Pravopis, pravopisne greške i jezičke nedoumice

79

Pravopis, pravopisne greške i jezičke nedoumice

offline
 • Pridružio: 26 Jul 2007
 • Poruke: 1077
 • Gde živiš: u blizini

Napisano: 21 Apr 2011 13:19

Citat:Svi vodeći srpski lingvisti preporučuju da se ne grade na silu ženski oblici nekih profesija i to smo ovde već apsolvirali ( pogledaj temu ''kako je pedagog postao pedagogica'' ili tako nekako).

Ako je norma, zašto onda bezimeni srpski lingvisti preporučuju?

Dopuna: 21 Apr 2011 13:21

Citat:Pri odgovoru na ovo pitanje vodio sam se važećom normom , a ne preporukama. A to što ti ne izbegavaš to nikoga ni na šta ne obavezuje, zar ne?

Izaberi: preporuka ili norma?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Norma. Naravno.
Zašto onda spominjem preporuku? Zato što nisam veći katolik od pape, niti sam pristalica petrifikacije. Kad god spominjem preporuku to činim stoga što se ona odnosi na reči ili oblike koji se bore da uđu u pravopis. Taj proces je normalan u svakom jeziku, pa i u estonskom, pa će nas kolega odlično razumeti.

Mnogo je primera u našem jeziku u kome se norma pojavljuje kao kruta i ''traži'' promenu. U tom slučaju pribegava se preporuci. Sledeći korak je verifikacija te preporuke. No, dok se preporuka ne u usvoji, norma je na snazi. Jednom ta preporuka postane forma pa onda nju poštujemo.

Nadam se da smo se sa bolje razumeli. Winkoffline
 • Pridružio: 26 Jul 2007
 • Poruke: 1077
 • Gde živiš: u blizini

Citat:Mnogo je primera u našem jeziku u kome se norma pojavljuje kao kruta i ''traži'' promenu. U tom slučaju pribegava se preporuci. Sledeći korak je verifikacija te preporuke. No, dok se preporuka ne u usvoji, norma je na snazi. Jednom ta preporuka postane forma pa onda nju poštujemo.

Nadam se da smo se sa bolje razumeli.


Izgleda da se opet nismo najbolje razumjeli.
Ako norma preporučuje, to ne znači da i obavezuje. Zakon po svojoj sadržini i formi ne ostavlja prostora za "može i ovako i onako" - valjda smo u tome saglasni.
Malo sam guglao i na zvaničnim sajtovima pronašao i ovo: Svenka Savić, profesorka emerita
http://www.uns.ac.rs/sr/centri/rodneStudije/index.html

Iskreno, nisam vidio ni jedan pisani dokument koji zabranjuje upotrebu profesorka ili profesorica u srpskom jeziku.

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sad sam te razumeo. Mislio sam da se to podrazumeva, izvini. Naravno da norma obavezuje, ali - kao što znamo - mnogi je se ne pridržavaju. Stoga sam i napisao da norma preporučuje. Za razumne ljude ona je obavezujuća, a za one koji je ne priznaju uzalud i ta finesa.

Za mene je ona obavezujuća, ali , kao što znaš, mnogi je i ne poznaju i ne priznaju.

Što se tiče profesorke , rekoh ti. Naš razredni starešina, profesor srpskog jezika , Bosiljka Milić, pisac udžbenika iz srpskog jezika i književnosti , to nam je na vreme objasnila. Potražiću i zbog tebe i zbog sebe građu o tome.

Inače, ne spori se izraz profesorica, ali on je bio važeći u tzv. Zapadnoj varijanti. Ni dan-danas on nije zaživeo u srpskom jeziku, odnosno njegovoj bivšoj Istočnoj varijanti.

Kad smo već kod ženskih oblika, kao primer gotovo nemogućeg građenja navešću imenice vozač, ginekolog, svedok...Pokušaj da izvedeš ženski oblik od njih pa ćeš videti šta se može ''dobiti''. Shocked

offline
 • Pridružio: 26 Jul 2007
 • Poruke: 1077
 • Gde živiš: u blizini

Ginekologinja, rektorki, tužiteljki i predsjednica će biti više, kada bude više žena na tim položajima. (Ivić 1995, 128-156: Fekete 2002; Klajn 2002, 206)
Zasad takve imenice treba koristiti da se ne naruši kongruencija u rečenici, i to onda kada se misli na konkretnu žensku osobu:

Tužiteljka Haškog tribunala doputovala je juče u Beograd a nikako: Tužilac Haškog tribunala doputovala je juče u Beograd.

