Na današnji dan

10

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1883- Рођен је српски композитор и музички писац Петар Коњовић, ректор Музичке академије у Београду, члан Српске академије наука и уметности и управник Музиколошког института. Инспирисао се народним мотивима и учврстио је национални смер у српској музици. Дела: опере "Кнез од Зете", "Вилин вео", "Коштана", "Сељаци", збирке соло песама "Моја земља", "Лирика", књиге "Стеван Мокрањац", "Милоје Милојевић", "Књига о музици".

2014- Преминуо је Тимоти Џон Бајфорд, режисер, сценариста и глумац. Бајфорд, који је већи део радног века провео у Србији, остаће упамћен по ТВ серијама за децу "Невен", "Полетарац", "Бабино унуче". Студирао је на Централној школи за говор и драму у Лондону, а 1966. године се запослио као редитељ на Би-Би-Сију. У Србији је живео од 1971. после успешног рада на једној копродукцији с Телевизијом Београд. Бавио се и превођењем као и уметничком фотографијом.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1923 - Рођен је Драган Савић, српски илустратор, карикатуриста и стрип аутор. Припадао је плејади великих стрип аутора међуратног Београда. Након Другог светског рата завршио је Академију за примењену уметност. Највећи део радног века провео је као карикатуриста и новинар у дневном листу "Борба". Његове карикатуре објављиване су и у "Њујорк тајмсу", "Крокодилу", "Унити", "Ођију", "Чикаго сан тајмсу", "Асахи шимбуну". Био је дописни члан Академије "Сан Марко" у Венецији. Први је добитник награде за карикатуру "Пјер", а добио је и низ међународних признања попут Сребрне медаље с палмом на Светском фестивалу карикатуре у Бордигери, прве награде на Светском конкурсу "Карикатура у борби за мир" у Њујорку, Златне медаље на Бијеналу хумора у Толентину.

2009 - Умро је српски новинар Леон Давичо. До 1968. као новинар "Политике", био је дописник из Лондона, Берлина, Париза и Рима. Оснивач је и главни уредник "Експрес политике", од 1968. до 1974. године шеф је европске канцеларије за информације UNICEF-а са средиштем у Паризу, а до 1980. године директор за информације УНЕСКО-а. Од 1980. до 1987. био је портпарол Високог комесаријата УН за избеглице у Женеви, а после тога, до 1989. портпарол УНЕСКО-а.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1892- Рођен је српски писац Милутин Бојић. Аутор чувене "Плаве гробнице" - која пева о масовном сахрањивању српских војника у Јонско море недалеко од Крфа. Студирао је филозофију и педагогију у Београду. Учествовао је у балканским ратовима и у Првом светском рату. После повлачења преко Албаније радио је као државни службеник на Крфу и у Солуну. Умро је од туберкулозе у 25. години и сахрањен је на солунском гробљу Зејтинлик. Дела: четири књиге песама и више драма, укључујући "Краљеву јесен" и "Урошеву женидбу".

1893- Поводом 400. годишњице оснивања Ободске штампарије, књижевно-уметничка заједница под председништвом Милана Милићевића приредила је прву изложбу српских књига у Београду.

1936- Рођен је Иван Јагодић, српски позоришни, филмски и телевизијски глумац. Посебно је био ангажован у Драмском програму. Упамћен је, између осталог, по карактеристичној боји гласа и врхунској дикцији.

2007- Умро је српски песник, академик, Стеван Раичковић. Студирао је на Филолошком факултету у Београду, а већ са 17 година почео је да објављује поезију у "Књижевности", "Младости", "Књижевним новинама" и "Политици". Био је сарадник Литерарне редакције Радио Београда и уредник у Издавачком предузећу "Просвета". Објавио је више од 20 збирки песама и неколико књига есеја.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1896 - Рођен је српски композитор Јосип Штолцер, познат као Јосип Славенски, професор Музичке академије у Београду, који је, тежећи обликовању националног израза, спојио музички фолклор појединих балканских народа с модерном европском музичком техником. Дела: "Балканофонија" за оркестар", "Симфонија Оријента", за хор и оркестар, "Песме моје мајке" за глас и гудачки квартет, четири гудачка квартета, виолински концерт, хорови, соната за виолину и клавир.

1901 - Рођен је српски глумац Виктор Старчић, изузетно надарен за суптилне портрете, продуховљени уметник с дубоким емоционалним и психолошким понирањем у улоге. Остварио је више сјајних улога у филмовима, а неке креације ушле су у антологију српског и југословенског театра, попут Помета у "Дундо Мароју", Хљестакова у "Ревизору", Смрдића у "Родољупцима", Аурела у "Леди", Павлина у "Јегору Буличову", Глумца у "На дну", Лембаха у "Агонији", Дон Занеа у "Глорији".

