Na današnji dan

16

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1930 - Рођен је српски историчар Димитрије Богдановић, академик. По образовању теолог и правник, водио је Археографско одељење Народне библиотеке Србије и био професор Филозофског факултета у Београду. Највише се бавио историјом старе српске књижевности и био је један од најбољих познавалаца српског средњовековља уопште, као и ранохришћанских списа. Дела: "Историја старе српске књижевности", "Књига о Косову", коаутор монографије "Хиландар", коаутор "Историја српског народа 1-10" СКЗ, приређиваћ и коаутор колекције "Србљак" (зборник старе српске духовне музике - службе Србима светитељима).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

12. октобар 1873 - Рођена је српска сликарка Надежда Петровић, професор сликарства и саоснивач "Кола српских сестара" (с Браниславом Нушићем).

Сликарство је студирала у Минхену и Паризу, а прву самосталну изложбу је приредила 1900. Њена дела носе снажан, оригиналан израз и изванредно богатство боја.

Сачувано је око 200 њених дела, а поједине слике ("Ресник","Аутопортрет", "Нотр Дам", "Булоњска шума") су равне радовима врхунских европских мајстора тог времена. Рођена је у породици у којој су две сестре постале сликарке, једна музичар, а најмлађи брат Растко писац. Умрла је од тифуса 1915. у ваљевској болници, где је као добровољна болничарка неговала рањене српске војнике.

1918 - "Марш на Дрину" српског композитора Станислава Биничког је први пут одјекнуо улицама Ниша, тек ослобођеног у Првом светском рату. Уз звуке марша победоносно је корачала Дринска дивизија српске војске.

2013 - Преминуо је Јован Ристић, тв редитељ, аутор бројних емисија, филмова, ТВ серија и позоришних представа. Рођен је 1939. у Београду, где је завршио гиманзију а потом и Факултет драмских уметности. Режирао је око 2.500 ТВ емисија, два филма, педесетак позоришних представа, спотове и бројне манифестације. Режирао је: "Седморицу младих", ТВ серије "Концерт за луди млади свет", "Дивље године", емисије "Повратак џезу", квиз "Мало ја, мало ти", био је аутор "Недељног поподнева".offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

2009 - Умро је Константин Бабић, српски композитор и професор на Факултету музичке уметности у Београду, шеф Катедре за музичку теорију. Његов обиман и признат композиторски опус већ деценијама је незаобилазни део српске музичке историје. Дела: "Концертна интрада", "Прелудијум за симфонијски оркестар", "Гудачки квартет", "Бурлеска за виолину и клавир", "Ловачка свита за мешовити хор", "Балада за женски хор", "Дечја симфонија за дечји гудачки оркестар и удараљке".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1929 - Рођен је Милорад Павић, српски књижевник и научник, академик и члан низа међународних научних и литерарних асоцијација. Његов "Хазарски речник" донео му је глобалну популарност. Био је професор Филозофског факултета у Новом Саду и Београду, с основним интересовањима везаним за историју културе Срба, посебно за српску књижевност барока, класицизма и предромантизма. И поред великог значаја његових научних радова постао је познат захваљујући позним књижевним радовима. Превођен је широм света, на више од 30 језика.

1989 - Умро српски писац Данило Киш, члан САНУ.Дипломирао је светску књижевност у Београду. Био је драматург позоришта "Атеље 212" и лектор за српски језик у Стразбуру, Бордоу и Лилу. Дела: романи "Псалам 44", "Мансарда", "Башта, пепео", "Пешчаник", "Гробница за Бориса Давидовича", приповетке "Рани јади", "Енциклопедија мртвих", драма "Електра 70", полемички спис "Час анатомије".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1756 - Умро је Висарион Павловић, епископ бачки. Родом је био из Сент-Андреје. Оснивач је Латинско-словенске школе у Новом Саду 1731. која је имала ранг ниже реалне гимназије, као и прве градске болнице 1741. Школа је знатно допринела формирању нараштаја српске грађанске интелигенције у Војводини. У њој је извесно време предавао и Јован Рајић (1763-1767). Књиге су углавном прибављане из Русије. Саградио је 1741. владичански двор у Новом Саду, који је разорен приликом страховитог бомбардовања Новог Сада 1849. Данашњи владичански двор бачких епископа саграђен је 1901. по пројекту Владимира Николића, на месту старог, у Змај Јовиној улици. Павловић је важио за енергичног, па и преког човека, али је био и веома предузимљив. На месту бачког епископа наследио га је Мојсије Путник.

