Na današnji dan

18

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1872- Рођена је српска глумица Аугуста Вела Нигринова, првакиња Народног позоришта у Београду. Била је идол позоришне публике крајем 19. века, коју је одушевљавала унутрашњом снагом, достојанственом појавом и снажним, сугестивним гласом. Остварила је низ великих креација, попут улога Јулије, Офелије, Норе, Марије Стјуарт, Мона Ване, Деборе.

2009- Преминуо је српски историчар, академик Сима Ћирковић. Дописни члан САНУ постао је 1972. а редовни 1981. Истраживао је историју средњег века Србије и Босне. Од 1968. на месту је редовног професора Филозофског факултета у Београду. Био је члан више иностраних академија и стручних удружења, попут Европске академије за историју у Бриселу, Међународног института за економску историју Франческо Датини, Међународног комитета за историјску метрологију. Био је запажен и као лексикограф и теоретичар методологије историје.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18060
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Велу Нигринову је Милорад Поповић Шапчанин назвао Великом, Велом. И остаде као име. Колико се сећам, њој је Чедомир Чедомир посветио једну модну колекцију.

На данашњи дан умро је велики чика-Миле, Миливоје Живановић. Њему сам посветио један фељтон, а у његову част покренуо сам најпрестижнији аматерски фестивал ''Миливојев штап и шешир'', сусрете варошких позоришта Србије.
Имао сам част да га, као дете, упознам јер је био кум с нашим суседима.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Sirius ::
На данашњи дан умро је велики чика-Миле, Миливоје Живановић. Њему сам посветио један фељтон, а у његову част покренуо сам најпрестижнији аматерски фестивал ''Миливојев штап и шешир'', сусрете варошких позоришта Србије.
Имао сам част да га, као дете, упознам јер је био кум с нашим суседима.
У његову част, у Сунчаном парку постављена је биста, а ускоро ће бити урађена и статуа. Међутим, мало ко зна да су почаст славном глумцу одали и конобари, постављањем спомен-плоче. Она се налази на зиду вишеспратнице „Ламела“, где се некад налазила култна кафана „Жировни венац“ угоститељског предузећа „Авала“.

Ње одавно нема, али и даље стоји плоча у част чувеног глумца, чија се родна кућа, пре кафане, налазила управо на том месту. Израду спомен-плоче финансирали су запослени у тој кафани, а она је касније, након затварања локала, постављена и на нови објекат.

На њој пише: „На овом месту налазила се стара кафана „Жировни венац“ и кућа у којој је рођен велики српски глумац Миливоје Живановић (1900—1976)“. Испод веће спомен-плоче је мања, овалног облика, на којој пише: „Захвални радници угоститељског предузећа „Авала“, Пожаревац 1997“.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1055458/post.....nom-glumcu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1771 - Рођен је Јован Пачић, српски песник и сликар. Школовао се у родној Баји, Калочи и Будиму. Због сиромаштва, ступио је 1792. или 1793. у војску, и као коњаник војевао је у Наполеоновим ратовима. Објављивао је у Летопису и Српском народном листу до 1842. а још 1827. штампао је у Будиму три свеске "Сочиненија пјеснословска". Песме Јована Пачића су љубавне, војничке, елегије, по узору на немачке романтичаре. Године 1828. с Јаном Коларом објавио је "Именослов или речник лични имена разни народа словенски". Био је ретко учен, говорио десетак језика. Био је противник Вукове језичке реформе. Пачић је први српски књижевник који је преводио Гетеа. Махом је сликао пејзаже техником акварела. Посебно су важни његови акварели о становницима родне Бачке.

1876 - У Москви је први пут изведен "Српско-руски марш" Петра Иљича Чајковског, данас познат као "Словенски марш" Инспирисан Српско-турским ратом, Чајковски је компоновао ово дело на мотивима које је пронашао у збирци Корнелија Станковића "Српске народне мелодије", штампаној 1862. у Бечу (прво издање 1859). За ту збирку Корнелије Станковић награђен је од руског царског двора Орденом светог Станислава. Прво извођење "Српско-руског марша" догодило се у Москви под управом Н.Г. Рубинштајна, на симфонијском концерту Руског музичког друштва у корист Словенског добротворног комитета.

