Na današnji dan

13

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

1864 - Свечаним актом кнеза Михаила Обреновића основано је Српско учено друштво, претеча Српске краљевске академије, а његов први председник био је Јован Гавриловић.

1910 - Рођен је позоришни и филмски режисер, сценограф и глумац Бојан Ступица. Његова режија одликовала се изразитом креативношћу. Радио је у више наших позоришта, најдуже у Београду (Југословенско драмско позориште, Атеље 212, Народно позориште) и знатно је допринео развитку позоришне уметности код нас. Режија: позоришни комади - "Дундо Мароје", "Леда", "У агонији", "Аретеј", "Кавкаски круг кредом", "Рибарске свађе", "Крваве свадбе", "Опера за три гроша", "Идиот", "Посета старе даме", "Света Ивана", "Глорија", "Мадам Сан-Жен", "Дантонова смрт", "Јаје", "Богојављенска ноћ", "Браћа Карамазови", филмови: "Јара господа", "У мрежи".

1955 - Умро је српски писац Станислав Винавер, један од најзначајнијих и најразноврснијих стваралаца у новијој српској литератури. Студирао је математику и музику у Паризу, а између два светска рата је радио као преводилац и новинар. У Првом светском рату је учествовао као добровољац у Српској војсци, окупацију земље у Другом светском рату је провео у немачком заробљеништву, као резервни официр Краљевине Југославије. Од 1945. радио је у Београду као професионални писац и преводилац, једно време и у агенцији Танјуг. Немиран, радознао, динамичан дух, музички обдарен, био је један од протагониста модерне српске књижевности после Првог светског рата. Дела: збирке песама "Мјећа", "Варош злих волшебника", "Чувари света", "Европска ноћ", "Пантологија новије српске пеленгирике", "Најновија пантологија српске и југословенске пеленгирике", проза "Приче које су изгубиле равнотежу", "Године понижења и борбе, живот у немачким 'офлазима'", "Ратни другови", "Шабац и његове традиције", есеји "Гоч гори, једна југословенска симфонија", "Живи оквири", "Језик наш насушни", "Надграматика", "Заноси и пркоси Лазе Костића", "Момчило Настасијевић", "Громобран свемира", "Немачка у врењу".Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

1924 - Рођен је Владета Јеротић, психијатар, писац, члан САНУ. Медицину је завршио у родном Београду. Специјализирао је неуропсихијатрију, а потом се усавршавао у Швајцарској, Немачкој, Француској. Руководио је Психотерапеутским одељењем болнице "Др Драгиша Мишовић" и био професор на Богословском факултету у Београду. Као аутор био је ретко плодан. Главна дела: "Психоанализа и култура", "Дарови наших рођака И-ИВ", "Разговори са православним духовницима", "Учење Светог Јована Лествичника и наше време", "Индивидуација и/или обожење", "50 питања и 50 одговора из хришћанске психотерапеутске праксе".

2017 - Преминуо је Тома Курузовић, српски глумац. Завршио је Академију за позориште и филм у Београду. Драматизовао је и адаптирао дела Петра Кочића, Бранка Ћопића, Косте Трифковића, Меше Селимовића, Јована Стерије Поповића, укупно више од 40. Упамћен је по адаптацији и драматизацији монодраме "Петар Пепо Бандић" Бранка Ћопића, коју је сам тумачио.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

3. август 1792 - У Бечу је објављен први број српског листа "Славено-сербскија ведомости". Под утицајем Доситеја Обрадовића "Ведомости" је покренуо Стефан Новаковић. Циљ листа било је ширење "истине о отечеству и просвешћеније рода нашега". Лист је имао претплатнике у Пешти, Будиму, Сент Андреји, Новом Саду, Осеку, Трсту и Венецији, широм Подунавља, а продаван је и у Влашкој, Русији. У "Ведомостима" су били објављивани позиви на пренумерације српских књига, попут "Историје" Јована Рајића. Запавши у дугове, Новаковић је две године доцније продао штампарију, па је излажење листа обуставље

1902 - Рођен је Душан Баранин, српски романсијер и публициста. Завршио је педагошку школу у Београду где је, такође, апсолвирао историју. У књизевност је ступио збиркама приповедака "Сељаци", "Шуме падају" као и романом "Њих троје". Доцније се појављују његове романсиране биографије и историјски романи, најчешће на тему деветнаестовековне Србије. Дела: "Зека Буљубаша", "Прота Матеја", "Карађорђе", "Хајдук Вељко", "Велики господар", "Краљ Милан". Иако му критика није била склона, у складу с тадашњим идеолошким одредницама, његова дела су уживала и уживају широку популарност.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

05. август 1823 - Рођен је српски писац Јосиф Веселић. Рођен је у Ђакову, Славонија. Завршио је римокатоличку богословију, потом долази у Србију, где је прешао у православље. Радио је као судски чиновник, телеграфист и најзад професор гимназије у Крагујевцу (ботаника). Дела: "Реч у своје време", "Опис монастира у Србији", "Воћарство", "Домаћи лекар", "Поњатија о телеграфу", у рукопису му је остало дело: "Глас Србина".

