Dilucida intervalla Srbije

36

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Историјском музеју Србије Мирослав Млинар поклонио вредан дар везан за последњу краљицу лозе Обреновић.
Од свега што је имала краљица Драга Обреновић, до пре годину дана, Историјски музеј Србије чувао је само два њена писамца са ковертом, а онда је на аукцији купљен њен вредан монограм, урађен у једној јувелирници у Београду, непосредно пред Мајски преврат, а откупљена је из Швајцарске и комплетна документација њене сестре Ане Луњевице.

Као круна свега,Мирослав Млинар ће поклонити музеју и печат краљице Драге,у облику женске фигуре, израђеног код бечких златара и опточеног драгим каменчићима.

За постојање овога печата ...

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1115728/dra.....-obrenovicRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У недељу 15.05. одржао се сајам колекционарства у Јагодини,који је привукао људе из целе Србије.

Старе српске и стране новчанице из Србије и других земаља, разноврсно ордење, поштанске марке, оружје, разгледнице и друге старе предмете на другом Сајму колекционара данас је изложило око 40 колекцинара из целе Србије. Организатор сајма било је Удружење колекционара Јагодине, а сајам је организован у хали спортова.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1116831/prod.....rbije-foto

Жалосно је то,што музеји не врше откуп.Или градови да би обогатили оне музеје,који немају много предмета.
Било који вредан експонат ће откупити трговци и они прећи преко границе.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Мало ко је могао да слути да ће изградња ауто пута Рума-Шабац-Лозница открити ново археолошко налазиште у Србији. Између осталог та истраживања су до сада показала да се на простору Срема још пре 8.000 година развијало пчеларство.

На готово 56.000 истражених квадратних километара ископина на локалитету Аџине Њиве 2 у атару села Кленак, затечено значајно историјско налазисте. Овај пројекат представља једно од највећих ископавања у историји српске археологије. На локалитету су истражене све културе које су се смењивале хиљадама година на плодној савској тераси....

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/otkrice-pc.....42126.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

На светском такмичењу професионалних фотографа WPE International Photography Awards у Паризу, српски фотограф Павел Сурови из Кисача, освојио је 2 сребрне и 1 бронзану медаљу такмичећи се под заставом Србије.

Павел Сурови је сребрну медаљу у категорији модна фотографија (Fashion/Beauty) добио за фотографију "Анђела" у русинској удајној ношњи. А по једну сребрну и бронзану медаљу за фотографије из колекције ТРОН, изложба са истоветним називом која је ове године ексклузивно отворила Европску престоницу културе - Нови Сад 2022 за српску православну Нову годину у Новом Саду, за фотографије "српске самурајке" из Призрена која чува Косово и Србију и "темпларку" из Кључа, Републике Српске, која чува хришћанство у категорији креативни портрети (Portrait Creativе). Радове је оцењивао ...

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/samurajka.....42478.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Дејан Томић, музиколог и публициста, бивши музички уредник Радио телевизије Нови Сад, родом из Стапара, поклонио је Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ у Сомбору тридесет објављених књига које су резултат његовог дугогодишњег истраживачког рада у области музике, старе периодике и расутог српског поетског и прозног блага.
Уз oвaj врeдaн пoклoн, кojи ћe бити чувaн у зaвичajнoj збирци, Toмић je пoклoниo и дeo књигa из њeгoвe личнe библиoтeкe кoje ћe сe нaћи нa пoлицaмa Пoзajмнoг oдeљeњa.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1119334/najn.....ige-poklon

За оне којима је име Дејана Томића непознато,ево пар речи...

Дејан Томић, дугогодишњи музички уредник Радио Новог Сада и писац више од 20 књига, фокусирао се на српску музику и српску традицију у делима композитора од Русије до Француске током претходна два века.За 30 година истраживања, открио је 228 европских музичких стваралаца који су стварали надахнути Србијом и Србима. Ту су и нека од најзначајнијих имена уметничке музике, попут Петра Илича Чајковског, Николаја Римског-Корсакова, Јоханеса Брамса, Франца Листа, Беле Барока…

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Занимљив хоби Јагодинца у чијем подруму је "паркирано" преко 3.000 експоната

Црни "линколн", разни модели "мерцедеса", "бмв", "опела", "фијата", полицијских аутомобила из разних земаља, камиони, као и аутомобили из култних филмова и серија "паркирани" су у подруму Андрије Арсића (44) из Јагодине.

