Dilucida intervalla Srbije

11

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: Karlmarksland

Прво издање романа "Поп Ћира и поп Спира" Стевана Сремца, из 1898. године, и једно старо издање "Нечисте крви" Борисава Станковића, из 1910. године, стигла су, уз још нека издања, у Удружење грађана за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", од једног дародавца из Београда.

Књиге су допутовале у специјалним кутијама, које је израдио познати примењени уметник Александар Ћеклић, и наћи ће се на полицама "Адлигатовог" Музеја српске књижевности и Музеја књиге, на Бањици.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/928778/prvo.....-veka-fotoRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: Karlmarksland

Поводом 250 година од доласка Словака у Нову Пазову у овом месту је отворена етнолошка збирка са невероватним предметима.
Синоним за Словаке је живописна ношња, а поред прелепих шарених сукања и капица у Завичајној кући народног хероја Јанка Чмелика у Старој Пазови може се видети 2000 оргиналних предмета који су припадали Словацима, али и Србима у овом месту.
Ово је највећа словачка етнолошка збирка сакупљена на једном месту, а поставку је организовала Туристичка организација општине Стара Пазова у сарадњи са Завичајним музејом у Руми. Посетиоци могу да виде не само најстарију ношњу с краја 19. века него и да пробају надлацку - словачку крофну са сиром или посуту маком!

https://www.magazin.novosti.rs/sr/putovanja/destin.....ka/1390233offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: Karlmarksland

Открића на Повлену и у кањону реке Градац мењају слику националне прошлости.
Управо окончана истраживања античке и преднемањићке српске куле на Ћелијском брду изнад клисуре реке Градац, као и тврђаве и цркве у повленском Таору, дала су нове, значајне податке, о прошлости Србије.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/929342/mi.....-proslosti

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: Karlmarksland

Напокон...
Завршена и последња фаза пројекта уноса непокретног наслеђа стручних тимова Завода за заштиту споменика .
Израдом мапа Гроцке, Барајева, Чукарице, Раковице и Обреновца, суграђанима је у дигиталном издању доступан увид у локалну културну баштину.
Под ингеренцијом Завода за заштиту споменика културе града Београда су они јавни споменици који су утврђени за културна добра, или се налазе у целинама које су под заштитом. Укупно је 435 културних добара и 171 добро под претходном заштитом.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/929445/mapi.....-spomenika

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: Karlmarksland

ЗДАЊЕ у Француској улици на броју 21 на Дорћолу, у ком је живео Никола Пашић, политичар и некадашњи председник Владе Краљевине Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, и оснивач радикалне странке, после много деценија напокон ће добити обновљену фасаду.

Дугогодишња жеља Пашићевих наследника да је претворе у спомен-дом, упркос томе што није у њиховом власништву, није услишена. Објекат је четврт века био неусељен, задесила га је судбина и многих других некадашњих домова битних историјских личности Србије.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/930089/pasi.....ncuskoj-21

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Михајловцу код Неготина почели су конзерваторско-рестаураторски радови на архитектонским структурама касноантичког утврђења Мора Вагеи.
Реч је о утврђењу, димензија 18,5 са 18,5 метара на некадашњој левој обали Каменичког потока, код самог његовог ушћа у Дунав, изграђеним крајем трећег и почетком четвртог века наше ере, а обновљеним у шестом веку.

Мора Вагеи, четвороугаоно утврђење налазило се на тадашњем римском путу Егета – Аквис и једно је од утврђења дуж Римске војне границе на Дунаву у Србији који се налази на прелиминарној Листи светске баштине.

Утврђење Мора Вагеи, али и археолошко налазиште Ћетаће у Радујевцу код Неготина, као и кладовска налазишта Гламија у Рткову и Егета у Брзој Паланци су и део пројекта регоносцирања десне обале Дунава од Прахова до Кладова, али и уређења пројеката рашчишћавања и уређивања и презентације који су спроведени у периоду од 2016. до прошле године.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/930618/ocuv.....mora-vagei

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1082
 • Gde živiš: Karlmarksland

Мајсторски живопис средњовековног манастирчића Ђурине ћелије који су археолози ископали из сипара у нескладу је са скромним боравиштем монаха пустињака у скровитој шумској клисури на Руднику, сматрају стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе.

Они су управо завршили двомесечни подухват обнове фресака које су се, када су ...

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/932037/fres.....ra-rudniku

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1452

U Galeriji SANU,
Izložba o provom srpskom hirurgu školovanom doktoru, piscu, profesoru, ministru, čoveku koji se bavio opštom kulturom i unapređenjem života svog naroda,
pukovniku dr Vladanu Đorđeviću.
Izloba traje do 13. decembra.

https://rs.sputniknews.com/kultura/202011021123728.....riji-sanu/

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1452

Nije nova vest al je vredna spomena
Vest od pre dva meseca
https://www.blic.rs/kultura/pocinje-ulaganje-u-arh.....pi/9w92j2m
Odnosi se na na ulaganje u arheološki lokalitet vinčanske kulture.

Za pohvalu je takođe i vodič, arheolog, kroz postavku, njegovo edukativno, i zanimljivo izlaganje o našem praistorijskom čoveku i njegovom načinu života. I koliko se kao društveno biće ustvari razlikuje od danas savremenog čoveka, uslovno rečeno savremenog, jer je sve radio za dobrobit svoje zajednice.
Negativno je što uz put do arheološkog nalazišta, nema nikakvih oznaka osim na centru Vinče gde stoji tabla, tako da je prava avantura naročito strancu doći do tamo. Takođe nema suvenira kao što su magneti, replika stare grnčarije i figurica kao figure Velike majke isl., i informatora. Nadam se da je takvo stanje trenutno.
Uz to ne treba zaboraviti svratiti i kao jednu celinu zaokružiti sa Malim Dunavom, imanjem o kome brinu volonteri Poljoprivrednog fakulteta.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1452

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu,
juče je obeležio 70 godina svog postojanja...

Citat:Пролазећи кроз различите фазе са истим задатком да штити, сакупља, научно обрађује, афирмише и публикује изванредно богату област српског културног наслеђа, Музеј је дошао до збирке од 37.000 предмета.

Izložba će biti otvorena od 12. novembra do 31. decembra o.g.

Citat:Широк дијапазон делатности, разнородност колекција, као и различите манифестације, изложбе, личности и догађаји, који су обележили седам деценија Музеја примењене уметности, моћи ће од 12. новембра до 31. децембра да се виде и на изложби припремљеној поводом овог значајног јубилеја.

Kao i u većini slučajeva, prostor je taj koji je problem..

Citat:Музеј примењене уметности основан са идејом да штити, чува, афирмише, сакупља пре свега средњовековну примењену уметност код Срба, али је он проширио своју делатност и окренуо се и савременој сцени, те је његов даљи задатак да све то сачува и настави да се развија у складу са захтевима нове музеологије.

Препрека ка томе је простор, као највећи проблем са којим се Музеј последњих година суочава.


https://rs.sputniknews.com/kultura/202011061123800.....-nasledja/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 440 korisnika na forumu :: 0 registrovanih, 1 sakriven i 439 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Nema