Dilucida intervalla Srbije

5

Dilucida intervalla Srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Заљубљеник у старине у свом дому направио музеј.У заплањско село стигла је и ваза из времена чувеног војсковође. С временом је прикупио чак 5.000 предмета из различитих епоха.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....0%B5%D1%98

На експонатима би му позавидели многи музеји и приватни колекционари јер је богатство којим располаже Новица Јованчић (73) засада непроцењено. Свој дом у заплањском селу Гркиња претворио је у музеј и животна жеља му је да ове предмете поклони музеју Заплања, који засада постоји само у мислима неколицине заљубљеника у културу и старине.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Збирка МСУ за 25 година обогаћена је са 1.400 радова: Ризница са Ушћа, а нека од ових дела биће доступна посетиоцима

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....osetiocima

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ИМЕНА НА изложби су дела неких од најзначајнијих уметника прве половине 20. века - Надежде Петровић, Саве Шумановића, Сретена Стојановића, Душана Јовановића Ђукина, Петра Добровића, Марка Ристића. Из друге половине прошлог века заступљени су Миодраг Б. Протић, Љубица Цуца Сокић, Бора Иљовски, Ђорђије Црнчевић, Невенка Стојисављевић, Зоран Димовски, Добривоје Бата Крговић, Мрђан Бајић, Зоран Насковски. Између осталих, прве две деценије новог миленијума репрезентују Биљана Ђурђевић, Иван Грубанов, Владимир Николић.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Некропола у Мокрину археологе чекала чак пола века.За стручно истраживање код Кикинде од Министарства културе 700.000 динара. Реч је о остацима из раног бронзаног доба.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....0%BA%D0%B0

ПОСЛЕ 50 година паузе, Народни музеј Кикинда поново ће почети археолошко ископавања некрополе у Мокрину. То је једна од најпознатијих некропола раног бронзаног доба у нашој земљи, а музеј планира да сада откопа од пет до 10 гробова и да применом савремених научних метода и анализа дође до података које није било могуће сазнати пре пола века. Локалитет је последњи пут истраживан 1969. године.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Манастири и храмови СПЦ на успоменама старим и више од века. Како је страствени колекционар прикупио невероватну збирку од 26.600 разгледница.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....dnica-FOTO

- Све је почело 1983. године, када сам почео да сакупљам разгледнице са свих тачака на планети - почиње причу Панчић. - До краја деведесетих сам био у контакту са многим колекционарима и тако је настала збирка од 40.000 комада. Било је то време пре интернета, па колекционарство није било као данас. Ускоро је збирка проширена, тако да није било места на планети одакле нисам имао бар једну разгледницу. Паралелно сам почео да правим колекцију разгледница са српским манастирима, где год да их је наша црква имала по свету. Прво су то биле послератне разгледнице, али је сада значајнији део онај који је настајао од 1896. до Другог светског рата.

ПОСЛЕ манастира, Панчић наставља да сакупља и разгледнице црквених храмова, тако да сада има колекцију од 302 манастира и 1.050 храмова, како из Србије, тако и са удаљених места по свету где наш народ живи.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ново археолошко откриће код Требиња. Црква цара Константина и царице Јелене настала пре 5. века.
Стручњаци Музеја Херцеговине у селу Гомиљани пронашли остатке грнчарије и керамике око заштићеног националног споменика.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....pre-5-veka

Занимљиво је на који начин су почела археолошка истраживања у селу Гомаљани. Мештани су започели обнову цркве, и то на иницијативу руског свештеника који је, сасвим случајно, боравио у Требињу, а још случајније стигао у Гомиљане, где је чуо причу о Цркви цара Константина и царице Јелене. Руски свештеник, који је све покренуо, зове се Константин, а његова супруга Јелена. - Када смо испричали оцу Константину да једна црква у нашем селу носи име цара Константина и Јелене, он се живо заинтересовао, пошто се и његова супруга зове Јелена. Он нам је предложио да започнемо обнову цркве и обећао да ће помоћи у прикупљању средстава - каже Предраг Милошевић, председник Одбора за обнову цркве.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

После више од тридесет година од почетка радова, становници Сурчина би, уколико корона вирус не поремети планове, до 1. августа требало да добију прву позоришну сцену у историји најмлађе београдске општине. Радови на адаптацији бивших општинских просторија и претварања у мултифункционалну салу су при крају, а остало је да се уради улазни хол у објекат и нови тоалети за посетиоце.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....-pozoriste

Општина Сурчин последњих година посебну пажњу посвећује уређењу културних објеката на њеној територији. Тако је поред нове позоришне сале у згради Општине уређен и дом културе у Бољевцима, док се у наредних месец и по дана очекује завршетак раконструкције Дома културе у насељу Добановци. Одржавање манифестације "Бојчинско културно лето 2020" зависиће, пак, од развоја ситуације са короном и динамиком завршетка радова на изградњи гледалишта у Бојчину.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

