Subverzija u kulturi

6

Subverzija u kulturi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::

Ključne reči su kad je ovako velika i vredna kolekcija kad je u pitanju srpska baština:

posle 117 godina
za četiri godine


Mnogo je u oba slučaja.
A ušlo se u priču i tekst je napisan tako kao da će vrata muzeja biti otvorena sutra.
I sad neko treba da čeka još četiri godine da muzej otvori svoja vrata konačno. Koliko je samo za tih za četiri godine bi bilo onda 121 godinu, moglo ljudi da vidi sve te eksponate i da se o istoj kolekciji piše i prezentuje se stranim turistima, deci, omladini itd.


Неки пут и поверујем да смо небески народ,јединствени,пошто ово има само код нас.
Ал ајд,нека се макло са мртве тачке.
Искрено,ја би највише волео претварање,некада зграде СИВ-а,сада Палате Србија у музеј.
Јединствена унутрашњост, са многобројним делима ликовне и примењене уметности, даје згради обележје својеврсне галерије уметности 20 века,а најбоље је то,по мени,да је засновано на народним мотивима.Шта рећи за,рецимо, фреске Петра Лубарде или Лазара Вујаклије.Или триптих-мозаик Младена Србиновића.Тада су ,чини ми се око 70 најбољих уметника оставили траг у унутрашњост зграде.
Са поносом да показујемо страним туристима кристални лустер, са преко две и по хиљаде сијалица и тежином од девет или десет тона.А на све то,додати неколико хиљада уметнина,ископина и историјских предмета(који сада чаме пу мраку)...мали Лувр Zagrljaj

Да не причамо о решењу околине са прилазима, паркиралиштем, гаражама и фонтаном, као и општим положајем објекта.Река Сава.Па не треба брдо пара,да се направи пристаниште за речне крстарице.
И да,Парк пријатељства,по много чему јединствена зелена површина.Ко је ту све засадио?Рецимо, Краљица Елизабета,Ричард Никсон, Џими Картер,Фидел Кастро, цар Хајле Селасије, Индира Ганди(,не Радић LOL ) и други.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Odlična ideja za biviši SIV kao muzej u smislu svrsishodnije iskorišćenosti, a imajući u vidu i park, i parkinge i fontanu i lokaciju...
Za poslednju noć muzeja SIV je otvorio vrata nekih od kancelarija.

Bio bi to dobar turistički, mikrolokacijski al globalni potez potez u smislu promocije samog grada i zemlje.
SIV u svom kompleksu poseduje sve, a i više od toga. Spojio bi tu savremeno i prošlost.

Šta više, istorijsko-kulturna tura bi mogla početi od logora Sajmište, (koji nikako da se pretvori u muzejski prostor), pa sve do kule Gardoš - koja je inače obnavljana zadnjih godina i poznata je pod kulturno-zabavnim dešavanjima kao što je Leto na Gardošu,
a između toga SIV kao muzej, preko puta spomenik Večna vatra u znak sećanja na žrtve nato agresije '99. godine, Muzej savremene umetnosti, pa Komanda vazduhoplovstva da se oživi kao Vojni muzej sa dodatnim sadržajem: voštane figure i opremljenost iz vremena SFRJ, bioskopska sala, sala za tematska predavanja, izložbeni prostor i kantina uz to. Preko puta, u parku veliki spomenik palim borcima u NOB-u, Ovako iako je objekat pod zaštitom države samo propada.

Zatim posle Komande nastavila bi se poseta, Zavičajnom muzeju Zemuna, pa najstarijoj crkvi u Beogradu, Nikolajevskoj crkvi, i završio bi se jedan deo ture pogledom sa Gardoš kule odakle se vidi Ušće, i Beograd.

Posle, u drugom delu ture, se silazi sa Gardoša, obnovljenim stepenicama, a duž Keja ima šta da se pojede i popije stari dobri riblji restorani al i domaća kuhinja.
Leti bi bio obavezan u toj turi obilazak Ratnog ostrva, koje je rezervat retkih ptica, dve osmatračnice za ptice, bara i sojenice stanovnika koji dolaze tu leti i uživaju.
Za obilazak, ostrva, peške treba manje više oko sat ipo vremena. Na ostrvu se nekad peče riba i kuva riblja čorba za prodaju...