1882 - Умро је српски филолог Ђура Даничић (крштено име било му је Ђорђе Ј. Поповић)

1908 - Умро је Милан Милићевић, српски књижевник, председник Српске краљевске академије, историчар, етнограф, фолклориста, педагог, преводилац.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1905 - Рођен је српски писац Јован Поповић, припадник групе литерата која је између два светска рата неговала социјалну књижевност. После завођења Шестојануарске диктатуре 1929. осуђен је због комунистичке пропаганде. Након ослобођења Југославије у Другом светском рату покренуо је и једно време уређивао "Књижевне новине". Дела: збирке песама "Хаџија вечности", "Ласта у митраљеском гнезду", "Плес над празнином", проза "Лица у пролазу", "Истините легенде", "Реда мора да буде", "Сремска хроника", студије и есеји "Ђура Јакшић и његово доба", "Стерија и почеци српске драме", "Светозар Марковић".

1944 - Основано је Српско културно друштво Просвјета. Друштво је основано у Глини у хотелу "Касина", као саставни део припрема за оснивање Српског клуба већника ЗАВНОХ-а. Први председник био је Дане Медаковић, професор из Загреба, а потпредседници генерал Петар Драпшин и адвокат Бошко Десница.

1956 - Умро је српски глумац Добрица Милутиновић, велики позоришни глумац изузетног гласа и ретког темперамента. Као првак Драме националног театра више од пола века је с огромним успехом играо низ улога из класичног позоришног репертоара и најзначајније ликове из националног репертоара. У Београд је дошао 1898. на позив управника Народног позоришта Бранислава Нушића. Музеј позоришне уметности и Савез драмских уметника Србије су 1980. у сарадњи са Златаром Мајданпек установили "прстен Добрице Милутиновића", награду за глумачко животно дело.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1902 - Рођен је српски сликар Марко Челебоновић, учесник Покрета отпора у Француској у Другом светском рату, потом професор Академије ликовних уметности у Београду. Био је и дипломата, генерални секретар Савеза ликовних уметника Југославије и доживотни председник Међународног удружења ликовних уметника и члан ликовних група "Облик" и "Дванаесторица". Снажно је утицао на генерације млађих сликара.

1981 - Умро је Милан Кашанин, српски књижевник, музеолог, естета, историчар уметности, преводилац. Родио се у Белом Манастиру, Барања, а гимназију је завршио у Новом Саду. Студирао је на париској Сорбони естетику и историју уметности. Радио је у Министарству просвете, затим као управник Музеја савремене уметности.
Године 1936. Музеј савремене уметности и Историјско-уметнички музеј су спојени и оформљен је Музеј кнеза Павла и за директора је постављен Кашанин. Збирку Музеја савремене уметности оформио је кнез намесник Павле, велики заљубљеник у уметност, из приватних средстава.

Као лични пријатељ Кнеза Павла, после Другог светског рата Кашанин је живео потпуно скрајнуто, од ретких преводилачких послова, непотписаних, да би доцније био постављен за руководиоца новоосноване Галерије фресака. Био је покретач и главни уредник изузетног часописа "Уметнички преглед" (1937-1941) који је уживао светски углед.

И као књижевник био је изузетан стилиста. Дела: "Јутрења и бдења","Случајна открића", "Заробљеници", "Камена открића", "Српска књижевност у средњем веку", "Српска уметност у Војводини".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1868 - одржана је прва позоришна представа новоустановљеног, јула те 1868. године, националног театра у Београду, комад "Ђурађ Бранковић" Карла Оберњика. Пошто је зграда позоришта била у изградњи, представа је одржана у сали гостионице "Код енглеске краљице".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1853 - Умро је српски лекар и културни радник Јован Стејић. Студирао је у Пешти и Бечу и потом био лекар у Шапцу, Крагујевцу и Ваљеву. Био је начелник санитета, секретар Државног савета. У филозофским списима рационалист и противник верског фанатизма. Аутор је и једне критике Вуковог превода "Новог завета".

1855 - Рођен је српски писац Стеван Сремац, члан Српске краљевске академије, један од најистакнутијих реалиста у српској књижевности.

