Istorijske cinjenice po Jovanu I. Dereticu

3

Istorijske cinjenice po Jovanu I. Dereticu

offline
 • Gama  Male
 • Zaslužni građanin
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 669
 • Gde živiš: Niš, Srbija

deejaygoran ::Cisto tehnicko pitanje.
Vidim citiras dijelove teksta i pobijas ih ali me zanima na koje se ti izvore pozivas ili onako lupas otprilike.
Jednostavno daj neki link do zvanicnog teksta gdje kaze drugacije.
Ja nisam istoricar i nisam nacitan ali ovakva analiza necijih tekstova ili tvrdnji je bezobrazna
Najlakse je blatiti (reci da govori neistinu ili LAZE) nekoga bez argumenata.


Da, moje izvinjenje. Sve ove knjige imam u svojoj privatnoj biblioteci. Literatura koju sam koristio za ovo je sledeca:

A. Kurt, Stari Istok od 3000. do 330. godine pre n. e, Beograd, 2004. (knjiga)
V. I. Avdijev, Istorija starog veka, Beograd, 2009. (knjiga)

U PDF-u (knjige su skenirane i mogu se skinuti sa interneta)
Ian Shaw, Paul Nicholson, The British museum dictionary of ancient Egypt, The British museum Press, London, 2003.
N. Grimal, A history of ancient Egypt, Blackwell Publishing, Oxford, 2005.
E. A. Wallis Budge, Rosetta stone, London, 1922. <- Najvise preuzeto odavde.
Sir Eric Turner, The Hellenistic World: Ptolemaic Egypt u Cambridge Ancient History, knjiga 7/1, Cambridge University Press, 1984.
H. Heinen, The Syrian-Egyptian Wars and the new kingdoms of Asia u Cambridge Ancient History, knjiga 7/1, Cambridge University Press, 1984.

Za ucenje hijeroglifa:
Alan H. Gardiner, Egyptian Grammar; Being an Introduction to the Study of Hieroglyphs, 3rd ed. Griffith Institute, Oxford, 1957.
James P. Allen, Middle Egyptian: An Introduction to the Language and Culture of Hieroglyphs, 3rd ed, Cambridge University Press, Cambridge, 2010.
Collier, Mark & Bill Manley, How to Read Egyptian Hieroglyphs: a step-by-step guide to teach yourself, British Museum Press, 1998. <- ima losa skenirana kopija na internetu ali se moze koristiti.

Za Napoleonov pohod u Egipat:
J. V. Tarle, Novi vek, Beograd, 2008.
Vojna Enciklopedija.

@Sorelag

Na fakultetu profesori teraju da se cita, fora je sto studenti nece da citaju. A ima tih "pikantnih" detalja, kako ih mi zovemo. Prica se na istoriji za te dogadjaje o umesanosti engleza i francuza u 27. martu i slicno. I to bas kriticki. Interesantnije je da oni koji pricaju o Dereticu s postovanjem (nose trenerke sa belim dvoglavim orlovima na ledjima i grudima) kazu da na istoriji nema nacionalizma sto je budalastina. Na istoriji nacionalizma ima na pretek. Narocito je izmedju cetnika i partizana, o doseljavanju i odnosi sa Hrvatima i Albancima, muslimanima (za koje kazu da su Srbi islamske veroispovesti i sl). To je katastrofa. Izjave idu do te mere da se negiraju pojedine stvari. Jos kad pitaju to na ispitu ("Kolega kakav je vas stav o tome") bolje odgovori to sta oni misle i bice uredu. Zalosno.