Bila bi to jedna edukativno- pustolovna tura.
Turisti bi bili puni utisaka, a sve bi bilo obuhvaćeno jednom kartom sa ucrtanom maršrutom obilaska peške. Sveobuhvatno i izvodljivo. Jedna sveobuhvatna tura sa one strane Save, za turiste, druga tura sa ove strane Save i Dunava...offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ови из БГ-турса или како се већ зову,могу само да ураде "coppy-paste" са твојим постом.Сјајно.

Али то је за БГ.Шта са остатком земље.Ни приближно могућности,као у главном граду.Не може један град да представи баштину и културу и историјско обележје једног народа,који траје више од десет века.Морамо дати свету на знање да осећамо доживљај сопствене припадности.На целом простору земље,а не један град.
Мени тако падне на ум,рецимо Дунав.На Рајни,Мајни и Дунаву до Пеште,се убише од туриста и пара.Речне крстарице су омиљене код људи старијих доби.Стотине хиљада само из Америке долази на речни туризам.

А код нас?Кукала нам мајка...Чами и даље у мраку на отвореном..

Од уласка у нашу земљу те моћне реке ,госте би поздравиле тврђаве Бодрог и Бач,па турски шанац/келтски опидум код Б.Паланке ,Петроваради,Каструм херкулис Чортановци, Кастелум Онагринум, Бегеч ,археолошки локалитет Градац,Черевић ...Па тако до Неготина.Има ту и ветрењача,па дворрци Војводине...Нисам то до сада никад бројао,али би се скупило сигурно неколико стотина пригодних места за обилазак дуж самог Дунава и Подунавља.А где су Бање које су на пушкомет Дунаву.
Аеродром код Сомбора би био намењен за прихват авиона са гостима,а аеродроми код Бора и Вршца за повратак, с тим,што би се сва три морала озбиљно преуредити.
Ах,машта ради свашта...

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Zahvaljujem,

No mašta i ideja je samo korak više ka realizaciji nekog projekta i zamisli, i vrlo bitna kreativnost i kad je turizam u pitanju kao i sve što ima veze sa približavanjem kulture i baštine svom narodu i turistima.
Nemam ništa protiv besplatno da iskoriste moju ideju ako će doneti dobro na lokalnom ili državnom nivou.

Sad što se njihove inventivosti tiče, ne znam zašto se ograničavaju, na takvim mestima treba da rade oni koji čine dobro državi a ne samo ako su u nekoj stranci, ako je u pitanju nepotizam isl. Mora da se radi i tačka.

Kad se hoće sve se može.
Rrecimo Radmilovac, ima na YT o tom dobru, imanje Poljoprivrednog fakulteta, sređeno je volonteski od strane entuzijasta koji rade i studiraju na njemu. Odlično mesto za izlet, za decu gde mogu i da nauče što šta...Prošle godine Poljoprivredni fakulet je izbacio zbirku insekata iz svojih budžaka i napravio jedan dan izložbu.
Organizatori nisu prosto mogli da veruju očima kolika je bila posećenost.
Malo truda se isplati svakako..
Zanimljivo je da zemunski Zavičajni muzej nije decenijama otvoren. Planira se da se otvori sledeće godine. Samo je zadnjih godina rađen parket koji je star preko sto godina, jer je vrlo kompleksan svako parče je ručno sečeno i uklapano, i pravlejno od neko kaže 13 vrsta drveta.
Dobro, znamo da tu naravno ima odugovlačenja koje nisu ni finansijske prirode, već verovatno organizacione.

Kruzeri za krstarenja koje obuhvata podunavske zemlje vikendom staju i u Beogradu, za njih postoji tura obilaska Beograda /zanimljivo je da naši ljidi često rade na tim kruzerima/.

