Negujmo srpski jezik

2

Negujmo srpski jezik

online
 • Pridružio: 19 Feb 2007
 • Poruke: 1769

Није само радна биографија, али добро. Родило се па га треба и љуљати. И даље ме занима како изговарати ову латинску скраћеницу?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17388
 • Gde živiš: I ja se pitam...

micoboj ::Није само радна биографија, али добро. Родило се па га треба и љуљати. И даље ме занима како изговарати ову латинску скраћеницу?

Це-ве. Латински за први разред средњих школа. Wink Нама нико није крив што смо помешали све жабе и бабе овога света. Како нам је било лако да латинску скраћеницу преведемо у енглеску!!
С друге стране, имате исто тако помодарску скраћеницу ХР (HR) . То је тек бастард неопеван. У питању су ,наравно људски ресурси (humans resources). Кад смо већи католици од папе кад је то у питању! Наравно, уместо да кажемо ејџ-ар (како треба) ми говоримо ха-ер. Ништа се ми нисмо одмакли од оног несрећног Вулета Пупавца , нити од ''мико фо'' Феме Стеријине.offline
 • Же&#11
 • penzioner
 • Pridružio: 20 Maj 2012
 • Poruke: 56
 • Gde živiš: Niš

Зашто да употребљавамо било какву страну скраћеницу када имамо и наше прикладне, тачне, сврсисходне и лепе изразе?

"Људски ресурси" су - пре него што смо у станове увели парче жице (кабловска телевизија!) и преко ње почели да виримо преко тарабе у комшилук - код нас били кадровска служба, персонално одељење.

Шта ће нам протеза крај две здраве ноге? Зашто сами себи избијамо здраве зубе да бисмо уградили - протезе, само зато што смо то видели "преко тарабе"?

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17388
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Filipovic Zeljko ::Зашто да употребљавамо било какву страну скраћеницу када имамо и наше прикладне, тачне, сврсисходне и лепе изразе?

"Људски ресурси" су - пре него што смо у станове увели парче жице (кабловска телевизија!) и преко ње почели да виримо преко тарабе у комшилук - код нас били кадровска служба, персонално одељење.

Шта ће нам протеза крај две здраве ноге? Зашто сами себи избијамо здраве зубе да бисмо уградили - протезе, само зато што смо то видели "преко тарабе"?


Управо тако. Када сам преузео посао директора у фирми, одмах сам поизбацивао све те ''протезе'' из докумената.
...А када чујем да неко спомене ''транспарентност'', хватам се сместа за мотку! Wink Из философије смо лепо учили шта је то транспарентност. Не треба бити философ па знати да да транспарентно значи - провидно. Како ли се осећа неко ко каже - ''наше намере су транспарентне''? Да има мало мозга, њакао би као магарац...

online
 • Pridružio: 19 Feb 2007
 • Poruke: 1769

Очити да идемо кривим путем и требаће нам много времена и воље да га "рехабилитујемо" као што рехабилитујемо и друге путеве (друмове) GUZ - Glavom U Zid. А шта ли ће тек бити када добијемо "персоналне асистенте"?

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17388
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Има ту свега и свачега. Не треба нам страна реч или израз да бисмо осакатили језик. Ево примера из нашег језика, од наших речи састављен.

Колико пута сте чули конструкције типа ''ми смо препознали проблем и почели да га решавамо'', ''друштвено одговорна влада је препознала квалитет те групе'', итд, итд. Нуто к.рца у сламном шеширу! Сада се проблеми, циљеви и суштина не увиђају, сазнају, сазревају у свести већ - препознају! Ето, ми смо се мало загледали и рекли: ''јао, што ми је ово нешто познато...препознајем то и то...''. Наравно, иронишем. Не би било проблем да је то само помодарство, али није. Нажалост.

offline
 • dosta sam radio
 • Pridružio: 16 Feb 2012
 • Poruke: 251
 • Gde živiš: tu i tamo

Vec sam bio nesto napisao,mislim da su bila dva naslova,ali nisam obratio paznju,pa me je moderator izbrisao ili prebacio,ne secam se,moja greska.
Slicna tema,pa sam nesto napisao,upravo se na ovo odnosi.Da li u Srpskom ,ili Srbskom,to se diskutovalo,postoje reci kao destinacija,edukacija,ili kad sam negde procitao prolaz u pasazu!
Kada cujem te reci,naprosto odlepim!
Izvinjavam se sto pisem latinicom,ali ne znam da prebacim na cirilicu.

offline
 • Же&#11
 • penzioner
 • Pridružio: 20 Maj 2012
 • Poruke: 56
 • Gde živiš: Niš

