Pravopis, pravopisne greške i jezičke nedoumice

21

Pravopis, pravopisne greške i jezičke nedoumice

offline
 • Pridružio: 25 Jul 2009
 • Poruke: 47

Dubara ::Citat:Pa sada širi saznanje po Svetu i povezuje tačke, ljude, maštu i putnike...


Pitam se šta radi ovo "pa" kada može i bez njega?


Da, u pravu si, ali čini mi se da pisac koristi pa da bi akcentovao zakljucak, a to sam ostavila kao stilsko obelezje pisca.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18456
 • Gde živiš: I ja se pitam...

joanne ::Dubara ::Citat:Pa sada širi saznanje po Svetu i povezuje tačke, ljude, maštu i putnike...


Pitam se šta radi ovo "pa" kada može i bez njega?


Da, u pravu si, ali čini mi se da pisac koristi pa da bi akcentovao zakljucak, a to sam ostavila kao stilsko obelezje pisca.


Ovom prilikom nema opravdanja za pisca koji se ne može u baš svakoj prilici zaštititi pesničkom slobodom. Veznikom pa povezuju se nezavisno-složene rečenice sastavnog tipa (obuo sam tuđe papuče ,dva broja veće, pa sam se sapleo u žurbi) i nije mu mesto na početku rečenice. Pogotovo rogobatno zvuči u svakodnevnom govoru kada tzv. javne ličnosti gotovo svaku svoju rečenicu započinju sa pa.
O toj pojavi (poštapalice i uzrečice gde im nije mesto) napisao sam i objavio nekoliko tekstova, ali to nije bilo od velike pomoći. Upotreba poštapalice (posebno pa na početku rečenice) otkriva nesigurnost i nespremnost govornika , kao i njegovu brzopletost. Najbolje ''poštapalice'' na svetu jesu pauza i razmišljanje. Niko vam neće zameriti ako posle postavljenog pitanja razmislite, a tek zatim odgovorite. U tom razmišljanju naći će se i vremena da se podsetite da rečenicu ne počnete sa pa... Winkoffline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Sirius ::joanne ::Dubara ::Citat:Pa sada širi saznanje po Svetu i povezuje tačke, ljude, maštu i putnike...


Pitam se šta radi ovo "pa" kada može i bez njega?


Da, u pravu si, ali čini mi se da pisac koristi pa da bi akcentovao zakljucak, a to sam ostavila kao stilsko obelezje pisca.


Ovom prilikom nema opravdanja za pisca koji se ne može u baš svakoj prilici zaštititi pesničkom slobodom. Veznikom pa povezuju se nezavisno-složene rečenice sastavnog tipa (obuo sam tuđe papuče ,dva broja veće, pa sam se sapleo u žurbi) i nije mu mesto na početku rečenice. Pogotovo rogobatno zvuči u svakodnevnom govoru kada tzv. javne ličnosti gotovo svaku svoju rečenicu započinju sa pa.
O toj pojavi (poštapalice i uzrečice gde im nije mesto) napisao sam i objavio nekoliko tekstova, ali to nije bilo od velike pomoći. Upotreba poštapalice (posebno pa na početku rečenice) otkriva nesigurnost i nespremnost govornika , kao i njegovu brzopletost. Najbolje ''poštapalice'' na svetu jesu pauza i razmišljanje. Niko vam neće zameriti ako posle postavljenog pitanja razmislite, a tek zatim odgovorite. U tom razmišljanju naći će se i vremena da se podsetite da rečenicu ne počnete sa pa... Wink


U svakodnevnom govoru "pa" na početku govora često zvuči rogobatno i odaje "nesigurnost" ili "brzopletost" govornika, ali u literarnom tekstu ne mora da zvuči tako. U konkretnom slučaju, meni uopšte ne smeta. Naprotiv.

Zar nije već neko - čini mi se propali matematičar, a možda i Bojan Neutral - pisao o tome, i to dosta argumentovano? Naime, to da pa i druge slične "poštapalice" na početku rečenice imaju smisla i opravdanja (povezivanje rečenica ili odeljaka teksta).

Ubih se pretražujući, ali ne mogu da nađem taj post. A htela sam da potkrepim ovo što rekoh po (bledom) sećanju.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18456
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Nema potrebe za potkrepljivanjem, siguran sam da si dobro zapamtila, a i ja se sećam te rasprave. Bojan je to odlično obrazložio, no ja sam malo ''tvrđi'', da ne kažem dogmatičniji , kad je to u pitanju. Pretpostavljam da njegova fleksibilnost dolazi iz profesionalnih pobuda.
Istina je da u literarnom sklopu veznik pa može naći svoje mesto na početku rečenice i ja sam s tim saglasan, no ja po navici to izbegavam. Trudim se da nađem bolju forumulaciju.
U ovom slučaju dilema se svodi upravo na ono čime se Joanne i bavi - pitanje stila. Primećujem da pisac redova koji su nam predočeni na procenu, odnosno mišljenje, nije sasvim siguran u svoj stil i da još traži pravi ''rukopis''. Zato sam sklon da ustvrdim da se ovo pa našlo na početku rečenice kao posledica usmenog govora, a ne kao deo izgrađene stilske konfiguracije. Zato bih , pre svega iz opreza, u ovoj fazi izbegavao pa na početku pisane rečenice.

