Na današnji dan

3

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

На данашњи дан 1791. године рођен је српски писац Сима Милутиновић Сарајлија, претеча српских романтичара. Надимак је добио по месту рођења. Школовао се у Београду, Земуну, Сегедину, Сремским Карловцима. Борио се у устанцима Србије за независност, а у Цетињу је од 1827. био секретар владике Петра I Петровића Његоша и васпитач и песнички учитељ његовог синовца Петра II Петровића Његоша. На позив кнеза Милоша Обреновића вратио се 1831. у Србију и био секретар Министарства просвете и историограф кнеза Милоша. Дела: спевови "Србијанка", "Тројебратство", "Тројесестарство", трагедија "Обилић", историјски списи "Историја Србије", "Историја Црне Горе", збирка народних песама "Пјеванија црногорска и херцеговачка".
А на исти дан1895 године,рођен је руски песник Сергеј Александрович Јесењин.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1857 - Српски сликар Стеван Тодоровић, пионир физичке културе у Србији, отворио је у Београду бесплатну школу за сликање, певање и гимнастику. Школу је шеф београдске полиције убрзо забранио с образложењем: "На тужбу родитеља да изводите такву игру у којој деца могу сломити ноге и руке, забрањује вам се рад", али је министар просвете, чији је син похађао ту школу, ставио забрану ван снаге.1940 - Рођена је Милена Дравић, српска глумица, једна од највећих "филмских звезда" негдашње Југославије. Глумила је у преко стотину филмских остварења. Рад на филму започела је случајно 1959. године, улогом у филму "Врата остају отворена" Франтишека Чапа. Радила је и с великим холивудским "филмским звездама" попут Ричарда Бартона или Бреда Пита.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1878 - умро је српски добротвор Илија Милосављевић Коларац, велетрговац, један од највећих трговаца храном у тадашњој Европи. Сав иметак завештао за просвећивање српског народа. Био је саветник кнеза Михаила Обреновића за финансијска питања. Постао је члан Матице српске 1854. Године 1861. новчано помаже оснивање Српске правне академије у Новом Саду. С Томом Вучићем-Перишићем основао је Фонд за годишње помене палима за слободу отаџбине (1857). Од 1854. финансира објављивање домаћих и преведених литерарних дела, а године 1861. установио је Фонд за помагање и награђивање српских књижевника. Од 1875. он прераста у Књижевни фонд с капиталом од 10.000 дуката. Пошто није имао деце, целокупну имовину завештао је српском народу. Тестаментом је одредио: "Да се од свега имања образује Фонд из кога ће се временом имати подићи српски универзитет". Данашње репрезентативно здање "Задужбине Илије Милосављевића Коларца - Коларчевог народног универзиета" подигнуто је 1932.

1894 - рођен је српски писац Момчило Настасијевић, једна од најснажнијих песничких личности српске литературе између два светска рата и претеча модерне српске драме. Красио га веома специфичан стил и изузетна језичка инвенција.Завршио је Филозофски факултет у Београду и до смрти 1938. био професор гимназије. Писао је лирске песме, драме и приповетке са старосрпским мотивима. Дела: песме "Лирски кругови", приповетке "Из тамног вилајета", либрето "Међулушко благо", драме "Код вечне славине", "Недозвани", "Газда-Младенова кћи".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1914 - Рођен је Михаило Лалић, писац, члан Српске академије наука и уметности. Његова типична тема су прилике у Црној Гори уочи и током Другог светског рата. Био је интерниран у Грчкој током рата, али је успео да пребегне грчким партизанима и постао је политички комесар Југословенског батаљона. Дела: романи "Свадба", "Зло прољеће", "Лелејска гора", "Хајка", "Раскид", "Прамен таме", "Заточеници", "Ратна срећа", "Докле гора зазелени", "Гледајући доље на друмове", приповетке "На мјесечини", "Извидница", "Први снијег", "Гости", "Последње брдо".