Al postoji i tu jedan subverzivni element, jedino ako nije porađeno po tom pitanju kad se taj deo sređivao zbog štrafte ka Beogradu na vodi zbog koje je ukinuta i pruga kojom se transportuju opasne materije.
Deo kuda prolaze ka centru grada, je pun đubreta, pod mostom i oko mosta Savskog, se osećaju fekalije, kad pada kiša sa mosta kad naiđu vozila slivaju se Nijagarani vodopadi, i sam most je bio šupljikav a oko stubova mosta čitava jezera, mozda je i to u opisu neke avanture grada... Mr. Green

Nekad u vreme drugova i drugarica je postojao hidrogliser za obilazak Đerdapa, to je bio čini mi se dnevni izlet, treba vratiti to ponovo.
Sad ima al je tura od do i traje tri dana 175e, treba turu prilagoditi onima koji imaju manje vremena, da budu celodnevne za one koji imaju decu i plići džep.
Da ulaznice svuda budu jeftinije i pristupačnije.
Može se odraditi i duža Dunavska tura kao iz tvoje ideje, amstel, još bolja avantura pa krenuti od severa.
Čortanovci kad si ih spomenuo osim uređene plaže koja je bolje uređena nego Lido imaju i Šekspirove dane, u avgustu, u vili Stanković-koja ima zanimljiv istorijat i čiji se dvorac vidi samo iz vazduha.
Skoro na radu brze pruge je pronađeno rimsko arheološko nalazište, što ne čudi, jer već ima jedno u šumi koji postoj za posetioce pre prugre. Tu postoje i bunkeri iz WW2, izvori a poznat je izvor Savinac, koji je dobio naziv po tome što je Sv. Sava nekad tu pio vode itd. U Batajnici na radu oko petlje je takođe na iskopavanju se naleteleo na arheološki lokalitet..

No, Vojvodina je prilično disciplinovana i revnosna, ima prilično projekata, naša Sveta gora je uređena, kao i pešačke staze preko Fruške gore, plaća se taksa za one koji dolaze da roštiljaju, urađen je kod Vrdničke kule avantura park i još što ša...Karlovci, NS, Kameniučki park sve je to cakum pakum sređeno...
Šteta što su uništili veštačko prelepo Ledinačko jezero, narod sam nije mogao da ga odbrani da ne postane kamenolom.

Jug je priča sama za sebe. Zato je bitno da ulaganje bude decentralizovano .
Samo da se obilazi sve po Srbiji ne bi moglo da se obiđe godinama od prirodnih bogatstava preko areoloških lokaliteta sakralnih i fortifikacionih objekata itd.

Samo Kuršumlija npr. može da živi od turizma šta sve poseduje od zanimljivosti i arheološki lokalitet, i Prolom banja, Đavolja varoš, čak su skoro našli ruševine jedne crkve, da ne pretražujem sad o tome...

U svakom slučaju tema za doktorsku disertaciju i naučno i turističko istraživanje i posle konkretnu primenu..

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 22 Okt 2020 1:40

natrix ::
Jug je priča sama za sebe. Zato je bitno da ulaganje bude decentralizovano .
Samo da se obilazi sve po Srbiji ne bi moglo da se obiđe godinama od prirodnih bogatstava preko areoloških lokaliteta sakralnih i fortifikacionih objekata itd.

Samo Kuršumlija npr. može da živi od turizma šta sve poseduje od zanimljivosti i arheološki lokalitet, i Prolom banja, Đavolja varoš, čak su skoro našli ruševine jedne crkve, da ne pretražujem sad o tome...


Или Врање.Само у околини Врања, Прешева, Медвеђе и Бујановца, терена који су у надлежности тамошњег Народног музеја, регистровано је око 180 археолошких налазишта, које држава још увек није заштитила и која су на константној мети пљачкаша. Ови локалитети датирају из праисторијског, античког и средњовековног периода.