Šta ti misliš o tome?

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Kao što rekoh, u ovom konkretnom slučaju, u rečenici koju navodi joanne, ne smeta mi veznik na početku. Možda zato što sam laik a ne stručnjak Wink.

offline
 • Pridružio: 25 Jul 2009
 • Poruke: 47

Napisano: 07 Sep 2009 15:21

Hvala svima koji su se uključili u raspravu o rečenici koju je Dubara izdvojio. Izvinite što se ja uključujem u raspravu posle desetak dana od vaših postova - nisam imala pristup internetu. No, želim da istaknem da se slažem sa Siriusom u konstataciji da pisac još uvek "traži svoj rukopis" i da sam baš zato, kao neko ko je zadužen za lekturu, u dilemi - koliko smem da dam sebi za pravo da utičem na stil pisca? U ovom slučaju "pa" na početku rečenice ni meni ne smeta, u odnosu na neke druge poštapalice u tekstu.

Dopuna: 07 Sep 2009 17:23

Siriuse, kada sam te pitala o pravilima o upotrebi zareza, na trenutak sam zaboravila na Pravopis koji si mi preporučio i koji imam odavno. Moja je greška što sam pribegla forumu, ali kako nisam imala knjige na putovanju, internet mi je prvo pao na pamet. Sada nosim Pravopis, Gramatiku i Rečnik jezičkih nedoumica gde god idem Pročitala sam pažljivo odeljak o zarezima i mislim da nije detaljan koliko bi mogao da bude, ili pak, ja nisam sigurna u svoje izbore. Kako god, još uvek imam nedoumice. Zamoliću te, ako imaš volje i vremena, da pročitaš rečenice koje slede, prokomentarišeš moje izbore i pomogneš mi u rešavanju nedoumica. Stavljala sam zareze samo gde su neophodni, naročito zato što pisac ne voli zareze i piše duge rečenice bez ijednog zareza. Trudim se da slobodno iskazane rečenice ubacim u gramatički okvir koji se mora ispoštovati. Čini mi se da mi je strogost i moć prosuđivanja popustila tokom vremena koje provodim u iščitavanju teksta od dve stotine stranica. Izvini ako te zatrpavam velikim brojem rečenica. Unapred hvala.

1)
Zahvaljuju mi što sam došao i što sam tu sa njima bez predrasuda o siromaštvu autobusa.

2)
Pevam i ja neku moju pesmu, ali se melodije za divno čudo slažu, pa ispadamo lokalni uigrani orkestar.

3)
Deca se vrte na ringišpilu koji ih okreće horizontalno uvis na nekom starom zarđalom mehanizmu koji, umesto mašine za vrtenje, pokreće vlasnik tog zabavnog parka.
*Među zareze sam stavila umesto mašine za vrtenje.

4)
Preko puta te centralne rupe u koju se spušta čovek ako dolazi iz pravca Tadža, tek pošto prođe pored velikog slabo osvetljenog jedva nešto zelenog gradskog parka, je Agra Red Fort.
*Predlažem da se ovako postave zarezi: velikog, slabo osvetljenog, jedva nešto zelenog, gradskog parka.

5)
Na ulici, kroz nadvožnjak za vozove i saobraćaj ispod njega i okolo centralne zone gde je i sam bazar, je najveća moguća gužva koja može da se zamisli.
*Zarez ispred je treba izbrisati.
*Staviti zarez ispred gde?

6)
Da se smeju na livadi zelene kratko ošišane trave, beru maslačke, mirišu prostor, igraju se sa suvim lišćem i grančicama kao mali vilenjaci i vile.
*Staviti zarez ispred zelene?
*Staviti zarez ispred kao?

7)
Kako ti gledaš na relativnost cele te mase i grupe ljudi u jednom predelu centralne zone Agre u sredu, februara 2006. godine...
*Da li mora stajati zarez ispred u sredu?

Cool
I kako mu je saznanje tu pred očima, ali umesto da svi imamo dovoljno, ima pojedinaca koji iz straha grabe samo za sebe.
*Da li je potreban zarez ispred umesto?

9)
Svet je neočekivana iznenađujuća, različita i živa pojava.
*Da li je neophodan zarez iza neočekivana?

10)
Iz haosa do unikatnog živog bića, neverovatnom kombinatorikom, koje je uz to i inteligentno.
*Promenila bih red reči. Na početak rečenice bih stavila „neverovatnom kombinatorikom.“
Neverovatnom kombinatorikom, iz haosa do unikatnog živog bića, koje je uz to i inteligentno.

