Dilucida intervalla Srbije

20

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

На траси Моравског коридора археолози истражују локалитет Конопљара недалеко од Крушевца

Група археолога из Археолошког института у Београду и Народног музеја у Крушевцу пронашла је праисторијску пећ, стару око 3.000 година, на локалитету Конопљара недалеко од града на Расини. Управо ту ће за неколико месеци проћи трака будућег Моравског коридора, а заштитна истраживања стручњаци раде да би детаљно документовали све налазе на јужној периферији некадашњег насеља где се живело од доба старчевачке културе (пре 8.000 година), па све до почетка 13. века.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/991871/na.....sevca-fotoRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1751

Beše i ovo može u ovu temu:
Od pre neki dan...
Naši genijalci srednjoškolci budući naučnici
Citat:Српски генијалци „покорили“ руски Ломоносов

Citat:Четворица српских генијалаца остварили су велики успех освојивши три сребрне и једну бронзану медаљу на 55. Међународној мендељејевској хемијској олимпијади, коју је организовао Департман за хемију московског државног универзитета Ломоносов. Тешки задаци написани на страном језику нису им били дорасли – кући су донели исти број медаља као и Кина.

https://rs.sputniknews.com/zivot/20210501112520738.....an-djuric/offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

Град Београд ће простор на Аутокоманди, на којем се налазе Топовске шупе, до краја године прогласити јавним и на њему изградити меморијални центар.
Град ће заједно са Јеврејском заједницом расписати конкурс за његово уређење и израду меморијала. Овде нису страдали само Јевреји, већ и Срби, почетком Другог светског рата баш ту су држани таоци које је немачки окупатор убијао.
https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/993929/inte.....ovske-supe

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ћићевац добила је 5,9 милиона динара од Министарства културе и информисања на конкурсу “Градови у фокусу” за велики пројекат “Врата Србије-Мојсињска Света Гора”.

Министарство ће учествовати у финансирању оснивања Завичајног музеја са 50.000 динара, постављању амбијанталног осветљења Куле Тодора од Сталаћа са 70.000, у реновирању мултифункционалне сале Народне библиотеке са 2,75 милиона, техничком опремању са 400.000 динара, док ће текуће одржавање крова подржати са 2,63 милиона динара.

Како се наводи између осталог у образложењу пројекта, Кула Тодора од Сталаћа је културно-историјски споменик из 14. века заштићен као споменик културе од великог значаја. Сматра се да је Кулу подигао кнез Лазар Хребељановић, на остацима античког града, као и цркву у близини од које је данас остало само звоно у црквеној порти. Трагичан крај Тодора од Сталаћа и његов љубе Јелице, описан је у песми “Смрт Војводе Пријезде”.

О значају Мојсињске Свете Горе чијем ће уређењу такође помоћи Министарство често се писало: некада је имала 77 цркава и манастира, а данас их је остало их 28. Верује се да су у 14.веку монаси синаита - следбеници светогорског монаха старца Исаије (помогао кнезу Лазару 1375. године при измирењу СПЦ и Цариградске патријаршије) подигли на десетине цркава. Отуда планине добијају назив Мала српска Света Гора у којој „ништа друго ниси могао чути до брујања звона и појања светих калуђера". Најстарија налазишта на простору Мојсињско-послонског комплекса потичу још из неолита (око 7.000 г.п.н.е.).

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/994361/podrs.....ona-dinara

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

После шест и по деценија део некадашње ограде испред здања Скупштине Краљевине Југославије у Београду, биће враћен 10. јуна из Охрида, специјалним транспортом, на "старо место" .
Ограда је на почетку владавине комунистичких власти, уклоњена и посебном одлуком уграђена у екстеријер Титове виле "Биљана" у Охриду.

Ово је јуче, за "Новости", потврдио охридски градоначелник Константин Георгиевски. Сачувани део ограде, како нам је рекао, је фрагмент дужине три до четири метра, који је био уграђен испред виле "Биљана" у граду подно Самуилове тврђаве.

