Dilucida intervalla Srbije

24

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

Расписивањем тендера за пројектанта реконструкције зграде Команде вазудхопловства оштећене у НАТО бомбардовању, Завод за заштиту споменика културе града Београда наставља комплетирање документације за санацију оштећеног споменика од огромног значаја за Војску Србије. Вредност тендера је 18,2 милиона динара, а рок за подношење понуда истиче 4. августа.

Наиме, већ је завршен Елаборат процене стања конструкције и пројекат санације архитектонског бисера Драгише Брашована из 1935. године, а у другој фази израда Пројекта реконструкције, рестаурације и конзервације тешко оштећеног здања у центру Земуна.

Репрезентативна зграда на четири спрата са седам кула, оштећена је у средишњем бочном делу објекта и делу куле из дворишне стране - делимично је од 2000 - 2001. године обновљен тек један њен мањи део.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1015935/rek.....acije-tokuRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

Почели радови на уређењу Дома војске,репрезентативног здања ,симбола Руме који је деценијама пропадао.
Рестаурација непокретног културног добра Дома војске, подразумева комплетну реконструкцију спољашњости и унутрашњости објекта, зидарске, столарске, браварске, лимарске, керамичарске, тесарске, фасадерске и молерске радове, уређење дворишта, обнову хидротехничких, електроенергетских, телекомуникационих и машинских инсталација, заштиту од пожара. Све ће надгледати и Завод за заштиту споменика културе, уз чије смернице је пројекат реконструкције и израђен.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1016819/vrac.....a-propadaooffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

Вршачка кула од уторка је затворена за посетиоце, јер почиње најављена замена комплетне кровне конструкције, коју је лањски олујни ветар озбиљно оштетио.
Радови ће трајати око шест месеци, а финансира их и изводи Покрајински завод за заштиту споменика културе.

Ова установа је и пре десет година била задужена за постављање садашњег крова од шиндре, који минуле јесени није успео да издржи ударе ветра, који су достизали и до 180 километара на час. Сви ћошкови кровне конструкције тада су буквално били покидани, а однети су и читави делови шиндре, због чега је његова комплетна замена сада било једино решење.

Паралелно са овим радовима, Градски музеј Вршац, у чијој је Вршачка кула надлежности, припремаће прву сталну изложбену поставку, која би овом средњовековном здању требало да да нову димензију.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1017137/vrsa.....nstrukcije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

Слава села Нови Итебеј, у општини Житиште, одржава се од 6. до 8. августа, а обновљени Дом културе носиће име по писцу Ференцу Деаку, који је рођен у њему.

Истовремено центар села у којем је већинско становништво мађарске националности, као и чувена статуа Кошут Лајоша, биће декофисани специјалним цветним аранжманима.

- Прошлог лета пандемија корона вируса је све пореметила, нисмо одржали традиционалне Зимске сусрете, најстарији културни догађај на овим просторима, чији је један од оснивача био управо Ференц Деак - каже Жужана Јамбор, уз напомену да је Нови Итебеј учествовао у интернационалној манифестацији Цветна Мађарска и да је много младих било укључено у прављенке предивних цветних аранжмана, уређивању парка.

Јожеф Керекеш, председник Месне заједнице Нови Итебеј, присећајући се дана проведених са познатим писцем, нагласио је да је био веома поносан што је ту рођен и да је последње дане живота провео у родном селу.

- Показаћемо да нисмо и никада нећемо заборавиги Ференца Деака - истиче Керекеш,
истичући чињеницу да се више од 30 посто мештана иселило послесњих година и да се ти људи у Нови Итебеј враћају само за славу села и због тога је важно да се традицији сеоаког дана одржи.

Мештани Новог Итебеја поносни су на нову бициклистичку стазу, која ће их отварањем граничног прелаза директно повезато са суседном Румунијом, баш као и ревитализација реке Бегеј, који је сада у околини села много чистији и због тога су учестале акције уређења пешчане плаже и купалишта.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1017193/spom.....jegovo-ime

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

Нови Сад - О обнови Алмашког краја говрио је директор Завода за заштиту споменика култре града Новог Сада Мр Синиша Јокић.

"Једна ствар је обнова фасада и кровова што Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада већ ради.
Ми припремамо пројектно техничку документацију, урадили смо фантастичну кућу у Алмашкој 5, Златне Греде и настављамо у Ђорђа Рајковића и Трг Марије Трандафил" саопштио је директор Синиша Јокић.

Међутим, да би Алмашки крај постао права туристичка дестинација, додаје директор, мора се урадити прво инфраструктура, осмишљавање клупа, визуелних ефеката, осветљења, саобраћајна и туристичка сигнализација. Ту се налази 22 хектара и готово 6.5 километара улица.

"То је један изузетно обиман пројекат који подразумева да ви решите питање од канализације до кровова" рекао је директор Јокић.

Алмашки крај има објекте који су од посебне вредности, који су мање вредности и оних који немају вредност.

