Na današnji dan

4

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1910 - На Првом свесрпском соколском састанку у Београду извршено је уједињење целокупног српског соколства са територије Краљевине Србије и са простора тадашње Аустроугарске. Била је то организација наглашеног патриотског набоја па јој је с почетком Првог светског рата у аустријским земљама онемогућена делатност.

1944 - Умро је српски писац, естетичар и теоретичар књижевности Богдан Поповић, професор Универзитета у Београду, члан Српске краљевске академије, један од оснивача "Српског књижевног гласника" и творац "београдског књижевног стила". У време његовог уређивања СКЗ је био најугледније гласило српских културних посленика. Уживао је изузетан углед као критичар, првих деценија 20. века. Објавио је "Антологију новије српске лирике" и већи број студија из књижевности и теорије уметности.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1900 - Рођен је српски композитор, диригент, музички педагог и критичар Михаило Вукдраговић, професор и ректор Музичке академије у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Дела: симфонијска поема "Пут у победу", кантате "Србија", "Светли гробови", "Везиља слободе", соло песме, гудачки квартети, филмска и сценска музика.

1909 - У Београду је формирано спортско витешко друштво "Соко", уједињењем витешких друштава "Душан Силни" и савеза српских сокола. Годину дана доцније извршено је уједињење целокупног српског соколства са територије Краљевине Србије и са простора тадашње Аустроугарске. Била је то организација наглашеног патриотског набоја па јој је с почетком Првог светског рата у аустријским земљама онемогућена делатност.

1917 - Умро је српски писац Милутин Бојић, аутор поеме "Плава гробница", трајног поетског споменика трагедије српске војске у Првом светском рату после трагичног повлачења преко планинских врлети данашње Албаније. Студирао је филозофију и педагогију у Београду. Учествовао је у балканским ратовима и у Првом светском рату. После повлачења преко Албаније радио је као државни службеник на Крфу и у Солуну. Умро је од туберкулозе у 25. години и сахрањен је на солунском гробљу Зејтинлик. Написао је четири књиге песама и више драма, укључујући "Краљеву јесен" и "Урошеву женидбу".offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1905 - Рођен је српски писац Јован Поповић, припадник групе литерата која је између два светска рата неговала социјалну књижевност. После завођења Шестојануарске диктатуре 1929. осуђен је због комунистичке пропаганде. Након ослобођења Југославије у Другом светском рату покренуо је и једно време уређивао "Књижевне новине". Дела: збирке песама "Хаџија вечности", "Ласта у митраљеском гнезду", "Плес над празнином", проза "Лица у пролазу", "Истините легенде", "Реда мора да буде", "Сремска хроника", студије и есеји "Ђура Јакшић и његово доба", "Стерија и почеци српске драме", "Светозар Марковић".

1956 - Умро је српски глумац Добрица Милутиновић, велики позоришни глумац изузетног гласа и ретког темперамента. Као првак Драме националног театра више од пола века је с огромним успехом играо низ улога из класичног позоришног репертоара и најзначајније ликове из националног репертоара. У Београд је дошао 1898. на позив управника Народног позоришта Бранислава Нушића. Музеј позоришне уметности и Савез драмских уметника Србије су 1980. у сарадњи са Златаром Мајданпек установили "прстен Добрице Милутиновића", награду за глумачко животно дело.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1832 - Рођен је српски архимандрит и историчар Нићифор Дучић, председник Српског ученог друштва. Богословију је завршио у Београду, а општу историју, географију и филозофију је студирао на Сорбони. Учествовао је у Херцеговачком устанку Луке Вукаловића 1861. и 1862. а 1868. прешао је у Србију. Био је вођа добровољачке јединице у Српско-турском рату од 1876. до 1878, председник Врховног суда Србије и посланик. Сву имовину оставио је у добротворне сврхе - Српској краљевској академији, из чега је настао фонд за награђивање историографских дела. Као следбеник Вука Караџића у "Српско-далматинском магазину" штампао је радове Вуковом реформисаном азбуком.

1935 - Рођен је Казуо Танака, историчар књижевности, писац и преводилац, који је својим радом дао драгоцен допринос ширењу српске културе у Јапану. Добитник је Ордена Вука Караџића, Награде Његошеве задужбине и Награде Српског ПЕН центра за животно дело. Предавао је на универзитетима Цудађуку и Ћиба, а као уредник и саветник директора издавачке куће Кобунша, превео је и објавио дела српских књижевника као што су Иво Андрић, Миодраг Булатовић, Десанка Максимовић или академик Георгије Острогорски. Објавио је и превео (са М. Сузукијем, 1995.) и фотомонографију Хиландар. Танака је био и коаутор више приручника за учење српског језика и приручника за конверзацију. Био је члан одбора за израду српско-јапанског речника (30.000 речи). Објавио је збирку есеја: "Балканска душа".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1853 - Умро је српски лекар и културни радник Јован Стејић. Студирао је у Пешти и Бечу и потом био лекар у Шапцу, Крагујевцу и Ваљеву. Био је начелник санитета, секретар Државног савета. У филозофским списима рационалист и противник верског фанатизма. Аутор је и једне критике Вуковог превода "Новог завета".

