Dilucida intervalla Srbije

23

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17602
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 02 Jul 2021 11:35

Да. Тај сифилис је једна од последица промискуитета, али и содомије, па и инцеста. Не кажем да су сви такви, али и нас су на време упозорили да док не прођемо кроз тај крај, једемо само своју храну и понесемо довољно воде у чутурици. Никаква руковања нити гошћења. Нису они, наравно, губавци, али ми смо морали да се чувамо јер неке од тих болести (а посебно кожне) се прекасно примете.

Dopuna: 02 Jul 2021 11:55

Њунта награ! Сад се сетих...Црна свадба. Прво сам тај филм гледао у монтажи више пута (колегиница је добила велику награду на фестивалу Етно филма), а онда и на разним промоцијама. Невероватан свет...За неке ствари да им се дивиш колико су једноставни у својој животној философији, а за друге - што даље од њих.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::
Њунта награ! Сад се сетих...Црна свадба.


Нунtа његру кажу Власи ,а Румуни кажу нунта неагра.
Једна Влајна хтела да се уда,тамо 90 и неке,па послала браћу,да ме питују Shocked .Они са Бељанице,ћумураши.Шаке су им биле ко лопата Алије Сиротановића.Ма слагао сам одмах,да сам се обећао другој LOL
Тада сам чуо од њих,да им је сестра рекла,како јој се свиђа један црномањасти ,односно "његрићос" тј.ја Mr. Green

Иначе до пре неку годину,они нису имали своје писмо.На влашком језику се није могло писати.offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17602
 • Gde živiš: I ja se pitam...

amstel2 ::Sirius ::
Њунта награ! Сад се сетих...Црна свадба.


Нунtа његру кажу Власи ,а Румуни кажу нунта неагра.
Једна Влајна хтела да се уда,тамо 90 и неке,па послала браћу,да ме питују Shocked .Они са Бељанице,ћумураши.Шаке су им биле ко лопата Алије Сиротановића.Ма слагао сам одмах,да сам се обећао другој LOL
Тада сам чуо од њих,да им је сестра рекла,како јој се свиђа један црномањасти ,односно "његрићос" тј.ја Mr. Green

Иначе до пре неку годину,они нису имали своје писмо.На влашком језику се није могло писати.


Могуће је да је локализам у питању. Они су као Индијанци - нису имали своје писмо, па је свако село говорило како је хтело. Ми смо овако записали за шпицу. Иначе, то је снимано у околини Крупајског врела. Одатле директно воде серпетине на висораван Бељанице. Вуко.ебина у свом изворном облику.
ПС
Сад су и они почели да раде на сепаратизму; нашла се нека екипа из Зајечара (коју предводе један Ваљевац и један Босанац!!) да им проспу бензин и гурну шибице у руке, како би почело весеље. Сад свако село има Покрет влаха, или како се то већ зове...Наравно, декларишу се као апсолутно верни Србији, али зато румунски политичари и ''дипломате'' сваки час свраћају у комшилук.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Крагујевац: Фићина седишта из скупштинске сале иду - у музеј
Одборници градске скупштине у Крагујевцу од шездесетих година прошлог века прате седнице и доносе одлуке, али не из фотеља или удобних столица већ из седишта симбола града и аутомобилске индустрије код нас, заставе 750 познатије као фића.

За три деценије у заводима "Црвене заставе" произведено је скоро милион фића па је своје место овај аутомобил нашао и у градској скупштинској сали.

Од шездесетих година у Крагујевцу се о најважнијим питањима града одлучује из фићиних седишта. Одборници градске скупштине и данас проводе седнице у седиштима аутомобила који је обележио једну епоху и постао симбол града.

У историју локалног парламентаризма остаће упамћено да су одборници из Крагујевца решавали проблеме града из седишта легендарних фића. У скупштинској сали као и на галерији тренутно има око 280 седишта која замењују одборничке фотеље.

https://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/kragujevac-ficina.....53710.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Изабрана дела академика Дејана Медаковића биће обављена у најмање 25 књига поводом 100 година од његовог рођења, најавио је директор издавачке куће "Прометеј" Зоран Колунџија.