2019 - Умро је Пеђа Ристић, архитекта, професор на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију.
Био је познат по пројектима црквених здања. По његовим нацртима саграђено је више од 150 храмова, међу којима су црква у Требињу по тестаменту Јована Дучића, Саборни храм у Подгорици, црква у Апатину, на Равној гори, Бирмингему, Хановеру, Сиднеју.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

06. август 1946 - Умро је Веселин Чајкановић, српски класични филолог и историчар религије, члан Српске краљевске академије. По окончању студија класичних језика на Великој школи у Београду 1903. усавршава се у Немачкој, у Лајпцигу и Минхену, где је докторирао 1907. На Филозофском факултету у Београду руководио је катедром за класичну филологију. На Богословском факултету предавао је Упоредну историју религија. У више наврата био је декан Филозофског факултета. Руководио је Задужбином Николе Чупића, Друштвом Св. Саве, био је управник Српске књижевне задруге. Као резервни официр учествовао је у балканским ратовима и у Првом светском рату. У Бизерти је основао Штампарију српских инвалида и часопис "Напредак". Преводио је Плутарха, Тацита, Вергилија, Светонија, Ливија, Плаута. Посебно су значајна његова истраживања старе српске религије и митологије. Одликован је низом одликовања, између осталих и Легијом части. Дела: "Вергилије и његови савременици", "О српском врховном богу", "Мит и религија у Срба", "Речник српских народних веровања о биљкама", "Стара српска религија и митологија".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

1859 - Рођен је српски глумац, режисер и писац позоришних комада, хумористичких фељтона и комедија Илија Станојевић, познат као Чича-Илија, најпопуларнији комичар свог времена. Четири године радио је у Српском народном позоришту у Новом Саду, а потом у Народном позоришту у Београду. Написао је хумористичко дело "Дорћолска посла", као и комедију "Потера" (са Јанком Веселиновићем). Био је нека врста симбола београдске Скадарлије.

1920 - Рођен је српски новинар Сергије Лукач. Оснивач је Катедре за новинарство на Факултету политицких наука у Београду, где је радио као професор до 1985. Био је уредник НИН-а. Преводио је Ремарка, Твена, Густава Шваба. Постхумно је објављена његова књига "Одрази времена" (зборник одабраних текстова).

1989 - Умрла је Мира Траиловић, позоришни режисер, годинама једна од најдоминантнијих личности српског, али и театра уопште. Основала је 1956. позориште "Атеље 212", а потом и БИТЕФ (Београдски интернационални театарски фестивал), чији је уметнички директор била од 1967. до смрти. Била је и уметнички директор Међународног позоришног фестивала у француском граду Нанси 1983. и 1984.

2008 - Преминуо је Новица Петковић, теоретичар књижевности, критичар, професор српске књижевности 20. в. на београдском Филолошком факултету. Био је лектор на универзитету у Москви и на Хумболтовом универзитету у Немачој а бавио се и превођењем руских семиотичара.

2009 - Преминуо је Данко Поповић, српски књижевник. Правни факултет завршио је у Београду, где је провео највећи део живота. Аутор је више приповедака, есеја и романа, филмских сценарија, радио и ТВ драма, а постао је познат романом "Књига о Милутину", вероватно најтиражнијим романом српске књижевности друге половине 20 века.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

1832 - Рођен је српски писац и сликар Ђура Јакшић, најизразитији представник романтизма у српској књижевности и један од најдаровитијих српских сликара 19. века. Писао је лирску, родољубиву, сатиричну, социјалну и епску поезију. Сликарство је учио у Сегедину, Темишвару, Пешти, Бечкереку (сада Зрењанин), Бечу и Минхену. Потом је био учитељ и предавао је цртање у Крагујевцу, Пожаревцу и Јагодини. По природи је био немирна и бунтовна личност па је често напуштао службе али је и отпуштан. Писао је с романтичарским патосом песме о слободи и стиховане лирске исповести. Његове песме "На Липару", "Поноћ", "Мила", "Падајте браћо", "Отаџбина", "Ја сам стена", "Ноћ у Горњаку" спадају у врх српске романтичарске поезије. Написао је драме у стиховима "Сеоба Србаља", "Јелисавета, кнегиња црногорска" и "Станоје Главаш" као и око 40 приповедака.

