Dilucida intervalla Srbije

14

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Вршчани посматрали излазак сунца из мистичних кругова код Ватина.
Чланови удружења „Феликс Милекер“ из Вршца традиционално су на зимску краткодневницу, 21. децембра, из мистичних кругова код вршачког села Ватин, чији настанак још није званично утврђен, посматрали излазак сунца у односу на Вршачке планине.

Први пут то су урадили пре пет година, на предлог универзитетских професора из Румуније, када су дошли до сензационалног открића. Видели су сунце како се рађа тачно у подножју планине, са леве стране, и, пратећи линију брда, пење до највишег врха. Исти призор затекао их је сваки пут до сада, па и јуче.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/947524/trad.....kod-vatina

Ваљда се неће неко досетити,да преоре овај "древни календар"Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Легат Миодрага Зечевића,са хиљаде страница докумената о југословенским заробљеницима у Гулагу, чистки либерала 1972. године, доношењу устава 1974, паду Александра Ранковића и другим значајним догађајима из друге половине XX века у нашој земљи, стигао је у Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ .
Миодраг Зечевић (1930-2015), био је познат као најмлађи партизан у Шумадији, човек ком су у Другом светском рату заклани мајка и отац, председник СУБНОР-а Србије, дипломирани правник са правосудним и адовкатским испитом, дугогодишњи професор на Факултету политичких наука.

- Биографски институт САД одао је признање Зечевићу и 2012. прогласио га за личност године, због изванредних достигнућа у области права и историје.
- Интернационални биографски центар у Кембриџу га је 2009. уврстио у две хиљаде најистакнутијих интелектуалаца у XXИ веку.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/948099/lega.....ima-gulaguoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Општина Бајина Башта расписала тендер за подизање Солотника.
Утврђење Солотник, тајновито чак и за мештане околних села, од очију радозналаца добро скривено на источним обронцима Таре, биће обновљено старинским техникама градње.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/948540/obnov.....-solotnika

Претпоставља се да је Солотник, који се у историјским списима нигде не спомиње, на стеновитом узвишењу изградио непознати властелин у време пада деспотовине под турску власт 1459. године. Верује се да је сазидан због заштите рудника соли и злата у околним селима, као и због обезбеђивања пута од Вишеграда ка Ужицу.
У непосредној близини има остатака келтских и римљанских насеобина, а у самом Солотнку археолошка истраживања никада нису спроведена. То у животу одржава легенду, према којој је негде уз тврђаву закопано благо, до данас неоткривено. Извесно је да би грађевински радови могли открити материјалне остатке из времена градње утврђења.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Упркос ситуацији, успели смо да испунимо план обележавања нашег 30. рођендана. Отворили смо виртуелну изложбу „Возом кроз Словенију” и прикупили материјал за фото-монографију „165 година железнице у Војводини”, која ће бити преведена на немачки, енглески и мађарски језик. Обогатили смо и сталну поставку фотографија са банатских пруга, које су изложене у чекаоници станице „Варош” – с поносом истиче новинар и публициста Јосип Вебер, председник панчевачког Клуба љубитеља железнице. Како истиче, „шлаг на торти” је реновирање композиције воза на отвореном, чему су се предано посветили.

Клуб на чијем је челу броји тридесетак чланова и око стотину симпатизера. Састају се у простору некадашње чекаонице железничке станице Панчево на Тамишу, где се може разгледати стална поставка фотографија, експоната, макета возова. Често их посећују ђачке екскурзије и групе ученика из европских земаља.

С радом су почели у априлу 1990, рестаурацијом вагона и локомотиве у одељењу улазног колосека Железничког музеја у Пожеги. Уследила је интензивна сарадња с ЖТП „Београд” и Саобраћајним институтом ЦИП, с којима су реализовали низ активности и акција широм Србије....

http://www.politika.rs/scc/clanak/469644/Zaljubljenici-u-zeleznicu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Парк скулптура у Јасенову, селу код Беле Цркве, засијаће новим сјајем, јер радници увелико праве нове стазе између великих дрвених скулптура, насталих у оквиру Међународне вајарске колоније.