1910 - Рођен је српски композитор, диригент и музиколог Војислав Вучковић, који је у Прагу завршио Конзерваторијум и Мајсторску школу, где је и докторирао. Био је професор Музичке школе "Станковић" у Београду, диригент Београдске филхармоније и сарадник више часописа. Између два светска рата учествовао је у радничком покрету, организовао студентске и радничке хорове, бавио се музичком критиком. Ухапшен је 1942. у окупираном Београду и стрељан. Дела: симфонијске поеме "Озарени пут", "Буревесник", "Херојски ораторијум", балет "Човек који је украо сунце".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1932- У Београду је отворен Коларчев народни универзитет, задужбина Илије Милосављевића Коларца, који је у ту сврху тестаментом завештао огромну своту од око 50.000 дуката. Здање Коларчевог универзитета пројектовао је српски архитекта Петар Бајаловић.

1991- Близу Зајечара откривене су гробнице римског цара Гаја Галерија Валерија Максимилијана и његове мајке Ромуле. Тај римски владар од 293. до 311. подигао је на брду Магура царску палату, названу Ромулијана према имену његове мајке. Откриће је заслуга српског археолога Драгослава Срејовића, који је открио и Лепенски вир.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1843. рођен је српски писац Коста Трифковић, комедиограф који је сликао нарави српске Војводине половином 19. века. Гимназију је учио у Новом Саду, Винковцима и Пешти, а након окончања поморске школе живео је као поморац 1862/3. Потом завршава студије права у Пожуну (сада Братислава) и ради у Пешти као чиновник, потом у Новом Саду као бележник и адвокат. Наставио је комедиографску традицију занемарену у српској литератури после Јована Стерије Поповића. Дела: "Избирачица", "Мило за драго", "Младост Доситеја Обрадовића", "Школски надзорник", "Љубавно писмо", "Честитам", "Француско-пруски рат".

1864 - Рођен је српски писац Бранислав Нушић

1942 - Умро је српски глумац, дечји писац, карикатуриста и хумориста Брана Цветковић, оснивач "Орфеума" за који је написао више од 80 комада и скечева лаког жанра. Школовао се у Београду и Минхену. Био је глумац Народног позоришта, а затим члан путујућих дружина.

1978 - Умро је српски историчар уметности Светозар Радојчић, професор Филозофског факултета у Скопљу до 1941. и Београду од 1945. члан Српске академије наука и уметности. Аутор је низа радова из области српске средњовековне уметности. Дела: "Портрети српских владара у средњем веку", "Старе српске минијатуре", "Уметнички споменици манастира Хиландара", "Мајстори старог српског сликарства", "Студије о уметности XIII века", "Иконе Србије и Македоније", "Милешева", "Старо српско сликарство", "Текстови и фреске", "Узори и дела старих српских уметника", "Српски псалтир"