Овај заљубљеник у аутомобиле у последњих 12 година направио је колекцију од готово 3.000 пластичних, лимених и металних модела аутомобила у разним размерама, од минијатурних, 1:220, до највећих 1:18. Арсић купује само моделе аутомобила произведених до 1995. године јер сматра да су до тада имали душу, прављени су од квалитетног материјала, имали су лепе ентеријере, сваки је имао свој мирис, а после су почели да личе једни на друге и да половину чини пластика.

- У стању сам да сатима седим овде и да маштам....

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1120205/and.....-eksponata

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Једина опера у Европи који изводе деца , ”Шумска краљица”, композитора Фрања Штефановића, биће изведена вечерас , 8. јуна у 18 часова у Културној станици ”Лиман” у Новом саду, у оквиру Змајевих дечијих игара.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1124306/baji.....novom-sadu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Удружење "Година Пупина" из Зрењанина у сарадњи са овдашњим Заводом за заштиту споменика културе, покренуло је пројекат "Банатске ветрењаче", а главни циљ је наставак реконструкције "Бошњакове ветрењаче" у селу Меленци, која је започета још пре петнаест година.

За реконструкцију "Бошњакове ветрењаче" Покрајински секретаријат за културу је одвојио 400.000 динара.

- Још раније, урађене су две фазе реконструкције, учвршћени темељи и обновљен кров ветрењаче, а трећа и четврта фаза, које су у плану, треба да обезбеде постављање нове столарије, уређење ентеријера и постављање крила...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1125462/viho.....ih-mlinova

Свак част на идеји и труду,али 15 година рада и 400 хиљада динара тј. 3 хиљаде евра од покрајине?

Предлажем целој покрајинској влади са свим секретаријатима,да те паре уложе у куповину штрика,па правац ка првом топољару или буковику и спасу образ ...делимично!

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Витомир Вита Николић (77) из Гаџиног Хана један је од ретких уметника који необична дела ствара искључиво уз помоћ сламе и лековитог биља.

Своја дела не продаје, већ чува или поклања, па је тако српски грб који је осликао пре неколико година, изложен у музеју на Крфу, док икона Мајка Божија пречника метар и двадесет са метар, краси зидине манастира Хиландар.

Иако техника интарзија од пеглане сламе није страна уметницима, нарочито у војвођанским крајевима, начин на који је Витомир израђује и ствара разне портрете, иконе, грбове и слично, јединствена је само њему. Наиме, он сламу не пегла, већ је деценијама сакупља у разним фазама зрења, и тако добија најразличитије нијансе....

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1131359/slik.....e-200-dela

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3440
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Победничко решење за обнову Војно-техничког завода у Крагујевцу,је пројекат који предвиђа минималне интервенције са максималним поштовањем наслеђене структуре и физиономије простора, културе и карактера места.

Првонаграђено конкурсно решење полази од четири основна принципа који имају за циљ стварање аутентичног, локално специфичног и самоодрживог културног дистрикта. Принципи развоја су: (1) Сензитивност и историјска слојевитост, (2) Умреженост и континуитет простора и програма, (3) Нова природа и (4) Фазна реализација.

Сензитивност и историјска слојевитост се посматрају као полазиште, односно као полазна вредност за промишљање простора – минималне интервенције са максималним поштовањем наслеђене структуре и физиономије простора, културе и карактера места.

https://www.gradnja.rs/arsenal-konkurs-kragujevac-.....a-nagrada/

Још само да пређу са речи на дела

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 617 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 3 sakrivenih i 594 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, bobomicek, darkangel, doktor123, doktor1964, elenemste, helen1, Herman Terrance Aubrey, HogarStrashni, hologram, Joja, opt1, procesor, Rogan33, Srle993, tomigun, vasa.93, wolverined4, Zimbabwe, |_MeD_|