Dilucida intervalla Srbije

18

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Поклон Народној библиотеци Србије, уметничко наслеђе „прве даме“ српске илустрације.
У уторак у подне, биће уручен већи део заоставштине „прве даме“ српске илустрације Босиљке Кићевац-Поповић.

Уговор о поклону потписаће в. д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало и породица и законски наследници уметнице, ћерка Ана Поповић Бодрожа, виши кустос Куће легата, и син др Бојан Поповић, музејски саветник Галерије Фресака Народног музеја.


Заоставштина Босиљке Кићевац-Поповић у националној библиотеци бројаће око 730 оригиналних илустрација за 53 књиге; око 400 илустрованих часописа; око 40 илустрованих књига; 16 цртежа и акварела, 71 графику са разним темама (народне пословице, Београд, Дубровник); 30 екс-либриса; 26 каталога, позивница; триптих урамљених графика „Београд-панорама“ за просторије библиотеке и принт на платну „Београд“, 50 x 50 цм, урамљеног за просторије. На увид и коришћење биће достављени хемеротека уметнице, фототека, медијатека, различита документација, као и рукописи аутобиографије и поезије уметнице.

Босиљка Кићевац-Поповић (10. 8. 1932, Београд – 22. 12. 2016, Београд) илустровала је више од 170 књига за децу и омладину за издавачке куће из Србије, Југославије и света. Међу њима су бројне илустрације, у боји и црно-беле, и вињете за дечје читанке и уџбенике на којима смо одрастали, светске и народне бајке и приповетке, романе за децу и одрасле. Повремено или стално радила је илустрације за дечје часописе Змај, Полетарац, Политикин забавник, Микијев забавник, Кекец, Мали невен и др.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Откривена оригинална капија некадашње новосадске фабрике авиона "Икарус"

Нови Сад-Захваљујући истраживачким радом нашег суграђанина Бранка Радоњића, до Историјског архива града недавно је стигла вест да је у близини Саобраћајне школе "Пинки", откривена оригинална капија некадашње новосадске фабрике авиона "Икарус".

Почетком двадесетих година прошлог века, недуго након завршетка Првог светског рата, основана је прва српска фабрика аутомобила и авиона "Икарус". Након њеног затварања у Новом Саду 1927-е, она се сели у Земун. Захваљујући нашим истраживачима, пронађена је капија, као део њене заоштавштине у близини Сабораћајне школе "Пинки".

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/otkriv.....18789.htmloffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Библиотека "Живко Јевтић" из Багрдана ових дана добила је вредан поклон, коме се обрадовала многобројна читалачка публика.

Зоран Чекеревац из Београда донирао је библиотеци преко 250 књига вредних наслова, почев од класика, попут Ћопића, Ћосића и Јаковљевића, па до Толстоја, Перл Бака, Зилахија, Травена, Золе и много других.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/978105/bibli.....a-bagrdanu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Будући музеј ће чувати богато стакларско наслеђе града Параћина, а Гојковић је изјавила да јој је посебну пажњу скренуо овај пројекат који ће читаву државу учинити препознатљивом у региону, али и свету, будући да је Унеско одредио 2022. годину за годину стакла.

https://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/gojkovic-obisla-b.....21379.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

У очувању фолклорног блага и идентитета једног народа, осим игре, песме, обичаја, једнако важна улога припада очувању народне ношње. Борбу са времешним уникатним ношњама успешно води дугогодишњи фолклорни заљубљеник Драган Кубатов.
Кроз руке Сомборца Драгана Кубатова прошло је на стотине раритета, оригиналних изузетно вредних народних ношњи Војводине. Тако су сачуване столетне лионске свиле и од зуба времена отргнуте бројне скупоцености и фолклорни уникатни предмети. А све је почело од жеље да сачува прабакин плишани прслук.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/ocuvanje-.....ne-nosnje-(audio)_1221513.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

ТРАКТОРИ олдтајмери и друге пољопривредне машине старе и по готово два века, парна машина, аутомобили, "кинески полицајац", али и фигура смрти...

Сви ови експонати у дворишту Мирка Пауновића (60) из Проштинца код Свилајнца права су атракција, па многобројни пролазници свраћају да би се фотографисали. "Попис" каже да има осам трактора олдтајмера, пет-шест аутомобила марке "опел олимпија", петролејски мотор, али и колекцију старих радио-апарата, тв пријемника, емајлираних табли... Иако засигурно нема највише ових врста старина, Пауновићеви експонати се, од осталих, издвајају се по разноврсности и години производње.