Sto se tice History Channal i Discovery meni to deluje kao propaganda. Zamisli, ljudi pricaju o kulturi i tamo nekim zlocinima i na kraju jedan istoricar odgovara da je Justinijan vodio staljinisticku politiku? Kakav je to kanal koji prognozira kakav ce biti kraj sveta? To nema veze sa istorijom. Discovery je dobar donekle, ali kad krene da poredi neke stvari to je zalosno. Mislim da su oni radili poredjenje deset najboljih borbenih vozila i sl. To je bilo katastrofa. Sovjetska vozila (naoruzana protivoklopnim raketama i topovima od 73mm) iz sedamdesetih godina su losa od onih nemackih iz Drugog svetskog rata (Mislim na proedjenje BMP-1 i Hanomaga 251)?! Jel to ima logike? I na kraju transporeter M113 ispade najbolji. Cudno neko poredjenje. Ne uzimam previse za tacnim to sto pricaju ponekad. Ti sad vidi.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Gama ::Na fakultetu profesori teraju da se cita, fora je sto studenti nece da citaju.

O, to znam itekako. Na osnovu iskustva. Mr. Green Čitaju se dajdžest izdanja ili ono što je popularno i populističko. A literature ima, da se ne lažemo; današnji studenti imaju neuporedivo bolje mogućnosti da se obrazuju i informišu nego što je to imala moja generacija.

Gama ::Na istoriji nacionalizma ima na pretek. Narocito je izmedju cetnika i partizana, o doseljavanju i odnosi sa Hrvatima i Albancima, muslimanima (za koje kazu da su Srbi islamske veroispovesti i sl). To je katastrofa. Izjave idu do te mere da se negiraju pojedine stvari. Jos kad pitaju to na ispitu ("Kolega kakav je vas stav o tome") bolje odgovori to sta oni misle i bice uredu. Zalosno.

Znam to veoma dobro, nažalost. I nacionalizma i klerikalizma. Radije ne bih o tome. Ali, ima i časnih izuzetaka. Dobrih stručnjaka koji imaju širinu pogleda.

Kad je reč o pojedinim emisijama na History channel, moguće je da si u pravu, da ima propagandizma i paušalno izrečenih prognoza. Ali, ono što meni lično prija, to je što u njima učestvuje više stručnjaka za neku oblast, čiji stavovi o nekom pitanju ne moraju nužno da se podudaraju, tako da prosečno obrazovan gledalac može da dobije relativno nove informacije i različita tumačenja, i da ih uporedi sa onim što je on sam dobio u učionici. Ne mislim samo na istoriografiju već i na društvene i humanističke nauke, kao i na istoriju nauke.offline
 • real 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 25 Nov 2004
 • Poruke: 2297
 • Gde živiš: Kragujevac

Ja imam neka dva History kanala. Pratim emisije i na jednom i na drugom i zadovoljan sam. Posebno me je iznenadila emisija koju sam pomenuo jer su je radili ruski autori. U emisiju su otvoreno kritikovali dvoličnost spolje politike francuske i engleske diplomatije, posebno u dekadi pre početka Drugog svetskog rata. Posebno su kivno i bez pardona reagovali na zaključak zapadnjačkih istoričara, koji su na nekoj konferenciji posvećenoj pomenutom ratu (nisam zapamtio o kojoj se konferenciji radi), Hitlera i Staljina izjednačili i optužili ih za istomerno etničko čišćenje. Ne samo da sam bio zapanjen onim što sam čuo u toj emisiji, već sam kako je emisija odmicala, sve više bio zapanjn i time što se takva emisija uopšte emituje na History kanalu. Sa druge strane, kad se samo setim kako su u jednoj sličnoj emisiji koja je bila posvećena padu Berlina, američki autori sa pijetetom citirali jednog američkog generala, koji je sa dubokim prezirom govorio o ruskim generalima, muka me hvata, ali šta je tu je - emisije su u principu dobre.

Discovery i ne volim baš nešto posebno. Čista propaganda o tome kako je jedan F15 u Iraku oborio tuce Migova, kako je Abrams neuništiv i sl. Kad predstavljaju avijaciju, samo se govori o američkim i britanskim avionima, kao da niko drugi u svetu ne pravi avione. Ruske avione ne pominju, čak ni da kažu da su američki avioni bolji od njih, nego se prave ludi kao da ovi uopšte ne postoje. Šou! Takve emisije uopšte više ne gledam.