"Пројекат је вишегодишњи и велике су инвестиције у питању, и то не само домаће већ потенцијално и стране али он такође омогућава будућност не само објектима и грађанима који ту живе који ће бити репрезенти града у којем живе" закључио је директор Завода Јокић.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/obnova.....-projekat-(audio)_1257329.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Солуну први пут изложена и одећа наших ратника из Великог рата

Испуњена је, коначно, давна жеља грчког пуковника Василиса Николациоса и Представништва Републике Српске у Солуну да експонате о славној епопеји Срба у Великом рату, у овдашњем Војном музеју, употпуни и униформа српског војника.
Тако је, недавно, поставка у кући сећања на пробој Солунског фронта у коме је српска војска имала пресудну улогу, уз реплике униформи савезника, обогаћена и униформом српских јунака који су одавде кренули у јуриш за слободу окупиране отаџбине.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1017344/v.....-rata-foto

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Десићу код Шапца, откривени су остаци праисторијског светилишта. Облик праисторијског бедема у Поцерини који је изграђен каменим и коштаним алатом најсличнији је, кажу археолози, рондели у Енглеској, али је од Стоунхенџа старији више од 1.500 година. За овогодишња истраживања, на локалитету Шанчина, Министарство културе и информисања издвојило је 900.000 динара.

У Поцерској шуми, сваког лета чују се звуци ашова, будака, мотика и археолошког алата. На бедему који се најбоље може видети из ваздуха, и до којег се може доћи само пешке, ове године, откривени су делови палисадног рова са јамама од масивних дрвених стубова.

„Та дрвена палисада, ти бедеми, који се граде од земље и насипају око палисаде, то је оно што је овде посебно занимљиво и посебно интересантно, наравно, ту су и покретни археолошки налази на основу којих ми све ово датујемо, а датујемо негде у време краја каменог доба и почетка металног доба“, каже археолог Момир Церовић.

На локалитету Шанчина ...

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija.....erini.html

"Српски Стоунхенџ"??? Докле више ,наши вајни новинари дају овакве епитете?Зар нису могли једноставно написати "Светилиште Шанчине"?
Српски Марадона су својевремено писали за једног нашег фудбалера,Па за Миленковић Стефана,да је српски Паганини...српски к....,палац...
Ајде нека кажу Немци за неког њиховог талентованог тенисера немачки Ђоковић?Французи? или Енглези?
Никад то нећете чути од њих.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

Током радова на ископу за темељ потпорног зида на 10,78 километру трасе Моравског коридора у близини Варварина, у зони археолошког локалитета Бедем Маскаре, у подножју јужног бедема византијске тврђаве, откривено је пет гробних места, кажу у Коридорима Србије и додају да су прилагодили методологију извођења радова како би се заштитило то културно наслеђе.

У Коридорима наводе за Тањуг да се 12. јула приступило даљим археолошким истраживањима како би се тај простор што пре ослободио за наставак градње Моравског коридора, као и да се завршетак радова очекује до 26. јула.

Како су рекли, поменуте активности неће утицати на планирану динамику радова на Моравском коридору.

Коридори Србије су о откривању пет гробних места обавестили надлежну институцију Завод за заштиту споменика културе из Краљева и да је извршена привремена заштита налаза.
Завод за заштиту споменика културе из Краљева је донео меру заштитног археолошког ископавања у дужини од 30 метара.

Ауто-пут „на три Мораве“: Интензивни радови на Моравском коридору крајем маја

Коридори Србије су, на основу услова издатих од Завода за заштиту споменика културе из Краљева, обезбедили сву потребну пројектну документацију и прилагодили методологију извођења радова на археолошком локалитету Бедем Маскаре Варварин, како би се заштитило културно наслеђе Републике Србије.

https://www.krstarica.com/vesti/srbija/misteriozno.....-u-srbiji/

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

21. јула, на дан када је преминула чувена Жанка Стокић, у Дому културе у Раброву, њеном родном селу, биће отворена стална поставка фотографија из живота славне глумице.

Изложбу приређује Удружење грађана „Жанка Стокић“ из Раброва, на челу са председницом Светланом Кузмановић, у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије.

Изложба је продуцирана средствима добијеним од општине Кучево на конкурсу за финансирање програма од јавног интереса у 2020. години.

Простор за сталну поставку, чије је отварање заказано за 11 сати, уступила је Месна заједница „Јединство“ Раброво.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1018905/stal.....nke-stokic

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1529
 • Gde živiš: Karlmarksland

У селу Гребенац ,у ком је рођен велики српски песник Васко Попа, отворена етно-поставка румунске националности и то је једино село, на територији општине Бела Црква у ком су Румуни већинско становништво.
Зато је баш ту отворена прва етно поставка, која промовише културу и традицију живљења румунске националне мањине, а која ће бити део туристичке понуде те јужнобанатске варошице.

Удружење жена „Гребеначки мираз“, које је основано пре две године, добило је од локалне самоуправе стару банатску кућу са кухињом, оставом, дневном и спаваћом собом, коју су вредне мештанке вратиле у првобитно стање, те сада она служи на понос и селу и општини.

- Сав намештај и остале експонате за етно-поставку добиле смо од мештана Гребенца. Распоредиле смо их по саветима старијих жена, како бисмо на веродостојан начин дочарале дух прошлости и сачивале га за будуће генерације – истакла је председница удружења Александра Попа.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1019737/kuca.....ionalnosti

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 641 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 2 sakrivenih i 616 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksSE, babaroga, bojank, caesar, dac, Despot1, Dorcolac, dragon986, Drug pukovnik, Georgius, kolateralnasteta, Leonardo, Marko Marković, Mercury, miljannis, pein, Pohovani_00, repac, Sale.S, vathra, vukdra, zixmix