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

O tome i ja pišem i saglasni smo. Naravno da treba biti oprezan s tim oblicima jer mogu biti ne samo neobični već i smešni...a ponekad i netačni (sekretar, sekretarica, sekretarka).

PS
Nije samo brojno stanje to koje određuje ženski oblik već i jezička logika i lepota. Pomisli samo koliko ima žena - vozača. Ne treba ti bolji primer. Bar jedna trećina vozača jesu žene. I šta ćemo sad? Da ih nazovemo - vozačice?

Da ne pričam sad o tome da ni svaki muški oblik nema standradizovan analogni parnjak u ženskom obliku (slušalac - slušalica Very Happy ).

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Po analogiji sa ginekologinja (u Dubarinom primeru), koristim izraz antropologinja. Lektorka me stalno ispravlja i predlaže "antropološkinja". Šta je ovde preporuka? To jest, koje rešenje je bolje?

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sorelag ::Po analogiji sa ginekologinja (u Dubarinom primeru), koristim izraz antropologinja. Lektorka me stalno ispravlja i predlaže "antropološkinja". Šta je ovde preporuka? To jest, koje rešenje je bolje?

Sole, jednom prilikom smo ovde s nekim tvrdoglavim tipovima vodili žestoku raspravu koju si ti efektno poentirala napisavši (parafraziram): ''Mnogo volim u mom poslu kad mogu da citiram autoritete''. To je izrečeno na račun nekog od članova foruma kome ništa više nije moglo da pomogne. Od tada se redovno pozivam na tebe. Zagrljaj

Ni jedno rešenje nije bolje, pa otpada i analogija sa nepravilnim oblikom koji je Dubara naveo.

Zašto? Evo dela teksta jednog naučnog rada. Priložena je i literatura. Nekome ta imena navedena u literaturi ne znače ništa, a nama koji se bavimo jezikom profesionalno ili iz hobija znače dovoljno. U tekstu se nalazi prilično dragocen spisak reči sa ustaljenim ženskim oblikom, ali i onima gde takvog oblika nema.

Pravopis koji je 2000. godine odobren kao priručnik za škole u rečniku na kraju sadrži sledeće oblike za ženska zanimanja i slično (nomina agentis, nomina actionis, nomina atributi):

abadžika, advokatica, akvarelistkinja, aktivistkinja, akušerka, akcionarka/akcionerka, alpinistkinja, altistkinja, anglistkinja, apotekarka, apsolventkinja, artistkinja, arhivistkinja, bedinerka, bibliotekarka, brigadistkinja, veslačica,
vlastelka/vlasteoka, vodarica, vratarka, vračarica, vrtlarka, gastarbajterka, germanistkinja, gimnazistkinja, glumica, grecistkinja, daktilografkinja, dentistkinja, ekonomistkinja, /enciklopedistkinja, epizodistkinja, esperantistkinja, železničarka, žena borac, žurnalistkinja, zabavljačica, zamorka, zanatlijka, zvonarka, igračica, izvidjačica, internistkinja, interpretatorka, jahačica, juristkinja, karatistkinja, karikaturistkinja, kafe kuvarica, kelnerica, keramičarka, klaviristkinja, klizačica, kliničarka, kozmetičarka, kolonistkinja, komentatorka, komercijalistkinja, korespondentkinja, krojačica, kuvarica/kuharica, kursistkinja, latinistkinja, liječnica/ljekarka, mađioničarka, manikirka/manikerka, medicinarka, ministarka, misionarka, mlekarica/mlekarka/mljekarica/mljekarka, modistkinja/modiskinja, morfinistkinja, motociklistkinja, nadzirateljka, naslednica, negovateljica/njegovateljica, oboistkinja, ovčarka, olimpijka, opsenarka, osvajačica, pekarica, pijanistkinja, planinarka/planinka, plivačica, portretistkinja, poštarica/poštarka, predavačica, prestolonaslednica/prestolonasljednica, prozaikinja/prozaistkinja, provodadžika, prodavačica, propagandistkinja, proročica, profesorka, publicistkinja, ravnateljka, redaktorka, romansijerka, svetiteljka, slavistkinja, služavka, solistkinja, sopranistkinja, sportistkinja, spremačica, stažistkinja, statistkinja, stipendistkinja, telefonistkinja, teniserka, teroristkinja, tramvajdžika, upraviteljka, urbanistkinja, fakturistkinja, feministkinja, fizioterapeutkinja, flautistkinja, folk pevačica, folkloristkinja, harfistkinja, heroina, horistkinja, cvećarka/cvjećarka, crtačica, čelistkinja, čobanica/čobanka, džez pevačica, džudistkinja, šampionka, šahistkinja, špijunka.


