Dilucida intervalla Srbije

33

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2396
 • Gde živiš: Karlmarksland

Каменорезац бесплатно средио споменик и гробницу песника Душана Васиљева и каже :"Није све у парама"

О књижевној награди „Душан Васиљев“, коју додељује Град Кикинда, од сада ће се причати не само по књигама, добитницима и хуманим гестовима члана жирија Срђана Срдића, већ и по једном каменоресцу, који је учинио сличан потез. Наиме, занатлија Радован Зималетин (39) средио је стари, помало дотрајали споменик и гробно место песника чије име награда носи, на Мелином гробљу у Кикинди, а да за то није наплатио ни један динар.

- Не ради се све за новац и не треба увек и све радити за новац, мајку му. Не треба школи наплатити, па школе су нам важне...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1100351/zana.....jeva-videoRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2396
 • Gde živiš: Karlmarksland

Отворен легат Анте Илића, дипломате и официра за везу Јованке Броз, у "Адлигату"

Сто седамнаест предмета претколумбијске уметности из Перууа, старих између 600 и 2.800 година, и 32 слике славних уметника са Хаитија поклоњени су Музеју књиге и путовања Удружења "Адлигат", за легат амбасадора СФРЈ, уметника и археолога Анте Илића (1929-2010), који је недавно отворен.

Миливој Илић, син некадашњег дипломате, казао је да су уметност и колекционарство били очева пасија:

- Сваки предмет носи део његове душе. Србија сада има археолошку збирку на којој могу да јој позавиде и западне земље. Постоји неколико ћупова које је отац лично ископао из гробница, као Индијана Џоунс, а једанпут сам и ја учествовао.

Током боравка у Перуу, шездесетих и седамдесетих година прошлог века, Анте Илић се заинтересовао за претколумбијску културу и почео да сакупља предмете. Куриозитет су комади тканине старих Инка, претворени у уметнички триптих који су сачинили архитекте Лале Јањић, градитељ торња на Авали, и Бранко Аранђеловић, уз асистенцију Илића.

Интересантна су и два дувачка инструмента стара између 1.500 и 2.000 година.

Анте Илић је био учесник изградње Покрета несврстаних, официр за везу Јованке Броз током путовања по земљама Трећег света, отправник послова у Перуу, амбасадор у Венецуели, Доминиканској Републици и на Хаитију...

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1100951/dra.....z-adligatuoffline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17956
 • Gde živiš: I ja se pitam...

И ово припада овој теми. Један мој некадашњи колега хвали се да је он најзаслужнији за покретање идеје да се подигне стојећи споменик Миливоју Живановићу у Пожаревцу...а код мене се налази фотографија гипсаног одливка те скулптуре урађена пре четврт века. Поред ње је стварни покретач идеје. Није први пут да се људи забораве и да их понесе реч, а да при том забораве друге људе.
Има још нешто:
Ево, 14. априла биће 40 година од усељења у нашу зграду. Надам се да ће бити достојно прослављено. Предложио сам да оду у матичну службу и нађу ко се тај дан родио у граду и да вршњака наше куће позову на свечаност. Можда ће неко и уважити тај предлог, искрено се надам.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2052

Водена капија век била затрпана због пругеCitat:После више деценија „скривања” иза пружног насипа светло дана поново је угледала Водена капија која се налази на приобалном бедему Београдске тврђаве. Истраживања овог археолошког блага започео је Републички завод за заштиту споменика културе у сарадњи са Археолошким институтом – Београд и ЈКП „Зеленило – Београд”, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Ископавања се, како је рекао, обављају у оквиру прве фазе изградње линијског парка, на потезу од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова.

– Појас приобалних фортификација Београдске тврђаве остао је до сада најслабије истражен због пруге и високих подземних вода. Утврђивање приобалне зоне Београдске тврђаве започето је у првим деценијама 15. века, а своју коначну форму ова бедемска траса добила је средином 18. века – рекао је Весић.

Он је истакао да се на једној од слика може видети како је пружни насип од 1938. године готово затворио Водену капију.


https://www.politika.rs/scc/clanak/503592/Vodena-k.....zbog-pruge

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17956
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Он постаде и археолог...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2396
 • Gde živiš: Karlmarksland

Светски признати уметник "наивац" Зоран Анђелковић Кец из Мрзенице код Сталаћа имаће самосталну изложбу у Америци 15. маја.

У галеријском простору покрета Срба у дијаспори СНО, у Чикагу, овај популарни сликар наивне уметности представиће више од 20 дела насталих у једној деценији стваралаштва.

Анђелковић је познат и по томе што је по једну слику насликао и послао актуелном руском председнику Путину и сада већ бившем америчком председнику Трампу, па су организатори изложбе у САД у оквиру најаве за изложбу посебно истакли да се дела аутора који “ствара на обронцима Свете Мојсињске горе налазе широм света, па и у Белој кући”.

Изложба “Моја Србија” 1. марта била је пред посетиоцима Народне библиотеке у Ћићевцу, што је била прва изложба овог уметника у родном крају после чак 30 година.

Сви радови настали су у необичном каменом атељеу “Србица” из 1850. године у кругу Анђелковићеве породичне куће, у селу Мрзеница који се ослања на Свету Мојсињску гору.

- Осим мојих слика, у атељеу сакупљам и раритете, од келтског копља, преко ципела са Голог отока, чутура са куршумима из Првог светског рата до кофера за мираз наших бака - каже за „Новости“ Зоран Анђелковић-Кец.

- Чувам и одбачене старе крштенице и документа, пожутеле фотографије. Никада нисам размишљао да одем из свог села, где сам насикао на стотине радова, израдио бројне рамове од дрвета и дуборезе.