Захваљујући лепом времену, претходна два месеца постављали су ивичњаке укупне дужине 180 метара, који сада формирају коначан изглед парка, у ком се на бетонским постаментима налази 45 скулптура.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/950721/sredj.....jos-figura

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Обнова зграде Команде ратног ваздухопловства у Главној улици у Земуну, која се чека већ две деценије, требало би да почне у другој половини ове године.
Након што су НАТО бомбе 1999. године оштетиле велелепно здање, дело архитекте Драгише Брашована које је саграђено 1935. године, надлежни за санцију зграде Команде ратног ваздухопловства, годинама су окретали главу од решења овог проблема, због чега је зграда данас у запуштеном и веома лошем стању. Иницијатива за "давање сјаја" овој земунској лепотици потекла је од градских челника током прошле године.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/950906/dogo.....est-meseci

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Град Пирот купује драгоцену уметничку колекцију некадашњег Првог маја.
-Још од прве приватизације били смо као локална власт заинтересовани за уметничку збирку "Првог маја". Код тадашњег руководства није било разумевања, али ми никад нисмо одустали од куповине вредне збирке. Сва дела су пописана и према некоим проценама почетна цена заједно са стадионом односно Хотелом "Стадуион биће око 250.000 евра у динарској противвредности. Из огромне колекције смо већ узели три скулптуре које смо поставили у центру града, а од колекције ће у фабрици остати само мозаици који не могу да се дислоцирају.

Иначе, уметничку збирку "Првог маја" својевремено је пописала Радмила Влатковић, историчар уметности и директор пиротске галерије "Чедомир Крстић.

Колекција је почела да се формира половином прошлог века, тачније од 1968. до 1978. године и чини је 174 уметничких дела:слике, скулптура,графика, мозаика, витража, фонатана.... Компанија је тада била на врхунцу економске моћи, па су се у кругу и унутрашњости фабрике нашла дела Јована Солдатовића, Душана Џамоње, Јована Кратохвила, Јапанца Кенгира Унзуме, Гаспара Де Јаге, али и Саве Стојкова,Николе Граовца, Лазара Вујаклије, Зуке Џумхура, Радомира Антића, Недељка Гвозденовића,Младена Србиновића, Пеђе Милосављевића, Стојана Ћелића, Танасија Стојића, као и пиротских аутора Петра Ђорђевића, Александра Алексића Соске, Божидара Продановића....

Са колекцијом од 11 мозаика, 35 скулптура, једним витражом, 15 таписерија, многобројјним сликама и графикама, ово је једна од најдрагоценијих колекција у целој Србији, а што се фабрика тиче убедљиво највећа. Неколико значајних остварења, изгорело је у пожару који се средином деведесетих догодио у толико помињаниој фабрици.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/951356/sacuv.....adion-foto

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Кредит Развојне банке Савета Европе за културне пројекте . Да би отпочела радове на просторима значајним за развој културе у нашој земљи, Република Србија потписала је споразум са Развојном банком Савета Европе.

Тим уговором су обезбеђена бесповратна средства у висини од 400.000 евра. Новац је намењен за припрему активности за улагање у инфраструктурне културне и креативне пројекте у Србији.

Бесповратна средства биће утрошена за реализацију студија предизводљивости и изводљивости, техничке оправданости и конкурса за извођачке пројекте за три главна културна пројекта у Београду...
https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/955002/tesl.....e-projekte

Мало ми нејасно.Наслов каже кредит,а у тексту пише бесповратна средства?!

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1439

Citat:Бесповратна средства биће утрошена за реализацију студија предизводљивости и изводљивости, техничке оправданости и конкурса за извођачке пројекте за три главна културна пројекта у Београду...
Na šta se troši 400000evra na studiju o izvodljivosti i tehničku opravdanost konkursa?
Jebali ih s oproštenjem, više ti izrazi i fraze kojima ne ispadaju pametni ič, već samo komplikuju i odugovlače
Treba da se ulože na konkrertni projekat, obnovu, restauraciju itd. a ne na studije. Da li je moguće da mi ne znamo bez studija, tendera ovog onog, u šta treba da se uloži novac.
Kilavo je to prekilavo, i gubljenje i vremena i novca...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 746 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 5 sakrivenih i 715 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Atomski čoban, babaroga, Botovac, dragoljub11987, Drug pukovnik, FOX, GreenMan, ILGromovnik, Jester, Kaplar2, kunktator, ljuba, mercedesamg, mfranjic, MikeHammer, nikolaus112, Njemac, repac, scimitar19, Skywhaler, stegonosa, Toni, vlvl, voja64