Na današnji dan

21

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1785. године умро је српски писац Захарија Стефановић Орфелин, један од најпросвећенијих Срба 18. века. Био је историчар, богослов, издавач, преводилац, калиграф и бакрорезац, лексикограф, чак ботаничар и фармацеут. Рођен је 1726. у Вуковару, школовао се у Будиму, Бечу и Венецији где је и радио као коректор српских књига. Писао је поезију (најпознатија поема "Плач Сербији"), најзначајније његово књижевно историографско дело је "Живот Петра Великог". Један је од првих српских калиграфа и картографа. Израдио је низ прелепих барокних бакрореза, с духовно националном тематиком. Радио је и грбовнике, ликовна решења за књиге, портрете, пејзаже и алегоријске фигуре, што је делимично публиковано 1778. у делу "Калиграфија" - након чега постаје члан бечке Уметничке академије. Аутор је једног "Вечног календара" у којем се први пут у Срба помиње астрономија као наука. Писац је и прве познате српске књиге о винима "Искусни подрумар" у којој је описана техника справљања вина и подрумарства. Поседовао је, за своје време, огромну личну библиотеку од више хиљада наслова. Значај укупног Орфелиновог дела за српску културу је немерљив.

1922 - Рођена је Ирена Грицкат-Радуловић, српски филолог, лексикограф, историчар језика, члан САНУ. Била је научни саветник Института за српски језик и начелник Археографског одељења Народне библиотеке Србије.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1861 - Рођен је српски вајар Ђорђе Јовановић, члан Српске краљевске академије, професор и директор Уметничке школе у Београду. Архитектуру је студирао на Великој школи у Београду, а вајарство у Бечу, Минхену и Паризу. Израдио је бисте и медаље многих државника, војсковођа, научника и уметника и више јавних споменика: Косовским јунацима у Крушевцу, Милошу Обреновићу у Пожаревцу, Јосифу Панчићу и војводи Живојину Мишићу у Београду, Бранку Радичевићу у Сремским Карловцима.

1957 - Умро је српски композитор, диригент и музички педагог Петар Крстић, који је претежно компоновао на основама српске народне музике. Завршио је Конзерваторијум у Бечу, био директор музичких школа "Станковић" и "Мокрањац" у Београду, капелник Народног позоришта, шеф музичког одељења Радио Београда, уредник "Музичког гласника". Дела: музика за комаде "Ајша", "Коштана", "Дорћолска посла", "Косовска трагедија", опера "Зулумћар", "Женидба Јанковић Стојана" (недовршена), оркестарски "Скерцо д-мол".offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1864 - Кнез Михајло Обреновић укинуо је Друштво србске словесности, због примања у чланство Гарибалдија, Чернишевског и Херцена.

1934 - Рођен је Сава Бабић, српски писац, преводилац, професор. Био је универзитетски професор, стручњак за мађарску културу и језик. Оснивач је катедре за хунгарологију на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Преводио је Шандора Петефија, Иштвана Еркења, Миклоша Хубаја, Ота Толнаја, Петера Естерхазија и бројне друге. Његови преводи посебно Беле Хамваша на српски језик, стекли су широку популарност. Дела: "У сенци књиге", "Како смо преводили Петефија", "Љубавни јади младог филозофа Ђерда Лукача", "Мађарска цивилизација", "Границе ишћезавају, зар не?", "Милорад Павић мора причати приче"

1942 - Умро је српски сликар Петар Добровић, мајстор колорита и јасног експресивног цртежа. Његове слике сведоче о снажном темпераменту и импулсивној структури личности. Сликарство је студирао у Будимпешти, а у родном Печују учествовао је 1918. у војној побуни, после које је ухапшен, али је побегао из затвора. Мађарске власти су га у одсуству осудиле на смрт. Био је председник Барањске српско-мађарске републике 1921. Потом је живео у Паризу, а затим у Београду где је био професор на Академији ликовних уметности.

1980 - Умро је српски књижевник, новинар, књижевни и позоришни критичар Ели Финци. После Другог светског рата био је директор "Борбе", "Нолита", Југословенске књиге, Југословенског драмског позоришта, главни уредник часописа "Књижевност". Дела: позоришне критике у збиркама "Више и мање од живота И-В", "Стварност и илузије", студија "Дени Дидро", огледи о Мирославу Крлежи, Аугусту Цесарцу, Јовану Скрелићу, Ђорђу Јовановићу, Бранимиру Ћосићу, Марину Држићу.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

2003- Умро је Стефан Боца, епископ Српске православне цркве, професор богословља и црквени писац. Био је професор Богословије Светог Саве у манастиру Раковица, а потом наставља студије на Колеџу Светог Августина у Кентерберију, где га је затекао избор за епископа далматинског. Подигао је и обновио десетине храмова српске цркве, отворио богословију у манастиру Крка, написао, објавио, превео и публиковао низ важних дела: "Катихизис Источне Православне Цркве", "Православна Далмација" Н. Милаша, "Манастир Крупа 1317-1967", "Далматински епископ Симеон Кончаревић и његово доба", "Далматинска Лазарица и православни Косовљани", "Осам векова Студенице". Један је од најзаслужнијих за подизање нове зграде Богословског факултета у Београду. Био је активан и цењен у светским екуменским круговима.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1953 - Умро је српски сликар Урош Предић, члан Српске краљевске академије.

1967 - Умро је српски сликар Мило Милуновић, члан Српске академије наука и уметности, професор Академије ликовних уметности у Београду.

1993 - Умрла је српска књижевница Десанка Максимовић, члан Српске академије наука и уметности.