Jovan I. Deretić je izgleda priča za sebe. A možda i nije? Možda radi za nekog? Propaganda je moćna i potrebna stvar. Hrvati i šiptari su verovatno imali na desetine nekih Deretića, koji su duvali u istu trubu, zajedno sa političarima. Kod njih je zvanična istorija u službi budućnosti, amnestiranja i rehabilitovanja ludaka iz prošlosti, prikrivanja zločina i td. Ovo što sam napisao nije politika; pokušavam samo da objasnim da je JID možda propagandista, ali ni ni blizu onako opasan i podmukao kakvi su istoričari-propagandisti u našem komšiluku. Zbog toga sam ja protiv da ga toliko nipodaštavamo. Njegova popularnost je jasan znak da nam je država u krizi, da nam je nacionalni identitet u krizi, da nam je obrazovanje u krizi i td. Kad bi nam to što on priča i piše bio najveći problem, mi bi mogli da nakrivimo kapu i pevamo.

online
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17300
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sole, na vojnom delu foruma History chanel zovemo od milošte ''Hitler kanal''... Wink Imaju često dobre emisije, atraktivne i profesionalno produkovane, ali imaju ponekad takve morske ideje i prikazanija, da se čovek ne može otrgnuti utisku da to rade svesno, a često i površno. Zbrajaju babe i žabe. Recimo - na top listi deset najboljih tenkova prvi je T-34, a drugi Abraams...Pri tom oni postave svoju metodologiju. Ladno.

Real, niko njega ne nipodaštava onoliko koliko on nipodaštava istoriju kao nauku i , što je još gore, svoje sunarodnike. U njegovim ''bajkama'' Srbi su uvek najbolji, najpametniji..i žrtve. A da li radi za nekog? E, takvi mogu samo da sanjaju da rade za nekog ozbiljnog...Veruj mi , bio sam svedok ovoga što pričam. A nisam sve još rekao...Ovo su profesionalni Srbi u onom najbeskorisnijem i najštetnijem smislu reči. Meci ispaljeni iz njihovih ''knjiga'' opasniji su od onih mitraljeskih...

offline
 • Gama  Male
 • Zaslužni građanin
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 669
 • Gde živiš: Niš, Srbija

real ::Ja imam neka dva History kanala. Pratim emisije i na jednom i na drugom i zadovoljan sam. Posebno me je iznenadila emisija koju sam pomenuo jer su je radili ruski autori. U emisiju su otvoreno kritikovali dvoličnost spolje politike francuske i engleske diplomatije, posebno u dekadi pre početka Drugog svetskog rata. Posebno su kivno i bez pardona reagovali na zaključak zapadnjačkih istoričara, koji su na nekoj konferenciji posvećenoj pomenutom ratu (nisam zapamtio o kojoj se konferenciji radi), Hitlera i Staljina izjednačili i optužili ih za istomerno etničko čišćenje. Ne samo da sam bio zapanjen onim što sam čuo u toj emisiji, već sam kako je emisija odmicala, sve više bio zapanjn i time što se takva emisija uopšte emituje na History kanalu. Sa druge strane, kad se samo setim kako su u jednoj sličnoj emisiji koja je bila posvećena padu Berlina, američki autori sa pijetetom citirali jednog američkog generala, koji je sa dubokim prezirom govorio o ruskim generalima, muka me hvata, ali šta je tu je - emisije su u principu dobre.

Discovery i ne volim baš nešto posebno. Čista propaganda o tome kako je jedan F15 u Iraku oborio tuce Migova, kako je Abrams neuništiv i sl. Kad predstavljaju avijaciju, samo se govori o američkim i britanskim avionima, kao da niko drugi u svetu ne pravi avione. Ruske avione ne pominju, čak ni da kažu da su američki avioni bolji od njih, nego se prave ludi kao da ovi uopšte ne postoje. Šou! Takve emisije uopšte više ne gledam.