Централизација доношења одлука и прописа,као и расподела средстава таквим начином треба укинути.Као и неке од закона.Нпр. "...Нема сметњи да споменик промени власника. Закон је такав да дуг поверилаца може да се намири из свега што је на располагању стечајном управнику, па тако и продајом споменика културе..."

Само фали још "...И оца и мајку ћемо продати,ако треба.."
Овакве ствари ме толико изневирају,да би...да би...ето,не знам шта би...

Dopuna: 25 Okt 2020 4:29

natrix ::Vratiću se na tu temu drugi put o deci i destruktivnom delovanju na njihov mozak putem raznih sadržaja koji im se plasiraju.


И нису само деца у питању,већ се то да приметити и код одраслих.Скоро сам посматрао неку групу младих девојака и момака,који се расправљајући о нечему,позивају на филмове,како се тамо то ради.
Један од главних "васпитача" деце,омладине а колико примећујем и на људе старије доби,је и холивудска индустрија забаве тј.филм. Највећа зла громача и слепљевина на свету,којој је главна сврха утицај и наметање наопаких начела широким слојевима. Због тих филмова,серија,"документараца" људи имају потпуно искривљену слику живота у Америци, а обликује образац понашања. Њоме су изложени од најмлађих нараштаја,па до најстаријих широмм света. Врло ретко који филм показује истинито стање ствари. Филмови дословце обликују људе. Говоре ти између редова како да се понашаш,купујеш,размишљаш,да пијеш ђус ујутру...
А све то без насиља не може да прође. Нема занимљиве радње ако нема протагониста и антагониста и борбе добра и зла.А та борба не моће без силе,која се оправдава.

Исто тако и телевизија,чије последице њеног садржаја,на нашу жалост осећамо на нашој кожи.Телевизија на којој се задњих година све више форсира такмичарски програм који се базирају на томе да је победник све,сем здравог узора младом човеку.
Ту спада све од куварских, преко певачких,манекенских такмичења и аудиција,измишљених судбина и сличних тема,које личе,да су пре из Содоме и Гоморе,него ли из једног до скора здравог православног народа.На пинку само фали "Златно теле",Бафомет и 72 соломонова демона.
То све тера дечију свест у смеру понашања ,које није прихватљиво негованом друштву.
Ту се свако може лако препознати у жртви и то у младом бићу покреће нагон звери или барем нагон за преживљавањем. У тим емисијама се иде до врха сам преко лешева или се бива уништен и згажен и то је порука. Деца гледају то, а подсвест упија, те се притом фино надовезује на остала уверења која су,на жалост стекли ,гледајући своју(нашу) околину.И онда се чудимо да умноболни воде државе и остале битне институције. Па они се и траже. Имају све одлике,које ово друштво слави.

Између осталог,ту је и паразитски начин живота јак чинилац.Махом од стране родитеља научен."Не може моје дете да се мучи...Да ради за мале паре...мајкин син..татина ћера..тата је зарадио и за тебе.."итд..итд.
Осим сто утиче на разорност понашања младог бића и губитак сопствености,јача и свеопшту незаинтересованост за добробит свог рођака,суседа,сународникка,околине у целини. Распад људскости у друштву је свеприсутан.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

Добисмо новог министра за културу.Искрено,као и до сад,не очекујем неки бољи однос од њених претходника.Ипак су то политичари.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

amstel2 ::Добисмо новог министра за културу.Искрено,као и до сад,не очекујем неки бољи однос од њених претходника.Ипак су то политичари.

Ne može se očekivati napredak sve dok, ne bude, kad se u nešto ulazi kad se uđe politika ostane pred vratima. Zakonom bi trebalo da zabraniti, odnosno može da politički stav bude samo lični-privatni stav i da se ne sme sa sobom unositi ni u jednu instituciju. Kod kuće nek se bave politikom ili ko hobijem-u slobodno vreme. Na poslu da bude zabranjeno-i sankcionisano.

Oba ministra i prošli i sadašnji su po struici pravnici.