1881 - Рођена је српска књижевница Милица Јанковић. Сликарску школу завршила је у Београду а усавршавала се у Минхену. Радила је као наставник цртања. Као последица тешке болести, већи део живота провела је везана за постељу. Дела: збирке приповедака "Исповести", "Незнани јунаци", романи "Пре среће", "Плава госпођа".

1945 - Умро је српски сликар Љубомир Ивановић, пионир српске графике. После студија на Државној академији у Минхену, био је професор Уметничке школе у Београду. У српском сликарству развио је цртеж од помоћне сликарске дисциплине до самосталног уметничког дела.

1997 - Умро је Иван Ђурић, српски историчар/византолог и политичар. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Био је професор на катедри за Историју Византије и сарадник Византолошког института Српске академије наука и уметности, као и гостујући професор у Француској, да би се раних деведесетих посветио политици.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1893- Умро је српски филозоф, писац и политичар Милан Кујунџић Абердар, један од првих професора филозофије на београдској Великој Школи, члан Српске краљевске академије, председник скупштине Србије и министар просвете. Студирао је у Бечу, Минхену и Паризу, дипломирао у Оксфорду. У младости је био један од вођа Уједињене омладине српске и уредник њеног гласила "Млада Србадија". Стихови тог изразито романтичарског песника позивали су на борбу за ослобођење и уједињење поробљене браће. Дела: "Кратки преглед хармоније у свету", "Иде ли свет на боље или на горе", "Филозофија у Срба", "Шта је и колико у нас урађено на лођици", спев "Српски патријарх", балада "Невеста хајдукова".

1910 - Умро је српски писац Лаза Костић, изузетно снажна и оригинална песничка природа. У поезију је унео нове и смеле облике и обогатио је српски књижевни језик новим изразима. Експериментатор и творац нових путева, био је зачетник српске авангардне лирике и написао је неколико песама које су највиша остварења српског романтизма.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

1922 - Рођен је српски књижевник Душан Радовић, дечји писац и новинар. Радио је у листовима "Змај", "Пионир", "Кекец" и "Полетарац" и био уредник дечјих редакција Радија и Телевизије Београд. У широј јавности је посебно упамћен по радио емисији Студија Б "Београде, добро јутро", којом је од 1976. осам година будио Београђане обиљем сатиричних досетки и духовитих коментара, обележених својеврсном мудрошћу. Дела: збирке песама "Поштована децо", "Смешне речи", "Вукова азбука", "Причам ти причу", "Понедељак", "Уторак", "Среда, "Четвртак", драмска дела "Капетан Џон Пиплфокс", "Тужибаба", "Че" (с Матијом Бећковићем), афоризми "Београде, добро јутро", ТВ серија "На слово, на слово".

1925 - Рођен је Младен Србиновић, академик, један од најзначајнијих српских сликара 20. века. Учио је од великана српске и светске уметности као што су Недељко Гвозденовић, Иван Табаковић, Коста Хакман, Љубица Цуца Сокић. Упоредо са сликарством и графиком, радио је и мозаике и предлошке за таписерије. Израдио је мозаике за зид у свечаној сали СИВ-а (сада Палата Србија) као и за здања низа других институција, попут зграде Радио телевизије Београд у Кошутњаку, цркве Светог Николе у Руми, Инвест банке у Београду или олтарске преграде у манастиру Жича. Носилац је бројних међународних и домаћих признања.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 963 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 9 sakrivenih i 900 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, arzak, babaroga, BORUTUS, branko7, brundo65, ccoogg123, darkstar101, DavidA, djboj, Dorcolac, GreenMan, h8propaganda, HogarStrashni, ILGromovnik, Istman, ivan979, JOntra, kairos, Kubovac, lord sir giga, mercedesamg, Mercury, mgolub, MiGac, miodrag, mrvica78, Nemanja.M, nemkea71, nenooo, Niko Bitan, pedjolino76, procesor, RecA, Recce, RJ, Rogan33, rovac, ruso, S-lash, sakota79, sasa87, Skakac7, stegonosa, Tas011, TG-OTES, Toni, Tragač, VJ, voja64, wexy, zixmix