2002 - Умро је Стојан Вујичић, српски литерата и публициста, једна од водећих личности српске заједнице у Мађарској.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1835 - Под називом "Књажевско-сербски театар", у Крагујевцу је, на иницијативу Јоакима Вујића и уз свестрану помоћ књаза Милоша Обреновића, почело да ради прво позориште у тадашњој Кнежевини Србији. Прве представе даване су у време заседања Сретењеске скупштине 1835. Театар је тада смештен у адаптираним просторијама типографије. Глумачки ансамбл, поред Вујића, сачињавали су млади чиновници као и ђаци гимназије, а музику је компоновао кнежев капелмајстор Јожеф Шлезингер. Представе су једном седмично и празничним данима, приређиване за књаза и његове чиновнике и госте. На репертоару су били Вујићеви комади или његови преводи страних дела.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1868- Рођен је Тихомир Ђорђевић, српски етнолог и фолклорист, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије. После завршене београдске Велике школе и доктората у Минхену 1902. радио је као гимназијски и универзитетски професор. Објавио је око 700 студија, путописа, бележака и коментара о српским народним обичајима. Основао је и уређивао стручне часописе: "Караџић", "Етнографски зборник Српске краљевске академије". Дела: "Из Србије Кнеза Милоша", "Наш народни живот", "Природа у веровању и предању нашег народа", "Србија пре сто година", "Македонија", "О еснафима".

1875 - Uмро је српски писац Коста Трифковић, комедиограф који је реалистички осликао нарави српске Војводине половином 19. века. Гимназију је учио у Новом Саду, Винковцима и Пешти, а након окончања поморске школе живео је као поморац 1862/3 Потом завршава студије права у Пожуну (сада Братислава) и ради у Пешти као чиновник, потом у Новом Саду као бележник и адвокат. Насупрот романтичарској херојској трагедији, неговао је прозну реалистичку комедију. Наставио је комедиографску традицију занемарену у српској литератури после Јована Стерије Поповића, али без Стеријине снаге и дубине. Дела: "Избирачица", "Мило за драго", "Младост Доситеја Обрадовића", "Школски надзорник", "Љубавно писмо", "Честитам", "Француско-пруски рат".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1895 - Рођен је Милан Кашанин, српски књижевник, музеолог, естета, историчар уметности, преводилац. Родио се у Белом Манастиру (Барања) а гимназију је завршио у Новом Саду. Студирао је на париској Сорбони естетику и историју уметности. Радио је у Министарству просвете, затим као управник Музеја савремене уметности. Године 1936. Музеј савремене уметности и Историјско-уметнички музеј су спојени и оформљен је Музеј кнеза Павла и за директора је постављен Кашанин. Збирку Музеја савремене уметности оформио је сам кнез намесник Павле, из приватних средстава, такође велики заљубљеник у уметност. Као лични пријатељ Кнеза Павла, после Другог светског рата Кашанин је живео потпуно скрајнуто, од ретких преводилачких послова - непотписаних, да би доцније био постављен за руководиоца новоосноване Галерије фресака. Био је покретач и главни уредник изузетног часописа "Уметнички преглед" (1937-1941) који је уживао светски углед. И као књижевник био је изузетан стилиста. Дела: "Јутрења и бдења","Случајна открића", "Заробљеници", "Камена открића", "Српска књижевност у средњем веку", "Српска уметност у Војводини".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

2012 - Преминуо је српски књижевник Иван Гађански. Завршио је класичне науке на Филозофском факултету у Београду, а специјалистичке студије потом на Колумбији, САД. Био је управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду. Радио је у Југословенском библиографском институту, као и на пољу културних веза са иностранством некадашње СФРЈ. Његова поезија превођена је на више од 20 језика.

2021 - Преминуо је Војкан Борисављевић, српски композитор и диригент. Аутор је низа хитова, попут "Одисеја", "Љубав је само реч". Рођен у Зрењанину, студирао је на Филозофском факултету у Београду, а музичко образовање стекао је у београдским школама "Др Војислав Вучковић" и "Станковић". Радни век провео је као слободан уметник. Компоновао је за позориште, филм, телевизију, популарне и дечје песме, инструменталне композиције и аранжмане, стотине дела различитих жанрова. Аутор је књиге: "Моја одисеја".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

1882 - Рођен је српски сликар Љубомир Ивановић, пионир српске графике. После студија на Државној академији у Минхену, био је професор Уметничке школе у Београду. У српском сликарству развио је цртеж од помоћне сликарске дисциплине до самосталног уметничког дела. Његови изванредни реалистички цртежи, с мотивима из разних крајева наше земље имају, уз уметничку, и изузетну документарну вредност. Израдио је две мапе линореза: "Стари Париз" и "Из наших крајева" и три албума цртежа оловком: "Из Јужне Србије", "Предели Шумадије и Јужне Србије" и "Југословенски
предели".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 938 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 11 sakrivenih i 880 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, arzak, babaroga, Belac91, branko7, bufanje, Chainsaw, dankisha, doklevise, gorantrojka, hyla, Igor Antonic, janezek67, Julie430, krlebgd77, laurusri, Lieutenant, limeni, Lord Nem, Magistar78, Markoni29, Markov93, Millennium, Outis, panda1, prekodrinski, proleter373, RJ, Rocker, Romibrat, S2M, Smiljke, Srki94, Srpska zauvjek, ss10, stegonosa, stokssone, udbas, Van, vathra, Vlad000, vladetije, vobo, Zoca, zxstole