Dilucida intervalla Srbije

15

Dilucida intervalla Srbije

online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

- С поносом могу да кажем да су све процедуре окончане и да смо у буџету обезбедили 5,5 милиона динара за радове. Потребно је да пре почетка грађевинске сезоне изаберемо извођаче радова. Реч је о специфичној грађевини тако да грађевински морају да имају специјалне референце али верујем да ће се на територији Србије наћи такви - каже Милисав Филиповић, председник Општине Гаџин Хан који очекује да у току ове године кућа, односно музеј буде отворен за посетиоце и поштоваоце лика и дела Драгутина Матића.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/957068/nece-.....a-majstoreRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

ПОРТРЕТ Чедомиља Мијатовића, једног од првих 16 академика Српске краљевске академије и њеног другог председника, утемељивача Народне банке Србије, шестоструког српског министра финансија, вишеструког министра иностраних дела, и дугогодишњег посланика Краљевине Србије у Уједињеном краљевству, који је оставио неизбрисив печат и на британско-српске односе, однедавно краси здање наше амбасаде у Лондону.

Портрет у готово у природној величини, рад индијског уметника Џехангира Ардешира Лалкаке(1884-1967)откупио је и донирао амабасади угледни британски адвокат српског порекла Петар Орлић. Више деценија ова слика се налазила код Мајкла Тавенора, старешине катедрале у Херфорду, који ју је на поклон добио од кћерке Чедомиља Мијатовића - Милице Прајор. Реч је о ћерки из другог брака, са Енглескињом Ејде Прајор, која је скромно живела у предграђу Лондона, а Тавенор јој је помагао као свештеник англиканске цркве у Илингу.
Заузврат му је поклонила портрет свог оца из 1912. кодине. Иначе, урна са пепелом Чедомиља Мијатовића, који је умро 1932. завршила је у амбасади Краљевине Југославије у Лондону током Другог светског рата, али је потом изгубљена, док је његов архив изгорео у пожару у Лондону, пред Први светски рат, па је ова слика једна од ретких сачуваних сведочанстава из његовог живота.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/962061/slik.....mijatovicaonline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

ПРВИ пут у историји Србија добија свеобухватну визуелну причу о својој баштини на Косову и Метохији захваљујући "Филмским новостима".

Досад је снимљено 189 локација, од највећих манастира, владарских задужбина Немањића, до заборављених црквишта, данас гомила камена у које су варварским разарањем претворени средњовековни српски храмови.

Подухват "Филмских новости" велика је битка за истину о Србима, јер су косовски Албанци, уз огромну финансијску и медијску подршку њима наклоњених земаља почели да снимају и филмове у којима српску баштину присвајају као своју.

Да је реч о наставку рата против Срба медијским оружјем, говори податак да је буџет албанских кривoворитеља историје два и по пута већи од оног које имају "Филмске новости".

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/963769/ru.....sledja-kim

online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Млади инжењер Милан Ристић у Сврљигу има јединствену колекцију врло старих народних одевних предмета.
ЋУРДИЈА и каица - свечана хаљина и капа за невесту из 19. века, сукње, јелеци, кецеље, тканице и мараме, тек су делић богате колекције Милана Ристића (28) из Сврљига.

А осим што их прикупља и чува, овај млади инжењер модног дизајна, и ручно израђује делове народне ношње овог краја из најстаријих времена.
Више од 1.500 делова народних ношњи, Милан је прикупио обилазећи сврљишка села...

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/963025/ku.....dmeta-foto

На жалост,за овакве великане,нема пара у државној каси.Камо среће,да добија субвенције за очување народне баштине.Битно је ,да су се нашле паре за превоз шабана државним авионом и да зорица брунцлик прима националну пензију.

online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Локалитет Гомолава уз саму обалу Саве у Хртковцима код Руме добија археолошки парк .
Осим што ће знатно допринети развоју туризма овог краја, омогућиће и наставак даљег истраживања које је прекинуто пре две године. Будући парк омогућио би посетиоцима да виде како су људи живели на овим просторима од доба неолита, кроз све праисторијске периоде, па све до римског и средњовековног доба.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/964006/doziv.....loski-park

online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

После гомиле пропуста властодржаца,у области културе мог града,ево нешто лепо за промену.Мада је број од хиљаду књига поражавајући,ал ајд..