Говорећи на Дану сећања на Дејана Медаковића (7. јул 1922- 5. јул 2008), уприличеном јуче у Вуковој задужбини где су се окупили чланови Медаковићеве породице, пријатељи, сарадници и поштоваоци, Колунџија је рекао да је планирано да ове и наредне године буде објављено по десет књига истакнутог историчара уметности, научника и писца.

Медаковићев син, диригент Павле Медаковић истакао је да радостан што је Вукова задужбина - у којој је његов отац био председник Скупштине те културне установе - издвојила један дан у години да се окупе "драги људи, пријатељи и поштоваоци да се на симболичан начин" подсете дела његовог оца.


https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1013778/med.....-akademika

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Вршцу почиње обнова највеће и најлепше римокатоличке цркве у Србији, новац ће набављати у ходу

Вршчани, без обзира на вероисповест, дуго су чекали почетак санације римокатоличке цркве Светог Герхарда, највеће и најлепше у Србији, која је већ дуго у веома лошем стању.

Лиценцирана фирма из Старчева тренутно поставља најсавременију и изузетно скупу скелу, која би и на висини од 63 метра требало да издржи најјаче ударе препознатљивих вршачких ветрова. Тај посао трајаће месец дана, након чега ће мајстори најпре кренути у санацију десног торња, који је пре две године прокишњавао и оштетио унутрашњост овог импозантног здања из 19. века.

Вршачки жупни уред је део средстава, довољних само да се започну радови, добио на конкурсу у Мађарској. Надају се да ће остатак новца успети накнадно да обезбеде уз помоћ наше државе, како би се овај пројекат, који подразумева санацију дотрајале фасаде и оба торња, фазно реализовао. Израду пројекта је финансирало Министарство културе, а укупна вредност радова је 1,8 милиона евра.

- Ово је велика ствар за Вршац, јер смо почели да пишемо нову историју - задовољан је жупник Ален Палатинуш, који је имао довољно енергије да почне да решава овај вишедеценијски проблем. - Важно је да смо кренули на овај пут, који ће трајати минимум пет година, а остале ствари ћемо решавати у ходу.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1014883/torn.....ljati-hodu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Петровој воденици у Грошници код Крагујевца, у понедељак 12.- ог јула, биће отворена изложба поводом 80 година од подизања устанка у овом крају.
Ова поставка је и приказ заштите народног градитељства и етнолошка презентација живота и рада у воденицама поточарама.

Како наводе у Народном музеју у Крагујевцу, биће представљено 3о паноа који нас упознају са три сегмента изложбе - историјским, конзерваторским и етнолошким.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1014764/zivo.....kragujevca

Према најави, изложбу ће отворити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Какве везе она има са воденицом?Сваку светковину морају политичари да нагрде GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Коначно...

У Калетинцу код Гаџиног Хана ниче кућа Драгутина Матића, чувеног извиђача
Равно 50 година после смрти Драгутина Матића из Калетинца код Гаџиног Хана, чувеног извиђача из Првог светског рата познатијег као Око Соколово - његов дом ће поново оживети.

Темељ од камена већ је подигнут, све је спремно да се радови наставе и да се сазида кућа од блата и сламе као што су то Матићи учинили пре више од 200 година.

Чекајући да буде реновирана, Матићева родна кућа је толико пропала да је морала бити порушен до темеља. Али, на истом месту, по узору на њу - у моравском стилу, увелико се зида иста таква за потребе будућег музеја у ком ће бити изложени експонати о ратничкој историји краја. Малобројни мештани Калетинца, готово напуштеног планинског села, радују се и помажу колико могу. Верују да ће дом Матића оживети село барем онолико колико их је чувени извиђач прославио.

- Велики је изазов саградити данас такву кућу јер смо навикли да користимо савремене материјале. У овом случају они нису пожељни и зато треба бити прави мајстор. Када је реч о темељу, основа је морала бити од гвожђа и цемента због стабилности и трајности, али се све то "сакрило" каменом да би се сачувала аутентичност - прича нам на градилишту мајстор Владица Ивковић (40) из Драговља.