- Најдражи ми је трактор "ланц булдог", који је мој отац Никола у Немачкој купио први у Поморавском округу, далеке 1939. године. Њега су партизани конфисковали, иако је деда Јоксим Ћосић Јанковић, који је преко шпекулативне радње у Свилајнцу откупљивао пољопривредне производе, плаћао и већи откуп него што је држава тражила. Трактор је био код задруге у Марковцу, па у Старом Селу. На крају сам га пре 28 година пронашао код трговца из околине Жабара. Иако је стајао на ђубришту, па је амонијак учинио своје, откупио сам га за 4.200 ондашњих немачких марака. Такав трактор данас, зависно од стања, кошта од 700 до 70.000 евра - прича нам Пауновић, који напамет зна карактеристике готово свих трактора.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/980726/st.....hanizacije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

Нова изложбена поставка Завичајног музеја Жупе у Александровцу биће отворена у септембру, а тренутно се ради прва велика реконструкција ове музејске установе од оснивања 1991. године.

Унутрашњост зграде која је смештена у кући попа Марка од 380 квадрата, ових дана је практично право градилиште: сређују се сви зидови, замењују подови, плочице, уграђује нова столарија, електроинсталација, спуштају се плафони, израђује нов депо и конзерваторска радионица.

- Потом следи постављање нових полица и мобилијара, као и поставке која ће садржати око 1.000 вредних експоната, до сада чуваних у поткровљу музеја и у делу Дома културе - каже историчар Иван Брборић, директор Завичајног музеја Жупе.

- Цео пројекат ради се по најновијим стандардима, са свим пратећим елементима, попут регулације влажности ваздуха, постављања видео-надзора.

На изради синопсиса изложбе ангажовали су се и многи стручњаци и уметници пореклом из жупских крајева. У фокусу поставке биће недавно конзервирана и рестаурирана праисторијска фигурина "Вита", нађена на локалитету Витковачко поље, која датира из периода од од 5500. до 4750. г.п.н.е, као и фигурине нађене пре пола века на истом локалитету "Лејди оф Александровац", "Мадам де Витково" и "Венус де Жупа"...
https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/982819/dom-.....ksandrovcu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

У згради прве апотеке у Вршцу отворена поставка посвећена фармацији.Ова изложба јединствена је и по томе што је приређена у аутентичном простору прве апотеке у Вршцу, основане давне 1784. године у згради коју данас зову "Апотека на степеницама", а која већ пет деценија представља депанданс Градског музеја.

Ово репрезентативно здање из 18. века једно је од ретких у нашој земљи, ако не и једино, које је опстало више од два века, а да му није промењен ни првобитни изглед, ни намена. Истина, ту се од 1971. више не производе и не продају лекови и други фармацеутски производи, али се зато као музејски експонати чувају бројни раритетни предмети, лабораторијски прибор, стара документација и оригинални намештај, који су ту остали као заоставштина свих седморо власника апотеке.

У "Апотеци на степеницама" некада је била стална поставка слика Паје Јовановића, која је пре три године премештена у зграду "Конкордије". Од тада је ту своје место, осим фармацеутске поставке, нашла и богата природњачка збирка вршачког музеја, у којој се налазе животиње препариране пре сто година.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/983167/is.....-farmaciji

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

После седамнаест година поново излази чувени књижевни часопис за децу

Легендарни књижевни часопис за децу "Змај" постојао је пуних пола века, све до 2003. године да би данас, седамнаест година касније, доживео поновно "буђење" и започео нови живот.

Удружењу младих књижевника Србије припала је та велика част и указано поверење да обнови и настави дугогодишњу светлу традицију једног од најпознатијих листова за најмлађе.

Тако, уз подршку Миле Алечковић, ћерке једног од оснивача часописа - чувене Мире Алечковић, млади тим Удружења наставља рад славних наших поета попут Десанке Максимовић, Драгана Лукића, Арсена Диклића, Александра Вуча, Оскара Давича и многих других, крећући у нове подухвате стазом коју су уцртала све сама најблиставија пера.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/984499/budj.....sopis-decu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Опову се обележава 50 година галерије "Јован Поповић" која је од свог оснивања прави културни феномен на чијем изгледу и програмима би становницима ове најмање јужнобанатске општине могле позавидети много веће средине.

Пре пола века у центру Опова изграђена је галерија несвакидашњег облика. За њен изглед, који подсећа на римску галију, заслужне су архитекте Спасоје Крунић и Милорад Бербаков а изградњу су делимично финасирали житељи овог места. Назив је добила по имену угледног сликара 19. века Јована Поповића, рођеног у Опову. За оснивање галерије најзаслужнији су директор дома културе Велибор Поповић и Никола Кусовац тадашњи кустос Народног музеја који се присећа како је дошло до њеног отварања.

Фонд броји око 1300 различитих експоната више од 250 аутора међу којима су Оља Ивањицки, Коста Брадић, Стојан Трумић и велики број египатских, руских, украјинских, шпанских аутора и добар део представника наивне уметности.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/banat/u-opovu-k.....27296.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 597 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 2 sakrivenih i 573 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: branko7, Brot, cenejac111, dane007, dragoljub11987, Fog of War, GreenMan, Insan, Kaneda, Kibice, manda87, mane123, Mixelotti, Oluj2.1, Rumba King, sabros, Snorks, sovanova95, Srki98, Stanlio, zixmix, zogi036