Na današnji dan

5

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1883 - Рођен је српски сликар Стојан Аралица, члан Српске академије наука и уметности, мајстор са изразитим осећањем за боју. После студија у Минхену, Риму и Паризу, пропутовао је Шпанију, северну Африку и Италију и дуго је живео у Паризу, а од 1948. у Београду. Најчешће је сликао пределе и мртву природу, у почетку под утицајем минхенске школе и париске школе Андре Лота, да би потом изградио стил на искуствима постимпресионизма, стварајући слике које одликује наглашено осећање за боју и прозрачна атмосфера. У последњој фази приближио се лирској апстракцији.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1856 - Рођен је српски композитор и музички педагог Стеван Стојановић Мокрањац. Био је хоровођа Београдског певачког друштва и члан Српске краљевске академије. Музику је студирао на Великој школи у Београду и на конзерваторијумима у Минхену, Риму и Лајпцигу, а по повратку у отаџбину основао је Српску музичку школу и Београдски гудачки квартет. Његове композиције одликује изванредан, умногоме непревазиђен, смисао за уметничку обраду народних песама, при чему су руковети врхунски домет српске музике, а црквена појања несумњиво међу најистакнутијим делима целокупног православног богослужења. Написао је и више музиколошких студија. Дела: 15 "Руковети", "Приморски напеви", "Козар", соло песма "Лем-Едим", сценска музика за "Ивкову славу", црквена музика "Опело", "Акатист Богородици", "Литургија".

2009- Умрла је Љубица Цуца Сокић, сликарка, последња велика српска уметница из генерације која је између два светска рата увела српску уметност у токове париске интимистичке школе. Сликарство је учила је код Бете Вукановић, Љубе Ивановића и Ивана Радовића. У Париз одлази 1936. и наредне три године усавршава се и излаже у светској уметничкој престоници. По повратку у Београд 1939. приређује прву самосталну изложбу у Уметничком павиљону. Била је професор на Академији ликовних уметности од 1948. до 1972. Редовни члан САНУ постала је 1979.

2015- Преминуо је Младен Марков, српски писац. У већини књижевних радова описивао је родни Банат. Био је дугогодишњи новинар Радио Београда. За роман "Укоп оца" добио је НИН-ову награду, а за "Старци на селу" Андрићеву. Друга дела: "Банатски воз", "Жабљи скок", "Смутно време", "Истеривање бога", "Псеће гробље".offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1864 - Кнез Михајло Обреновић укинуо је Друштво србске словесности, због примања у чланство Гарибалдија, Чернишевског и Херцена.

1942 - Умро је српски сликар Петар Добровић, мајстор колорита и јасног експресивног цртежа. Његове слике сведоче о снажном темпераменту и импулсивној структури личности. Сликарство је студирао у Будимпешти, а у родном Печују учествовао је 1918. у војној побуни, после које је ухапшен, али је побегао из затвора. Мађарске власти су га у одсуству осудиле на смрт. Био је председник Барањске српско-мађарске републике 1921. Потом је живео у Паризу, а затим у Београду где је био професор на Академији ликовних уметности.

1980 - Умро је српски књижевник, новинар, књижевни и позоришни критичар Ели Финци. После Другог светског рата био је директор "Борбе", "Нолита", Југословенске књиге, Југословенског драмског позоришта, главни уредник часописа "Књижевност". Дела: позоришне критике у збиркама "Више и мање од живота I- V", "Стварност и илузије", студија "Дени Дидро", огледи о Мирославу Крлежи, Аугусту Цесарцу, Јовану Скрелићу, Ђорђу Јовановићу, Бранимиру Ћосићу, Марину Држићу.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1835 - Под називом "Књажевско-сербски театар", у Крагујевцу је, на иницијативу Јоакима Вујића и уз свестрану помоћ књаза Милоша Обреновића, почело да ради прво позориште у тадашњој Кнежевини Србији. Прве представе даване су у време заседања Сретењеске скупштине 1835. Театар је тада смештен у адаптираним просторијама типографије. Глумачки ансамбл, поред Вујића, сачињавали су млади чиновници као и ђаци гимназије, а музику је компоновао кнежев капелмајстор Јожеф Шлезингер. Представе су једном седмично и празничним данима, приређиване за књаза и његове чиновнике и госте. На репертоару су били Вујићеви комади или његови преводи страних дела.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1880 - Рођен је српски књижевник Григорије Божовић. Дипломирао је на московској Духовној академији, радио у просвети, био председник призренске општине, као и окружни начелник и народни посланик. Сликовито је описао стварност Старе и Јужне Србије (Косово, Метохија и данашња Македонија) пре ослобођења 1912. у Балканским ратовима.