1925 - Умро је српски сликар Стеван Тодоровић, члан Српске краљевске академије. Сликарство је учио у Бечу и Минхену. Почео је као романтичар с лепим осећајем за колорит, а завршио као хладни академичар. Израдио је око 300 портрета савременика, укључујући Корнелија Станковића, Ђуру Даничића, Владана Ђорђевића, краљицу Наталију.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1947 - После годину дана снимања приказана је "Славица", први југословенски играни филм после Другог светског рата. Режисер и сценариста био је Вјекослав Афрић, сниматељ Жорж Скригин, а тумачи главних улога Ирена Колесар, Марјан Ловрић и Љубиша Јовановић.

2009 - Преминуо је Младен Србиновић, академик, један од најзначајнијих српских сликара 20. века. Учио је од великана српске и светске уметности као што су Недељко Гвозденовић, Иван Табаковић, Коста Хакман, Љубица-Цуца Сокић. Упоредо са сликарством и графиком, радио је и мозаике и предлошке за таписерије.

Израдио је мозаике за зид у свечаној сали СИВ-а (сада Палата Србија) као и за здања низа других институција, попут зграде Радио телевизије Београд у Кошутњаку, цркве Светог Николе у Руми, Инвест банке у Београду или олтарске преграде у манастиру Жича. Носилац је бројних међународних и домаћих признања.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1851 - Рођен је српски писац и лекар Лаза Лазаревић, један од најбољих српских реалиста. Права је завршио у Београду а медицину у Берлину. Написао је само девет приповедака, од којих је "Швабица" остала у фрагментима. Мада с патријархалним погледима на живот, његове приповетке, сажете, с веома снажном унутрашњом драматиком, имају класичну вредност.

1862 - Рођен је српски писац Јанко Веселиновић. Описивао је његову родну Мачву, с много љубави, идеализујући традиционални живот његових земљака. Био је сјајан зналац српског језика и вешто је користио његове могућности у романима, приповеткама и позоришним комадима. Дела: романи "Хајдук Станко", "Јунак наших дана", "Борци", збирке приповедака "Слике из сеоског живота", "Од срца срцу", "Рајске душе", "Зелени вајати", "Мале приче", "Сељанка", позоришна игра с певањем "Ђидо" (с Драгомиром Брзаком), комад "Потера" (с Чича-Илијом Станојевићем).

1931 - Умро је српски композитор и хоровођа Јосиф Маринковић, члан Српске краљевске академије, који је највећи део стваралаштва посветио херојској романтичарској музици, знатно је обогативши у техничком и изражајном погледу. Његове соло песме и многе хорске композиције уз пратњу клавира посебан су допринос српској музици. Завршио је Оргуљашку школу у Прагу и био је у Београду диригент певачког друштва "Обилић". Дела: хорови "Народни збор", "Јуначки поклич", "Кола", "Поточара", "Задовољна река", соло песме "Чежња", "Кажи ми, кажи, Стојанке", црквена музика "Литургија", "Помен", "Царју небесни", "Опело".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1868 - Рођен је српски писац Алекса Шантић, аутор антологијских песама "Остајте овдје", "Емина", "Вече на шкољу". Припадао је мостарском кругу око књижевног листа "Зора", који је покренуо с Јованом Дучићем и Светозаром Ћоровићем. У Мостару је основао српско певачко друштво "Гусле". У време "анексионе кризе", изазване 1908. аустроугарском анексијом Босне и Херцеговине побегао је у Италију, а после тога био је посланик у Босанском сабору. У Првом светском рату аустроугарске власти су га хапсиле као истакнутог српског националисту, односно увереног присталицу Југославије. Био је у почетку под утицајем српских песника Бранка Радичевића, Јована Јовановића Змаја и Војислава Илића, али је потом изградио властити песнички израз карактеристичан по елегичним мотивима и родољубивим темама. Писао је и драмске текстове и преводио с немачког и чешког. Дела: драме "Хасанагиница", "У магли", "Анђелија", превод "Лирског интермеца" Хајнриха Хајнеа.

1909 - Рођен је српски историчар уметности Светозар Радојчић, професор Филозофског факултета у Скопљу до 1941. и Београду од 1945, члан Српске академије наука и уметности. Аутор је низа значајних радова из области српске средњовековне уметности. Дела: "Портрети српских владара у средњем веку", "Старе српске минијатуре", "Уметнички споменици манастира Хиландара", "Мајстори старог српског сликарства", "Студије о уметности XIII века", "Иконе Србије и Македоније", "Милешева", "Старо српско сликарство", "Текстови и фреске", "Узори и дела старих српских уметника", "Српски псалтир", "Geschichte der serbischen Kunst von den Anfangen bis zum Ende des Mittelalters