Он се са ортаком Бобаном Ранђеловићем прихватио овог захтевног посла и очекује да ће бити завршен за два месеца.

- Тренутно сам сам јер су сви отишли на стругару код Алексинца да спреме грађу за наставак радова. Кућа је морала бити порушена јер је била много пропала. Да се кренуло са њеним сређивањем раније можда би се и могла спасти. Али, када је будемо завршили биће идентична првој само много стабилнија - објашњава мајстор Владица.

Добро, вели, зна ко је био Драгутим Матић и поносан је што му је поверено да изнова гради дом знаменитог војника.

Куће око Матића су пусте, а прва комшиница је Лепка Филиповић (81) која је за потребе изградње мајсторима уступила струју. Код ње увек могу да наточе и хладну воду.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1014938/o.....-izvidjaca

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Необична манифестација у селу у коме је боравио Петер Хандке

У селу Бела Вода код Крушевца, познатом по ретком камену сутра почиње 45. Беловодска розета Србије, традиционална манифестација која се одржава у славу „пешчара“.

Управо је овде пре шест година боравио Нобеловац, књижевник Петер Хандке, који је награђен том приликом за допринос српској култури.

Признање „Беловодске розете“ ове године биће уручено проф. др Дарку Танасковићу. Одлука о награђивању еминентног филолога оријенталисте, исламолога, књижевника и преводиоца и амбасадора Србије при УНЕСКО донета је једногласно овог јуна на заседању Савета 45. Беловодске розете.

Манифестација коју заједно организују Културни центар и МЗ Бела Вода трајаће до 18. јула. У оквиру програма, одржаваће се 25. Вајарска колонија „Беловодски пешчар“ и 10. Мозаичарска колонија „Младен Србиновић“. Уметнички програм одржаваће се 16. јула од 21 сат у великом амфитеатру, а 17. јула, ученици Основне школе „Брана Павловић“ сусрешће се са лауреатом розете, после чега ће се одржати централни програм манифестације и церемонија доделе награде. 45. Беловодска розета Србије завршава се дан касније целовечерњим уметничким програмом.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1015863/f.....andke-foto

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Археолошко откриће века у Прокупљу: Случајно пронађена просторија пуна блага

На брду Хисар у центру Прокупља случајно је пронађено велико археолошко налазиште које открива многе слојеве прошлости, а према првим назнакама просторија која је пронађена датира из бронзаног доба.

Просторија је случајно откривена кад се радио пројекат ревитализације тврђаве на Хисару и требало је направити саобраћајну прилазницу и паркинг.

Багер је копајући наишао на дијелове зидова и већ три мјесеца трају истраживања локалитета. Њих изводи археолог Народног музеја Топлице Сања Красић која каже да је одушевљена оним што је већ откривено.

"Реч је о огромној просторији површине 14 пута 9 метара са дубином преко три метра. Зид је одлично очуван и види се да је свака цивилизација надограђивала свој. Већ сада смо пронашли мноштво предмета, а један од вреднијих је германско копље са златним врхом, као и уљана лампа, која је одлично очувана. Тек кад се заврши истраживање имаћемо комплетну слику и моћи ће да се дефинише намена објекта у граду који је заиста постојао", каже Красићка.

Додаје да је лампа из 5. века, пронађени новац цара Јустинијана датира из 6. века као и фибуле односно украсне шнале за одећу и рановизантијски крст. Сви предмети су одлично сачувани.

https://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/nauka/.....aga/671348

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 764 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 8 sakrivenih i 720 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AF-1, amaterSRB, aramis s, Atomski čoban, Battlehammer, cikadeda, CrazyDiablo, Darko8, Doctor NO, goxin, HrcAk47, ivan1973, Jovan Nenad, Kruger, LeGrandCharles, ljiljak, Marko Marković, mačković, MB120mm, mean_machine, Mercury, miodrag, Miskohd, Oluj2.1, raketaš, rovac, Sale.S, sevenino, sokars, stug, tanakadzo, Tas011, Van, VJ, vrlenija