ТЕЛЕВИЗИЈА – ПУЦАЊ У ЈЕЗИК
ПАРЧЕ ЖИЦЕ СРПСКОМ ЈЕЗИКУ КОПА ГРОБ


Деца данас више времена проводе уз телевизор него уз своје родитеље, што доводи до вишеструке штете. О здравственој и психосоцијалној страни ове несреће нећу говорити, него о новом злу које је донело зурење у телевизор – о кварењу српског језика! Деца „матерњи“ језик не уче од родитеља, родбине, комшија, него од – телевизора. Техничка страна телевизије, телевизија као технички изум – употреба електричне струје за пренос слике и тона на даљину – је на понос људском роду. Програмска страна телевизије, поготово њен информативни и забавни део је – понижење за људски род. Телевизија је ексер укуцан у људски мозак. Телевизија је електронски чобанин који свом газди чува овце. Газда је онај који телевизијом располаже; чобанин је онај који програм уређује; овчарски пси који држе овце на окупу су глумци, певачи, водитељи, спортисти и друге ТВ звезде и звездице, а овце су они који телевизију гледају. Наш лингвиста Павле Ивић је пре четрдесетак година поручивао народу да „иде у позориште, слуша радио и гледа телевизију да би изоштрио свој осећај за правилан и леп изговор“. Добри професор се позоришта ни данас не би постидео, али радио, а поготово телевизија би му изашли на нос, јер су данас постали гробари српског језика а не „пример за угледање“.

Једна од најстрашнијих последица утицаја телевизије на масе је и – упропашћени српски језик, који је постао следећа жртва телевизијског жрвња, парног ваљка и цунамија. Некада су Срби сисали мајку, одрастали уз мајку и од мајке учили језик, који се зато и зове матерњи језик. Данас Срби сисају телевизор, одрастају уз телевизор и од телевизора уче језик, телевизијски језик, жаргон, наказу од језика. Ако би се у народу појавила нека зараза, лекари би сигурно организовано, као струка, па чак и као појединци, осетили да не смеју да ћуте, и да морају покренути акцију за заштиту становништва од опасности. При појави беснила, макар и само међу дивљим животињама, ветеринари би сигурно, чак и као појединци, а камоли организовано, нешто предузели да се помогне становништву и домаћим животињама. При појави наглог повећања радиоактивног зрачења (Чернобиљ, и сл.) људи из одговарајуће струке сигурно не би седели скрштених руку и сигурно би нешто учинили да се народу помогне, бар објашњењима и саветима, уколико би њихове даље могућности биле ограничене. И тако даље. Међутим, овде треба отворено рећи да српски језик више нема ко да брани. Он је препуштен на милост и немилост „новинарима“, телевизијском стампеду и – телевизијским говорницима!

Зашто данас уопште постоје стручњаци за српски језик? Чему они служе? Зашто они уопште устају из кревета? Ко има било какве користи од тога што су они устали из кревета, и ко би уопште приметио и када они не би ни устали из кревета? Стручњаци за српски језик као да нису из српског народа. Они се не мешају у свој посао јер и не маре за српски језик. За разлику од лекара и ветеринара, који сматрају да не би смели да ћуте, српски лингвисти сматрају да морају да ћуте, јер им се тресу гаће од страха да их неки језички усранко не исмеје као „заостале и неспремне да прихвате неминовне промене у језику“ које диктирају политичари, трговци, појава нових технологија и мутави новинари и телевизијски водитељи. Замислите професионалног ватрогасца који дође у школу по своје дете, у школи примети пожар, узме дете за руку, одведе га кући и – мирно отпутује на годишњи одмор. Стручњаци за српски језик су ватрогасци на годишњем одмору! Око њих ужас, а они и даље мирно гледају телевизију, грицкају семенке, и нервирају се кад их узнемиравају због стања у српском језику.

Комунизам је у разним областима људске делатности постигао различите резултате. У неким областима је оставио пустош, а у неким се показао као недостижан у односу на све друге дотадашње друштвене системе. Само у комунистичким земљама су неговани фолклор, народне песме и игре, које по својим уметничким вредностима не уступају ни једној другој области уметности. Ко још међу Немцима и Французима уме да препозна своје народне песме? Још ћете добро проћи ако вас не исмеју кад им поменете те беспослице. У комунизму је очување бисерâ народне уметности било предмет организоване бриге државе, у другим системима на те некорисне ствари људи неће да губе време. Када је комуниста Властимир Павловић Царевац чувао стражу испред микрофона Радио-Београда, ту су могли да приступе само славуји. Данас тамо доспева онај који то може да плати. Када су комунисти бирали спикере за радио и телевизију, имали смо Бранислава Сурутку, Драгу Јонаш, Миодрага Здравковића, Љиљану Марковић, Жарка Обрачевића, Душанку Стојановић. Људе који су представљали репрезентативни узорак, еталон, јединицу мере за исправност, тачност и лепоту изговора нашег матерњег језика. Данас тамо доспевају они који су пријатељи власника или генералног директора; којима је важније да покажу да су учили енглески, него да су учили српски. Спортски коментатори из времена комуниста Владанко Стојаковић и Драган Никитовић су били једноставно – отмена господа, у најплеменитијем значењу те речи. На располагању гледаоцима, дискретно присутни и – корисни. Данашњи спортски коментатори су прави друмски разбојници, хијене, гладијатори, силеџије које сматрају да су гледаоци кривци којима они треба да „покажу њиховог бога“; скоројевићи који мисле да су гледаоци укључили телевизор због коментатора, а не због утакмице, и који спортски пренос користе за своју личну промоцију, па се преслишавају из енглеског језика, позирају са изразима. Важни су сами себи, а језик којим говоре показује њихов презир према гледаоцима. Коментатори тениских мечева више говоре енглески него српски. Једва чекају прилику да за неки ударац кажу како се зове на енглеском језику, да покажу да су се „уписали“, да „спадају“, да „нису изостали“. Није важно који је резултат на терену, него је важно какве изразе изговарају ти насилни усрећитељи – унесрећитељи, који мисле да се вредност коментатора изражава бујицом речи у јединици времена, и да коментатору није дозвољено да једноставно – заћути. Неподношљиви су већ као појединци, а сада их је увек – по двојица. Надвикују се, један другом упадају у реч и сматрају за личну увреду док онај други говори.

