Dilucida intervalla Srbije

17

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Етно-музеј у породичној кући Костића у селу Надрљу приказује предмете које су стварале домаћице .
Черге, ткани ћилими, везени прслуци, чарапе и кецеље, наћве за мешење хлеба, кревет пуњен шашом, дрвене чиније, кашике и аван, само су део предмета које је породица Костић изложила у породичној кући у селу Надрљу, у општини Рековац.

Занимљиво је да су све рукотворине генерацијама стварале домаћице ове породице, а да су употребни предмети такође преношени с генерације на генерацију.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/969605/rukot.....e-domaciceRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Почела велика обнова средњовековне тврђаве Маглич у Ибарској клисури.
После готово четири деценије, крајем прошле године започета је прва фаза конзерваторско-рестаураторских радова на средњовековној тврђави Маглич у Ибарској клисури, недалеко од Краљева, у склопу редовног одржавања овог културног добра од изузетног значаја.

Оно што може да се види из подножја тврђаве, са леве обале Ибра, јер је бујица у јуну прошле године порушила једини мост, то је да су постављене скеле око три куле на западном зиду на којима ће, како сазнајемо, у првој фази бити обављени радови.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/969884/od.....oj-klisurioffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Удружење "Штранд" у Сивцу иницирало обнову споменика . Чланови УГ "Штранд" и Мото-клуба "Краљеви" из Сивца започели су велику акцију уређења оближњег засеока и излетишта Мали Стапар, смештеног на обалама Великог и Малог бачког канала.

Круна посла, како је најавио Александар Ћурић из удружења "Штранд", биће рестаурација споменика званог Царица на месту где се од Великог одваја Мали бачки канал.

Споменик је подигнут на камену темељцу положеном 1872. године, кад је почело копање Малог бачког канала, који је у почетку носио име цара Франца Јозефа, а касније краља Александра. Староседеоци повезују споменик са царицом Маријом Терезијом, али је његов назив Regina Pannonia - Краљица Панонија, и посвећен је, објашњава Ћурић, Панонији - богињи плодности.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/971370/caric.....-spomenika

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Код Смедерева пронађене кокине стене,изграђене од великог броја фосилних шкољки и пужева. Та стене носе назив кокине, саопштио је Музеј у Смедереву.
- Пре око пет милиона година, тадашње сланкасто језеро Панон, плавило је околне терене, остављајући за собом бројне разноврсне љуштурице водених мекушаца. Љуштурице су најчешће налажене поломљене и сведоци су повременог кретања по дну у зони плиме и осеке. Фосилно богатство водене фауне наводи на закључак да су животни услови у тадашњем језерском окружењу били веома повољни, кажу у Музеју.

Музеј у Смедереву, за сада, има 17 врсти фосилних пужева и шкољки из овог периода.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/972652/nadje.....kine-stene

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Почела је реконструкција једне од најлепших капија у Новом Саду. Реч је о капији старој три века, а налази се у Николајевској порти у Новом Саду.

Стара барокна капија из 1748. године, која се налази у Николајевској порти, на улазу у двориште Академије уметности за три месеца вратиће стари сјај.
Осим реконструкције барокне капије, Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада ради и на уређењу објеката у центру града, као и подграђа Петроварадина.

Како се наводи у пројекту, реконструкција капије у порти биће извршена у складу са изворним стањем и изгледом капије, врата и браварија ће бити израђена према оригиналним док ће се за саму реконструкцију користити искључиво материјали који су својим техничким карактеристикама намењени реновирању историјских објеката.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/rekons.....16530.html

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1704

Од пашњака до културне баштине: Ћилими као чувари српског трајања

Citat:Изложба фотографија „Ћилим – пут нити“ Станка Костића која је недавно отворена у Галерији науке и технике САНУ представља нам причу о изради ћилима - од узгајања оваца, прераде вуне и ткања до производње. Посетиоци ће моћи да виде и алат потребан за израду ћилима, као и саме ћилиме који чувају лепоту српске културе и трајања.

Citat:„Овде треба одати почаст спретности и инжењерском знању обичних људи, сељака који су направили разбој и женама, уметницама које су стварале шаре на ћилиму. Цела заједница, тј. породица учествовала је у изради ћилима. Ћилим је био скупа работа. Богати трговци су наручивали ћилима и за један су могли да купе комад земље. Што значи, да је то било економски исплативо“ тврди Костић који додаје да су раније жене бојиле нити природним бојама, а за то су користиле орахов лист, маслачак, што су после замениле индустријским бојама.

