Na današnji dan

9

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1882 - У Народном позоришту у Београду изведена је прва српска оперета "Врачара" Даворина Јенка, аутора музике за српску химну "Боже правде". Текст химне дело је Јована Ђорђевића, познатог интелектуалца, класичара, драмског писца.

1900 - Умро је српски књижевник Јован Ђорђевић, велики културни и национални радник. Студирао је филозофију и медицину у Пешти. Бавио се публицистиком и новинарством, уређивао је "Српски дневник". Био је секретар Матице српске и уредник "Летописа". Оснивач је Српског народног позоришта у Новом Саду и један од оснивача Народног позоришта у Београду и његов управник. Био је професор историје на Великој школи у Београду, лични учитељ краља Александра Обреновића, накратко и министар просвете. Објавио је "Општу историју" и више превода, посебно драмских текстова. Аутор је драмског дела "Маркова сабља" чији је, између осталог, саставни део и песма "Боже правде" која је постала химна Србије (1872). Музику за химну компоновао је српски композитор Даворин Јенко. Остала дела: "Радња Благовештенског сабора" (био је посланик на сабору 1861.) "Латинско-српски речник", путописи, успомене (по периодици - "Летопис", "Јавор").Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1968 - Умро је српски писац Милорад Панић-Суреп. Завршио је Филозофски факултет у Београду. Између два светска рата био је новинар, а у НОП је ступио 1941. После Другог светског рата директор је Завода за заштиту споменика културе Србије, Народне библиотеке и Музеја револуције Југославије. Дела: збирке песама "Ветар звижди", "Просто", "Ти долазиш", "Ада", "Жито", "Светлост земаљска", "Јасика", "Од сене и опомене", поема "Месец и пруће", летопис "Кад су живи завидели мртвима", студија "Филип Вишњић - песник буне".

2002 - Умрла је Софија Соја Јовановић, српски филмски, позоришни и телевизијски режисер. Један је од оснивача Академског позоришта у Београду 1944. За више од пола века рада режирала је педесетак представа у позориштима широм бивше Југославије. Као прва жена филмски режисер код нас снимала је комедије по делима Бранислава Нушића, Стевана Сремца, Јована Стерије Поповића, Бранка Ћопића. Њен филм "Поп Ћира и поп Спира" први је српски (и југословенски) играни филм у боји. Други филмови: "Сумњиво лице", "Дилижанса снова", "Др", "Пут око света", "Орлови рано лете", "Пусти снови", "Силом отац".offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1908 - Умро је српски правник и историчар Валтазар Богишић, професор универзитета у Кијеву и Одеси, академик. Израдио је "Општи имовински законик за Књажевину Црну Гору", 1888. на захтев црногорског кнеза Николе. Остала дела: "Правни обичаји у Словена", "Зборник садашњих правних обичаја у Јужних Словена", "Писани закони на словенском југу", "Напутак за описивање правнијех обичаја који у народу живе".

2018 - Слика Паје Јовановића "Два башибозука пред капијом" продата је на аукцији у лондонском Сотбију за више од пола милиона евра, односно 465.000 фунти или око 530.000 евра, чиме је вишеструко оборен рекорд који је држао Јовановићев "Укротитељ змија", који је пре две деценије купљен у њујоршком Кристију за више од 168.000 евра. Почетна цена "Два башибозука пред капијом", дела насталог између 1887. и 1888, невеликог формата (43 пута 50 цм), рађеног техником уља на дрвету, била је између 100.000 и 150.000 фунти, односно 113.000 и 170.000 евра. Јовановићева "Два башибозука пред капијом" су најскупље продато дело српског ликовног ствараоца уопште. Током исте аукције само једно дело достигло је вишу цену од Јовановићевих "Башибозука" - слика "Рабат (Црвена капија)" Едвина Лорда Викса која је купљена за 573.000 фунти.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1893 - Рођен је српски писац Јован Палавестра, критичар и новинар. Писао је приповетке и драме, позоришну и књижевну критику. Певодио је Пшибишевског, Флобера, Бодлера. Дела: драме "Савести на ветру", "Човјек који се снашао", "Велики скандал", збирке приповедака "Сиви видици", "На белом хлебу".

2005 - Умро је српски књижевник, књижевни критичар, есејиста, културни и јавни радник Чедомир Мирковић. У књижевни живот Београда укључио се као члан редакције "Књижевних новина", а професионалну каријеру започео је на телевизији, где се налазио на функцијама главног уредника Школског и Културно образовног програма.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1910 - Рођен је српски писац Мехмед-Меша Селимовић, члан Српске академије наука и уметности, један од највећих српских књижевника 20. века. Завршио је Филозофски факултет у Београду и до Другог светског рата био је професор у гимназији у родној Тузли. По изласку из усташког логора 1943. отишао је у партизане, а после рата био је директор драме Народног позоришта у Сарајеву, уметнички директор "Босна-филма" и главни уредник "Свјетлости". Због прогона којем су га подвргли босански политичари, највише због тога што је себе дефинисао као српског писца, прешао је у Београд и у њему остао до смрти 1982. Селимовић је једна од најбитнијих појава српске књижевности уопште. Дела: романи "Дервиш и смрт" "Тишина", "Тврђава", "Магла и мјесечина", "Круг" (недовршен), збирке приповедака "Прва чета", "Туђа земља", "Ђевојка златне косе", студија "За и против Вука", есеји "Писци, мишљења, разговори", мемоарска проза "Сјећања", неколико филмских сценарија.

