавност први пут моћи да види два светска униката, хришћански реликвијар из 3. века наше ере и гностичку урну из истог периода, најстарија материјална сведочанства ранохришћанских култова у Европи.
Средства за опремање и уређење првог српског археолошког музеја обезбедило је Министарство културе и информисања, а предвиђено је да га свечано отвори министарка Маја Гојковић.

Виминацијум је изузетак у сваком погледу, па ће у складу са тим и његов музеј бити другачији од уобичајених. Изложбени простор уредиће сами археолози по угледу на најпознатије светске археолошке поставке, а простираће се на свим подземним нивоима научног центра Domus scientarium Viminacium.
У веома обимној поставци биће први изложени и многобројни златни предмети који су припадали житељима престонице римске провинције Горње Мезије. Остаци њеног ужег градског језгра се ископавају на простору од 220 хектара у њивама данашњег Старог Костолца, а шири градски простор захватао је 450 хектара.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/1041511/sve.....oski-muzej

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Необично откриће на археолошком локалитету код Оџака
На локалитету Доња Брањевина код села Дероње у општини Оџаци изронио је објекат из доба неолита, врло необичан у поређењу са осталим археолошким налазима из тог периода.

Ископавањима која су спроведена у септембру прошле године, на том простору је откривена досад највећа земуница из времена раног неолита. У наставку пројекта "Доња Брањевина - почеци живота праисторијских пољопривредника у српском Подунављу", овог месеца појавио се плочник око те куће којем се, према речима руководиоца истраживања Андреја Старовића, вишег кустоса Народног музеја у Београду, не назире крај.

- Очекивали смо да ћемо ове године одредити докле сеже платформа око земунице и тако завршити посао, али смо се запањили кад смо схватили да ни после 150 ископаних квадратних метара нећемо "ухватити" границе - рекао је Старовић за наш лист.

Према његовим речима, откривена земуница је сведочанство изузетне комуналне свести неолитских људи, а огромни плочник око куће указује на невероватну енергију која је уложена у његову изградњу.

- Били су потребни дани и дани мукотрпног рада да се довуче земља за подизање тог објекта, јер у то време није било точка и кола. Открили смо ...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1039462/trg-.....kod-odzaka

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Археолози су открили најстарије насеље у Куршумлији, насеље из неолита, старо 8.000 година.

На левој обали реке Топлице, наспрам ушћа у Косаницу и Марине куле рађена је нивелација простора за паркинг. У току радова је откривена велика количина керамике, читав један слој поломљених керамичких посуда, остатака. Много је остатака неолитске керамике, старчевачке и винчарске.

Место је идеално за насељавање, јер је високо над речном обалом, па самим тим није могуће да буде поплављено. Такође, има много простора за земљорадњу и узгој стоке.


https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3780017/neolitsk.....000-godina

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Поводом Дана ослобођења села Банатски Двор, у општини Житиште, који је уједно и Дан Месне заједнице овог места, свечано је отворен реконструисани споменик палим борцима у Другом светском рату.
Осим обновљеног споменика постављена је и спомен-плоча колонистима, који су се доселили у тадашње Банатско Душаново, пошто се ове године обележава 100 година од колонизације Банатског Двора, недалеко од Зрењанина.

Венце на реконструисани споменик положили су Милица Јованов, Радован Спаић и Јован Вуцеља.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1042434/reko.....olonistima

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Дејан Трајковић, запослен у Центру за пружање локалних услуга социјалне заштите,у Врању, један је од највећих колекционара стрипова у Србији.
У његовој колекцији је око 2.000 примерака, а издања која се сматрају белетристиком у овој области, посебна су Дејанова љубав.

- Сакупљам све, од "Златне серије", "Лунов Магнус стрипа, "Веселог четвртка", као и нека издања из земаља, бивших република СФРЈ. Имам и један примерак италијанског стрипа о Тексу Вилеру. Омиљени стрип-јунак ми је Загор, који је симбол борбе за правду. "Обични" човек који из свих недаћа излази усправан и поносан - прича нам Дејан о стриповима.

Њиховом читању се, како каже, са много пажње посвећује готово свакодневно, јер су за њега они омиљена места у којима је стало време.

- Сакупљање стрипова се некако подразумева, јер ако имаш један, онда мораш да их имаш све. Дебели, танки, мали, велики, недељни или месечни, није ми било важно - прича Дејан.