1901 - Умро је српски писац Марко Миљанов. Иако се описменио тек на прагу шесте деценије живота, створио је дело велике вредности. Учествовао је у борбама против Турака, у хајдучким акцијама, затим и на челу свог племена Кучи. Описменио се након повлачења, у 50. години, из јавног живота због неслагања са политиком кнеза Николе Петровића. Бележио је народна предања, лична искуства и запажања и успомене из свог живота и живота других ратника. Дела: "Примери чојства и јунаштва", "Племе Кучи у народној причи и пјесми", "Живот и обичаји Арбанаса".

1942 - Умро је српски композитор и диригент Станислав Бинички, аутор марша "На Дрину", директор Београдске опере. Композицију и соло певање студирао је у Минхену, а по доласку у Београд основао је војни оркестар. Са Стеваном Мокрањцем и Костом Манојловићем основао је 1899. "Српску музичку школу" која сада носи име "Мокрањац". Остала дела: прва српска опера "На уранку", хорске песме - збирка "Сељанчице", соло песме, музика за драмске комаде, војни маршеви.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1826 - У Пешти је основана Матица српска на иницијативу Јована Хаџића (Милош Светић) и богатих српских пештанских и будимских трговаца Гаврила Бозитовца, Јована Деметровића, Јосифа Миловука, Петра Рајића, Андрије Розмировића и Ђорђа Станковића. Највећи прилог приликом оснивања даровао је Књаз Милош. То књижевно и културно друштво, које је одиграло огромну улогу у процвату науке и културе Срба уопште а посебно у тада Хабзбуршкој српској Војводини, убрзо је прерасло у најважнију културну инститицију српског народа уопште - уз много касније основану Српску краљевску академију. "Летопис Матице српске", најстарији је српски часопис који је успео да се одржи до наших дана. Почео је да излази на самом крају 1824. (за годину 1825. "перва частица") и тада је био једини српски часопис, пошто су они покренути раније били краткотрајни. Први уредник био је Георгије Магарашевић. Управо из круга људи који су водили тадашњи "Сербски летопис" израсла је Матица српска, а по узору на њу настаће касније и све друге словенске матице. Највећи добротвор Матице у њеној историји био је гроф Сава Текелија, затим Књаз Милош па гроф Јован Нако. Матица је 1864. пресељена у Нови Сад, где се налази и сада.

1873 - Рођен је српски писац Радоје Домановић, сатиричар. Оштро је приказивао властодршце које је сматрао корумпираним и бруталним, али и лажно родољубље и сервилно грађанство. Након завршетка Велике школе у Београду ради као наставник у Врању, Пироту, Лесковцу. Отпуштан је из службе као противник Обреновића. Од 1905. до смрти, предводи одељење коректора Државне штампарије у Београду. Уређивао је сатирични лист "Страдија". Осим опоре сатире писао је и готово идиличне приповетке из сеоског живота. Дела: сатиричне приповетке "Страдија", "Вођа", "Данга", "Мртво море", "Краљевић Марко по други пут међу Србима".

1877 - Рођена је српска књижевница Исидора Секулић, изузетан стилиста широког образовања и високе културе, танан посматрач људских живота и судбина, писац високе духовности и префињеног духа, члан Српске краљевске академије. Када је 1958. умрла један књижевни критичар је оценио да је умро "литерарно најкултурнији човек нашег тла од Ћирила и Методија до јуче, до данас, можда до прекосутра". Завршила је Виши педагогијум у Будимпешти и докторирала у Немачкој. Била је наставница и управница девојачке школе у Панчеву, затим професор гимназије у Београду. С великим успехом бавила се и превођењењем. Дела: путопис "Писма из Норвешке", роман "Ђакон Богородичине цркве", приповетке "Хроника паланачког гробља", "Сапутници", "Госпа Нола", есеји "Аналитички тренуци и теме", "Записи о моме народу", "Мир и немир", "Његошу - књига дубоке оданости", "Говор и језик културна смотра народа".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1875. године умро је српски писац Коста Трифковић, комедиограф који је реалистички осликао нарави српске Војводине половином 19. века. Гимназију је учио у Новом Саду, Винковцима и Пешти, а након окончања поморске школе живео је као поморац 1862/3 Потом завршава студије права у Пожуну (сада Братислава) и ради у Пешти као чиновник, потом у Новом Саду као бележник и адвокат. Насупрот романтичарској херојској трагедији, неговао је прозну реалистичку комедију. Наставио је комедиографску традицију занемарену у српској литератури после Јована Стерије Поповића, али без Стеријине снаге и дубине. Дела: "Избирачица", "Мило за драго", "Младост Доситеја Обрадовића", "Школски надзорник", "Љубавно писмо", "Честитам", "Француско-пруски рат".