1945 - Умро је српски сликар Љубомир Ивановић, пионир српске графике. После студија на Државној академији у Минхену, био је професор Уметничке школе у Београду. У српском сликарству развио је цртеж од помоћне сликарске дисциплине до самосталног уметничког дела. Његови изванредни реалистички цртежи, с мотивима из разних крајева наше земље имају, уз уметничку, и изузетну документарну вредност. Израдио је две мапе линореза: "Стари Париз" и "Из наших крајева" и три албума цртежа оловком: "Из Јужне Србије", "Предели Шумадије и Јужне Србије" и "Југословенски предели".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1859- Рођен је српски архитекта Андра Стевановић, члан Српске краљевске академије, професор Велике школе и Београдског универзитета. Пројектовао је више монументалних грађевина, укључујући зграде Управе фондова (данас Народни музеј), Београдске задруге у Карађорђевој, Српске краљевске академије (данас САНУ). Проучавао је стару српску црквену архитектуру и сакупио је значајну грађу за монографије о манастирима Грачаница, Каленић, Дечани.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1841 - У Београду је у "Позоришту на Ђумруку" одржана прва представа - драма Јована Стерије Поповића "Смрт Стефана Дечанског". Позориште је организовао српски режисер, сценограф, глумац, писац и просветни радник Атанасије Николић. Тада је штампан први позоришни плакат код нас и расписан први књижевно-драмски конкурс за дела "по народном карактеру и обичајима устројеним". Позориште на Ђумруку се одржало само годину дана.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1914 - рођена је Љубица Цуца Сокић, сликарка, последња велика српска уметница из генерације која је између два светска рата увела српску уметност у токове париске интимистичке школе. Сликарство је учила је код Бете Вукановић, Љубе Ивановића и Ивана Радовића. У Париз одлази 1936. и наредне три године усавршава се и излаже у светској уметничкој престоници. По повратку у Београд 1939. приређује прву самосталну изложбу у Уметничком павиљону. Била је професор на Академији ликовних уметности од 1948. до 1972. Редовни члан САНУ постала је 1979.

1921 - Умро је српски биолог Живојин Јуришић, оснивач Музеја српске земље и Српског ботаничког друштва. У родном Шапцу завршио је гимназију, а Велику школу у Београду. Проучавао је флору Србије, Бугарске, данашње Македоније и Босне и објавио низ научних радова. Прикупио је велику збирку народних имена биљака и популарисао биљне културе.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1923 - Рођена је Милка Ивић, лингвиста, професор универзитета, академик. Редовни члан САНУ постала је 1983. Била је члан и неколицине страних академија (норвешке, саксонске) односно научних асоцијација, и превођена је на десетине језика.

1948 - Уредбом владе ФНРЈ основана је Академија за позоришну уметност у Београду. Настава на новооснованој Академији почела је фебруара 1949. Први декан био је Душан Матић, а први професори глуме били су Мата Милошевић и Јозо Лауренчић, њихови асистенти Мирослав Беловић, Стево Жигон и Соја Јовановић. Први професори режије новоустројене Академије били су Бојан Ступица и Хуго Клајн.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1876 - рођен је српски сликар Стеван Алексић, мајстор обнове иконостаса српских цркава. Академију је завршио у Минхену, а сликарску радионицу отворио је у родном Араду, у којем је реновирао иконе и слике на сводовима локалне српске цркве. Обновио је и иконе и слике у црквама у Темишвару, Вуковару, Новом Саду, Модошу (сада Јаша Томић), Бешенову и другим местима. Најзначајнији и најобимнији рад обавио је у Преображенској цркви у Панчеву: 32 иконе великог формата, три композиције из историје српске цркве и 44 медаљона светаца.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 622 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 582 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, Boris90, Cirkon, dac, darkstar101, Dimitrise93, djboj, dragon986, gzoki, havoc995, ivan979, ivica976, menges, Mercury, milos7160, Miskohd, Mr. Majevica, mustangkg, Nebo_M, panonski mornar, Snorks, sombrero, Tas011, vargas, vathra, VJ, VladaKG1980, Vojkan Petrovic, vukovi, Wisdomseeker, zoranis, 223223