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1922 - Умро је Јаша Томић, српски новинар, политичар и писац. Школовао се у родном Вршцу, Темишвару и Кечкемету. Студирао је је у Бечу и Прагу, медицину и књижевност. Политичка борба одвукла га је од звршетка студија. Оснивач је групе тзв. "Вршачких социјалиста". Био је уредник "Заставе" и Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци (од 1891. Радикална странка). На Великој народној скупштини у Новом Саду 25.11.1918. одлучно је утицао на присаједињење Војводине (тада Бачка, Банат и Барања) Краљевини Србији. Дела: "Књижевна зрнца", "Песме", "Назарени", "Слике и приповетке", Доситеј Обрадовић", "Лепа књижевност и уметност".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1789 - Рођен је српски новинар и публициста Димитрије Давидовић, отац српског новинарства. Напустио је студије медицине започете у Пешти и Бечу и посветио се новинарству. У Бечу је 1813. покренуо "Новине сербске" у којима је био главни аутор. У Кнежевину Србију преселио се 1821. До 1829. био је секретар књаза Милоша Обреновића. Покренуо је прве дневне новине у тадашњој Кнежевини Србији "Новине србске" 1834. у Крагујевцу. Извесно време био је и министар унутрашњих послова и просвете, као и дипломата. По узору на француски и белгијски устав израдио је устав за Србију, назван касније "Сретењски" (необично либералан за тадашње прилике у Европи), усвојен у фебруару 1835. Под притиском великих сила, Аустрије, Турске и Русије, устав је суспендован. Књаз га је повукао већ у марту 1835. а Давидовић је пао у немилост. Бавио се и публицистиком и превођењем. Сахрањен је у Смедереву где је и умро 1838. Дела: "Историја народа србског", "Ђејанија к историји србскога народа", "Описаније Жиче".

1940 - Рођен је Добрило Ненадић, српски књижевник. По занимању инжењер агрономије, Ненадић је најзаслужнији за масовно ширење културе малине, која је постала један од главних извозних артикала српске пољопривреде, прво у области његовог Ариља а онда и широм Србије. Већ његов први објављени роман "Доротеј" био је, 1978. године, најчитанија књига Народне библиотеке Србије. Друга дела: "Киша", "Деспот и жртва", "Брајан", "Сабља грофа Вронског", "Победници", "Гвоздено доба", "Хермелин".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1806
 • Gde živiš: Karlmarksland

1907 - Умро је српски новинар, писац и политичар Пера Тодоровић, један од оснивача и првака Народне радикалне странке. Тодоровић такође спада и међу најистакнутије појаве српског новинарства уопште. Био је близак вођи српских социјалиста Светозару Марковићу и уређивао је низ листова и часописа, па и социјалистички лист "Рад". Покретач је листова "Самоуправа" и "Радикал", а од 1889. до 1903. издавао је "Мале новине", први информативно-сензационалистички лист у Србији. Био је добровољац у Српско-турском рату 1876. а по његовом завршетку 1878. емигрирао је у Угарску и у Новом Саду је 1878. и 1879. с Лазом Пачуом издавао социјалистички лист "Стража". Потом одлази у Француску, а по повратку у Србију осуђен је на смрт због Тимочке буне коју су 1883. у зајечарском крају подигли радикали, али је помилован. Након измирења с Краљем Миланом залагао се за споразум Радикала и Напредњака, због чега је искључен из странке. У књижевности се највише бавио историјским темама и преводио је Чернишевског. Дела: "Дневник једног добровољца", "Силазак с престола", "Карађорђе".

1976 - Умро је српски византолог руског порекла Георгије Острогорски, професор Филозофског факултета, члан Српске академије наука и директор њеног Византолошког института. Уживао је огроман углед у свету и сматра се једним од највећих византолога уопште. Највише је изучавао економску и социјалну историју Византије и византијско-српске односе. Уређивао је збирку "Византијски извори за историју народа Југославије" и "Зборник радова Византолошког института". Написао је више од 170 радова.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 735 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 4 sakrivenih i 709 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aramis s, Atomski čoban, Bane san, caesar, dekao, dragoljub11987, goxin, HrcAk47, Insan, kalens021, kuntalo, marsovac 2, miodrag, pein, royst33, sabros, Sale.S, Toni, VJ, vladas87, vlvl, zljubomir