За вечност сачувани призори битака и страдања српског народа преко Албаније.Књига Милене Марјановић о фотографији у Србији у балканским ратовима и Првом светском рату.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....1%98%D0%B5

Материјал који је истражила Милена Марјановић поделила је у књизи у два дела. Засебно је обрадила биографије свих ратних сниматеља, међу којима су били швајцарски форензичар Арчибалд Рајс, холандски лекар Аријус ван Тинховен, генерал Војислав Вучковић, поручник и писац Станислав Краков, сликар Драгомир Глишић и Владимир Бецић и на десетине других чије је дело и залог ауторка успела да отргне од заборава.

Али, ратну фотографију сагледала је Марјановићева и из других, тематских углова, пишући о снимцима са прве линије фронта, о првим потписаним ратним фото-репортерима, о амблемском делу "Око соколово", о ратним фотографијама Надежде Петровић, изложбама и фото-албумима који су мењали слику Србије и Срба у свету.

- Многе фотографије разорених градова, села и мостова ушле су у "Ратни албум Андре Поповића", објављен први пут 1926, потресну, обимну књигу са око 3.000 фотографија витештва и голготе српског народа и војске у светском обрачуну - наводи Милена Марјановић, у делу које је и само потресни документ давно прохујалог времена, када је слобода била најскупља реч.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Начелник Угљевика, Василије Перић, каже да је завичај „српског Хомера“, сада, скоро сав, кад је реч о друмовима, под асфалтом, „јер локална власт жели, свим срцем, да очува овај део РС, да становништво не „цури“ и да се очеви и дедови радују што им синови и унуци остају на вековним огњиштима“.

- По узору на Вуков Тршић, код Лознице, у Србији, где је подигнута Вукова спомен кућа, имамо план да изградимо реплику родне куће нашег и великана српске духовности и културе, Филипа Вишњића, који је рођен у овим лепотама и красотама.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....0%8B%D0%90

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Средњовековни манастир Намасија је убрзано пропадао и Забрежани су сакупили новац да га сами заштите, јер институције нису реаговале на њихове молбе. Били су згранути када им је тадашња управа надлежног завода за заштиту споменика забранила да било шта раде, под претњом кривичне пријаве!

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....-atrakcija

Професор Владан Вучковић, оснивач забрешког Друштва за неговање традиције, културе и уметности "Петрус".захвалан је Вечерњим Новостима,што су пренели наш вапај за помоћ и констатацију да институције задужене за заштиту баштине не хају за наша упозорења и молбе, иако тврђава Петрус и светиње Петрушке Свете горе пропадају. После објављивања текста, звали су из општине и питали зашто сам то причао за новине. Узвратио сам питањем, да ли сам нешто слагао, а одговор је гласио: "Ма ниси, него није згодно што си рекао јавно". Дакле проблем није био у проблему, него што се о њему говорило.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

ПОСЛЕ више од седам деценија, колико је "Чудотворно умножавање хлебова" барокног мајстора Паулусa Антонијусa Сенсерa чамило уролано на тавану печујске бискупије - ово капитално дело је рестаурирано и поново пред очима јавности.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/901841/novi.....anu-pecuju

Дело импозантне величине, шест пута три метра, инспирисано сценом из Новог завета, осјечко-печујски барокни мајстор насликао је 1747, а до средине минулог века красило је трпезарију Печујског семинара, да би потом било склоњено. Знало се да постоји, али не и где се налази, а једини траг била је црно-бела разгледница из међуратног периода.

У тами тавана архива Бискупије, олтарна слика чамила је све док није дошла у руке др Жужане Пап Корхец, рестаураторке Градског музеја у Суботици, која је пола године радила на томе да јој врати стари сјај.

- Дело је јединствено по томе што садржи аутопортрет сликара, који чак није имао обичај ни да потписује своја дела, а у десном углу ове слике насликан је како у седећем положају, држећи у рукама четкицу, на таблици исписује коме је даровао дело - објашњава др Пап Корхец. - Важна је и због своје величине и броја ликова који су на њој приказани.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 810 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 2 sakrivenih i 767 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, BlackPhantom, cole77, dac, dankisha, darkangel, hyla, ibssa, Kibice, kvcali, Logic005, louderick, manda87, Marko Marković, Mercury, Mihajlo, mikrimaus, Milan A. Nikolic, milan47, milenko crazy north, MILO-VAN, nuke92, piton, Regrut Boskica, RJ, rsk, ruma, Rumba King, sabros, sajkaca, slonic_tonic, stegonosa, vladetije, vlvl, Vzor50, YU-UKI, zdrebac, zixmix