Citat:„Изложбу сам симболично назвао 'Пут нити', зато што се нити плету, преплићу се, како у српској митологији, тако и у словенском народу. Митолошка бића о којима сам слушао још у детињству биле су 'суђаје'. То су девојке налик вилама које плету конце живота и судбине људи. Слушајући те приче од старијих, мени су се као детету урезале у свест импресије како то изгледа“, каже за Спутњик аутор изложбе, фотограф Станко Костић.

https://rs.sputniknews.com/kultura/202103041124772.....-trajanja/


Galerija SANU
https://www.sanu.ac.rs/jedinice/galerija-nauke-i-tehnike-sanu/izlozbe/
ИЗЛОЖБА „ЋИЛИМ – ПУТ НИТИ“
ОД 1. ДО 20. МАРТА 2021. ГОДИНЕ

Mada mislim da zaslužuje stalnu postavku...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ајд`да видимо и то чудо...власт решила да чува културно наслеђе и баштину.. Bebee Dol

Влада Републике Србије усвојила је Предлог закона о музејској делатности, који ће обезбедити системски приступ и уређење области заштите покретних културних добара - музејске грађе на свеобухватан и сврсисходан начин.
Како се наводи у саопштењу Владе Србије, стварањем законског оквира обезбедиће се потпуна заштита и очување музејске грађе, као покретних културних добара, што ће истовремено утицати и на развој свести о њеној важности као делу културног наслеђа.
"На овај начин побољшаће се услови за рад музеја, како би се пуним капацитетом посветили заштити музејске грађе за коју су надлежни. Предвиђено је и пооштравање казнене политике која ће допринети заштити ових покретних културних добара. Предлогом закона јасно су дефинисане обавезе музеја, као и оснивача, регулисане су њихове централне и матичне функције, као и уређење територијалне надлежности у оквиру мреже музеја", додаје се у саопштењу.

Влада Србије донела је и одлуку о проглашењу старе и ретке библиотечке грађе за културно добро од изузетног значаја. Овом одлуком, 720 старих рукописних и штампаних књига насталих у периоду од 15. до 19. века, добило је највећу катогоризацију у погледу заштите.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drust.....nosti.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Објекат у Карађорђевом парку чуваће успомену на великог писца и сликара Моме Капора.
Неусловни стари објекат ЈКП "Зеленило Београд" тренутно нема намену, а биће уређен за потребе легата, којом ће управљати удовица покојног писца Љиљана. У њему ће се наћи сва Капорова заоставштина. Како су "Новости" писале, у легат ће бити премештен комплетан амбијент у коме је Капор живео и радио - његов атеље, слике, књиге, намештај, фотографије, документа. Ова поставка била би стално доступна јавности.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/974422/kapo.....ca-slikara

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

После 134 године преведена изузетна етнолошка књига посвећена српским обичајима у 19. веку , чији је аутор руски дипломата и полихистор Иван С. Јастребов.
Ово јединствено и једино сведочанство о српској култури и обичајима из јужних крајева објављено је у Санкт Петербургу 1886, а после 134 године и у Београду, као заједнички подухват "Службеног гласника", Удружења фолклориста Србије, и Косовскометохијског одбора Матице српске.

Књигу је са руског превела Весна Смиљанић Рангелов, а текст су приредили и написали поговор Валентина Питулић и Бошко Сувајџић. Јастребовљева књига из 19. века је изузетно актуелна и препуна новости, јер је Србима овај део културно-историјског памћења био ускраћен, из политичких разлога, током целог 20. века.

Неустрашиви истраживач је користећи статус руског дипломате проналазио Србе и помно бележио етнолошку грађу о њима, тамо где ниједан други страни хришћанин није могао да дође, у опасним граничним деловима умирућег Османског царства.Његово дело је двоструко значајно. Конзул Јастребов сведочи о верско-политичком притиску са циљем промене идентитета Срба и уништавања или присвајања њихове баштине, а етнолог Јастребов пажљиво и живописно документује српско културно наслеђе.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/974676/zave.....ma-19-veku

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Кула мотриља, симбол Новог Пазара, ускоро ће бити рестаурирана јер је локална самоуправа на тендеру изабрала београдску фирму која ће обавити радове.

Посао је вредан око 22,7 милиона динара, а реконструкцију куле, која је део Новопазарске твђаве и налази се на грбу града, финансираће Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

На тендеру за избор компаније која ће рестаурирати Мотриљу, која је деценијама у лошем стању и без икаквог одржавања, пристигла је и понуда конзорзијума београдских компанија.

Изабрана фирма је позната и по рестаурацији "Победника" на Калемегдану.
Радови на рестаурацији Куле мотриље требало би да трају око 120 дана, након чега ће она бити отворена за грађане.

Кула мотриља или Стара извидница саграђена је почетком 17. века, осмострана је и висока око 15 метара. Има четири пушкарнице или мушарабије.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/974876/simbo.....munikacije

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 849 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 5 sakrivenih i 803 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, _Rade, A.R.Chafee.Jr., aramis s, Atomski čoban, Bogoslov, Boris90, Buzdovan, cole77, crnitrn, cvrle312, dankisha, darios, DENIRO, Dimitrise93, Djokkinen, Dorcolac, Georgius, goxin, ibssa, ikan, jaeger, Krusarac, kybonacci, Lieutenant, MB120mm, mean_machine, mercedesamg, nemkea71, rovac, sevenino, Sr.Stat., Srki94, ssekir75, suton, Toni, VJ, Vlada1389, vladas87, vlvl, Warhawk