Jabukovo sirce

3

Jabukovo sirce

offline
  • Pridružio: 17 Jun 2008
  • Poruke: 178

DR ::
Kako se pravi jabukovo sirće?
Jabuke, po mogućstvu divlje, dobro oprati, iseći na sitnije komade i samleti ili izrendisati. Na 5 kg jabuka dodati pola litra vode i 300 g šećera. Sve dobro izmešati, prekriti i držati na toplom do završetka vrenja (obično 3-4 nedelje). Sadržaj procediti, a flaše držati na hladnom i tamnom mestu. Dobro sirće treba da ima zlatno-žutu boju i prijatan nakiseo ukus


Imam jedno pitanje ...
Radi pravljenja sirćeta, nabavio sam neprskane jabuke od prijatelja, ali su bile poluzrele (jedva malo slatke, a sorta je inače slatka, kako kaže vlasnik jabuke). Pošto nisam mogao da nađem druge, neprskane, upotrebio sam njih. Pre 2-3 dana sam ih isitnio, dodao malo šećera i vode - i vidim da je vrenje počelo ... Pitanje se odnosi na činjenicu da jabuke nisu bile dovoljno zrele. Zna li neko - kako se to odražava na proces vrenja, kao i na hemijski sastav budućeg sirćeta?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Pre nekoliko godina sam pravila jabukovo sirće. Bilo je odlično.
Imala sam dosta jabuka, bilo je dosta i sirćeta.

Za salate koristim jabukovo i balzamiko sirće, mada se kosi sa načinom ishrane koji primenjujem.

Volim jedno i drugo, mada me balzamiko naprosto oduševljava.



offline
  • Pridružio: 17 Jun 2008
  • Poruke: 178

U međuvremenu sam se malo izveštio oko pravljenja jabukovog sirćeta. Divno je. Ponešto dam i prijateljima, koji su oduševljeni ...
Inače, svako jutro 2-3 kašike u čašu vode, naštinu ... Smile Uz to naravno može da ide i kašika maslinovog ulja i čeno belog luka (koji se stavi u usta i odmah proguta sa vodom iz pomenute čaše, jer kad se na taj način uzima nema mirisa belog luka iz usta). Izvrsna stvar, koja je proverena i u teoriji i u praksi.
Jabukovo može da se dodaje u supu prilikom obeda, u salate, i kao deo marinata za predpripremu raznih jela... No, to je već sve stvar guglanja. Važno je dobro izvesti postupak pri pravljenju samog sirćeta.

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

I ja godinama pravim jabukovo sirće.

Domaće (ne prskane) jabuke, bilo koje, najbolje koje su kisele zbog arome i da budu zrele.
Izrendam, malo da odstoji, kroz gazu procedim i napunim flaše sokom, ostatak u kese i zamrzivač za pitu.
Prekrijem gazom da ne upadaju bube i muve i to je to.
Nikakva voda, šećer... samo sok od jabuke.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 936 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 8 sakrivenih i 884 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: atmel, babaroga, cavatina, cer, cinoeye, darkangel, Denaya, Dimitrise93, djboj, FileFinder, FOX, Georgius, h8propaganda, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, JOntra, kihot, Komentator, macak44, marsovac 2, mean_machine, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, Mixelotti, mkukoleca, naki011, nemkea71, nikoladim, opt1, radoznao, Sirius, Smiljke, sombrero, styg, theNedjeljko, Trpe Grozni, tubular, Vlada1389, vukovi, wizzardone, šumar bk2, žeks62