2013- Умро је Динко Туцаковић, редитељ и дугогодишњи управник Музеја кинотеке. Био је филмски редитељ, сценариста, теоретичар и историчар филма, предавач на Факултету драмских уметности. Дела: филмови "Шест дана јуна", "Држава мртвих" (коаутор), "Доктор Реј и ђаволи", серија "Срби у Холивуду".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1860. године у Новом Саду је изашао први број "Данице", најзначајнијег књижевног часописа српског романтизма, који је покренуо и уређивао српски писац Ђорђе Поповић. "Даница" је имала важно место у историји српске културе и окупила је чак стотинак српских писаца, укључујући Јакова Игњатовића, Ђуру Јакшића. Значај часописа је опао кад су га 1866. напустили најбољи сарадници због неслагања са уредником Ђорђем Рајковићем.

1867- Рођен је српски песник Милорад Митровић, аутор лирских песама, балада и романси, сатиричар и драмски писац. Дипломирао је на Правном факултету у Београду и као чиновник је радио у Ужицу, Чачку, Мионици, Смедереву и Књажевцу. После преврата 1903. постао је секретар Апелационог суда у Београду. Почео је да пише под утицајем Војислава Илића и прву збирку је објавио 1899. под насловом "Књига љубави". Нарочито су биле популарне његове песме "Дон Рамиро", "Папучица", "Сигурна песма". Неке су и компоноване, попут песме "Била једном ружа једна". Написао је и фрагменте трагедије "Деспот Лазар Бранковић".

1899 -Рођен је српски глумац Радомир-Раша Плаовић, један од најзначајнијих карактерних глумаца српског позоришта 20. века, који је између два светска рата утицао на развитак позоришта у правцу модернијег израза. Био је режисер и првак драме Народног позоришта у Београду. Први је адаптирао и режирао на професионалној сцени "Горски вијенац" Петра ИИ Петровића Његоша. Бавио се и педагошким радом и написао неколико уџбеника за глуму и режију и позоришне комаде "Цар Давид", а са Миланом Ђоковићем "Вода са планине", "Растанак на мосту".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1895 - Рођен је Милан Кашанин, српски књижевник, музеолог, естета, историчар уметности, преводилац. Родио се у Белом Манастиру (Барања) а гимназију је завршио у Новом Саду. Студирао је на париској Сорбони естетику и историју уметности. Радио је у Министарству просвете, затим као управник Музеја савремене уметности. Године 1936. Музеј савремене уметности и Историјско-уметнички музеј су спојени и оформљен је Музеј кнеза Павла и за директора је постављен Кашанин. Збирку Музеја савремене уметности оформио је сам кнез намесник Павле, из приватних средстава, такође велики заљубљеник у уметност. Као лични пријатељ Кнеза Павла, после Другог светског рата Кашанин је живео потпуно скрајнуто, од ретких преводилачких послова - непотписаних, да би доцније био постављен за руководиоца новоосноване Галерије фресака. Био је покретач и главни уредник изузетног часописа "Уметнички преглед" (1937-1941) који је уживао светски углед. И као књижевник био је изузетан стилиста. Дела: "Јутрења и бдења","Случајна открића", "Заробљеници", "Камена открића", "Српска књижевност у средњем веку", "Српска уметност у Војводини".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1935- Рођен је српски писац Данило Киш, члан САНУ. Писао је негованим стилом, с модерно схваћеном фабулом. Дипломирао је светску књижевност у Београду. Био је драматург позоришта "Атеље 212" и лектор за српски језик у Стразбуру, Бордоу и Лилу. Дела: романи "Псалам 44", "Мансарда", "Башта, пепео", "Пешчаник", "Гробница за Бориса Давидовича", приповетке "Рани јади", "Енциклопедија мртвих", драма "Електра 70", полемички спис "Час анатомије".

1943- Рођен је Драгош Калајић, српски сликар, публициста и литерата. Дипломирао је у Риму, на Академији лепих уметности. Био је свестрана личност, бавио се сликарством, теоријом уметности, али је посебно упамћен као публициста и политички мислилац. У домену ликовног, највећим делом био је хиперреалиста. Уређивао је часопис "Дело", магазин "Дуга" и био дописник агенције Танјуг из Рима. Као уредник у издаваштву приредио је и објавио дела низа релевантних аутора, попут Плотина, Шпенглера, Де Ружмона, Јулијана Апостате, Берђајева, Шестова, Вајнингера, Конрада Лоренца, Ренеа Генона, Јулијуса Еволе. Дела: "Мапа (анти)утопија", "Смак света", "Америчко зло", "Издана Европа", "Последњи Европљани", тв серијал "Огледало 20. века".

2009- Умро је Милутин Чолић, филмски критичар, публициста, оснивач ФЕСТ-а. Права и југословенску књижевност студирао је у Београду. Објавио је више књига из области филма и био је један од првих сарадника филмског фестивала у Пули и фестивала документарног и краткометражног филма у Београду, један је од оснивача фестивала у Нишу.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 362 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 356 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dimitrise93, Djole, ladro, Profica, raykan, voja64