Question tags & Echo questions

Question tags & Echo questions

offline
  • Milan
  • Pridružio: 17 Dec 2007
  • Poruke: 14734
  • Gde živiš: Niš

Question tags[1] Šta je to Tag Question, a šta Question tag?


Tag Question je posebna gramatička konstrukcija u engleskom jeziku. To je izjava kojoj se dodaje upitni segment koji se odvaja zarezom. Cela rečenica predstavlja Tag Question, a samo pitanje nazivamo Question tag. Question tag-ovi mogu da se nađu na kraju potvrdnih ili odričnih izjava. Koristimo ih kako bismo dobili potvrdu ili kako bismo upitali nekoga da li se slaže. Prevode se sa "je li", "jelte", "nije li", "zar ne" itd. Evo nekih primera:

You can see the stage, can’t you?
She drives a BMW, doesn’t she?
He went to Brazil, didn’t he?


Podvučeni deo rečenice predstavlja Question tag.


[2] Kako se formira Question tag?


Question tag se formira pomoću pomoćnih ili modalnih glagola i odgovarajuće lične zamenice. Ako se u izjavi nalazi neki pomoćni glagol, isti pomoćni glagol se koristi i u Question tag-u. U svim drugim slučajevima koristimo "do/does" za Present Simple Tense ili "did" za Past Simple Tense.
Idea Ukoliko je izjava potvrdna, Question tag mora da bude odričan, i obrnuto. IdeaDakle, u zavisnosti od toga da li je izjava potvrdna ili odrična Question tag-ove možemo podeliti u dve grupe, i to:
1) Question tag-ovi potvrdne izjave
2) Question tag-ovi odrične izjave


[2.1] Question tag-ovi potvrdne izjave
Iz ovih primera vidimo da da je pomoćni glagol iz potvrdne izjave ponovljen u Question tag-u, s tim što je promenjen u svoj odrični oblik.

Takođe vidimo da u izjavi You like coffee,- nema pomoćnog glagola zbog toga što je rečenica u Present Simple Tense-u. Međutim, baš iz tog razloga, zbog toga što je izjava u Present Simple Tense-u, u Question tag-u kao pomoćni glagol koristimo do*, odnosno njegov odrični oblik don't. Takođe, nije pogrešno da kažemo You do like coffee, don't you?

*Po potrebi se koristi "don't/doesn't".
Ukoliko je izjava u Past Simple Tense-u kao pomoćni glagol koristimo "did" u svom odričnom obliku, odnosno "didn't".


[2.2] Question tag-ovi odrične izjave
Odrični glagol iz izjave se promenio u potvrdni u Question tag-u. Kao što vidite, u Question tag-u se ponavlja pomoćni glagol, a ne glavni glagol. Izuzetak je naravno glagol "to be" u Present Simple Tense-u i Past Simple Tense-u. Tom prilikom se u Question tag-u kao glagol koristi potvrdni oblik glagola "do", odnosno "do/does" kada je u pitanju Present Simple Tense, ili "did" kada je u pitanju Past Simple Tense.


[3] Neki specijalni slučajevi


Pored klasičnih primera Question tag-ova imamo neke specijalne slučajeve istih. To su:
1) Izjave sa negativnim prilozima
2) Upotreba sa imperativom
3) Same-Way Tag Questions
4) Ostali slučajevi


[3.1] Izjave sa negativnim prilozima


Jedan od primera specijalnih slučajeva su izjave sa negativnim prilozima. Naime, prilozi kao što su "never, rarely, seldom, hardly, barely i scarcely" imaju negativan (odričan) smisao. Čak i kada je izjava gramatički potvrdna smisao izjave je odričan. Zbog toga se izjave sa ovim rečima tretiraju kao odrične izjave i zbog toga je Question tag u potvrdnom obliku. Evo nekih primera:

He never came again, did he?
She can rarely come these days, can she?
You hardly ever came late, did you?
I barely know you, do I?
You would scarcely expect her to know that, would you?


Takođe, treba naglasiti da kada u izjavi imamo zamenice kao što su "everybody, nobody i somebody" one se tretiraju kao they u Question tag-u. Jedan od primera je rečenica: Everybody has been waiting for him, haven't they?