Данас када је телевизија у приватним рукама, више нема организоване бриге о језику и изговору ни контроле спикерâ и водитељâ. Власници телевизијских станица људство запошљавају по принципу сродства, познанства па и полног одабирања, а не по критеријуму способности и стручности. Некада су новинари умели да мисле својом главом и водили су рачуна о језику. При појави речи „дизајн“ у страним језицима, прво су ставили прст на чело и одлучили да пред народ изађу са изразом „индустријско обликовање“, што је прелеп и тачан превод ове француске речи коју су Енглези/Американци по свом старом обичају претходно – покварили. Данашњи „новинари“ су обични преписивачи који додуше имају прст, али – нису комплетни! Они сматрају да Американци одређује све на свету, па чак и – српски језик!

(Следи наставак са примерима какве последице по језик су оставили телевизија и „новинари“ који имају прст али нису комплетни.)

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12644
 • Gde živiš: Z-moon

Je l' ti imaš neki predlog šta uraditi za očuvanje srpskog jezika? Konkretan predlog, ne ideje koje nije moguće sprovesti?
Ovo iznad toliko kipi od ostrašćenosti da je i teško za čitanje i potpuno van teme.
Ostavi se ti socio-ekonomske analize srpskog naroda, mi drugi narod nemamo.
Ako će takvi negovati srpski jezik, budućnost mu je vrlo neizvesna.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17388
 • Gde živiš: I ja se pitam...

_Sale ::Je l' ti imaš neki predlog šta uraditi za očuvanje srpskog jezika? Konkretan predlog, ne ideje koje nije moguće sprovesti?
Ovo iznad toliko kipi od ostrašćenosti da je i teško za čitanje i potpuno van teme.
Ostavi se ti socio-ekonomske analize srpskog naroda, mi drugi narod nemamo.
Ako će takvi negovati srpski jezik, budućnost mu je vrlo neizvesna.


Сале, дозволи човеку да се бар овде изјада...И мени дође неки пут да споменем све по списку уништивачима нашег језика. Wink Имамо чак и тему о ''знању'' спортских коментатора. Они су, можда, и највеће штеточине јер се највише и најчешће оглашавају. Мука ми је одавно од њиховог ''санкционисања'' (а то ради закон, а не судија), од ''зауставног времена'', од тога ''ко кога мења'' ( уместо да замењује), итд, итд.


Иначе , поставио си право питање о старању и очувању српског језика. У САНУ постоји Одељење језика и књижевности (води га Предраг Пипер), при Матици српској у Новом Саду исто такво одељење, затим постоји Одбор за стандардизацију српског језика, итд, итд...О научно-стручним часописима да и не говорим. Е, видиш: све те мудре главе нису довољне, нити је њихова мудрост таквог домета да може уклонити са екрана једну Леу Киш или Јовану Јоксимовић, Ацу ''информацију'' , Сорају и сличне ...Зашто није довољно? Зато што је веза са Министарством образовања (које једино има правну снагу да непосредно стандардизује језикословне одлуке) необавезујућа! И ту се прича завршава...О нашем Министарству за културу не бих трошио речи јер у време овог тршавог министра као ерупција вулкана распламсале су се ''Фарме'', ''Велика браћа'', ''Парови'', итд, итд...

Будућност? Апсолутно извесна! Следи нам катаклизмичко урушавање српског стандардног језика. Као да није довољно што га ''компјутерски енглески'' руинира сваког дана (''семплуј ми то'', ''мејлуј ми '', итд), већ морамо и ми да баш сваку креатуру пустимо на екран.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 890 korisnika na forumu :: 59 registrovanih, 7 sakrivenih i 824 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AC-DC, amstel2, babaroga, bankulen, Boris90, BRATORIII, cenejac111, crnitrn, cvrle312, dane007, darkangel, darkstar101, dekao, djboj, Doca, Dr Brumble, Faki-Valjevo, Gama, Georgius, ivan979, janezek67, Kibice, krkalon, Kruger, kunktator, lelemud, louderick, MarKhan, Marko Marković, Markoni29, MB120mm, micoboj, Mihajlo, mikrimaus, miodrag, Misirac, mk, mladen.zovko, nikoladim, nobutado, novator, nuke92, piton, RiV, rovac, Ruski Sremac, Snorks, Srky Boy, stegonosa, stug, theNedjeljko, trajkoni018, uruk, Vlad000, Vlada1389, vobo, VP3987, Vule