Morfološka analiza pokazuje da je najproduktivniji sufiks za gradnju ženskog oblika zanimanja:
-inja/kinja. Produktivna su još dva nastavka: -ka, -ica. Interesantno je da je stari nastavak, poreklom iz turskog jezika, -džika upotrebljen za građenje dva oblika: abadžika i tramvajdžika. U samo jednom slučaju ženska forma izražena je sintagmom, korišćenjem reči žena: žena borac.


Možda bi još zanimljivija bila psiho-lingvistčka analiza. Na prvi pogled, čini se da je navedena ženska forma svih mogućih zanimanja. Ali nije tako. Samo muška forma navedena je u sledećim primerima: arhitekt, boem, gradonačelnik, doktorand, docent, inženjer, knjigoljubac, kritičar, krupije, laureat, lingvist(a), magistar, matičar, memoarist, menadžer, mehaničar,
milicionar, mislilac, mudrac, oslobodilac, osnivalac, pilot, povjerilac, predsednik, rukovodilac,
savetodavac, starešina, hvalisavac, hegemonist(a).

Isto tako, samo ženska forma navedena je u narednim primerima: amaterka, bedinerka, žurnalistkinja, striptizerka/striptizeta, uličarka (muški pandan je žigolo), milosnica, kafe-kuvarica, uzor-majka, nemajka (uz objašnjenje da je to loša majka),usedelica/usjedjelica/usidjelica, otrokondja/oštrokondža, nadžak-baba, pomodarka,plavojka/plavojčica.

LITERATURA:

Mato Pižurica – Jovan Jerković (2004) Pravopis srpskoga jezika, priručnik za škole, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd – Matica srpska, Novi Sad

Mihailo Stevanović (1964 – 69) Savremeni srpskohrvatski jezik, gramatički sistemi i
književnojezička norma, Naučno delo, Beograd

Ranko Bugarski (1991) Uvod u opštu lingvistiku, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva,
Beograd – Zavod za izdavanje udžbenika, Novi Sad

Svenka Savić (2004) Žena sakrivena jezikom medija, kodeks neseksističke upotrebe jezika,
Futura publikacije, Novi Sad

Da li će ovo biti dovoljno ili da navodim dalje?

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Zahvaljujem na ovako iscrpnom odgovoru. I moram da ispravim samu sebe: u početku sam skovala izraz "antropologistkinja", pa su me neke kolege uveravale da je bolji oblik "antropologinja", koji se inače koristi u hrvatskoj literaturi. Prihvatila sam ga i ja, a onda se kod nas raširio onaj koji mnogima od nas zvuči neugodno "antropološkinja".

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sorelag ::Zahvaljujem na ovako iscrpnom odgovoru. I moram da ispravim samu sebe: u početku sam skovala izraz "antropologistkinja", pa su me neke kolege uveravale da je bolji oblik "antropologinja", koji se inače koristi u hrvatskoj literaturi. Prihvatila sam ga i ja, a onda se kod nas raširio onaj koji mnogima od nas zvuči neugodno "antropološkinja".

Molim. Zadovoljstvo je moje. Potraži sve ove knjige sa spiska. Posebno ti preporučujem poslednju sa spiska kao uskostručnu. Naravno, i ''Uvod u opštu lingvistiku'' R. Bugarskog je takođe dragocena građa.

Kod gradnje ženskih oblika , pored pravila za tvorbu važna je i ta socio-lingvistička analiza upotrebe. Obično se kao glavni argument za (ne)pojavljivanje nekog ženskog oblika uzimao njegova (ne)frekfentnost . Međutim, upravo primer koji sam ja naveo (vozač - vozačica) suprotno. Dakle, ne vredi na izuzecima kreirati pravilo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 852 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 11 sakrivenih i 804 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, babaroga, Bane san, bato, celik, cvrle312, dac, darkangel, dragoljub11987, dragon986, dzoni19, girici2, Helket, HrcAk47, IchigoKurosaki, Korisnik038, krkalon, kybonacci, Leonardo, Lucije Kvint, mercedesamg, milimoj, Mixelotti, moonshine, ostoja, Rakenica, repac, riva, rovac, srecko81, Van, vobo, wolverined4, Živković