[3.2] Upotreba sa imperativom


Ponekad se Question tag koristi za potrebe imperativa; U tom slucaju, rečenica ostaje imperativ i ne zahteva direktan odgovor.
- za pozive (tj. predloge za odredjene aktivnosti) se koristi won't,
- za naredjenja ili molbe se koristi can, can't, will i would.
Evo nekih primera:

Take a seat, won't you?
Help me, can you? // U ovom slučaju je molba. Rečenica je učtivija kada u Question tag-u koristimo potvrdni oblik.
Help me, can't you? // U ovom slučaju je naredba. Kada koristimo odrični oblik u Question tag-u rečenica je manje učtiva.
Close the door, would you?
Do it now, will you.
Don't forget, will you.


[3.3] Same-Way Tag Questions


Iako je osnovna struktura Tag Question-a potvrdna izjava - odričan Question tag, odnosno odrična izjava - potvrdan Question tag, ponekad je moguća upotreba Tag Question-a strukture potvrdna izjava - potvrdan Question tag ili odrična izjava - odričan Question tag. Ovakvi Tag Question-i nazivaju se Same-Way Tag Questions. Same-Way Tag Question-e koristimo da izrazimo interesovanje, iznenađenje, gnev itd, ali ne i da postavimo stvarna pitanja. Evo nekoliko primera Same-Way Tag Question-a:

So you're having a baby, are you? That's wonderful!
She wants to marry him, does she? Some chance!
So you think that's amusing, do you? Think again.
So you don't like my looks, don't you? (British English)[3.4] Ostali slučajevi


Tag Question-i se često koriste kada pitamo za neku informaciju ili pomoć. Takva pitanja počinju odričnom izjavom. Takav način je mnogo učtiviji od običnog pitanja, i Tag Question-a koje počinje potvrdnom izjavom. Na primer, kod pitanja "Where is the police station?". Malo je učtivije postaviti pitanje "Do you know where the police station is?. Međutim, najučtivije je pomoću Tag Question-a sa odričnom izjavom, odnosno "You wouldn't know where the police station is, would you?".

Evo još nekih specifičnih primera upotrebe Question tag-ova:*Izjave koje sadrže reč nothing ponašaju se kao odrične izjave. Stoga je Question tag povrdan.
**U ovakvom slučaju za Question tag se koristi prvi pomoćni glagol.

Idea Takođe, prilikom izgovora Question tag-ova intonacija ima veoma bitnu ulogu. Naime, rastućom intonacijom Question tag zvuči kao pravo pitanje. Time i stavljamo do znanja sagovorniku da očekujemo odgovor. Međutim, ukoliko je intonacija opadajuća, Question tag se ne ponaša kao pravo pitanje, odnosno, ne zahteva nužno odgovor. Idea


[4] Kako odgovaramo na Tag Question?


Najčešće se na Tag Question odgovara sa Yes/No. Ponekad možemo i da ponovimo Question tag, s tim da mu promenimo redosled reči. Primer: They don't live here, do they? Yes, they do. Prilikom odgovaranja na Tag Question treba biti pažljiv. U nekim jezicima se koristi obrnuti sistem odgovaranja i oni kojima engleski jezik nije maternji često prave greške. To može da unese pometnju u komunikaciji. Odgovor na Tag Question mora da bude istinit. Naprimer, svi znamo da je sneg beo. Pogledajmo ove primere i tačne odgovore:U nekim jezicima, kao u našem, na pitanje "Sneg nije crn, je li?" (Snow isn't black, is it?) odgovara se sa "Da." u smislu "Da, slažem se sa tobom." U engleskom jeziku ovakav odgovor je pogrešan.Echo questions


[1] Šta su to Echo questions?


Pitanja se obično koriste kako bismo dobili neku informaciju koja nas interesuje. Međutim, pitanja se koriste i kada dođe do nerazumevanja u razgovoru. Naime, misli se na to kada konkretno ne razumemo šta je sagovornik rekao. Takva pitanja su Echo questions. Echo questions predstavljaju specifičan vid pitanja koja se obično koriste kako bismo dobili neku informaciju koja nas interesuje i koja se bazira na ponavljanju odredjenih delova pitanja sagovornika. Uglavnom ukazuju na nerazumevanje sagovornika, a pored toga mogu da pokažu i iznenađenje ili interesovanje za ono o čemu sagovornik govori i zbog toga se prilikom izgovora koristi uzlazna intonacija. Idea


[2] Kako se formira Echo question?