1953 - Преминула је српска књижевница и класични филолог Аница Савић Ребац, професор Универзитета. Дела: "Проблеми античке естетике", "Античка демократија и социјални проблеми", "Проблеми предплатонске еротологије", коментар и превод спева Тита Лукреција Кара "О природи ствари".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1921 - Рођен је Раде Марковић, српски глумац. У свету глуме био је активан читавих шест деценија и оставио је неизбрисив траг у историји српске културе. Студирао је Технички а потом Филозофски факултет у родном Београду, али се посветио глуми, играјући најпре у аматерским групама. На позоришним сценама остварио је око 100 улога, на филму осамдесетак, у телевизијским драмама, серијама и другим емисијама више од 60. Учествовао је у готово 200 радио драма и режирао два документарна филма. Био је професор глуме на Академији уметности у Новом Саду.

1944 - Умро је српски сликар Марко Мурат, члан Српске краљевске академије, оснивач Уметничке занатске школе у Београду. Почео је као реалиста, али се потом приближио импресионистима. Сликао је портрете, историјске композиције, пределе, снажно је утицао на стварање "Београдске школе" и у српско сликарство је унео нова уметничка схватања. За велику историјску композицију "Улазак цара Душана у Дубровник" награђен је на светској изложби у Паризу 1900. Друга дела: "Пролеће", "Цвети", "Дум Анте", "Дубровник".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1932- У Београду је отворен Коларчев народни универзитет, задужбина Илије Милосављевића Коларца, који је у ту сврху тестаментом завештао огромну своту од око 50.000 дуката. Здање Коларчевог универзитета пројектовао је српски архитекта Петар Бајаловић.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1869 - Извођењем алегоријске слике Ђорђа Малетића "Посмртна слава кнеза Михаила", у Београду је отворено Народно позориште. Градња је 1851. требало да започне на Зеленом венцу, али је обустављена због непогодног терена и новчаних потешкоћа. Тек 1868. после гостовања новосадског позоришта, кнез Михаило Обреновић донео је одлуку о подизању здања позоришта на плацу код Стамбол капије, које је, највероватније према пројекту Александра Бугарског, завршено за годину и по дана. Камен темељац у јулу 1868. свечано је положио краљ Милан Обреновић (тада кнез). Први управник националног српског театра у Београду био је Јован Ђорђевић, књижевник, професор, новинар, васпитач потоњег краља Александра Обреновића, аутор текста српске химне "Боже правде".

1902 - Умро је српски композитор и пијанист Јован Пачу. Школовао се у родној Суботици, у Прагу и Пешти. Био је ученик Беџиха Сметане. Упоредо с музичким образовањем завршио је и медицину. Сматран је музичким виртуозом. Романтик, српски патриота, изразито салонски бидермајерски композитор. Многе народне и грађанске мелодије хармонизовао је за хор и клавир. Био је и плодан публициста. Дела: " Chansonette serbe ", "Без тебе драга", "Праг је ово милог српства", "Чуј Душане", "Светосавска песма".

1905 - У Београду је основано културно-уметничко друштво "Абрашевић", названо по српском писцу Кости Абрашевићу. Истоимена друштва основана су и у низу других градова, али је њихов рад забрањен у време Шестојануарске диктатуре 1929. Многа су обновљена после Другог светског рата.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1842 - Рођен је српски политичар, дипломата, филолог и историчар Стојан Новаковић, члан Српске краљевске академије, оснивач и лидер Напредне странке. Био је библиотекар Народне библиотеке у Београду, професор гимназије и Велике школе у Београду, члан Државног савета. Водио је одељење за пропаганду у Старој и Јужној Србији (Косово и Македонија) при Министарству спољних послова. Био је посланик Краљевине Србије у Цариграду, Паризу и Петрограду, министар просвете, унутрашњих и спољних послова и два пута председник Министарског савета (владе). Био је шеф српске делегације која је закључила 1912. мир с Турском после Првог балканског рата. Објавио је више од 400 научних радова, највише из историографије, словенске филологије, теорије књижевности, политичке и правне историје, историјске географије. Радио је на српској библиографији, бавио се лексикографијом, као и старом српском књигом, па чак и неком врстом ране геополитике. У младости је писао песме и романе и преводио, био је ученик Ђуре Даничића, а од 1865. до 1868. уређивао је и издавао часопис "Вила". Његовом заслугом штампани су "Законски споменици српских држава средњег века" и "Законик Стефана Душана цара српског" (прво научно, критичко издање). Дела: "Васкрс државе српске", "Срби и Турци XIV и XV века", "Село", "Балканска питања", "Историја српске књижевости", "Српска граматика".