11)
Gradovi su topli i meki a opet zapetljani do krajnjih granica iskustvene mudrosti i mogućeg poimanja.
*Da li treba opet staviti među zareze i da li je to pitanje stila ili gramatike? Meni se čini da opet moram izdvojiti zarezima.

12)
Trude se da ne poseduju previše već da jednostavno Budu
*Mislim da ne moram da stavim zarez ispred već iako je u pitanju suprotni veznik?

13)
Hindusi su u tom smislu, i pored sve prljavštine u kojoj žive, civilizovaniji jedno deset generacija ispred od Evropljana
*Moram li da stavim zarez ispred u tom smislu?
*Deo rečenice sam preoblikovala: civilizovaniji za deset generacija od Evropljana.

offline
 • TiSi  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 25 Mar 2009
 • Poruke: 388

Осим фонетике, морфологије и синтаксе, граматика познаје и везани текст; везани текст који смислено повезује реченице тако да оне не ''висие'', нити су залепљене као исечци из новина.
''Текст'' је реч коју можеш повезати са изразом ''ткање'', ''ткати''; осим вертикалних нити, имаш и потку која повезује те нити и даје им смисао. Тиме (потком) ствараш хомогеност мисли и осећања (у датом случају - нити).
Што се поштапалица тиче (Па, Овај, Како-да-кажем, Значи...), у белетристици не значе несигурност аутора, ни случајно.
Аутор може, а не мора да буде и наратор. Према томе, ако наратор у неком делу нема сигурност приликом усменог изражавања (па и писменог), сасвим је за очекивати да реченицу почне са било којом поштапалицом. Опет понавњам: Наратор није исто што и аутор. Наратор може бити било који лик у делу, аутор само преноси његове речи.
Ако је неком лику у делу својствен такав начин изражавања, он ће се, свакако, изражавати на себи својствен начин.
Од Љубе из ''Кад су цветале тикве'' није ни за очекивати да користи књижевни српски језик, што не значи да га Д. Михајловић није перфектно користио. Само Митке у ''Коштани'' говори врањским, ниједан други лик. Ако ''преведеш'' текст који говори Митке на књижевни, можеш цело дело да баци у канту за ђубре (ПРЕТЕРАХ!), наравно да није за ђубре, али му Митке даје ''шмек''.

offline
 • Pridružio: 25 Jul 2009
 • Poruke: 47

Tisi, u ovom slučaju radi se o tekstu u kojem je autor i narator. Hvala ti na napomeni o tekstu kao tkanju, mnogo je lepa misao:) Evo primera u kojem mi je veoma čudna konstrukcija pa gotovo:
"Najnezgodnija rikša u Agri, ali eto, ta mi je zapala, i uživao sam u sedištu koje me je bockalo i žuljalo pa gotovo sa svih strana. "
I tu imam dilemu, da li da izbrišem pa ili ne...
Ja ne bih izbrisala pa ni ovde.

offline
 • TiSi  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 25 Mar 2009
 • Poruke: 388

'' Па добро, где си ти?
Што не навратиш, код куће сам поподне...''

Балашевић

Ето, стих му почиње са ''па'', и није једини. Не могу да се сетим ни песме ни песника, али се сећам сјајног почетка песме која ме је давно одушевила; почиње:
''Па да је барем лепа...''
На твом месту, у датој реченици, ставио бих зарез испред ''па'' и тако преломио реченицу. То би јој дало ритам; наравно, ако се то уклапа у макроструктуру.
Не претеруј са зарезима, сети се Винавера Лепореког који је критиковао Црњанског због употребе зареза и ''изломљене реченице'' (у једној реченици у роману ''Код Хиперборејаца'', од 23 речи има 19 зареза. Кад је пронађем, послаћу ти је).

offline
 • Pridružio: 25 Jul 2009
 • Poruke: 47

Slazem se sa tobom, i ja sam razmisljala da stavim zarez ispred pa u ovom slucaju, tako da si mi pomogao da donesem konacnu odluku.
Imam nedoumica sa zarezima... Ako mozes, obrati paznju na moj post u kome se obracam Siriusu, pre tvog posta o vezanom tekstu. I tu bi mi znacio komentar i pomoc:) Hvala na dosadasnjim odogvorima:)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 586 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 5 sakrivenih i 553 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, airsuba, djordje92sm, DragoslavS, gromche, havoc995, Ivica1102, Još malo pa deda, kikisp, kybonacci, Leonov, mercedesamg, milenko crazy north, MrNo, Ne doznajem se u oružje, Panonsky, pein, pirkesrb, Sir Budimir, slonic_tonic, SR-3m, Srki94, vlad4, Vlada1389, yufighter, zlaya011, Žrnov, šumar bk2