У ЦЕНТРУ за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“ у Крагујевцу данас је отворена библиотека за особе са инвалидитетом, а корисници могу бити и остали грађани.
Ова библиотека је огранак Народне библиотеке „Вук Караџић“, за сада има више од 1.ооо књига, класичних, на Брајевом писму и звучних,а најављено је да ће у наредном периоду број наслова бити утростручен.
Отварање ове библиотеке је плод сарадње Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Спортско привредног друштва „Раднички“,под чијом је ингеренцијом СЦ „Искра“.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/964014/otvor.....trostrucen

online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Вршачки СУБНОР обнавља сва 123 спомен-обележја из Другог светског рата .
Уз подршку локалне самоуправе, ангажовали су архитекту који је пописао и фотографисао сва спомен-обележја и дао предлог како их треба рестаурирати.

На основу тога, крајем прошле године су постављене нове мермерне плоче на постаментима биста народних хероја Живе Јовановића и Саве Мунћана у Градском парку, које су од старости почеле да отпадају.

Офарбана су и слова на спомен-плочи на кући у Павлишу, у којој су 1942. убијени Жарко Зрењанин и Страхиња Стефановић, док је споменик ослободиоцима села Потпорањ очишћен од корова, а околна ограда обновљена...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/964468/cuvaj.....tskog-rata

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1439

Сретен Стојановић: Уметник који је овековечио слободни дух свог народа

Citat:Народни музеј у Београду обележава Дан државности Републике Србије, изложбом „Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала“, која представља опус уметника чије скулптуре чине упечатљив визуелни део идентитета српске и југословенске уметности 20. века.

Izložba traje do 11.04.2021. godine

online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

У организацији Народног музеја у Аранђеловцу, у склопу Сретењских свечаности и поводом 40 година рада ове културне институције, отворена је изложба „Када је занат био златан” аутора Лиле Дробац Крстић, кустоса етнолога. Циљ поставке је да се посетиоцима свих узраста, кроз интерактивну презентацију, приближе вештине старих аранђеловачких занатлија. Део изложбе може да се погледа и онлајн, преузимањем апликације са гуглове плеј продавнице.

– Поставка и каталог су резултат вишедеценијских теренских истраживања старих заната која су подразумевала научноистраживачки рад, бележење казивања занатлија, прикупљање оригиналних мајсторских и калфенских писама и фотографија, фотографисање in situ, то јест, на месту израде – у занатским радионицама, на вашарима и пијацама и у парку Буковичке бање, где су производи продавани.

Представљено је 16 заната...

http://www.politika.rs/scc/clanak/473082/Kad-je-zanat-bio-zlata-vredan

online
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1053
 • Gde živiš: Karlmarksland

Почиње изградња моста у селу Кацапун ка манастиру Светог пророка Илије. Мост ће имати превој од седам метара. На овај начин биће решен вишедеценијски проблем који ће мештани овог села и бројни посетиоци и манастира.
Наиме током јесени или зиме стари мостић је био непроходан па се дешавало да монаштво буде одсечено из света.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/965643/konac.....capun-foto

Манастир Светог пророка Илије смештен је десетак километара југозападно од Владичиног Хана, недалеко од села Кацапуна. Саграђен је на малом платоу, на самом почетку клисуре Лепеничке.Поред манастирске цркве био је изграђен и конак. Нажалост, стари конак се срушио под зубом времена.

Скромна архитектура карактеристична за почетак 15. века,демантује предања,да су манастир подигли Немањићи.Живопис у манастиру је карактеристичан за почетак 17. века, када су је обновили локални сељаци и њихови саветници.О свом распореду, иконографским одликама и ликовним квалитетима, живопис не излази из оквира српског сликарства из првих деценија 17. века, сликарства неуких зографа.

У манастиру данас живи само један монах — отац Серафим. Манастир се налази на 700 метара надморске висине и има велико природно и духовно богатство око себе. Има поток који протиче поред самог конака и манастира, који се зове Топлица. Некада је дуж реке Топлице било 20 млинова. Вода је чиста, а то доказује постојање ракова и речног света.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 784 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 5 sakrivenih i 752 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amstel2, Atomski čoban, avtomoto, bato, BlackPhantom, Botovac, Dimitrise93, dragon986, FOX, Gama, ivan979, kolateralnasteta, kunktator, KUZMAR, kybonacci, Marko Marković, mercedesamg, nadjas_515, Njemac, Pakito93, Panter, ruma, Sr.Stat., wolverined4, Zerajic