Pomoc oko prevoda

8

Pomoc oko prevoda

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 451
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius :: Овим именима која си набројао, додајем само још Пјатњицког, као изразитог кореографа, хоровођу и истраживача.

na njega i brata mu Sergeja sam zaboravio. Embarassed


sto ti rece negde ovde na forumu,u odgovoru nekom korisniku oko pomoci prevoda:"za ozbiljan prevod,potrebno je dosta vremena ,a za ostale koji ,eto onako hoce da cuju o cemu se radi u nekon tekstu,google translate je dovoljan"!
naravno ja koristim prevodilac i meni je to donekle dovoljno.

mene u sustini sada zanima uzrok ,koji je uticao na promenu jezika ,prilagodjavanje savremenom dobu,kao i odupiranje upliva nematernjeg....to sve je vec nauka,koju za Zivota necu savladati.no dobro,zadovoljan sam sa ovim,sto sam do sada naucio Ziveli


Pisci...

o ruskim piscima,necu trositi reci.nemam ih dovoljno.kratko pitanje.na koji nacin su uticali ,doprineli ili odmogli ocuvanju svog maternjeg?ima li neko u oblasti knjizevnosti,koga bi posebno istakao?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

На ово кратко питање не могу ти дати кратак одговор. Wink
Утицај писаца у Русији је одувек био огроман (како на језик, тако и на културу, друштвене покрете, итд), а величину и значај, па и снагу, руских писаца свет ће тек откривати.
Зато би одговор био у двама равнима:
1)Утицај у Русији (где можемо причати о Пушкину као споменику писмености, Љермонтову као корифеју, Гогољу као философу, Мајаковском као политички ангжованом, итд, итд).
2) Утицај на свет.
Свет још увек није довољно културолошки сазрео и целовит да прихвати ту врсту утицаја, а навешћу само три:
-Толстој као савршени стилиста
-Достојевски, на чијим делима докторирају и књижевници и психолози (са психијатрима)
-Чехов , без чије појаве је театар двадесетог века необјашњив.

О овом трећем бих могао да пишем данима, пошто ми је он из струке.

Ето каквог-таквог кратког одговора, па можемо да проширимо, поготово ако се остале колеге укључе.

ПС
Пре три године (имам негде фотке по дисковима, мрзи ме сад да тражим), прошао сам крај зграде Музеја књижевности у Москви. Он је тада био у завршним радовима, вероватно је одавно и отворен, само што мене није нанео пут туда да то проверим, али хоћу. Кад се пође пешке из Арбата према Црвеном, не може се промашити. Љути центар.

https://www.goslitmuz.ruoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 451
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::На ово кратко питање не могу ти дати кратак одговор. Winkkratke bi bile i godine…

u ovom odgovoru sam dobio dragocene smernice. Ziveli
malo cu da popustim,sada ,pred odlazak u mirovinu.
al' eto mene brzo,posto sam radoznao kao moji covekoliki cupavi rodjaci iz daleke zemlje afrike.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Драго ми је да си ово схватио као смернице. И слободно распали, ја само у реалном животу идем у пензију, па ни тамо нећу мировати...Wink Код нас, културњака, век је знатно дужи. Довољан је пун телефонски именик и људи. То је све што ти треба.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 451
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::Довољан је пун телефонски именик и људи..


Telefonski imenik je popunjen,a ljude ,ako ih ne bude,ćemo kao Diogen,svećom !Laughing

Velicine medju ljudima se boriše protiv tudjina(stranog jezika,obicaja..)...
Slikari sebi napravise skupinu "Peredvižnici "
Kompozitori - "Veliku petorku"
Pisci?

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

amstel2 ::Sirius ::Довољан је пун телефонски именик и људи..


Telefonski imenik je popunjen,a ljude ,ako ih ne bude,ćemo kao Diogen,svećom !Laughing

Velicine medju ljudima se boriše protiv tudjina(stranog jezika,obicaja..)...
Slikari sebi napravise skupinu "Peredvižnici "
Kompozitori - "Veliku petorku"
Pisci?


Имажинисти, наравно (али, наравно!). Пре њих ''руски футуристи''. То је период за који се може рећи да је најслободнији период људске креације и уметничког домета. Руски интелектуалци су земљотресним потезима, до тада невиђеним талентом и жаром, почели да разоткривају, демаскирају дотадашњи лажни академизам и да нуде нова решења. Та решења су до данас остала непревазиђена.
У позоришној уметности, за само пет година од оснивања МХАТ (заснованом на генију Чехова, чији се галеб и налази у грбу тог театра), свет је схватио шта значи нови глумачки систем Станиславског и Немирович-Данченка.
У балету је Агрипина Ваганова преузела од Француза штафету модерног и класичног балета.
У сликарству Шагал помера границе , итд, итд.
У музици - већ знамо. Моћна гомељица доказује да без фолклорне уметности нема мотива ни за савремена истраживања.
О књижевницима бих могао да пишем данима јер је то остала моја неостварена жеља за дипломски - доба пролетеркулта. Радио сам дипломски из друге области - радија, а љубав према најслободнијем периоду људске уметности остала је неугашена.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 451
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 31 Mar 2019 0:58

Sirius ::Драго ми је да си ово схватио као смернице.


pa zamisli ides danima,mesecima putem bez putokaza.do kraja Zivota mozes se tako,vrteti u Krug.bez uspeha!
Citat:Имажинисти, наравно (али, наравно!). Пре њих ''руски футуристи''. То је период за који се може рећи да је најслободнији период људске креације и уметничког домета.