Jovan I. Deretić je izgleda priča za sebe. A možda i nije? Možda radi za nekog? Propaganda je moćna i potrebna stvar. Hrvati i šiptari su verovatno imali na desetine nekih Deretića, koji su duvali u istu trubu, zajedno sa političarima. Kod njih je zvanična istorija u službi budućnosti, amnestiranja i rehabilitovanja ludaka iz prošlosti, prikrivanja zločina i td. Ovo što sam napisao nije politika; pokušavam samo da objasnim da je JID možda propagandista, ali ni ni blizu onako opasan i podmukao kakvi su istoričari-propagandisti u našem komšiluku. Zbog toga sam ja protiv da ga toliko nipodaštavamo. Njegova popularnost je jasan znak da nam je država u krizi, da nam je nacionalni identitet u krizi, da nam je obrazovanje u krizi i td. Kad bi nam to što on priča i piše bio najveći problem, mi bi mogli da nakrivimo kapu i pevamo.


Upravo sam o tome pricao :-). Toliko o istoriji ako gledas iz jednog ugla samo. Sto se tice Deretica ima takvih i u okruzenju. U Albaniji ima jedan istoricar Petriti Imami, koji tvrdi da je Karadjordje Albanac jer su slavili slavu Svetog Klimenta tj. slicno sa albanskim plemenom Kljemendi.
Mene me plasi to sto kroz emisije za siroki auditorijum plasiraju neke stvari koje nemaju veze s mozgom pa posle cujem gluposti da je car Dusan ubijen, da su krstasi jurisali na manastir Milesevu da otmu koplje Svetog Djordja i sl.

Razlog sto sam pokrenuo temu nije obracun sa Dereticem i da, kako je rekao jedan sagovornik, pljujem po njemu, vec da se stane na putu tim glupostima koje nemaju osnova sa zdravim razumom. Aktivno proucavam stari Egipat i hijeroglife zadnjih tri godina i nisam naisao na bilo sta sto bi islo u prilog tome sto on misli.

Da se vratimo temi u vezi njegovim stavovima :-)?

offline
 • maha  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 06 Dec 2006
 • Poruke: 1152

Odlicna tema..komentari ..trenutno citam Zivojina Pavlovica po Siriusovoj preporuci ( Bilans sovjetskog termidora).. posto je stivo vezano za Staljina samo jedno pitanje..da li je makar okvirno poznat broj zrtava za vreme njegove vladavine (cistke pre rata , za vreme rata..posleratni period)! Inace po pitanju Deretica...delim vasa misljenja!

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Uh, maho, negde sam pročitala, ali ne mogu da ti navedem izvor, da se broj žrtava staljinskog terora procenjuje na 9-10 miliona. Probaću da iskopam iz moje biblioteke knjigu Sajmona Sibaga Montefjorea o Staljinu da bih našla podatke o tome.

Imaš nešto i ovde http://josd.org/novost/9614/todor-kuljic-kritika-c.....ommunismus

online
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17300
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 06 Avg 2011 10:25

Sorelag ::Uh, maho, negde sam pročitala, ali ne mogu da ti navedem izvor, da se broj žrtava staljinskog terora procenjuje na 9-10 miliona. Probaću da iskopam iz moje biblioteke knjigu Sajmona Sibaga Montefjorea o Staljinu da bih našla podatke o tome.

Imaš nešto i ovde http://josd.org/novost/9614/todor-kuljic-kritika-c.....ommunismusДобио сам прошле године у Москви на поклон капитално издање МОРФ под називом -''Велики отаџбински рат без ознаке поверљиво''. Тим од десетак доктора наука предводи редактор генерал-пуковник Кривошејев и то је књига која до последње чауре, испаљеног метка , рањеног и мртвог борца, обрађује то ужасно књиговодство. У току дана ћу је погледати још једном и прецизно известити. Крај ОТ.