Каже да је улазак у "свет јунака на папиру" најчешће био преко старијих другара из комшилука. "Свети грал" су били "Златна серија" и "Лунов Магнус стрип". Први бројеви су изашли 1968...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1042360/z.....trajkovica

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18162
 • Gde živiš: I ja se pitam...

amstel2 ::Поводом Дана ослобођења села Банатски Двор, у општини Житиште, који је уједно и Дан Месне заједнице овог места, свечано је отворен реконструисани споменик палим борцима у Другом светском рату.
Осим обновљеног споменика постављена је и спомен-плоча колонистима, који су се доселили у тадашње Банатско Душаново, пошто се ове године обележава 100 година од колонизације Банатског Двора, недалеко од Зрењанина.

Венце на реконструисани споменик положили су Милица Јованов, Радован Спаић и Јован Вуцеља.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1042434/reko.....olonistima


Хвала Богу да негде још живе нормални људи...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Курвинград из времена кнеза Лазара обнавља се и спрема за туристе

Завод за заштиту споменика културе Ниш расписао је набавку радова на конзервацији, санацији и рестаурацији средњовековног утврђења Курвинград (Копријан) у селу Малошиште код Дољевца.

Циљ је, како се наводи у пројектној документацији, да се ово изузетно значајно културно добро из 14. века сачува од пропадања и презентује туристима, с обзиром да га данас походе само ретки туристи а много чешће дивљи копачи који га додатно разграђују.

Неопходна је статичка стабилизација и рестаурација недостајућих зидних структура кула насталих механичком разградњом доњих зона изнад темељних ослонаца.

Остаци средњевековног утврђења Копријан налазе се на врху брда које припада обронцима планинског венца Селичевица, десно од путног правца Лесковац- Ниш и десно од тока Јужне Мораве. Од центра Ниша удаљено је 12 км, од варошице Дољевац три. Са платоа тврђаве пружа се величанствен поглед на Курвинградски теснац кроз који протиче Јужна Морава.

Утврђење, према натпису са пронађене надвратне греде, потиче из 1372.године. Утврђени град је подигао Ненад, син казнаца Богдана, за време владавине кнеза Лазара.

Тврђава има изузетан стратешки положај, контролисала је и штитила путни правац који је од Ниша водио на југ. Осим споменутог натписа, град се у историјским списима први пут помиње у житију деспота Стефана Лазаревића писаном од стране Константина Филозофа.

Након два освајања од стране Турака и поновног враћања под контролу Српских деспота, утврђење је под коначну турску власт пало 1451.године.

Након напуштања од стране Турака, па све до двадесетих година 20. века, руинирана тврђава је била позајмиште тј. мајдан камена за градњу профаних објеката становника околних села.
Последња употреба утврђења у војне сврхе била је за време Првог светског рата када га је запосела немачка команда, након чега је највише страдало.

https://www.ekapija.com/news/3429968/kurvingrad-iz.....iste-trazi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2784
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Након што су делимично обновљене велике куле (ступови) по којима је манастир Ђурђеви ступови код Новог Пазара, задужбина Стефана Немање из друге половине 12. века, добио име, на овој светињи дуго се ништа није радило.

Тек ових дана, на задовољство игумана Гаврила, манастирског братства и бројних верника у овом делу Рашке области, настављена је пре пола века започета рестаурација фресака у капели краља Драгутина, другог ктитора овог бисера српског средњовековног градитељства, уметности и културе. Заједно са Старим Расом, Петровом црквом и Сопоћанима, од 1979. манастир Ђурђеви ступови је светско културно добро под заштитом Унеска. Гробна капела краља Драгутина, где је ктитор сахрањен 1316. године, подигнута је уз преградну улазну кулу манастирског комплекса, а претпоставља се да је њен живопис настао крајем 13. века.

Живопис историје

Фреске у капели представљају јединствен спој религиозне уметности и историјско-правних докумената у виду слика. На своду капеле приказани су ....

https://www.vesti-online.com/japanci-cuvaju-srpsko-blago/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 945 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 12 sakrivenih i 889 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 221 Fireball, 39mm, _Rade, A.R.Chafee.Jr., aboris, amaterSRB, Arahne, bobomicek, Brana01, Bubimir, bufanje, Denaya, esx66, FileFinder, helen1, ikan, kiltae, kokodakalo, krlebgd77, Kubovac, Markan90, milenko crazy north, milos.cbr, Mitraljeta, mnn2, moldway, Neutral-M, nikoladim, pacika, Panter, raketaš, Recce, Sass Drake, Skakac7, Smiljke, TeodorSan, tmanda323, vasa.93, VJ, voja64, Webb, Wrangler, zziko, 187