Onda su predstavnici Simbolizma bili nasuprot njih?znam samo da su obozavali Vagnera.
ovim putem smo dosli i do formalista.kakav je njihov uticaj u knjizevnosti ?

Dopuna: 31 Mar 2019 1:08

Sirius ::кад смо већ код брода, односно Брода
Ова реч долази из балтијске групе језика, пре свега из литванског и летонског. У руском језику најпре означава газно место на реци! Дакле, место где се река може прегазити зове се брод.
Брод је био (у средњем веку) и златна монета од 20 шилинга у Енглеској, али и лично име.da ne ostane zatureno medj' raketama..

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Хм...то је мало дужа прича. Побуна футуриста (које је предводио Мајаковски) против сиболизма представљала је основни дискурс за формалисте, али ту се, рекао бих, већина сличности завршава. Формалисти су се сударили , најпре, са класичним приступом уметности сматрајући да постојећи правци у Русији негирају форму као основу и носећу структуру изражавања. У том смислу рекло би се да су чак били и ригидни, па чак и немарни према основним питањима естетике, психологије, философије. Рекло би се, у најкраћем, да су представљали снобовску грану у књижевности и уметности. Наравно, прича је много сложенија јер је руска философска школа тог времена била најнапреднија на свету. Сетимо се само Берђајева, али и већине писаца који су своје ставове и начин изражавања темељили на анализи философске иманентности тема којима су се бавили.
Рекао бих да су малобројни српски интелектуалци (до данас чак) који су свесни колико је далеко испред свог времена била руска уметничка мисао тог времена....а сетимо се да су се сви они појавили и изродили на граници спахијске и модерне (шта год то значило) Русије. При том је та модерна прилично грубо пресецана (да не употребим неки шири спектар израза) друштвеним, односно револуционарним догађајима који су, пак, сами за себе, имали своју философију. Сетимо се да је и у редовима бољшевика било генијалних умова. Да не заборавим - формалисти нису оставили нека велика имена у историји књижевности, али их је било довољно значајних да се не забораве. Рекао бих да су били слепо црево естетике, узалудно паметни.
ПС
Хвала ти што си преселио онај текстић о броду.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 451
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::Хм...то је мало дужа прича. Побуна футуриста (које је предводио Мајаковски) против сиболизма представљала је основни дискурс за формалисте, али ту се, рекао бих, већина сличности завршава. Формалисти су се сударили , најпре, са класичним приступом уметности сматрајући да постојећи правци у Русији негирају форму као основу и носећу структуру изражавања.
formalisti,futuristi,simbolisti...ja bi ih nazvao,decom sukcesije romantizma!kad ima sta da se deli,onda su ratoborni.


Citat:Да не заборавим - формалисти нису оставили нека велика имена у историји књижевности, али их је било довољно значајних да се не забораве. Рекао бих да су били слепо црево естетике, узалудно паметни.

Sad razmisljam, nisam procitao nijedno delo.ili se ne mogu setiti. GUZ - Glavom U Zid .

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Интересантно размишљање - у време индустријске револуције (која је прилично дуго трајала), догађала се и револуција у главама, тако да се ово може назвати сукцесијом. Било је у свим областима друштвених наука таквих сукцесија, али и ћорсокака.
Формалисти нису ни могли да буду плодни. Њихова јаловост је управо произлазила из огорчења што се не поштује спољни облик (за који су они мислили да је кондицио сине ква нон стваралаштва). Док су они цепали длаку на четворо, они други (радознали, храбри и неформални) остављали су за собом дела. Могу само замислити како су (како би) формалисти реаговали на оно Пикасово седло (главу бика)...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 562 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 7 sakrivenih i 525 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, Atomski čoban, denisnapast2015, Duh sa sekirom, Dukelander, Faki-Valjevo, goxin, indja, jankovicn23, Kos93, kuntalo, Lieutenant, Marko Marković, Milos ZA, Nebo_M, nikoladgajic, Polemarchoi, raskoljnikov, Recce, S-lash, Sass Drake, Srna, StepskiVuk2, Toni, Trpe Grozni, Vlada1389, xandar, zlaya011, Zoran Rapajić