Na današnji dan

17

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1893. године рођен је српски писац Милош Црњански, изузетан стилиста, једна од најбитнијих појава српске књижевности уопште. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду. Школовао се и у Бечу и Паризу. Осим књижевног рада бавио се професуром, журналистиком, а од 1928. запослен је у Прес бироу владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (доцније Југославије). Већином се налазио при дипломатским представништвима на страни. Други светски рат га је затекао у Риму, одакле се преко Лисабона запутио у Лондон. Из емиграције се вратио у отаџбину 1965. У роману "Сеобе", чији је први део написао 1929. а други 1962. описивао је трагично расејање Срба на широким просторима Средње Европе и Јужне Русије. Дело је настало на реалним историјским основама. Његова поетска остварења сматрају се непревазиђеним.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1884- Рођен је композитор, музиколог, педагог и музички критичар Милоје Милојевић, професор Музичке академије у Београду, један од зачетника музикологије у Србији. Докторат музичких наука стекао је 1925. у Прагу, и био је први Србин с тим звањем. Основао је београдски оркестар "Collegium musicum" којим је и дириговао.

2006- Преминуо је српски вајар Славољуб Вава Станковић. Рођен је у Београду, где је дипломирао и магистрирао на Академији ликовних уметности. Излагао је од 1952. године и припадао је генерацији уметника која је дала велики допринос афирмацији српске скулптуре у иностранству у другој половини 20. века. Био је председник УЛУС-а 1985/1986. године.offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18165
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Да ли смо ми свесни какве смо људе имали?

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Не,пошто нам је култура заборава јача од културе сећања ,почев од политике па до баштине.
Далеко смо ми од просветитељског сазревања.

1977 - Умро је српски глумац Радомир-Раша Плаовић, један од најзначајнијих карактерних глумаца српског позоришта 20.века, који је између два светска рата утицао на развитак позоришта у правцу модернијег израза. Био је режисер и првак драме Народног позоришта у Београду. Први је адаптирао и режирао на професионалној сцени "Горски вијенац" Петра II Петровића Његоша.
Бавио се и педагошким радом и написао неколико уџбеника за глуму и режију и позоришне комаде "Цар Давид", а с Миланом Ђоковићем "Вода са планине", "Растанак на мосту".

2010 - Преминуо је Војислав Кораћ српски историчар архитектуре, члан САНУ. Студије архитектуре похађао је у Прагу и потом у Београду. Предавао је историју архитектуре а највише се бавио историјом уметности, византологијом, историјом српске средњовековне архитектуре, средњовековном археологијом. Био је председник Међуодељенског одбора САНУ за мултидисциплинарно проучавање споменика средњовековне архитектуре, а од 1997. водио је Хиландарски одбор САНУ и уређивао Хиландарски зборник.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1869 - Извођењем алегоријске слике Ђорђа Малетића "Посмртна слава кнеза Михаила", у Београду је отворено Народно позориште. Градња је 1851. требало да започне на Зеленом венцу, али је обустављена због непогодног терена и новчаних потешкоћа. Тек 1868. после гостовања новосадског позоришта, кнез Михаило Обреновић донео је одлуку о подизању здања позоришта на плацу код Стамбол капије, које је, највероватније према пројекту Александра Бугарског, завршено за годину и по дана.

1902 - Умро је српски композитор и пијанист Јован Пачу. Школовао се у родној Суботици, у Прагу и Пешти. Био је ученик Беџиха Сметане. Упоредо с музичким образовањем завршио је и медицину. Сматран је музичким виртуозом. Романтик, српски патриота, изразито салонски бидермајерски композитор. Многе народне и грађанске мелодије хармонизовао је за хор и клавир. Био је и плодан публициста. Дела: " Chansonette serbe ", "Без тебе драга", "Праг је ово милог српства", "Чуј Душане", "Светосавска песма".