1867 - У Београду је основана дружина високошколске омладине Србије "Побратимство" у склопу делатности Уједињене омладине српске. Међу оснивачима налазили су се Лаза Лазаревић, Љубомир Ковачевић, Коста Христић. "Побратимство" се бавило литерарним радом, а 1871. покренуло је и посебан алманах друштва.

1886 - Доношењем Закона о оснивању Краљевско-српске академије, на традицијама Друштва српске словесности и Српског ученог друштва, основана је Краљевско-српска академија. Наредне 1887. преименована је у Српску краљевску академију. Закон о оснивању је предвидео да она "обрађује и унапређује науку, да обелодањује и иницира научна истраживања и потпомаже развој уметности". Под њен надзор стављени су Народна библиотека и Музеј српских земаља. Имала је одсеке за природне, филозофске, друштвене науке и за уметност. Први председник био је Јосиф Панчић, за њим су следили Чедомиљ Мијатовић, Димитрије Нешић, Милан Милићевић, Јован Ристић.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1956. године умро је српски археолог Милоје Васић, један од оснивача археологије у Србији, професор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије. Његово животно дело је откопавање преисторијског насеља Винча. На основу тога поставио је тезу да подунавска култура потиче из Средоземља (егејска култура) и предње Азије, а не из нордијских земаља. Објавио је више од сто научних радова. Дела: "Преисторијска Винча И-ИВ", "Архитектура и скулптура у Далмацији", "Жича и Лазарица", "Јонска колонија Винча"

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1551
 • Gde živiš: Karlmarksland

1881. године умро је српски новинар, историчар и издавач Данило Медаковић, веома заслужан за ширење књиге у српском народу. У време револуције 1848. покренуо је лист "Напредак" који је убрзо забрањен због опозиционог става према патријарху Јосифу Рајачићу. Године 1851. покреће лист "Јужна пчела", а 1852. "Српски дневник" с књижевним додатком "Седмица". Бавио се и издаваштвом, приредио је и објавио Сабрана дела Доситеја Обрадовића. Написао је "Повесницу српског народа".

1909 - Рођена је српска сликарка Милена Павловић-Барили, уметник рафиниране културе. Сликала је у надреалистичком маниру. Завршила је Уметничку школу у Београду, студирала у Минхену, живела у Риму и Паризу. У САД је отишла 1939, где је била илустратор модног часописа "Вог" и сценограф и костимограф у њујоршким позориштима. Од последица пада с коња умрла је у Њујорку у 36. години живота.

2004 - Умро српски новинар Сергије Лукач. Оснивач је Катедре за новинарство на Факултету политицких наука у Београду, где је радио као професор до 1985. Био је уредник НИН-а. Преводио је Ремарка, Твена, Густава Шваба. Постхумно је објављена његова књига "Одрази времена" (зборник одабраних текстова).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 619 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 9 sakrivenih i 572 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, black_arrow, cvrle312, djordje92sm, Doca, Georgius, hatman, helen1, Jester, KUZMAR, Marko Marković, Milan A. Nikolic, miljannis, mrkanidja, novator, Panonsky, plavii, sakota79, Sale.S, sekretar, Sirius, Snorks, Srki98, stalker, Stefan1207, stegonosa, stug, suton, vargas, vathra, VJ, vlvl, voja64, Wisdomseeker, zoranis, 223223