Na današnji dan

12

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2000

На данашњи дан 10. јула, пре 165 година, је рођен Никола Тесла

https://rs.sputniknews.com/nauka/20210709112587814.....no-vozilo/

(преминуо је на Божић, 07. јануара 1943.год.)


Поред тога
10. јул је и национални Дан наукеRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

1427. умро је српски владар и писац Стефан Лазаревић, назван Стефан Високи, кнез од 1389. до 1402. потом деспот, син кнеза Лазара Хребељановића.
Године 1412. објавио је Рударски законик, важан правни споменик који садржи и статут града Ново Брдо (најзначајнији рудник средњовекове Србије). Подигао је манастир Манасију, окупљао учене људе и литерате, независно од порекла, попут Константина Филозофа. Подстицао је преписе и преводе књига, и сам се бавио књижевношћу - написао је посланицу "Слово љубве", дело непревазиђене књижевне вредности. Са грчког је превео "(Повест) О будућим временима", написао је "Надгробно ридање над кнезом Лазаром", и "Натпис на косовском стубу".

1883 - На брду Стражилово изнад Сремских Карловаца сахрањени су посмртни остаци српског писца Бранка Радичевића, 30 година после његове смрти у Бечу. Био је то повод за велику националну манифестацију Срба са територије тадашње Аустро-Угарске монархије.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

1924- Рођен је српски глумац Славко Симић. Дебитовао је 1953. на сцени новосадског СНП-а, када га је запазио Велибор Глигорић, тадашњи управник ЈДП-а. Поред глуме, бавио се и писањем. Објавио је разговоре са Ивом Андрићем, портрете шест управника ЈДП-а, као и појединих глумаца. Био је председник Савеза драмских уметника Србије од 1968. до 1973. Добитник је Вукове награде. Филмови: "Под истим небом", "Бекства", "Вишња на Ташмајдану", "Хитлер из нашег сокака", "Хајдучка времена", "Павиљон", "Три летња дана", серија "Више од игре".

1947- преминула је Живана Стокић – Жанка,српска глумица, позната по тумачењу ликова из дела Бранислава Нушића.Рођена је у Великом Градишту. Отац Богосав је био пекар. Њена мајка Јулка је рано остала удовица, па се удала за свештеника Александра Николајевича Санду, који није желео пасторку у својој близини, па се Жанка већ са четрнаест година удала за једног зајечарског абаџију. Међутим, „побегла“ је са позоришном трупом Љубомира Рајичића Чврге, где јој је први задатак био прање веша.
Муж је први пут успео да је батинама врати кући, али је други пут младу Жанку узео у заштиту глумац Аца Гавриловић, који је касније постао њена велика љубав.

1985- Умро је српски глумац Зоран Радмиловић, непревазиђени мајстор импровизације, који је одушевљавао позоришну публику. Глумачку каријеру почео је као студент 1960. у Београдском драмском позоришту а 1964. је прешао у Атеље 212. Легенда за живота, упамћен је по низу улога попут Краља Ибија, Радована III , Тригорина у "Галебу", Лазе Костића у " Santa Maria della Salute ". Играо је у бројним филмовима и ТВ серијама.

1985- Умро је српски писац Александар Вучо, припадник покрета надреалиста. Дела: романи "Глухо доба" (с Душаном Матићем), "Корен вида", "Распуст", "Мртве јавке", "Заслуге", "Позив на маштање", "Омаме", "И тако даље омаме", "Омаме - крај", поеме "Хумор заспало", "Неменикуће - Ћирило и Методије", "Мастодонти", збирке песама "Кров над прозором", "Ако се још једном сетим", "Песме", "Алге", "Момак и по хоћу да будем".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

2005- Преминуо је Драгош Калајић, српски сликар, публициста и литерата. Дипломирао је у Риму, на Академији лепих уметности. Бавио се сликарством, теоријом уметности, али је посебно упамћен као публициста и политички мислилац. У домену ликовног, највећим делом био је хиперреалиста. Уређивао је часопис "Дело", магазин "Дуга" и био дописник агенције Танјуг из Рима. Као уредник у издаваштву приредио је и објавио дела низа релевантних аутора, попут Плотина, Шпенглера, Де Ружмона, Јулијана Апостате, Берђајева, Шестова, Вајнингера, Конрада Лоренца, Ренеа Генона, Јулијуса Еволе. Дела: "Мапа (анти)утопија", "Смак света", "Америчко зло", "Издана Европа", "Последњи Европљани", тв серијал "Огледало 20. века".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

1943 - Погинуо је српски писац Ђорђе Јовановић, истакнути књижевни критичар између два светска рата. У Београду је завршио Филозофски факултет, пре Другог светског рата робијао је као комуниста у Сремској Митровици а 1941. отишао је у партизане. Написао је више студија о српским писцима, укључујући проту Матеју Ненадовића, Радоја Домановића, Светолика Ранковића и Бранислава Нушића. Остала дела: "Студије и критике", "Против обмана", "Реализам као уметничка истина", роман "Плати па носи".