1905 - У Београду је основано културно-уметничко друштво "Абрашевић", названо по српском писцу Кости Абрашевићу. Истоимена друштва основана су и у низу других градова, али је њихов рад забрањен у време Шестојануарске диктатуре 1929. Многа су обновљена после Другог светског рата.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1867 - У Београду је основана дружина високошколске омладине Србије "Побратимство" у склопу делатности Уједињене омладине српске. Међу оснивачима налазили су се Лаза Лазаревић, Љубомир Ковачевић, Коста Христић. "Побратимство" се бавило литерарним радом, а 1871. покренуло је и посебан алманах друштва.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1881 - Умро је српски новинар, историчар и издавач Данило Медаковић, веома заслужан за ширење књиге у српском народу. У време револуције 1848. покренуо је лист "Напредак" који је убрзо забрањен због опозиционог става према патријарху Јосифу Рајачићу. Године 1851. покреће лист "Јужна пчела", а 1852. "Српски дневник" с књижевним додатком "Седмица". Бавио се и издаваштвом, приредио је и објавио Сабрана дела Доситеја Обрадовића. Написао је "Повесницу српског народа".

1909 - Рођена је српска сликарка Милена Павловић Барили, уметник рафиниране културе. Сликала је у надреалистичком маниру. Завршила је Уметничку школу у Београду, студирала у Минхену, живела у Риму и Паризу. У САД је отишла 1939, где је била илустратор модног часописа "Вог" и сценограф и костимограф у њујоршким позориштима. Од последица пада с коња умрла је у Њујорку у 36. години живота.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1910 - Основано је Друштво за српски језик и књижевност, на иницијативу Павла Поповића, Александра Белића и Јована Скерлића, ради усавршавања наставе српског језика и књижевности у школама. Друштво је радило до 1941. с прекидом за време Првог светског рата.

1923- Рођен је Драгослав Андрић, српски књижевни преводилац, писац, лексикограф, драматург. Са енглеског, француског, немачког и руског превео око 130 књига поезије, прозе као и драмских дела. Посебно се истичу његове антологије класичне кинеске поезије, традиционалне јапанске поезије, канадске поезије и америчке хумористичке поезије. Приређивач је и преводилац "Антологије светске поезије", "Лексикона вицева", "Речника жаргона" и више шаховских књига.

2011- Преминуо је Петар Краљ, српски глумац. Школовао се у Новом Саду и Београду, где је дипломирао глуму. Од 1968. до 1979. био је члан Атељеа 212, када одлази у слободне уметнике. Уживао је изузетну популарност и добитник је бројних признања, међу којима су и четири награде за животно дело: Добричин прстен, "Павле Вуисић", "Златни ћуран", награда Стеријиног позорја.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18165
 • Gde živiš: I ja se pitam...

...А данас се у школама не изучава српски, већ матерњи језик.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2796
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

13. новембар

1899- Умро је фотограф, графичар и литограф Анастас Јовановић, први српски фотограф. Године 1846. постао је власник треће Фојгтлендерове фото камере у свету. Као даровитог цртача кнез Милош Обреновић га је послао да студира дрворез и бакрорез у Бечу, где се упознао и с фотографијом. Захваљујући њему, сачувани су ликови бројних истакнутих личности српске културе и јавног живота његовог времена, али и обичних грађана и њихових породица.

1956- Умро је српски археолог Владимир Петковић, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије и управник Народног музеја у Београду, стручњак за српску средњевековну уметност. Био је уредник специјализованог часописа "Старинар" и први директор Археолошког института САНУ. Руководио је откопавањима Стобија и Царичиног Града. Дела: "Преглед црквених споменика кроз повесницу српског народа", " La peinture serbe en Moyen age " (Српско сликарство у средњем веку), монографије о манастирима Жича, Раваница, Студеница, Каленић и Дечани.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1090 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 7 sakrivenih i 1020 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Abdee, amstel, Apok, awathorn, babaroga, bladesu, Bobrock1, bojank, brundo65, Dannyboy, debeli, Denaya, DH, djox00, Dorcolac, GoranZemun, goxsys, GreenMan, gzoki, HrcAk47, ikan, jammedrudder, Karla, kinez88, kobaja77, kokodakalo, konstruktor, krkalon, Kubovac, Lieutenant, ljuba, lovac12, LUDI, Makarid, MB120mm, milimoj, MiroslavD, Miskohd, Miškić, MrNo, panzerwaffe, Paško, pirke96, Pohovani_00, raketaš, raptorsi, saputnik plavetnila, Smd, Steeeefan, StefanS, stegonosa, t.mile, tespis, TRABAKULA, trutcina, Tvrtko I, vathra, VJ, Vlad000, Vlada1389, vladulns, voja64