1931 - Умро је српски глумац и редитељ Милорад Гавриловић, управник Народног позоришта у Београду, један од најдаровитијих и најобразованијих глумаца свог времена. Знатно је утицао на стил игре у смеру природног говора и понашања на сцени.

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 800

Савезна Република Југославија (скраћено СР Југославија или СРЈ) била је држава која је створена 27. априла, 1992. године, одлуком Скупштине СФРЈ, као заједничка држава Републике Србије и Републике Црне Горе. Војводина и Косово и Метохија имале су, услед мултиетничности, статус аутономних покрајина у оквиру Републике Србије, али са много мање надлежности, у односу на оне из времена СФРЈ.

Савезна Република Југославија је настала распадом СФРЈ, почетком деведесетих година 20. века. Постојала је до фебруара 2003. године, када је створена државна заједница са именом Србија и Црна Гора.[1][2]

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

2005 - Умро је српски телевизијски и филмски режисер Александар Ђорђевић, који је током каријере, која је трајала више од пола века, снимио осам играних филмова, режирао 40 драма и мјузикла, али је највећи део своје каријере посветио раду на телевизији, где је био аутор 11 великих серија и више од 100 ТВ драма. Остаће запамћен по серијама "Леваци", "Отписани", "Повратак отписаних", "Бољи живот", "Срећни људи", "Породично благо".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1892 - у Београду су српски писци и научници основали Српску књижевну задругу, чији је први председник био Стојан Новаковић, а потпредседник Јован Јовановић Змај, који је израдио и њен амблем. Прва објављена књига била је "Живот и прикљученија" Доситеја Обрадовића. Задруга је основана у згради Српске краљевске академије, тада Бранкова 15.

2011 - Преминуо је Боривоје Карапанџић, публициста, литерата, историограф. Карапанџић је, уз Лазу Костића, био вероватно најплодније перо српске емиграције. Као политички емигрант напустио је Србију 1944. и од 1950. живео је у Кливледну, САД. Осим писања, био је активан и у црквеном животу српске емиграције, и као повереник манастира Хиландар, манастира Раваница и других.

Објавио је више од 30 књига, и редовно је објављивао у низу српских емигрантских листова, попут "Американског Србобрана", "Гласа канадских Срба", "Искре". Носилац је признања за животно дело града Кливленда, био је почасни члан Удружења књижевника Србије, носилац ордена Светог владике Николаја.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1953- У Београду је за посетиоце отворен Железнички музеј, први такав у Југославији. Музеј је отворен у репрезентативној згради грађеној за Министарство саобраћаја Краљевине Југославије.

2007- Умрла је српска књижевница Јара Рибникар. Рођена је 1912. у месту Храдец у Чешкој. Аутор је петнаестак романа, од којих је најпознатији "Јан Непомуцки", више збирки приповедака и мемоарске прозе, а бавила се и превођењем са чешког и енглеског. Њене књиге преведене су у двадесетак земаља. Учествовала је у НОП-у, носилац је споменице 1941. Радила је у новинској агенцији Танјуг, у првој редакцији.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1898 - Умро је српски књижевни и позоришни критичар и историчар књижевности Светислав Вуловић, професор Велике школе у Београду, члан Српске краљевске академије, један од најутицајнијих српских књижевних критичара у 19. веку. Написао је критичке студије трајније вредности о српским песницима романтичарима, Петру II Петровићу Његошу, Сими Милутиновићу Сарајлији, Бранку Радичевићу, Ђури Јакшићу.

2007 - Умро је Слободан Новаковић, филмски и телевизијски стваралац. По образовању драматург, аутор је популарних, хумористичких серија: "Музиканти", "Грађани села луга", "Камионџије", "Дипломци", "Љубав на сеоски начин", "Младићи и девојке" као и серије "Сиви дом". Био је уредник и водитељ хроника Феста и Београдске хронике, главни и одговорни уредник Уметничког програма и главни уредник Телевизије Београд.

2016 - Преминула је Јадранка Стојаковић, кантаутор велика звезда југословенске шансоне. Музиком је почела да се бави обрадом севдалинки и извођењем песама Алексе Шантића и Десанке Максимовић. Њене песме "Све смо могли ми", "Што те нема", "Има нека тајна веза" биле су велики хитови.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 572 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 562 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, cvrle312, djboj, Georgius, GveX, Oluj2.1, vladetije, vlvl