Иначе, на војном делу имате тему ''СССР против сила Осовине - рат титана'' па погледајте, има тамо много интересантне и валидне грађе. Wink

Dopuna: 06 Avg 2011 21:23

ОТ

Оперише се бројком од 12,5 милиона (!). На ову тему има много грађе. Треба, између осталог, прочитати обавезно књигу ''Завера ћутања'' А. Вајсберга.

offline
 • Pridružio: 11 Mar 2010
 • Poruke: 11

U pocetku sam sa sumnjom gledao na Dereticevu istoriju ali sve dalje kad gledam sta se desava na ovim nasim prostorima i koliko ga napadaju razni kvazi strucnjaci za srpsku istoriju sve vise vjerujem da je covek ubo u centar.Zasto tako mislim, pa vidim ko je sve protiv njega i to mi je dovoljno.A ko je to sve protiv njega? Svuda na forumima gdje se govori o njemu u isti glas proklinju ,urlicu ,vredjaju ,omalovazavaju ,"Srbi" ( komunisti),hrvati,muslimani,siptari,madjari i svi oni kojima srbi smetaju u njihovim namjerama (a to je da srbi nestanu sa ovih prostora). Tek nedavno sam saznao neke stvari i cudim se kako uopste postojimo pored ovoliko srbomrzaca i kako ih do sada nismo uocili da nam se ne desava ono sto nam se desava u zadnjih 100 godina. Navedite mi istorijsko razdoblje a da srbi nisu napadani ,ubijani ,nasilno pokrstavani,protjerivani itd. Normalno uz sve to protiv nas se vodi propaganda stotinama godina unazad i zatiranje nase istorije.Dali je ova danasnja istorija laz ili istina? Pa to je najgnusnija laz ikada ispricana.Sta se desava sa danasnjom hrvatskom i narodom ,ko su oni ? Zar iko ko govori istinu moze reci da su to hrvati. Ja sam davno u skoli citao jednu pjesmicu koja je napisana na hrvatskom jeziku i vjerujte mi taj tekst nisam mogao desifrovati ni slucajnim pogadjanjem. Pa kojim onda jezikom pricaju hrvati ako taj hrvatski tekst nema nikakve dodirne tacke sa ovim danasnjim. Evo i npr slucaj sa madjarima,svi istoricari kazu da su oni ugro-finci kad nedavno se otkrije da su oni vecinski Slaveni,sta je sad pa to????Sta je sa turcima ??? Kazu pravi turci zive u Turkmenistanu. A ko je onda narod u turskoj. Sva danasnja Evropska istorije je cist falsifikat a pogotovo Srpska.

online
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17300
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Једини који имају реалну корист од те ''науке'' јесу они и то праву, материјалну корист, мерљиву парама, измамљеним из џепова раје која воли да слуша музику за своје уши. У њиховим делима Срби су:
-старији од амеба
-нешто млађи од Месеца
-овде се нису доселили, већ су изникли из камена
-Шиптари су дошли са Кавказа и то је, уствари, неко српско племе, залутало ко зна кад.
-Нас сви мрзе зато што смо православци
-Ми све волимо зато што смо православци
-Њима (Деретићима) нико не верује сем програних и угњетених који, додуше, немају појма са историјом, али воле српство ...а то је, ваљда довољно.
-Њих (Деретиће) службена историја програња јер су сви професори историје брозовци и удбашки сарадници.
-Нас сви мрзе што смо православци (то сам већ рекао), итд....


ЈА сам то слушао. Не препричавам , не преносим рекла-казала. Слушао сам два сата, а затим и још два за вечером. А после тога сам и књиге добио од њих...и при том сам морао да обећам да ћу их прочитати.

Е, сад - што се мене тиче, ствари стоје овако: теби, па ни било коме другоме, нико није прислонио пиштољ на чело и рекао: ''Веруј званичној историји!''. Што се мене тиче, можеш да верујеш Деретићима колико хоћеш, да преносиш њихово учење, популаризујеш их, оснујеш клуб њихових поштовалаца итд, итд. Најискреније. Ово је слободна земља и то је твоје право. Проблем је само што се историја не заснива на веровању , пошто није религија, већ на чињеницама. А оне су упорне, неумољиве, тврдоглаве...И немилосрдно тачне , на велику жалост оваквих ''научника''. Амин!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 393 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 387 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, kamenovic.new, L3g1oN, Sale.S, Sirius