Ограда за коју су историчари уметности и архитекте тврдили да је "очаравајућа", била је дуга око пола километра, а испред здања Скупштине у Београду постављена је 1936. године. Рађена је по пројекту чувеног архитекте Николаја Краснова.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/1000624/gra.....du-10-juna

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

Настављена археолошка истраживања на локалитету Оловине код Малог Зворника
Према тврдњама стручњака, Орловине су после Царичиног града други значајан археолошки локалитет у Србији, који сведочи о животу на овом простору у време владавине византијског цара Јустинијана и касније српског кнеза Часлава.

Истраживања указују да је реч о највећем граду који је за време своје владавине цар Јустинијан подигао на Балкану, а три и по века касније био је утврђени центар кнеза Часлава.

Када је откривен, истраживачи су били запрепашћени његовом величином од око 14 хектара, који сврстава овај комплекс у један од највећих рановизантијских градова на територији данашње Србије.

На овом важном налазишту пронађени су остаци утврђења из рановизантијског периода, из шестог века нове ере, као и остаци велике базилике и различити предмети драгоцени за проучавање историје тог доба. Осим тога, претходних година, у оквиру истраживања на истом локалитету пронађени су и остаци грађевина и други материјални остаци из раног средњег века.

Због изузетног значаја археолошког налазишта Орловине....

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1001741/i.....rnika-foto

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

НА територији Бојника стручњаци Народног музеја у Лесковцу евидентирали су чак 146 археолошких локалитета. Међу њима су заступљени налази од праисторијског, преко римског и рановизантијског периода до средњег века.

Као резултат истраживања, спроведеног током 2019. године, недавно је објављена монографија и документарни видео запис којима се презентују резултати овог пројекта под називом „Рекогносцирање археолошких налазишта на територији општине Бојник“.

Монографија о резултатима пројекта употпуњује археолошку слику о налазиштима Јабланичког округа. Теренско истраживање подржано је средствима надлежног министарства, док је штампање монографије финасирала лесковачка локална самоуправа.

Кратак документарни филм, настао на основу видео записа и фотографија са терена, доступан је на интернету, а монографија ће бити продавана у сувенирници овдашњег Народног музеја.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1002321/popi.....ta-bojniku

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

Најављена изградња туристичког комплекса који чува успомену на великог српског писца

Старо Врање из "Коштане" и "Нечисте крви" требало би да буде овековечено и сачувано за будућност у великом културно-туристичком комплексу који спаја прошлост и будућност града под Пржаром. Слично као Андрићград који чува успомену на нобеловца Иву Андрића и његово дело, Боринград би било место које чува сећање на јунаке Станковићевих драма и приповедака, на прохујалу епоху и Врање које све више нестаје под налетом савременог живота, али и да додатним садржајима граду подари нову туристичку перспективу.

Боринград се планира у горњем делу града, у насељу Тулбе и околини, где стари Врањанци у својим двориштима и баштама и даље чувају мирисе старих времена. Овде се налазе и симболи старог Врања, чувени Бели мост, познат и као "Мост љубави", црква Свете Петке, манастир Светог Николе, чесма "Ђеренка" и базен "Делфин". Сви они би требало да буду повезани у јединствени амбијент који ће очувати и новим генерацијама преносити аутентични дух старог Врања. Боринград би био идеално место за одржавање културних и других манифестација, за очување и промоцију Бориног дела и врањске градске песме.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1002844/vra.....skog-pisca

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

Пред капијом смо манастира посвећеног Светим архангелима Михаилу и Гаврилу, у народу познатом као Архангели, на само два и по километра од Призрена , задужбини цара Душана.

У кањону реке Бистрице, грађени су Архангели од 1343. до 1352. године, са гробном црквом цара Душана посвећеној Светим архангелима и Црквом Светог Николе. Кроз векове је манастир рушен, паљен, као што је опљачкан и у јуну 1999. и у мартовском погрому 2004. године.

Братство, које је тог марта чувао немачки Кфор и уз чију помоћ су евакуисани, већ у лето се вратило у манастирски комплекс. Почели су обнову, боравећи у контејнерима у манастирској порти, на голој ледини.

Поново смо у Архангелима, где смо последњи пут били 15. марта 2004. године, пред сами погром, када је мало шта наговештавало да ће два дана касније Архангели бити у пламену. Сада смо опет у Архангелима, где нас срдачно дочекује игуман Михаило (Тошић). Понудио нас је кафом, чајем и медом.