Анђелковић је учио од доајена наше наиве Будимира Рајковића и Добривоја Стефановића из Бошњана. Осликао је на десетине призора српског сељака, призора из винограда, одбране града Сталаћа, бербу лековитог биља на Светог Јована, младенаца у ношњи, велике средњевековне јунаке, велможе, познате личности, српско страдалништво у Првом светском рату, а познат је и по томе што је по једну слику поклонио Путину и Трампу.

Недавно је икону „Пут у Емаус“, насталу на основу библијске приче о првом појављивању Исуса Христа двојици ученика након Васкрсења, осликао и поклонио Цркви Свете Тројице у Горњем Катуну, недалеко од Варварина.

У овом граду осликао је пре две године комплетну унутрашњост Градске библиотеке.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1104799/pok.....erike-foto

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2396
 • Gde živiš: Karlmarksland

Налази у пећини Велика Баланица недалеко од Ниша међу најзначајнијим археолошким открићима у Европи

Откриће домаћих археолога у пећини Велика Баланица, на ободу села Сићево, у Сићевачкој клисури, код Ниша, када су откривена четири зуба која су припадала најмање двама неандерталцима, од којих је једно дете, сврстава се у најзначајнија археолошка открића не само код нас.

Зуби су стари око 300.000 година, што их чини најстаријим фосилним остацима неандерталца у источној Европи и другим најстаријим људским фосилима у Србији. Пре њих пронађена је, пола милиона година стара, доња вилица прачовека, у пећини Мала Баланица, у истом крају, 2007. године.

До сада су остаци неандерталца у Србији били идентификовани само на једном локалитету, у оближњој пећини Пештурина. Тамо су 2015. пронађени један зуб и део кости подлактице неандерталца....

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1105202/sic.....ima-evropi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2396
 • Gde živiš: Karlmarksland

Град Врање покренуо је иницијативу за израду пројектне документације за извођење санационих и конзерваторско-рестаураторских радова на средњевековном утврђењу ,,Марково Кале''.

С обзиром да је реч о једном од најстаријих споменика у граду под Пржаром, ,,Марково Кале'' је проглашено за непокретно културно добро и категорисано као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

У циљу припрема за извођење санационих и конзерваторско-рестаураторских радова, а потом и ревитализације, у току су радови на потпуном уклањању шибља и високог растиња између бедема и стазе у његовом подножју. На овом послу ангажовани су радници Комуналног предузећа ,,Комрад''.

Следећа фаза у припреми документације за пројекат Извођење санационих и конзерваторско-рестаураторских радова на утврђењу ,,Марково Кале“ је археолошко истраживање са спољашње стране бедема, како би се откриле и дефинисале његове форме, а пре свега остаци кула.

Марково Кале се налази на око 4 километра од Врања и према доступним писаним траговима датира из 13. века. Према народном предању, име је добила по Марку Краљевићу који је годподарио овим крајевима.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1105375/obna.....talizacija

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2396
 • Gde živiš: Karlmarksland

НА траси где се изводе радови за нови ауто-пут Кузмин - Сремска Рача, у близини реке Босут, пронађени су темељи за које се претпоставља да припадају средњовековном манастиру Свете Анастасије и 190 гробова који су добро очувани.

Како за "Новости" каже Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, у току је обрада пронађених материјала након које ће се тачно знати коме су припадали зидови утврђења и из ког су тачно периода.

Археолошки локалитет који се налази километар од ушћа реке Босут у Саву у близини села Вишњићево, откривен је пре десетак година, али још није истражен. Пре него што су почели радови на изградњи деонице ауто--пута, извођачи радова су упознати да је у близини налазиште, како се не би нешто оскрнавило.

- То су темељи који припадају средњовековној грађевини, ми сада не можемо са сигурношћу да тврдимо да ли је то манастир Свете Анастасије. О овој цркви нема писаних докумената, једино што смо дошли до податка да се она спомиње у 13. веку у мађарским изворима....

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1105513/sre.....-raca-foto

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2396
 • Gde živiš: Karlmarksland

Нови Сад у години европске престонице културе добија “Музеј Тамбурица феста”, први у Србији, који ће, како се очекује, бити отворен почетком августа у “Менратовој палати”, репрезентативном сецесијском здању изграђеном 1908. године, у Улици краља Александра 14.

По речима др Јована Пејчића, директора и оснивача “Тамбурица феста”, тај фестивал и Светска тамбурашка асоцијација, добили су свој дом у којем ће јединственом музеолошком поставком, обухватити више од два века тамбурашке традиције у Војводини.

-Експонати свих утемељивача тамбурашке културе, инструменти, нотни записи … Мите Орешковића, Васе Јовановића, Саве Вукосављева, Марка Нешића, Јанике Балажа и многих других, биће на једном месту- каже Пејчић.

- Поред уређења простора по свим музеолошком стандардима, ради се и на прикупљању садржаја, па овом приликом позивамо све оне који имају значајан материјал за музеј, у виду фотографија, инструмената, нота …

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1105927/muze.....u-ustanovu

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 862 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 820 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, amaterSRB, bojankrstc, Boris Bosiljčić, branko7, dane007, Dannyboy, DonRumataEstorski, draganl, dragoljub11987, Dulmitur, Fog of War, gagidjuric, hyla, Insan, ladro, laki_bb, Lucije Kvint, mercedesamg, mkukoleca, nenad81, pceklic, pera12345, raptorsi, Rocker, rodoljub, sakota79, Sale.S, Shinobi, Sirius, slonic_tonic, Smiljke, solic, theNedjeljko, vathra, YU-UKI