1877. - Рођен Јован Скерлић, књижевни критичар и историчар књижевности, професор Београдског универзитета, академик
Јован Скерлић је несумњиво једна од најважнијих личности у српском књижевном, културном и политичком животу, с краја XИX и почетком XX века Био је најпопуларнији и најплоднији књижевни критичар свог доба, а његов утицај на српске књижевне прилике био је значајан и видљив, дуго година након његове преране смрти.

Kао ђак Богдана Поповића и тзв. француске школе, инсистирао је на позитивном и научном методу у историји књижевности и књижевној критици, препознатљив као најпознатији заговорник тзв. утилитаризма у књижевности. За разлику од свог учитеља, Скерлић није марио за мистику, песимизам, романтична и сентиментална расположења и осећања у књижевном стваралаштву. Био је заговорник рационалистичког духа, присталица историјског материјализма и срчан и борбен у својим убеђењима.

У својој политичкој делатности, Јован Скерлић остаје запамћен као најзначајнији проповедник и протагониста идеје југословенског културног и државног јединства. Kао књижевни критичар и историчар пленио је својим стилом, који се одликовао јасношћу, логичношћу и ватреним заносом. Његов стил, који је зрачио до тада невиђеном новином и свежином у српској књижевност, био је један од највећих разлога његовог угледа и популарности.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

1878. рођен је српски композитор и музички писац Исидор Бајић. Музику је студирао код Кеслера у Будимпешти. Био је наставник у Српској гимназији, хоровођа и организатор музичког живота у Новом Саду, аутор вокалних и клавирских дела и сценске музике. Посебну пажњу је посветио обради дела утемељених на српским народним мотивима, а бавио се и теоријом музике. У Новом Саду је 1903. покренуо "Српски музички лист" и "Српску музичку библиотеку" у којој је претежно објављивао композиције савремених аутора. Основао је Музичку школу 1909. и један је од покретача Савеза српских певачких друштава. Дела: опера "Кнез Иво од Семберије", "Српска рапсодија", збирка соло песама "Песме љубави", хорске песме "Соколи", "Еј, ко ти купи", "Зрачак вири", "Из српске градине", аутор је и песме "Јесен стиже дуњо моја".

2008 - Умро је Ајсак Хејс, амерички соул музичар. Био је певач, композитор и аутор песама. Његова најпознатија нумера је тема из филма "Шафт" за коју је 1972. године добио "Греми" и "Оскара" за најбољу оригиналну музику за филм. Хејс је деценијама битно утицао на "црну" музику у САД, попут соул хитова 60-их, диско музику 70-их или филмску и реп музику 80-их и 90-их. Свирао је за Отиса Рединга и друге славне музичаре. Албумом " Hot Buttered Soul" 1969. постао је звезда. Године 2002. уврштен је "Хол славних". Бавио се и глумом и позајмљивао је, између осталог, глас у анимираној тв серији " South Park ".

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17607
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Незаборавна музика из филма и серије ''Детектив Шафт''.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1669
 • Gde živiš: Karlmarksland

11. август 1926 - У Темишвару у Епископском двору свечано је отворена српска књижара. Замисао оснивача, тамошњих виђенијих Срба, учитеља и свештеника, била је да отварањем књижаре "даду народу српском у Румунији све што је потребно да се просвети и правилно верски, национално и економски васпита и развија". Књижара је деловала само две деценије.


1934 - Рођен је српски позоришни и филмски глумац Данило-Бата Стојковић, који је остварио низ маестралних улога у позоришту и на филму, укључујући улоге у комадима "Професионалац", "Балкански шпијун" и "Урнебесна трагедија". У антологију српског филма спадају његове креације у филмовима "Ко то тамо пева", "Маратонци трче почасни круг", "Балкански шпијун", "Чувар плаже у зимском периоду", "Варљиво лето '68."

1935 - Рођен је Владимир Величковић, сликар, члан САНУ. Дипломирао је архитектуру у Београду. Живео је у Паризу од 1966, где је предавао на École Nationale Supérieure des Beaux-Arts . Осим САНУ, био је члан француске Académie des beaux-arts. Био је први Србин изабран у њено чланство. Добитник је француске Легије части.

2008 - Умро је Властимир Гаврик, један од најпознатијих српских сценографа. Потписао је укупно 84 сценографије играних филмова (56 домаћих и 28 иностраних) и велики број радова телевизијске продукције.

2019 - Преминуо је Гордан Михић, драмски писац, сценариста. Био је професор на Факултету драмских уметности, где је предавао филмски сценарио.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 546 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Andrija357, Apok, aramis s, Battlehammer, Bloody, Chainsaw, cole77, crnitrn, Dorcolac, goxin, Krusarac, kulus, ostoja, Recce, rodoljub, royst33, SD, segax1, Sr.Stat., srecko81, Toni, VJ, vladetije, vlvl, wizzardone, xenvienne, Živković