Jabukovo sirce

3

Jabukovo sirce

offline
  • Pridružio: 17 Jun 2008
  • Poruke: 177

DR ::
Kako se pravi jabukovo sirće?
Jabuke, po mogućstvu divlje, dobro oprati, iseći na sitnije komade i samleti ili izrendisati. Na 5 kg jabuka dodati pola litra vode i 300 g šećera. Sve dobro izmešati, prekriti i držati na toplom do završetka vrenja (obično 3-4 nedelje). Sadržaj procediti, a flaše držati na hladnom i tamnom mestu. Dobro sirće treba da ima zlatno-žutu boju i prijatan nakiseo ukus


Imam jedno pitanje ...
Radi pravljenja sirćeta, nabavio sam neprskane jabuke od prijatelja, ali su bile poluzrele (jedva malo slatke, a sorta je inače slatka, kako kaže vlasnik jabuke). Pošto nisam mogao da nađem druge, neprskane, upotrebio sam njih. Pre 2-3 dana sam ih isitnio, dodao malo šećera i vode - i vidim da je vrenje počelo ... Pitanje se odnosi na činjenicu da jabuke nisu bile dovoljno zrele. Zna li neko - kako se to odražava na proces vrenja, kao i na hemijski sastav budućeg sirćeta?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4022

Pre nekoliko godina sam pravila jabukovo sirće. Bilo je odlično.
Imala sam dosta jabuka, bilo je dosta i sirćeta.

Za salate koristim jabukovo i balzamiko sirće, mada se kosi sa načinom ishrane koji primenjujem.

Volim jedno i drugo, mada me balzamiko naprosto oduševljava.



offline
  • Pridružio: 17 Jun 2008
  • Poruke: 177

U međuvremenu sam se malo izveštio oko pravljenja jabukovog sirćeta. Divno je. Ponešto dam i prijateljima, koji su oduševljeni ...
Inače, svako jutro 2-3 kašike u čašu vode, naštinu ... Smile Uz to naravno može da ide i kašika maslinovog ulja i čeno belog luka (koji se stavi u usta i odmah proguta sa vodom iz pomenute čaše, jer kad se na taj način uzima nema mirisa belog luka iz usta). Izvrsna stvar, koja je proverena i u teoriji i u praksi.
Jabukovo može da se dodaje u supu prilikom obeda, u salate, i kao deo marinata za predpripremu raznih jela... No, to je već sve stvar guglanja. Važno je dobro izvesti postupak pri pravljenju samog sirćeta.

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 245

I ja godinama pravim jabukovo sirće.

Domaće (ne prskane) jabuke, bilo koje, najbolje koje su kisele zbog arome i da budu zrele.
Izrendam, malo da odstoji, kroz gazu procedim i napunim flaše sokom, ostatak u kese i zamrzivač za pitu.
Prekrijem gazom da ne upadaju bube i muve i to je to.
Nikakva voda, šećer... samo sok od jabuke.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 604 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 4 sakrivenih i 555 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, Alojz Hauptman, amaterSRB, Apok, Arhiv, Bane_RS2, branko72, bulovic, dakota, dulentse, duskovuk63, Filip Ilic, Filip Marinković, goxin, Joja2, Jovo93, Kožedub, Kubovac, lacko, Metanoja, mikrimaus, Milos ZA, misa1xx, MORAVA1, nenad812, Oluj2.1, Oscar2, ostoja, Recce, repac2, Revolucion, rkekoke, sasakrajina, shmele2, Sr.Stat., Srbin do koske2, stegonosa, t84dar, Toni, uhogrlonos, USSVoyager, vathra, VJ, Wisdomseeker