Pravo nema veze sa kulturom u širem smislu.
Ne mislim da neko ko je završio neki drugi fakultet da ne može biti široko obrazovan i znati šta treba da radi za dobrobit svoje države i njene kolektivne svesti.
Al logično je ipak da, ako se školuje godinama da bude neko iz oblasti koju kultura zahteva.
Kod nas opet u igri osim interesa za državu su i mnogi drugi kao veći prioritet.
Da ne pričamo koliko fali jedinstven stav.
Prosto, kad neko ima neku dobru ideju ne može ni da dođe do reči ili realizacije, zbog bilion loših ili zbog neke druge svrhe, ili onih koje nisu prioriteti. A pazite, ima ideja za čiju realizaciju ne treba puno novca, a može da dovede do stvaranja profita.

Ministar treba da bude iz struke ne samo kad je kultura u pitanju.
Već bilo koja oblast.
Na čelu svakog Ministarstva kao i njegov tim mora da bude neko ko je iz struke. Takvi iz struke najbolje znaju šta boli ovo društvo, naravno još jednom pod napomenom bez političkog prisustva i subjektivnog stava i ega...
Na kraju krajeva lokalne samouprave su isto krivci za stanje svake opštine, kraja, teritorije jer se ne bore dovoljno ili uopšte se ne bore da ga poprave. Za to treba imati neku vodilju. Znači loša veza na relaciji lokalnih samouprave i Ministarstva takođe loše funkcioniše i selektivne je prirode.

Pa, praistorijski čovek je bio više društveno biće koje je radilo za dobrobit sopstvene zajednice nego što to čini čovek u 21 veku.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Citat:И нису само деца у питању,већ се то да приметити и код одраслих.


U vezi uticaja na decu i mlade i stare u današnje vreme putem propagande-u smislu potrošačka populacija i kad je u pitanju proizvod i informacija, medija, to je tema za ozbiljno proučavanje od strane stručnih lica.
A da su to oni iz zemlje, ne EU, nevladine organizacije, razne agencije, pa o deci i porodici pričaju i krtikukuju često subjektivno što se nikako ne sme dozvoliti.
No nije to tema.
Sve je to počelo pre više decenija, postepeno ubijanje i umrtvljivanje svesti, i želje za znanjem formalnim i neformalnim, prirodne selekcije informacija , ili instikta. Ljudi su postali apatični, nezaniteresovani, predali se toku bez razmišljanja.
Brzo se živi puno radi. Svi su žrtve tehnike i potrošačkog.

Berđajev je bio u pravu da će tehnika iskvariti čovečanstvo bez obzira što ima i koristi od iste.

Vaspitanje potiče od rodtelja kad se dete rodi, i traje i traje, tako bi trebalo, onda prva sledeća institucija su vrtići i predškolsko, uz vaspitanje roditelja pa škola uz vaspitanje roditelja što će biti poreduslov, da kad već postane dete ličnost, da ima dobru podlogu za dalji život.

Podlloga za kvalitetno vaspitanje i pravljenje od čoveka društvneog i kulturnog bića i radnog je rano detinjstvo- na to je akcenat uvek stavljao Jerotić.

U nedostatku vremena roditelja, a u cvetanju tehnike koja predstavlja modernu dadilju /igrice, jutjuberi isl/
čovek se programira na drugačiji način i veštačkim putem-u smislu da je više pod uticajem tehnike, a ne žive reči. Imamo plus sad i online nastavu uz svu papazjaniju...

Uz pomoć tehnike može i brže da uči, jer je pristupačan od malena razni sadržaj al to nije uvek , tj nije uglavnom sadržaj primeren, a drugo, itekako može uticitati negativno na svest izborom sadržaja, koji može biti destruktivan, bljutavo i trivijalno zabavan, bez nečega što bi se iz istog moglo naučiti.
Razne serije i emisije služe za lažnu emotivnu ušuškanost-kompenzaciju tog nedostatka u privatnom životu, rijaliti za izbacivanje frustracija, besa, gneva, kao i razne igrice, crtani filmovi puni nasilja, jutjuberi isl. koji služe samo za zabavu i humor gde se ne vodi računa ni o ukusu, estetici, jeziku, gramatici.
Mediji su tu za širenje ruske salate u informacijama, vesti koje mogu da uznemire, šire paniku, strah, neizvesnost, naslovi uglavnom počinju preteći ili nedovršeno da bi se na isti moralo kliknuti, a bez nekog korisnog sadržaja, naslov počinju najčešće recimo sa: Strašno, jezivo, horor, užas, šokantno, stravično, skandalozno, itd.