2005 - Умро је Драгослав Андрић, српски књижевни преводилац, писац, лексикограф, драматург. Са енглеског, француског, немачког и руског превео око 130 књига поезије, прозе као и драмских дела. Посебно се истичу његове антологије класичне кинеске поезије, традиционалне јапанске поезије, канадске поезије и америчке хумористичке поезије. Приређивач је и преводилац "Антологије светске поезије", "Лексикона вицева", "Речника жаргона" и више шаховских књига.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1842 - У Београду је основано Друштво србске словесности, после припрема које су започеле септембра 1841. Оснивачи су били Јован Стерија-Поповић и Атанасије Николић. Први чланови Друштва били су: Димитрије Исаиловић, Стефан Марковић, Јован Стејић, Димитрије Тирол, Сима Милутиновић и Исидор Стојановић. Друштво је суспендовано у јануару 1864. године зато што је за чланове изабрало Ђузепеа Гарибалдија, Николаја Чернишевског и Александра Херцена. Рад Друштва обновљен је у јулу 1864. под називом Србско учено дружтво, од новембра 1886. Краљ Милан га преименује и диже на виши ниво као Краљевско србску академију (од 1887. Српска краљевска академија) а после Другог светског рата Српска академија наука. Назив Српска академија наука и уметности установљен је 1960.

1929 - Рођен је српски позоришни, филмски и телевизијски глумац Љубомир Љуба Тадић. Дебитовао је на сцени крагујевачког театра "Јоаким Вујић" 1944. Студирао је на глумачкој академији у Београду. Широког дијапазона, снажне емотивности и темперамента, одиграо је стотине улога. Освојио је сва национална позоришна и филмска признања, међу којима и две награде за животно дело - "Добричин прстен" у области театра и "Павле Вуисић" за филмску уметност.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

1790. у Новом Саду је отворена прва књижара, чији је власник Емануел Јанковић набављао у Прагу књиге најзначајнијих светских писаца, на немачком и француском језику. У својој штампарији у Новом Саду штампао је каталог књига, први те врсте код Срба.

1831 - У Београд је допремљена штампарија, коју су 1830. у Санкт Петербургу купили Аврам Петронијевић и Цветко Рајовић. Прва штампарија у ослобођеној Србији почела је да ради у септембру 1831. и највише је израђивала материјале за потребе администрације. Названа је Књажевско-србска печатња. Званично име је доцније више пута мењано.

1832 - Умро је Атанасије Стојковић српски писац и научник, члан руске Царске академије наука, професор и ректор универзитета у Харкову. Један је од учених Срба које је царска Русија позвала да буду професори на том универзитету, уз Глигорија Трлајића, Саву Петровића, Ђорђа Коритара. Био је и ректор и оснивач харковског Ученог друштва. Један је од носилаца просветитељства код Срба, уз Доситеја и Павла Соларића, и био је међу највећим противницима језичке реформе Вука Караџића. У Будиму је 1801/3 (на подстицај Доситеја Обрадовића) објавио тротомно дело: "Фисика, простим језиком исписана за род славено-сербскиј". Аутор је и првог оригиналног српског романа: "Аристид и Наталија" на традицијама тзв. сентименталних романа 18. в. иако се зачецима белетристике код Срба, сматра прерада Мармонтеловог "Велизарија" Павла Јулинца (1730-1785). По узору на Волтеров "Кандид" написао је: "Кандор или откривање египатских таин", филозофско поучно дело. Аутор је и дела: "О ваздушном камењу и њиховом пореклу", наводно првог те врсте уопште. У Источном Сибиру, где је 30. јуна 1908. године пао метеорит и изазвао огромна разарања, постоји брежуљак назван "Стојковићево брдо" по овом научнику.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1524
 • Gde živiš: Karlmarksland

Немам обичај да убацујем стране уметнике међу наше,али једноставно,громада је у питању...

На данашњи дан 1903 рођен је јерменски композитор Арам Иљич Хачатуријан, у Тбилисију(Грузија, Руско царство).Одрастао је у сиромашној јерменској породици.
Године 1921, отпутовао је у Москву како би се придружио свом брату, не знајући ни реч руског. Иако није имао готово никаквог музичког образовања, Хачатуријан је показао такав таленат да је примљен на Гнесин институт, где је студирао виолончело код Михаила Гнесина и уписао курс композиције.
аутор блиставе "Игре сабљама", чије је стваралштво засновано на јерменској народној музици. Његово дело красе богата ритмика и раскошне инструменталне боје. Дела: балети "Гајане", "Спартак", концерти за клавир, концерти за виолину, симфоније, камерна музика.

Хачатурјан је умро у Москви 1. маја 1978. године, нешто пре свог 75. рођендана. Сахрањен је у Јеревану, Јерменија, заједно са осталим знаменитим Јерменима који су целом свету учинили јерменску уметност доступном. Године 1998, одата му је част тиме што се његова слика појавила на јерменском папирном новцу (50 драма).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 616 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 5 sakrivenih i 586 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Buzdovan, dac, DH, goxin, Insan, jaeger, kovac9mm, Krusarac, Mercury, MikeHammer, Milan A. Nikolic, misaru, nebkv, Nebo_M, novator, ofbeyond, randja26, Sale.S, Slobodan Kovačević, Snorks, stegonosa, voja64, wolf431, yrraf, yufighter