2013 - Преминуо је Драган Бабић, новинар, преводилац и писац. Најпознатији је као аутор и водитељ телевизијских емисија, попут серијала "Двоглед", "Кино-око", "Умеће живљења". Драган Бабић био је новинар специфичног шарма и ретке интелектуалне снаге и оставио изузетан траг у историји српског новинарства. Објавио је неку врсту интроспективних сећања: "Путовање на крај језика".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

28.07.1861 - Основано је Српско народно позориште у Новом Саду, (тада у саставу Аустрије, од 1867. Аустроугарска). Гостовање позоришне дружине Јована Кнежевића 1860. подстакло је Јована Ђорђевића да напише више текстова у новосадском "Србском дневнику" о потреби оснивања Српског народног позоришта. У припремама за оснивање учествовали су Светозар Милетић, Стефан Брановачки, Јован Ђорђевић и Јован Јовановић Змај. Само позориште основано је на седници Српске читаонице којом је председавао Светозар Милетић. Српска читаоница установила је потом Друштво за Српско народно позориште које је водило бригу о њему и финансирало га. Коначна царска дозвола уследила је тек 1865.

1899 - Рођен је српски књижевни и позоришни критичар Велибор Глигорић, председник Српске академије наука и уметности од 1965. до 1971. Уређивао је више часописа, исказавши се као заступник реализма и оштар полемичар. Дела: "Критике", "Лица и маске", "Матош - Дис - Ујевић", "Позоришне критике", "Српски реалисти", "Огледи и критике", "У вихору", "Бранислав Нушић", "Портрети", "Сенке и снови", "Књига живота", "Кућа смрти".

2006 - Преминуо је академик Војислав Ђурић. У Крагујевцу је матурирао а књижевност је дипломирао на београдском универзитету 1935. где је 1939. и докторирао. Водио је катедру за Општу књижевност и теорију књижевности, изабран је за дописног члана САНУ 1961. Био је секретар Одељења за језик и књижевност, генерални секретар САНУ и њен потпредседник. Као изузетан познавалац српске народне књижевности објавио је велики број научних радова и публикација и сачинио је више антологија. Дела: "Постанак и развој народне књижевности", "Говор поезије", "Лирика у светској књижевности".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

2011 - Преминуо је Мухарем Первић, српски есејиста, књижевни и позоришни критичар. Дипломирао је на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета у Београду. Током студија био је главни уредник листа "Студент", а од 1958. уредник је часописа "Дело" који је тих деценија био изузетно квалитетан и утицајан. Потом постаје главни уредник Културно-уметничког програма Телевизије Београд, где је оставио још дубљи траг. За књигу "Традиција и критика" (1977) добио је награду, "Ђорђе Јовановић", а за наслов "Воља за променом" (1995) Стеријину награду. Добитник је и Танјугове награду "Златно перо" (2007), као и Повеље за животно дело Удружења књижевника Србије (2005). Био је приређивач сабраних дела Иве Андрића, по Андрићевом избору.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

2012 - Преминуо је српски књижевник Милан Ранковић. Рођен је 1932. у Београду, и један је од тројице првих магистара естетике који су после Другог свеског рата добили то звање на Универзитету у Београду. Радио је у "Борби" у културној рубрици, а предавао је основе науке о друштву, а затим социологију уметности на Универзитету уметности у Београду. Био је министар културе Србије од 1988. до 1991. Објавио је више од 40 књига.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

1849 - у бици код Шегешвара, погинуо је мађарски писац и револуционар српског порекла, мајор мађарске револуционарне војске Шандор Петефи. Рођен је 1823. као Александар Петровић, од оца Србина и мајке Словакиње. Са 15 година постао је војник, а у револуцији која је избила 1848. био је један од њених јунака. Прве песме написао је као гимназијалац и убрзо је постао најомиљенији и најчитанији мађарски песник. Писао је и новеле, романе и драме. Симбол је мађарског романтизма. Дела: роман "Крвниково уже", поезија "Изабране песме", "Петефијеве песме", "Апостол", "Витез Јанош".

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17933
 • Gde živiš: I ja se pitam...

amstel2 ::2012 - Преминуо је српски књижевник Милан Ранковић. Рођен је 1932. у Београду, и један је од тројице првих магистара естетике који су после Другог свеског рата добили то звање на Универзитету у Београду. Радио је у "Борби" у културној рубрици, а предавао је основе науке о друштву, а затим социологију уметности на Универзитету уметности у Београду. Био је министар културе Србије од 1988. до 1991. Објавио је више од 40 књига.


Полагао сам код њега. Строг, правичан, систематичан. Многи студенти га због тога нису волели. Ми, који смо волели студије, волели смо и такве професоре.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 509 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 500 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ivica976, kybonacci, pacika, sakota79, shaja1, Shilok, Visionary, voja64