Sve to spada u kulturu življenja tj nekulturu življenja...

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Još jedan naslov sličan onome -neka nova stvarnost- već spomenut u ovoj temi..

Citat:„Ново време, нови свет” слоган је овогодишњег „ГетеФеста”, у оквиру кога ће од 29. октобра до 4. новембра бити приказано седам филмова са 70. Берлинског филмског фестивала.

Citat:Гете Институт у Београду одлучио је да публика, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, филмове уместо у биоскопским салама гледа бесплатно на интернет платформи МојОФФ.

Citat:„Прошле године смо се кроз мото фестивала питали шта после кризе, а данас се питамо шта ће бити са биоскопским филмом када сведочимо салама са трећином попуњених места. Ми смо то питање поставили и пре короне. Питали смо се, заправо, да ли неки програм да би био испраћен мора да буде у форми догађаја, на који начин едукујемо младу публику и васпитавамо своју децу када је у питању филм”, каже Шидо.

Davno beše kad su bioskope ponovo približili populaciji je kad su drastično snizili cene.
To bi mogli i sad. Ili već kad prođe sav ovaj haos, kad je u pitanju virus.
To što su udobna sedišta ozvučenje itd. ne znači da karta treba da bude baš 700 dinara manje više, a bogami ni kokice ne treba da budu 200 dinara kutija kad je kilogram kukuruza kokičara inače 120 din u maloprodaji Mr. Green
...

I tema za razmišljanje:

Citat:„Филм о егзистенцијалној кризи андроида Ели на први поглед делује као СФ, али он то није. Он рефлектује одређени аспект тренутне реалности преиспитујући категорије сећања, идентитета и рода. Редитељка каже: ‘Ми живимо у друштву које је толико виртуелизовано да можемо своје мисли и осећања да предајемо и уносимо у друге људе’, напомиње Сунчица Шидо.

https://rs.sputniknews.com/kultura/202010281123686.....-getefest/

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::
I tema za razmišljanje:

Citat:„Филм о егзистенцијалној кризи андроида Ели на први поглед делује као СФ, али он то није. Он рефлектује одређени аспект тренутне реалности преиспитујући категорије сећања, идентитета и рода. Редитељка каже: ‘Ми живимо у друштву које је толико виртуелизовано да можемо своје мисли и осећања да предајемо и уносимо у друге људе’, напомиње Сунчица Шидо.Ти написа радове ових дана Zagrljaj

Елем,да се вратим на виртуелно друштво.Живимо у времену када децу васпитавају и јутјубери, као пример навешћу ,,Бака Прасе“ (има око милион пратилаца).Шта има код њега,осим баханалисања, увреда, псовања, немање емоција и осећаја за породицу.
Са друге стране су нам пуна уста о дечијим правима, чак и родитељи користе та њихова права, а нису свесни да ће им тај начин васпитавања доћи главе,а та деца су све агресивнија па вређају учитеље, професоре,прете батинама(наравно,не сва деца).А кад се помене цензура,о'ма скоче ове битанге за људска права и демократију.
Не вреди.Изнервирам се док пишем и заборавим,шта сам 'тео још рећи.. GUZ - Glavom U Zid

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 832 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 5 sakrivenih i 799 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, awathorn, BlekMen, bojank, cikadeda, d bos, dac, dane007, danilopu, David, Lieutenant, mnn2, mrav pesadinac, mushroom, Oluj2.1, pavle_pzs, pein, proka89, Recce, Srki94, stug, Toni, virked, voja64, zixmix, zlatkovuka