Za formiranje Echo question-a ne postoje neka jasno definisana pravila. Prilikom formiranja se najčešće ponavlja deo ili cela rečenica koju je sagovornik rekao. Međutim, postoje i neki malo drugačiji načini, a to su veoma kratka pitanja koja se koriste kako bismo prikazali interesovanje ili iznenađenje.


[3] Upotreba Echo question-a


Kao što sam već rekao, što se Echo question-a tiče ne postoje neka striktna pravila, pa tako ne postoje ni striktna pravila u upotrebi. Međutim, postoje tri načina upotrebe koja se znatno razlikuju:
1) Echo question kod pribavljanja informacija
2) Echo question kod čuđenja
3) Echo question kod iznenađenja/oduševljenja


[3.1] Echo question kod pribavljanja informacija


Kao što sam naslov kaže ovakav tip Echo question-a služi za proveru informacija prilikom nerazumevanja sagovornika. Kako bismo laše razumeli ovaj tip pogledajmo par primera:

Columbus discovered America in 1492.
Columbus discovered America in 1492?

He is reading 'Great Expectations'.
He is reading 'Great Expectations'?


Kao što vidimo iz primera, ovaj tip Echo question-a je gotovo identičan rečenici koja mu prethodi. On služi kako bismo proverili ono što je sagovornik rekao u situaciji kada rečenicu nismo razumeli ili nismo čuli jasno. Ovakav tip Echo question-a se ponaša kao pravo pitanje i uzlaznom intonacijom prilikom izgovora sagovorniku pokazujemo da nismo sigurni da smo dobro čuli i da očekujemo potvrdu.


[3.2] Echo question kod čuđenja


Slično kao kod nerazumevanja Echo question se upotrebljava za čuđenje. Međutim, sada se određeni deo rečenice menja odgovarajućim wh- rečima kako bismo naglasili koji deo rečenice nas je začudio. Pogledajmo primere:

Columbus discovered America in 1492.
Columbus discovered America when?
ili može da bude Columbus discovered what in 1492?


Takođe, naglašavanjem neke reči prilikom Echo question-a možemo sagovorniku da stavimo do znanja da do tada nismo znali neku činjenicu koju je on pomenuo. Recimo ukoliko kod pitanja Columbus discovered America in 1492? naglasimo reč discovered možemo sagovorniku da stavimo do znanja da nismo sigurni da li je uptrebio pravu reč.

Takođe, pošto se i kod ovih pitanja naglašava određena reč sagovorniku opet dajemo do znanje da očekujemo odgovor.


[3.3] Echo question kod iznenađenja/oduševljenja


Takođe, Echo question može da se koristi kako bismo prikazali iznenađenje ili oduševljenje onim što je sagovornih rekao. Pogledajmo dva primera u kojima iskazujemo interesovanje i iznenađenje:

We went to Prague last month. - Did you? How fantastic!
I can run 10 miles in an hour. - Can you? That's great!


Kod ovakvih primera pitanje se uvek gradi od pomoćnog glagola i određene lične zamenice. Ukoliko u prvoj rečenici ne postoji pomoćni glagol koristimo glagol do u vremenu i licu kao i glagol u prvoj rečenici. Uloga ovakvih pitanja je samo da prikaže oduševljenje ili iznenađenje i ona ne zahtevaju odgovor sagovornika.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 955 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 917 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bobomicek, Boris90, Bubili, Chainsaw, cikadeda, cvrle312, darkangel, Despot1, Doca, Dukelander, gonzagbs, ivicasimo, Joja2, kairos, krkalon, Kubovac, milos7160, oprem1, pein, radionica1, royst33, sakota79, Shinobi, slonic_tonic, Steeeefan, styg, vaso1, VJ, Vlada1389, VladaNS1978, zixmix