– Игумане, немамо благослов, али дођосмо – морадосмо да кажемо, на шта је игуман слегао раменима, благо се осмехнувши.

Љутња на оне који дају благослов пред миром оца Михаила одмах је спласнула. Чудесан мир и нама овлада, заборависмо на све што је претходило доласку.

– Послужите се – говорио је игуман Михаило у гостопримници новосаграђеног конака, уз саму цркву посвећену Светом Николи, у коју су већ, уз прописану дистанцу, улазили верници придошли из Лешка.

Седео је на троношцу, док смо се ми придошлице мешкољили, што је и приметио.

– Мени је овде добро, на овој столици – опет мирно, с блаженим смехом, ту у миру Архангела говорио је игуман Михаило, који нам намах, онако смирен, одагна све страхове, док је над Архангелима беснео ветар, праћен пљуском.

Напољу, два вучјака тек намах се огласише. Одјекну кањоном громки лавеж, ту где је у време цара Душана пролазио каравански пут, повезујући Скопље с Призреном, преко Качаника, Сиринићке и Средачке жупе.

На гробном месту Душана једноставно стоји урезано „гроб цара Душана”. И био је сахрањен ту, у Архангелима, где је оздравио после тешке болести, након чега је одлучио да на том месту подигне своју задужбину.

Сахрањен је у гробници у југозападном делу наоса Цркве Светих архангела, која је јединствено решење у српској архитектури. Како је вековима његово гробно место на мети вандала, 1927. његови посмртни остаци пренети су у Цркву Светог Марка у Београду.

Од 1998. Архангели су активан мушки манастир. Већ следеће године, по НАТО бомбардовању и повлачењу српске војске и полиције, припадници ОВК су спалили и опљачкали обновљени конак, а оца Харитона, једног од монаха, у Призрену су киднаповали. Његово обезглављено тело пронађено је у лето 2000. на призренском гробљу. Осакаћено тело покопано је у манастиру Црна река, где је почео монашки живот.

Конак је обновљен 2002. уз помоћ Срба из Средачке и Сиринићке жупе, па је забележено да се на прослави 650. годишњице манастира овде окупило око две хиљаде Срба. Ни тада екстремни Албанци нису мировали. Организовали су протесте у Призрену због њиховог доласка, а на тврђави Вишеград, изнад самог манастира одјекивале су експлозије.

Две године касније, поново је горео „Душанов конак”, запаљени су дуборезачка радионица, звоник, а плоча на гробници цара Душана је сломљена. Сама гробница је оскрнављена. Већ у јулу наредне године у Светим архангелима организована је прослава манастирске славе и 650. годишњица смрти цара Душана.

http://www.politika.rs/scc/clanak/480428/Zive-vask.....u-Bistrice

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1763
 • Gde živiš: Karlmarksland

Захваљујући одлуци локалне самоуправе, а на иницијативу овдашњих туристичких посленика, тунел из Другог светског рата испод Црквеног брда у центру Врњачке Бање који многи мештани називају и „Леров тунел“ постаће нова културно-историјска атракција престонице српског континенталног туризма.
Како сазнајемо у Туристичкој организацији Врњачке Бање, пројекат реконструкције са идејним решењима је већ израђен, а уколико не буде неких непредвиђених околности његова захтевна реализација требало би да буде завршена најкасније до наредне године.

- Након адаптације, тунел као нова туристичка атракција биће дугачак стотинак метара, обогаћен садржајима из историје Врњачке Бање. Посетиоци ће имати прилику да захваљујући изложеним макетама и предметима, јасно сагледају развој бање од римског периода, преко турске и немачке окупације, све до данас.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1003644/tune.....ckoj-banji

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 640 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 8 sakrivenih i 605 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel, awathorn, Brankoni, CheefCoach, crnitrn, darkangel, Doca, draggan, dule clio, Georgius, havoc995, Insan, Jovan Nenad, kybonacci, mane123, Oluj2.1, pavle_pzs, Pohovani_00, repac, sakota79, Snorks, sovanova95, Srki98, Vl veliki, yrraf, zodiac94, Živković